Uwielbiam placuszki z warzyw. Chyba pasują na każdą okazję ❤ Możemy je zarówno smażyć jak i piec w piekarniku. Dziś zapraszam na placuszki mojego autorstwa z pyszną cukinią,marchewką i serem żółtym. Podaję z sosem jogurtowym lub gulaszem zarówno mięsnym jak i warzywnym. Smacznego ❤ Zapraszam do polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com
Gotowanie PatkiUwielbiam dynię, a placuszki dyniowe to jeden z przyjemniejszych przepisów, które przygotowałam w ostatnim czasie. Są pyszne, zarówno w wersji z czekoladą, jak i bez niej. Moja córka też z przyjemnością się nimi zajadała. Mają przyjemny, pomarańczowy kolor od dyniowego Continue reading... Artykuł Placuszki dyniowe pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakuwiecie swoimi przepisami bardzo, ale to bardzo lubię nawiązywać do kuchni świata. Dziś zapraszam Was do Korei ( tam jeszcze nie byliśmy! ) na genialne, słodkie placuszki Hotteok . W Korei jest to rodzaj street foodu, czyli jedzenia sprzedawanego na szybko przy ulicy. Geneza ich sięga jednak do Chin a nie Korei ( w XIX wieku Chiny wysłały do Korei swoich żołnierzy, którzy(...)chwilkę wyrabiamy, dzielimy na kawałki i każdy wałkujemy na cieniutki placek. Prażone orzechy siekamy ( lub mielimy ) z cukrem i cynamonem ),= porcjami kładziemy na ciasto i zamykamy dokładnie sklejając. Każdy placuszek dokładnie spłaszczamy ( będą rosły podczas smażenia ). Smażymy na rozgrzanym oleju – smażymy wolno, by w środku ni były surowe ). Zajadamy! Smacznego
Ostra na SłodkoMięciutkie i elastyczne drożdżowe placuszki z mąki pszennej. Łatwe do przygotowania, z kilku zaledwie podstawowych składników. Tajemnica sukcesu tkwi tutaj w technice wyrabiania ciasta oraz smażeniu placuszków. Ciasto powinno wyrastać dwa razy: po wyrobieniu i po uformowaniu placków. Dzięki temu podczas smażenia placki napuszą się i utworzą dużą kieszonkę. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni, przekładając dwukrotnie. Urosną zadziwiająco
cool and mintyPyszne placuszki z mięsem z piersi kurczaka, porem, szczypiorkiem i przyprawami to fajna alternatywa dla zwykłych kotletów drobiowych, polecam :) Składniki na ok. 4 porcje: (Inspiracja: " Danka pichci ") ok. 600 g mięsa z piersi kurczaka 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa 0,5 białej części średniego pora pęczek szczypiorku 70 g startego żółtego sera 2 jajka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki(...)Dodać starty na tarce o dużych oczkach ser. Wbić jajka, dodać mąkę, majonez oraz musztardę, wymieszać, przykryć i odstawić na ok. 15 minut. Na patelni rozgrzać olej, łyżką formować placuszki i smażyć je z obu stron na złoto po ok. 2-3 minuty. Podawać na ciepło np. z gotowanymi ziemniakami i ulubioną surówką
Simply Foodwaniliowy, proszek do pieczenia, dodać żółtka, wlać mleko, mikserem połączyć składniki dodać do ciasta pokrojone jabłka, wymieszać na gorącym "głębokim"oleju smażyć z każdej strony około 3 minuty złociste placuszki, odkładać na ręcznik papierowy, można posypać cukrem pudrem placuszki jabłkowe bez drożdży o smaku waniliowym są bardzo smacznym posiłkiem na obiad, podwieczorek, kolację..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięCiasto dyniowe jest pysznym i prostym do zrobienia jesiennym deserem. Dynia w tym okresie świetnie sprawdza się, jako dodatek do zup, różnych ciast, placuszków, klusek, past i kremów. Ciasta z dodatkiem dyni świetnie smakują, a do tego również mają piękny słoneczny kolor. Ciasto dyniowe jest łatwe do wykonania i świetnie smakuje zaraz po upieczeniu, jak i na drugi dzień(...)dodaję do różnych dań. Najbardziej znana i lubiana przez wszystkich jest chyba zupa krem z dyni , która w sezonie gości u mnie najczęściej. Dość często robię również ciasto lub placuszki z dodatkiem dyni. Ciekawa jestem, jakie są Wasze ulubione dania z dodatkiem dyni? Ilość porcji: 15 Czas przygotowania: 60 minut Składniki na ciasto dyniowe: (foremka o średnicy
Kuchcik gotujemasy. Wszystko mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, aby masa ziemniaczana nam nie ciemniała możemy dodać łyżkę gęstego jogurtu naturalnego lub śmietany. 4. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, smażymy placuszki na złoty kolor. Placuszki podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie były ze strogonowem, ale ja uwielbiam po prostu z łyżką śmietany :-) Smacznego
kruche babeczkinaczyniu z pozostałymi składnikami. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Nieprzywierającą patelnię dobrze rozgrzej i za pomocą dużej łyżki nakładaj małe porcje ciasta na patelnię, formując placuszki. Ciasto samo przybierze okrągły kształt. Gdy na wierzchu placuszków pojawią się bąbelki, to będzie oznaczało, że spód już się upiekł. Przewróć bliny i upiecz na złoty kolor drugą stronę. Bliny
Raj dla PodniebieniaAromatyczne placuszki z dynią na jesienne śniadania czy kolacje. Delikatne, z cytrynową nutą, lekko piekące w język (za sprawą imbiru) z sosem śliwkowym i jogurtem - wspaniałe. Składniki: 1 szklanka puree dyniowego* 1 szklanka mąki ryżowej 1 szklanka mleka (może być roślinne) skórka otarta z jednej cytryny 1/2 łyżeczki imbiru; opcjonalnie, ale warto 1/2 łyżeczki sody 2-3 łyżeczki cukru(...)szczypta soli Wykonanie: Puree, mąkę, mleko, cukier, skórkę otartą z cytryny, sodę, sól wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Ciasto kłaść łyżką na rozgrzany tłuszcz, smażyć na złoty kolor niewielkie placuszki . Uwaga! Placki trudno przerzucić na drugą stronę. Ma się wrażenie, że się rozpadną, bo mają za mało mąki. Nie dajcie się zwieść. Trzeba je ostrożnie przewracać i nie dosypywać mąki
Rodzinka w kuchniDzisiaj mam dla Was przepis na pyszne, bananowe placuszki, robię je często na śniadanie, z różnymi dodatkami, już od paru lat. Teraz niestety, ale sterty, do końca ciąży, czeka mnie dieta, zero czekolady, kakao, szpinaku... czyli tego co lubię najbardziej... Więc muszę wymyślać jakieś zamienniki, które staną się moją zachcianką również po ciąży. Na szczęście miód mogę jeść bez ograniczeń(...)dokładnie zblendować. Ciasto odstawić na 10 minut. W tym czasie przygotować owoce, umyć, obrać, pokroić. Na patelni rozgrzać olej kokosowy, rozetrzeć go ręcznikiem papierowym i smażyć po 4 placuszki, z każdej strony na rumiano. Podawać z miodem i owocami. Smacznego
TrufelkowoDynia u mnie rządzi po raz kolejny. Szybkie i bardzo smaczne placuszki dyniowe na wytrawnie! Składniki: 2 jaja 200g puree z dyni 3 łyżki mąki żytniej przyprawy: pieprz czarny, czosnek granulowany, sól, papryka słodka, curry, szczypta proszku do pieczenia 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych 1 łyżka pestek dyni olej do smażenia Sposób przygotowania: Do miski wbijamy jaja, dodajemy(...)mąkę, puree z dyni oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni z olejem. Po usmażeniu placuszki posypujemy płatkami drożdżowymi nieaktywnymi oraz pestkami dyni. Smacznego
Truskawkowa Fiesta