Delikatne, małe placuszki na bazie pure z dyni to znakomity pomysł na śniadanie czy deser. Placuszki są puszyste, delikatne i smakują obłędnie. Myślę że jeśli zapakujecie je do pracy czy szkoły swoim pociechom to buzia się uśmiechnie po otwarciu pudełka z posiłkiem. Polecam gorąco. Dyniowy deser. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieTakie oto serniczki z patelni już są na blogu, możecie je zobaczyć o tutaj . Dzisiaj odświeżone zdjęcia i inne wydanie, czy smaczniejsze? oceńcie sami ... Składniki na placuszki; 25 dag twarogu półtłustego 1/3 szklanki mąki 1/3 szklanki mleka 1 jajko 2 łyżki cukru 2 łyżki esencji waniliowej olej do smażenia Dodatkowo; 3 gruszki 2 łyżki miodu 1 łyżka(...)nasienne i kroimy w plasterki. Na patelnie wkładamy masło, wrzucamy pokrojone gruszki. Chwilę smażymy, następnie dodajemy miód i melasę. Chwile dusimy często mieszając. Do czasu aż gruszki lekko zmiękną. Placuszki podajemy z gruszkami i powstałym sosem. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.cytryny, aromaty oraz jogurt. Dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy mąkę i ponownie dokładnie mieszamy. Ciasto może być lekko luźne i klejące. Trochę mąki wysypujemy na talerzu. Formujemy małe placuszki, które otaczamy w mące. Kładziemy je na rozgrzaną patelnię i smażymy na małym ogniu na oleju lub maśle do zarumienia się z obu stron. Usmażone placuszki odsączamy z tłuszczu i studzimy
Projekty ze smakiemProste i szybkie placuszki w jesiennej odsłonie - z gruszką i cynamonem. Pyszne również będą z jabłkami lub smażone bez żadnych owoców. Do placuszków wykorzystałam już mocno dojrzałe gruszki, które podczas smażenia jeszcze bardziej zmiękły, dlatego lepszym rozwiązaniem będzie użycie gruszek twardych i jędrnych. Podane w najzwyklejszy sposób, oprószone cukrem pudrem, tak nam najlepiej smakowały. Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki
Kocham..lubię..gotuję..ugotować dynię? Baza do innych dań. Sezon na dynię w pełni. Co można z niej wyczarować dobrego? Mnóstwo rzeczy od placków, placuszków, po ciasta, babeczki, gofry i pyszne zupy krem. Ale żeby, to było możliwe musimy dynię najpierw upiec (pokazywałam jak to zrobić tutaj ) lub ją ugotować. Dziś przepis jak gotować dynię. To naprawdę proste. Z podanych składników wyjdzie około(...)użyć, gdy zajdzie taka potrzeba. W lodówce pulpę z dyni można przechowywać około 4-5 dni. Idealna baza do zup z dyni, ciast z dyni, babeczek, gofrów, placków i placuszków. Smacznego The post Jak ugotować dynię? Baza do innych dań first appeared on Słodkie okruszki
Słodkie okruszkimechaniczne, są wytrzymałe, a poza tym zapobiegają przywieraniu potraw. Moja jest patelnią uniwersalną o średnim rozmiarze, idealnie nadaje się do przygotowania kotletów, jajek, ryb, dań typu stir fry, naleśników, placuszków i w zasadzie wszystkiego innego, na co akurat macie ochotę:) Dla mnie najistotniejszą kwestią jest to, co patelnię wyróżnia, a mianowicie możliwość pieczenia potrawy na patelni w piekarniku! Już(...)kumulacją ciepła, co znacząco wpływa na zmniejszenie zużycia energii do gotowania i pieczenia (ok. 90% oszczędności)! To sprawia, ze patelnia nagrzewa się bardzo równomiernie, dzięki czemu przygotowania naszych ulubionych placuszków gryczanych i jaglanych naleśników staje się o wiele łatwiejsze: Jeśli tak jak ja lubicie zdrową kuchnię, powinniście docenić też fakt, że na patelnię tytanową nie musicie używać dużych ilości tłuszczu
Lekcje w kuchniPodzielę się z Wami przepisem na dwuskładnikowe placuszki z dyni i kaszy gryczanej. Przyrządza się je bardzo szybko, więc uratują niejeden pospieszny poranek. Można je zabrać do pracy, dać dziecku jako śniadanie lub przekąskę do szkoły. Można w końcu na spokojnie skonsumować je w domu, wypróbowując je na słodko lub w wersji wytrawnej. U nas pojawiają się bardzo(...)szklanka kaszy gryczanej niepalonej, 1 szklanka wody, Ewentualnie: łyżeczka soli. Wykonanie: Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Wykładamy partiami na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Formuje łyżką okrągłe placuszki. Pieczemy 15 min w 190 stopniach
Jeść, by żyć w zdrowiuskładniki dokładnie się połączyły. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodaj nieco więcej mąki. Rozgrzej mocno patelnię, wlej na nią olej, a następnie wykładaj masę przy pomocy łyżki, formując nieduże placuszki o grubości około pół centymetra. Kiedy z jednej strony będą rumiane, obróć je pomagając sobie drewnianą szpatułką i widelcem. W czasie smażenia placuszki będą dosyć miękkie, ale stygnąc nieco stwardnieją
okolicepalnika.plAmerykańskie puszyste placuszki. Bardzo proste do wykonania, a najlepsze na śniadanie. Dzisiaj wersja z dodatkiem cynamonowego wzorku :) Dzięki niemu zyskują nie tylko na wyglądzie, ale również na smaku. Tradycyjnie najlepiej smakują z dodatkiem syropu klonowego. Składniki: 2½ szklanki mąki, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki cukru, 1 łyżeczka soli, 2 jajka, 2 szklanki mleka, 4 łyżki oleju. Masa(...)około 1-2 minuty z każdej strony, aż do uzyskania ładnego, rumianego koloru. Uwaga! Wzorek wykonujemy tylko z jednej strony placka. Obok patelni ustawić talerz i układać na nim placuszki w stos po 4-5 placków. Drukuj przepis
Świat Domowej KuchniUwielbiam latem przygotowywać zdrowe i smacznego dodatki do deserów, obiadów czy innych dań. Gęsty sos malinowy podaję do gofrów, naleśników lub placuszków. Świetnie pasuje do budyni, lodów, jogurtów. Takie gęste sosy są proste do przygotowania, nie wymagają dużej liczby składników (w zasadzie wystarczą dwa), sami decydujemy o stopniu słodkości oraz o konsystencji, jaką chcemy uzyskać (pamietać należy, że sos odrobinę(...)razem z laską wanilii. Odstawić do ostudzenia a następnie usunąć laskę wanilii. Sos malinowy przechowywać w lodówce i zużyć w ciągu kilku dni. * ziarenka wanilii możemy zużyć np. do placuszków z ricotty, z którymi podamy sos malinowy lub do innego, akurat przygotowywanego dania, a do sosu dać samą laskę. Czytaj więcej: Gęsty sos malinowy The post Gęsty sos malinowy appeared
Moja Delicjapracy. Są pyszne, takie puszyste oraz delikatne. Cukinia z jabłkiem stanowi świetny duet, a nasiona chia odznaczają się wieloma pozytywnymi właściwościami. Zresztą spróbujcie tego połączenia i przekonacie się, że placuszki są warte przygotowania częściej. Ps. Zerknijcie również na inne placki z cukinią w roli głównej: - Placki z cukinii - klik - Placki z cukinii i żółtego sera - klik - Delikatne placuszki z cukinii
Di gotujeśniadanie lub podwieczorek - twarogowe placki nadziane malinami oraz borówkami. Proste i łatwe do przygotowania. Placki należy smażyć na małym ogniu i pod przykryciem, aby były miękkie i puszyste. Dodatkowo, placuszki polecam nadziewać świeżymi owocami, ponieważ odmrożone malin oraz borówki puszczą dużą ilość soku. Ps. do placków dodałam mrożone borówki, stąd mogą wyglądać na spalone (a wcale takie nie były(...)łyżka = 1 placek), a na wierzchu ułożyć po dwie borówki oraz dwie maliny. Smażyć na małym ogniu pod przykryciem (z obu stron, aż do zezłocenia placków). Smażenie placuszków twarogowych Pomysł na placki STĄD
UgotowaćJeśli znudziły ci się racuchy, pankeyki czy naleśniki to zapraszam cię dziś na marchewkowe placuszki . Mięciutkie, delikatne i lekko migdałowe za sprawą mleka roślinnego są idealne na drugie śniadanie lub do kawy. Mąkę gryczaną możesz wymienić na zw Artykuł Marchewkowe placuszki pochodzi z serwisu DoGarow.pl
Do Garów!dzieciństwie często co piątek jadło się placki ziemniaczane. Łatwe do zrobienia i smaczne, robiłam kiedyś placuszki z cukinii i są one naprawdę bardzo dobre. Została mi połówka cukinii i tak się zastanawiałam co by tu z niej zrobić i natrafiłam na Artykuł Placuszki z cukinii i batatów pochodzi z serwisu DoGarow.pl
Do Garów!Przepis na pyszne placuszki na bazie waniliowego serka homogenizowanego z dodatkiem borówek. Fantastyczne na śniadanie lub podwieczorek. Placuszki są bardzo delikatne i smakują wyśmienicie z borówkami. SKŁADNIKI: 3/4 SZKLANKI MAKI PSZENNEJ SZCZYPTA SOLI CZUBATA ŁYŻECZKA SODY 2 JAJKA 250 G SERKA HOMOGENIZOWANEGO O SMAKU WANILIOWYM DUŻA GARŚĆ BORÓWEK EWENTUALNIE ODROBINĘ MLEKA JEŚLI CIASTO WYJDZIE ZA GĘSTE. OLEJ DO SMAŻENIA ZAPRASZAM
Pani M - kuchnia smakowita