placuszki - 9050 przepisów (strona:180/604)

Placuszki serowe z dżemem z gorzkich pomarańczy 39

Pomysł na te placuszki przyszedł przypadkiem. Miałam trochę mąki samorosnącej, którą musiałam wykorzystać i niedużo twarogu, tak je oto zagospodarowałam. Jeśli nie posiadacie mąki samorosnącej wystarczy dodać zwykłą pszenną i łyżeczkę proszku do pieczenia. Polecam gorąco na śniadanie czy deser. Placuszki serowe. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Puszyste pancakes – prosty przepis 59

szczypta soli (*) Na sodzie pancakes szybciej rosną i są puszystsze. Prosty sposób wykonania puszystych pancakes. Do przygotowania pancakes potrzebować będziemy: miksera lub rózgi kuchennej, miski, chochelki, łopatki do przewracania placuszków oraz patelni o grubym spodzie. Wyciągnij wcześniej z lodówki mleko oraz jajka. Krok 1. Do miski wbijam 2 jajka i miksuję na średnich obrotach za pomocą miksera lub roztrzepuję kuchennej(...)powietrza na wierzchniej powierzchni. Następnie za pomocą szerokiej łopatki odwracam na druga stronę i smażę przez pół minuty. Możesz oczywiście wydłużyć podany czas o 15 sekund. Otrzymasz wówczas zarumienione placuszki. Po usmażeniu, pancakes podwajają swoją wysokość. Usmażone pancakes układam na talerzu jednej na drugim. Najczęściej jednak rodzinka na bieżąco przechwytuje placki zaraz po usmażeniu. Pancakes są rewelacyjne same

Ania gotuje
Racuchy z jabłkami 54

Uwielbiam placuszki z jabłkami ale te w wersji drożdżowej są wyjątkowo pyszne, puszyste i delikatne w smaku. Ciasto musi nieco wyrosnąć ale i tak ich przygotowanie nie zajmuje bardzo dużo czasu! Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś(...)patelni rozgrzej tłuszcz. Za pomocą jednej lub 2 łyżek (druga łyżka przydaje się do zdejmowania ciasta z łyżki i formowania racuchów) układaj na patelni ciasto w dość sporych odstępach – placuszki jeszcze urosną. Smaż racuchy z obu stron na średnim ogniu aż te się zezłocą. Zdejmij racuchy z patelni i połóż na ręczniku papierowym aby wchłonął się nadmiar tłuszczu. Usmażone racuchy

nietylkopasta.pl
Knedle serowe ze śliwkami 63

knedle W misce połączyć wszystkie składniki na knedle i wyrobić. Wstawić na 30 min do lodówki. Po tym czasie nabierać kawałki ciasta i na dłoni robić z nich placuszek. (Można też ciasto rozwałkować i wycinać kółka szklanką). Na każdym placuszku kłaść pół śliwki i ok 1/2 łyżeczki cukru. Na wierzchu kłaść drugie kółko ciasta. Skleić palcami i w dłoniach uformować

Spice things up
Placuszki z mąki z ciecierzycy i ricottą polane miodem truskawkowym 83

truskawki w miodzie Sposób przygotowania: Jaja utrzeć ze słodzikiem na puszystą masę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, aromat oraz riccottę. Całość dokładnie zblendować. Na rozgrzaną patelnię z olejem smażyć placuszki. Gotowe placuszki polać truskawką w miodzie. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Zupa krem z pieczonej papryki 62

zupy kremy ” lub odwiedzić stronę Przepisy.pl Papryka po upieczeniu jest rewelacyjna! Intensywna i bogata w smaku. Można ją wykorzystać jako dodatek do różnych smarowideł kanapkowych , sosów, zup , placuszków , sałatek (przykładowy przepis znajdziesz tutaj ) lub zawekować na zimę. Pomysłów jest mnóstwo! Wystarczy troszkę kreatywności Kilka słów o papryce Warto wspomnieć o walorach zdrowotnych papryki. Witaminy C zawiera dużo więcej niż(...)Zagotować i doprawić solą i pieprzem. Skropić oliwą z oliwek i podawać z grzankami. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Pasta z ciecierzycy z pieczoną papryką → Placuszki z pieczonej papryki z ciecierzycą i serem feta → Zupa krem z białych szparagów → Zupa krem z selera naciowego → Zupa krem z batata z rozmarynem Artykuł Zupa krem z pieczonej papryki

Oryginalny smak
Bezglutenowe placuszki 70

Przepis na te placki wymyśliła Maryla Musidłowska, kucharka a sama nazwała je plackami lewackimi. Metodą prób i błędów powstały te pyszne placuszki bezglutenowe. Użyłam tutaj mąki ryżowej z marketu choć Maryla pisze aby dodać tej od Wietnamczyków, jest słodsza. Według autorki powinny być smażone na maśle wtedy są najsmaczniejsze. Placuszki zaraz po usmażeniu są chrupiące i warto je tak zajadać

Moje Małe Czarowanie
Fioletowe naleśniki z serem i malinami 73

śniadanie? To często moja zmora. Śniadania są u nas na wytrwanie, za to zrobiliśmy sobie taką tradycję, że zawsze w niedzielę jemy gofry, naleśniki lub placuszki. Aby było bardziej różnorodnie, wykorzystujemy różne owoce, rodzaje mąk i nadzienia. Czasem są gofry szpinakowe, czasem placuszki ryżowe, a czasem kolorowe naleśniki – jak ostatnio. Naleśniki o pięknym, wyrazistym fioletowym kolorze uzyskamy dodając

Poezja smaku
Japońskie pierożki gyoza 134

dobrze wyrobiony.  Krok 3. Ciasto na pierożki dzielimy na 3 części - rozwałkowujemy na bardzo cienki placek, pozostałe ciasto przykrywamy czystą ściereczką, aby nie wysychało. Wykrawamy około 9cm średnicy placuszki. Można także przygotować wałek grubości cygara, pokroić w poprzek na kawałeczki wielkości orzecha włoskiego i każdy rozwałkować na cieniutki placuszek. Na każdy krążek kładziemy łyżeczkę farszu, zlepiamy starannie pierożki

Moja Książka Kucharska
Bezglutenowe sernićki z patelni 93

temu podczas podróży do Lwowa. W hotelu serwowano je na śniadanie. Tak mi wtedy posmakowały, że od tamtej pory przygotowuję je w swojej kuchni. Okazuje się, że te słodkie placuszki znane są również w Polsce pod nazwą serniczki lub syrniki. Składniki (na 4 sernićki): 250 g półtłustego twarogu (kupuję tzw. klinek) jajko 1,5 łyżki mąki ryżowej (może być też(...)misce umieścić twaróg, jajko, łyżkę mąki ryżowej, cukry i sól. Wszystko dokładnie wymieszać, rozgniatając ser widelcem. Masę uklepać i podzielić na 4 części. Każdą z części uformować w okrągły placuszek o wysokości ok. 1-1,5 cm. Smażyć na średnio rozgrzanym oleju. Powinno być go niewiele. Serwować gorące. ----- Podobne: sernik morelowy małdrzyki/mądrzyki placki ryżowe

Weekendy w domu i ogrodzie
Knedle z pieczarkami 58

knedle W misce połączyć wszystkie składniki na knedle i wyrobić. Wstawić na 30 min do lodówki. Po tym czasie nabierać kawałki ciasta i na dłoni robić z nich placuszek. (Można też ciasto rozwałkować i wycinać kółka szklanką). Na każdym placuszku umieścić łyżeczkę farszu. Skleić palcami i w dłoniach uformować kulkę. Postępowac w ten sposób do wyczerpania ciasta. Mnie z podanej

Spice things up
Pierogi chińskie z wieprzowiną i kapustą pekińską 69

chińskie. Krok 3. Ciasto na pierożki podzielić na 3 części. Jedną część rozwałkować na bardzo cienki placek, pozostałe przykryć czystą ściereczką, aby ciasto nie wysychało. Wykrawać około 9cm średnicy placuszki. Można także przygotować wałek grubości cygara, pokroić w poprzek na kawałeczki wielkości orzecha włoskiego i każdy rozwałkować na cieniutki placuszek. Na każdy krążek położyć łyżeczkę farszu, zlepić starannie pierożki

Moja Książka Kucharska
Placki z cukinii z marchewką 54

jeść samodzielnie bez żadnych dodatków, ja lubię je z domowym sosem czosnkowym czy też surówką z młodej kapusty. Placki to dobry pomysł na tani obiad, gotowy w kilka minut. Placuszki z cukinii będą dobrze smakować na kolacje czy II śniadanie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Placki z cukinii z marchewką – Składniki 1 duża cukinia bądź dwie mniejsze (około(...)powinno być w nim żadnych grudek mąki. Masa będzie dosyć rzadka. Na rozgrzaną patelnie wlej kilka łyżek oleju. Nakładaj masę łyżką – około 1 łyżka na jeden placek. Placuszki rób niewielkie i płaskie, by ładnie się obsmażyły z każdej strony. Każdego placka smaż około 2 minuty z każdej strony na niewielkiej mocy palnika do uzyskania lekko zarumienionych placków. Po usmażeniu

To Musisz Wiedzieć
Syrniki 85

rozpływające się w ustach placki przygotowane z twarogu, mąki i jajek. Zwane są także twarożnikami ze względu na dużą ilość twarogu, z którego są przygotowane. To pyszne i puszyste placuszki popularne w kuchni rosyjskiej, ukraińskiej, białoruskiej. Syrniki podasz na deser lub podwieczorek. Smakują z dodatkiem miodu, kwaśnej śmietany, świeżych owoców, frużeliny, posypane cukrem pudrem bądź polane ulubionym dżemem, konfiturą(...)olej. Łyżką nabieram porcję ciasta i formuję na patelni kształt placka. Syrniki smażę partiami na gorącym oleju z obu stron na złoto. Smażę je na średniej mocy palnika. Usmażone placuszki odsączam na papierowym ręczniku. Podaję gorące lub zimne posypane cukrem pudrem, polane miodem, konfiturą, frużeliną. Smacznego

Zasmakuj Kuchni