Takie śniadania to ja lubię! Szybko a jak pysznie! U nas niedziela jest dniem naleśników lub placuszków! Te nie wymagają dodatkowego cukru, ponieważ banan jest wystarczająco słodki. Zapewniam Was dzieci je pokochają! 1 banan 1/3 kostki twarogu półtłustego 0,5 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej jasnej 0,5 szklanki mleka 2 łyżki masła 82% 2 jajka 1 łyżeczka cynamonu(...)wlewamy mleko. Całość blendujemy na gładką masę. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste dolewamy mleka, gdy zbyt płynne dosypujemy mąki. Ciasto musi mieć konsystencję śmietanki. Na rozgrzanej patelni smażymy okrągłe placuszki. Podajemy z jogurtem lub ulubionym dżemem
VioletoweKucharzenieSama słodycz z bananami Pyszne placuszki do kawy lub na podwieczorek. Banany można zastąpić innymi owocami na przykład truskawkami. Składniki: · 10 łyżek mąki pszennej · 2 budynie waniliowe · 2 jajka · 3 łyżki cukru pudru(...)mieszamy z jogurtem. 7. Nakładamy łyżką na rozgrzany olej, smażymy z obu stron. 8. Śnieżkę ubijamy z jedną szklanką mleka. 9. Wykładamy na placuszki. 10. Dekorujemy bananem. 11. Polewamy sosem. 12. Deser gotowy. 13. Smacznego
Kulinarna ChwilaBędąc w Kanadzie próbowałam chyba wszystkich odmian dyni, szczerze nie potrafię wskazać ulubionego rodzaju, bo każda była na swój sposób pyszna. Z dyni przygotowywałam słodkie placuszki, placuszki na wytrwano, krem dyniowy z mlekiem kokosowym, sałatki i koktajle. A dzisiaj zapraszam na bardzo prosty i pyszny przepis, oczywiście w roli głównej piękna dynia, dynia na ostro polana syropem klonowym, doprawiona chili
Kukuleczkidodatek mu cudowny, korzenny, lekko orzechowy smak i aromat. Uwielbiam tworzy z niej bezglutenowe pieczywo – ale chleb gryczany niestety jest dośc czasochłonny. W wersji na Read More Artykuł Placuszki gryczane – zamiennik chleba (bezglutenowy i wegański) pochodzi z serwisu flymetothespoon - blog kulinarny
FlymetothespoonMoja córcia jest fanką wszelkich placuszków, racuszków, klusek i naleśników. Najbardziej niebezpieczne pytanie to: "Co dziś zrobić na obiad?". Odpowiedzią zawsze będą naleśniki, ewentualnie racuszki. Te racuszki to grube plasterki jabłuszka w cieście drożdżowym, ale można też oczywiście bez bawienia się w kuchni do ciasta drożdżowego dodać starte jabłka lub pokrojone w kawałki i smażyć zwykłe placuszki . Polecam, nie tylko
Kocham..lubię..gotuję..Placki z cukinii są już banalne i oklepane? Te jak dla mnie nie, bo to pyszne placuszki z żółtą cukinią, z dodatkiem mozzarelli i startego sera. Z wierzchu chrupiące, a w środku mięciutkie. Doprawione mieszanką przypraw, która nadała im pięknego koloru i niebywałego smaku. Przepis Michel Moran, ze zmienionymi lekko proporcjami. Szczerze polecam! Składniki (20 szt): 350 g cukinii (zielonej(...)dodać odciśniętą z puszczonego soku cukinię, cebulę, mozzarellę i starty ser. Całość wymieszać. W razie potrzeby dodać więcej mąki, gdyby masa była za rzadka. Rozgrzać dobrze patelnię. Smażyć niewielkie placuszki na dobrze rozgrzanej oliwie lub oleju, z obu stron na złoty kolor. Podawać tak jak kto lubi: z ulubionymi sosami lub jogurtem, posypane ziołami. Smacznego
Kocham..lubię..gotuję..wodzie, wtedy ciasto będzie łatwo odchodzić. Kluseczki są bardzo delikatne i puszyste. U nas sprawdziły się na 6 z plusem Wypróbujcie także innych przepisów dla maluchów: kuskus z cynamonem , placuszki twarogowe, placuszki jogurtowe . Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie . Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności Artykuł Puchate
Natka Pietruszkimija majówka? Mam nadzieję, że w pełni korzystacie ze słońca i wolego czasu. W takie dni świetnie sprawdzają się dania na zimno, dlatego dziś zaproponuję placuszki twarogowe w wersji białkowo-tłuszczowej. Idealne na śniadanie, deser jak i kolację. U mnie wyszły bardziej mega placuchy niż placuszki, ale ja nie lubię bawić się drobne porcję.😅 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Możliwości urozmaicenia
zdrowo i aktywnieKażdy z nas uwielbia placuszki na słodko. Jednymi z moich ulubionych są z przesłodką suszoną żurawinką i dodatkiem masła orzechowego. Świetne połączenie słodkiego ze słonym. Oczywiście żurawinę możecie zastąpić innym owocem wedle uznania. Idealne na śniadanie, deser i kolację. Dzieci z pewnością również w nich zasmakują :) Zapraszam również po inne moje przepisy na placki. LINK Wartości odżywcze: (bez odżywki(...)masła orzechowego Przygotowanie: 1. Mąkę, proszek do pieczenia, (odżywkę białkową) i olej mieszamy z wodą do lekko lejącej się konsystencji. Do tego dodajemy łyżkę żurawiny i mieszamy. 2. Smażymy placuszki (ja zrobiłam to bez tłuszczowo), na talerzu przekładamy je masłem orzechowym i dodajemy resztę żurawiny. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
zdrowo i aktywniewłoskim) zawiera sporo białka, witamin oraz minerałów i tak naprawdę nie jest dużo wyczuwalna w smaku. (Osobiście mogłabym jeść ją codziennie! Uwielbiam te zdrowe kuleczki.) W moim domu takie placuszki znikają bez jakichkolwiek dodatków i n awet moja 2-letnia córka za nimi przepada. Polecam! (około 8 sztuk) 100g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki/słoika) 50g mąki pszennej/orkiszowej(...)końcu wmieszać pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory. Całość doprawić do smaku. Na patelnię z odrobiną rozgrzanego tłuszczu wykładać niewielkie porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placek.) Placuszki smażyć z obu stron do momentu lekkiego zarumienienia się. Podawać solo lub z ulubionymi dodatkami. A jak ugotować ciecierzycę? Ciecierzycę namoczyć w wodzie (z 1 łyżeczką sody) przez minimum
Di gotujeCześć! W sezonie na dynię przyrządzam ją na różnorakie sposoby. Tym razem zrobiłam placuszki z dyni. Pycha! Składniki: * 50 dkg dyni * 10 dkg szpinaku * 1 jajko * 2 łyżki mąki pszennej * sól * papryka ostra * 2 ząbki czosnku * papryka słodka w płatkach Szpinak zblanszowałam, odcisnęłam z nadmiaru wody i posiekałam drobno. Dynię starłam na tarce o drobnych oczkach i połączyłam(...)szpinakiem. Wbiłam jajko i dodałam mąkę. Czosnek przecisnęłam przez praskę i połączyłam z masą. Przyprawiłam do smaku solą, papryką i dosypałam paprykę słodką w płatkach. Smażyłam placuszki na rozgrzanym oleju na średnim ogniu na złoto brązowy kolor. Notatki: * można je jeść z sosem jogurtowym bądź czosnkowym Smacznego! Lidka
Pieprzyć z FantazjąSmaczne placuszki z jabłkami i cynamonem, wg przepisu znalezionego w internecie miały być to naleśniki,ale ja zrobiłam placuszki, bo jakoś na naleśniki to ciasto było wg mnie za gęste. 400 g jabłek, pokrojonych w ćwiartki 1 łyżeczka cynamonu 0,5 łyżeczki słodziku, w płynie [dałam 2 łyżeczki cukru] 300 g wody, mineralnej, niegazowanej 4 jajka 150 g mąki pszennej
Moje domowe kucharzenie