Robiliśmy je po raz pierwszy i sami byliśmy zaskoczeni, jakie są pyszne. Te małe placuszki wywodzące się z kuchni rosyjskiej mają w sobie kaszę gryczaną. Podane ze śmietaną, a w wersji na bogato z wędzonym łososiem albo kawiorem, to najprawdziwsze niebo w gębie. Są najlepsze prosto z patelni. Przepis na bliny gryczane Składniki: 100 gramów kaszy gryczanej palonej, 1,5 szklanki mąki pszennej (najlepiej pełnoziarnistej), 1 szklanka mleka, 25 g drożdży, 2 jajka, sól, olej do smażenia. Jak zrobić bliny gryczane ... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...