możliwości! Odnajdźcie spokój w kuchni. Zróbcie śniadanie trochę później niż zwykle ale cieszcie się nim. Doceńcie te małe rzeczy! #zostańwdomu Składniki na racuszki z brzoskwinią: (około 10 placuszków) 1 szklanka (250ml) ciepłego mleka 250g mąki pszennej typ 550 1 łyżka cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 jajko 25g świeżych drożdży / 12g suchych drożdży* 3 - 4 brzoskwinie(...)czasie obieramy brzoskwinie i kroimy na plasterki ewentualnie na bliżej nie określone kawałki, które dodajemy do ciasta. Na patelnie wylewamy olej, nagrzewamy, a następnie wykładamy na nią małe placuszki. Smażymy na złoty kolor z każdej ze stron. Podajemy posypane cukrem pudrem, najlepiej jeszcze ciepłe. Smacznego! * Gdy korzystamy z suchych drożdży dodajemy je od razu do mąki
Słodkie PrzyjemnościGotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aby podwoiło objętość. Następnie ciasto podzielić na 12 części, z każdej z nich zrobić kulkę. Kulki rozwałkować na placuszki o średnicy 12-15 cm, zostawić do wyrośnięcia na ok 40 minut. Wyrośnięte placuszki piec w 250 st. C. Przez ok 8-12 minut, tak aby były rumiane. Ja piekłam
Krylowa Kuchniarobienia kotletów. (jeżeli odstawimy gotowe ciasto na dłużej zawilgotnieje). Ciasto podzielić w misce na 16 równych części. Ręce posypać mąką i z każdej części formować kulkę, a następnie placuszek. Na ziemniaczany placek nakładać porcje farszu i dokładnie formować zgrabne kotleciki zawijając brzegi placuszka, tak aby farsz znalazł się w środku. Kotlety obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stronna
Krylowa KuchniaPlacki kukurydziano-cukiniowe to jeszcze bardziej warzywna wersja placuszków cukiniowych. W tych wyraźnie czuć kukurydzę, jej lekką słodycz i aromat. Są bardziej sycące, szybkie w wykonaniu i nie potrzeba do nich żadnego dodatku. Usmażyliśmy je z ciekawości, wszystkie składniki mieliśmy w domu, więc długo się nie wahaliśmy i zabraliśmy się za zrobienie sobie ich na kolację. Bardzo nam zasmakowały, więc
niecodziennikparyzrobienia pankejków dyniowych na śniadanie. Puree z dyni hokkaido było już w lodówce, więc wraz z przyprawami dołożyliśmy je do ciasta na pancakes. Z każdym przybywającym na talerzu amerykańskim placuszkiem wzrastał nasz apetyt na to słodkie śniadanie. Nie powinniście się więc dziwić, że dyniowe pancakes z dodatkiem miodu i bitej śmietany zniknęły w oka mgnieniu. Udostępnij Składniki na pancakes dyniowe
niecodziennikparyrozgrzej i posmaruj cieniutką warstwą oleju. Łyżką kładź małe porcje ciasta i smaż na średniej mocy palnika, 3-4 minuty z każdej strony. Zbyt silny płomień będzie mocno rumienił placuszki, które pozostaną surowe w środku. Podawaj placuszki z ciepłym sosem mango. Ingredients: (15 pieces) 2 very ripe bananas 120 g. Oat flakes 1 egg 1 tablespoon of coconut sugar
Delicious Placebyło racuszków drożdżowych, więc dziś postanowiłam sobie o nich przypomnieć. Z racji tego, że było mało mleka, to racuszki zrobiłam na serku wiejskim, który wcześniej zblendowałam na jednolitą papkę. Placuszki wyszły pyszne, puszyste i delikatne. Takie placki to świetny pomysł na słodki podwieczorek dla dorosłych i dzieci. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 25g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru zwykłego(...)odstawiłam na kilkadziesiąt minut do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoiło swoją objętość, przystąpiłam do smażenia. Na patelni rozgrzałam kilka łyżek oleju. Łyżką nabierałam porcje ciasta i wykładałam na patelnię, tworząc placuszki. Dawałam jedną porządną łyżkę ciasta na jeden placek. Placki smażyłam na średnim ogniu z obu stron na rumiano i wykładałam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Przed podaniem racuszki oprószyłam cukrem
Waniliowe ImprowizacjeJabłka obieramy i ścieramy na tarce, następnie dokładnie odciskamy z nich sok. Wszystkie składniki, oprócz jabłek mieszamy ze sobą dokładnie. Na koniec dodajemy jabłka i dalej mieszamy. Smażymy placuszki na odrobinie tłuszczu i usmażone posypujemy cukrem pudrem. UWAGA ostrożnie przewracajcie placki na drugą stronę, aby się nie rozwaliły. Masa przy smażeniu jest rzadka, ale po przerzuceniu na drugą stronę(...)już ładnie się trzyma całość. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam również po przepis na PLACUSZKI TWAROGOWE Z TRUSKAWKAMI
Zdrowie i pysznie na talerzuJabłka obieramy i ścieramy na tarce, następnie dokładnie odciskamy z nich sok. Wszystkie składniki, oprócz jabłek mieszamy ze sobą dokładnie. Na koniec dodajemy jabłka i dalej mieszamy. Smażymy placuszki na odrobinie tłuszczu i usmażone posypujemy cukrem pudrem. UWAGA ostrożnie przewracajcie placki na drugą stronę, aby się nie rozwaliły. Masa przy smażeniu jest rzadka, ale po przerzuceniu na drugą stronę(...)już ładnie się trzyma całość. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam również po przepis na PLACUSZKI TWAROGOWE Z TRUSKAWKAMI
zdrowo i aktywnieIdealne na pożywne śniadanie lub deser. Na pewno wiele z Was uwielbia placuszki i śniadania na słodko. Moje słodkie śniadanie z reguły kończy się na twarogu z kakao i słodzikiem, za to takie placki jadam często na deser. Są bardzo sycące, słodkie od banana, tanie, łatwe i szybkie w wykonaniu. Nic więcej do szczęścia nie potrzeba..no chyba(...)pieczenia dosłodzić wedle uznania Przygotowanie: Płatki zalewamy mlekiem i odstawiamy, aby namiękły (około 15 minut). Banany rozgniatamy widelcem, jajko roztrzepujemy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą dokładnie i smażymy placuszki na odrobinie tłuszczu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Zdrowie i pysznie na talerzuIdealne na pożywne śniadanie lub deser. Na pewno wiele z Was uwielbia placuszki i śniadania na słodko. Moje słodkie śniadanie z reguły kończy się na twarogu z kakao i słodzikiem, za to takie placki jadam często na deser. Są bardzo sycące, słodkie od banana, tanie, łatwe i szybkie w wykonaniu. Nic więcej do szczęścia nie potrzeba..no chyba(...)pieczenia dosłodzić wedle uznania Przygotowanie: Płatki zalewamy mlekiem i odstawiamy, aby namiękły (około 15 minut). Banany rozgniatamy widelcem, jajko roztrzepujemy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą dokładnie i smażymy placuszki na odrobinie tłuszczu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
zdrowo i aktywnieTwarogowe placuszki to dobry pomysł na śniadanie, gdy w lodówce zalega pół kostki twarogu i nie mam pomysłu na jego wykorzystanie. Za mało na serniki, za dużo na kanapkę, a na placki w sam raz:) Twarogowe placuszki Składniki (na 10 sztuk): 100g twarogu 3 łyżki jogurtu 1 jajko 1 łyżeczka cukru z wanilią 2 lekko kopiaste łyżki mąki po pół
Obiad gotowySłodkie śniadanie, a może już obiad? Jak podchodzicie do tego typu placuszków? Jak dla mnie są świetnym rozwiązaniem o każdej porze dnia, jednak nieco inne zdanie mają moi mężczyźni... O ile młodsi jeszcze gdzieś tam zjedzą "w międzyczasie" tak dla najstarszego takie jedzenie w ogóle nie istnieje. Nawet jako deser ;) Składniki na ok 15 placuszków 300g mąki pszennej tortowej
Kuchnia w czekoladzie