sosem mięsnym np. bolognese, czy zwykłym klasycznym gulaszem. Myślę, że taka wersja też będzie pyszna! Ale ja zapraszam dziś na taką najprostszą - bezmięsną i bardzo smaczną wersję placuszków cukiniowo-marchewkowych ❤ Składniki: 1 cukinia 1 marchewka 1 jajko 2-3 łyżki mąki 1 łyżeczka posiekanego koperku sól pieprz Wykonanie: Marchew umyć, oskrobać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cukinie(...)pół. Wydrążyć środek łyżeczką, resztę również zetrzeć na tarce (razem ze skórką). Dobrze ją odcisnąć. Warzywa wymieszać z jajkiem, mąką, koperkiem i przyprawami. Masę nakładamy łyżką formując okrągłe placuszki. Smażymy na oleju na złoty kolor z dwóch stron
Walijskie Pichceniedoprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Foremki sylikonowe posmarować masłem, nakładać po 1 łyżce masy ziemniaczanej. Piekarnik nagrzać do 190 stopni i piec 25-30 minut do zrumienienia placuszków. Po upieczeniu placuszków ułożyć na każdym po plasterku łososia, oscypka, posypać stłuczonym fistaszkami, posiekaną natką pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem
Tradycyjna KuchniaKolejny mój przepis na danie z ziemniaków, placuszki wyszły super. Składniki: Ziemniaki 5 szt. Jajka 4 szt. Ser żółty starty 4 łyżki Kiełbasa 1 pętko Sól i pieprz do smaku Gałka muszkatołowa do smaku Tłuszcz do smażenia Wykonanie: Ziemniaki ugotować w mundurkach, następnie obrać i pokroić razem z kiełbasą. Jajka roztrzepać, dodać przyprawy oraz starty ser. Dodać do ziemniaków, dobrze(...)wymieszać i w razie potrzeby jeszcze doprawić. Na patelni rozgrzać tłuszcz, kłaść łyżką placuszki i smażyć z obu stron na złoto. Podawać polane stopionym masłem lub kwaśną śmietaną
Tradycyjna Kuchniabardzo pyszne. Po prostu. Reszta towarzystwa była w szkole, więc załapaliśmy się na smakołyk tylko we dwójkę - ja i Didi. I wiele więcej nie było nam do szczęścia potrzebne... Placuszki sa delikatnie miodowe, mocno sernikowate. Nie puszyste - w przepisie brakuje 'podnośnika', jak drożdże, czy proszek do pieczenia. Przepis, minimalnie zmieniony, z bloga Sio-smutki . Składniki(...)Wymieszaj dokładnie jajko z twarogiem (łyżką, nie mikserem, bo masa będzie zbyt rzadka), dodaj mąkę i miód. Powinno powstać gęste ciasto. Wykładaj je łyżką na rozgrzany olej i smaż placuszki z obu stron na rumiano. Odkładaj na chwilę do odsączenia na talerz wyłożony papierem. Podawaj z cukrem pudrem lub płynnym miodem
Lejdi of the housebananami, malinami, jabłkami. Przygotowuję je także z suszonymi owocami, najczęściej wybór pada na rodzynki, suszoną żurawinę, miechunkę (lekko kwaskowa) lub suszone daktyle i figi. Ostatnio powstała nawet wersja wytrawnych placuszków – z mrożoną kukurydzą, wyszły bardzo smaczne, a podałam je ze śmietaną wymieszaną z cukrem pudrem. Palce lizać! Dziś u mnie na drugie śniadanie racuchy gruszkowe. Można opcjonalnie dodać(...)rozczynem z drożdży, dobrze wymieszaj, odstaw ciasto na kilka minut. Przez ten czas na patelni rozgrzej olej, nakładaj porcje ciasta łyżką, smaż na złoto z obu stron. Zachowaj odstęp, placuszki na patelni będą rosły. Podawaj od razu z cukrem pudrem! Są przepyszne
Zasmakuj Kuchniprzyszła kolej na coś lżejszego, czyli placki z kalafiora , które wraz z sosem koperkowym lub czosnkowym goszczą na moim stole latem. Kolejną propozycją na danie tego typu są siekane placuszki z kurczaka, sera żółtego i pieczarek. Mięciutkie, dobrze doprawione i po prostu rozpływające się w ustach. Koniecznie spróbujcie! Składniki: 2 piersi z kurczaka pokrojone w drobną kosteczkę 15 dag drobnych(...)starty ser oraz pieczarki. Wbijamy jajko, dodajemy przyprawy oraz posiekana natkę pietruszki. Masę dokładnie wyrabiamy i pozostawiamy na 20 minut w lodówce. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy niewielkie placuszki z obu stron na złoty kolor by mięso nie było surowe. Gotowe przekładamy na ręcznik papierowy by obciekły z nadmiaru tłuszczu. Smacznego
Życie ze smakiemBardzo proste placuszki z kiwi, które prezentują się dużo lepiej niż zwykłe placuszki. Moja siostra nazywa je ciasteczkami do szkoły, a tak na prawdę są w sam raz na drugie śniadanie. Placki najlepiej smakują jak je polejemy jogurtem greckim i syropem z agawy lub miodem, wtedy lekko stają się wilgotne i smak jest bardziej wyrazisty. Porcja ok 15 placków
Niezły MłynekZakupiłam kilka fajnych, egzotycznych owoców i postanowiłam je użyć do podania z placuszkami. Każdy z tych egzotycznych owoców ma mnóstwo witamin, mikro i makroelementów oraz dużo błonnika i właściwości prozdrowotne. Powiem szczerze że każdy owoc smakuje wybornie i ma swój jedyny i niepowtarzalny smak. Zatem zajadamy placuszki u mnie z egzotycznymi owocami ale można je zajadać same lub z innymi
Moje Małe Czarowaniecarpaccio z buraka, pora na propozycję śniadaniową, z dużą ilością białka, smaczne i sycące pankejki! Takie, które robi się błyskawicznie i ze składników, które na pewno masz w domu. Placuszki są bardzo smaczne i sycące. Ja podaje je z mrożonymi owocami, które po chwili nadają się do jedzenia. Oczywiście owoce możesz również podgrzać w rondelku i wtedy otrzymasz pyszny(...)owocowy do placuszków. PRZEPIS NA FIT PANKEJKI - 4 łyżki mleka - 2 jajka rozmiar L - 1 łyżeczka mąki pszennej - opcjonalnie: 1 łyżeczka odżywki białkowej - 100 g mrożonych owoców leśnych Białka ubij na sztywno mikserem, dodaj żółtka wymieszane z mlekiem, mąką i odżywką białkową. Na suchej mocno nagrzanej patelni "smażymy" małe pankejki na złoty kolor. Gotowe! Proste i tanie
SMYKWKUCHNIdużym, szerokim garnku grzejemy osoloną wodę. Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy, żeby je odgazować, następnie dzielimy na 4 części. Każdą część dzielimy na 14 równych kawałków, który kolejno wałkujemy na placuszki o średnicy szklanki. Na każdym placuszku układamy porcję farszu i sklejamy tworząc zgrabną kulę. Tak powstałe pyzy gotujemy, niemal natychmiast, partiami w osolonej wodzie na małym "gazie" (woda powinna tylko
Rozpustne gotowanieProsty, szybki , nieskomplikowany przepis gwarantujący nam 💗💗💗 uuuucztę dla podniebienia! Puszyste, lekko waniliowe placuszki zachwycą małych i dużych. Możemy zaserwować je na obiad np. jako II danie po niezbyt treściwej zupie, albo zwyczajnie jako deser. Są pyszne bez żadnych dodatków ale posypane odrobiną cukru pudru lub polane owocowym sosem to już całkowita eksplozja smaku! Składniki: 500 g serka homogenizowanego(...)odrobiną cukru jagód. Sprawdzą się tutaj równie dobrze zmiksowane truskawki, nutella, cukier kryształ, cukier puder. Wykonanie: Wszystkie składniki miksujemy do połączenia się. Nakładamy łyżką ciasto i smażymy placuszki na niewielkiej ilości oleju z obu stron na złoty kolor (na małym ogniu, aby przesmażyły się w środku). Po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniczku z ewentualnego nadmiaru tłuszczu
Walijskie PichcenieŚniadanie za oceanem? Pancakes oczywiście! Te puchate placuszki podbiły serca smakoszy nie tylko w USA. Najczęściej polewa się je syropem klonowym albo podaje z masłem orzechowym. Moje pankejki mogłabym nazwać 3 x P : pancakes, pear, peanuts (a nawet 4, bo miechunka to przecież phisalis, też jest na P:) Składniki (na 2 porcje): 3-4 łyżki mąki 150ml jogurtu naturalnego(...)miechunki Jogurt wymieszać z proszkiem i sodą. Jajka roztrzepać z cukrem i cukrem waniliowym, połączyć z jogurtem. Wsypać mąkę i wymieszać na jednolite ciasto. Ciasto wykładać łyżką na patelnię, placuszki smażyć na rumiano z obu stron. Gruszkę obrać, pokroić w ósemki. Na patelni rozpuścić masło, wlać łyżkę syropu klonowego, włożyć gruszki i karmelizować kilka minut, aż staną się miękkie. Pancakes
Obiad gotowynastępnie wrzucamy na patelnię. Dodajemy bułkę tartą i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Farsz smażymy przez kilka minut ciągle mieszając. Na oprószonej mąką stolnicy formujemy okrągłe placuszki z ciasta, aby łatwo zawijać w nie farsz. Na każdy placuszek nakładamy porcję farszu, zwijamy i formujemy kulkę. W garnku zagotować osoloną wodę. Włożyć knedle i gotować 5 minut
Słodki Zakąteksmaczne i ciepłe placuszki o poranku, dzięki którym dzień na pewno będzie o wiele lepszy 😄 Placuszki, jak sama nazwa wskazuje i wskazuje też na to ich kolor są z dodatkiem kakao. A pomocniczym składnikiem okazał się jogurt naturalny. Same w sobie są mięciutkie i delikatne. Nie ma z nimi żadnego problemu podczas smażenia. Myślę, że są proste i nie wymagają
Zdrowie na języku :PPrzepis pochodzi z książki Yotama Ottolenghi "Jerozolima". Placuszki pochodzą z Turcji i zajadane są nie tylko przez tureckich Żydów ale przez każdego chętnego. Autor podaje aby użyć do placków buraka liściowego - boćwiny - ja takowego nie miałam i użyłam botwiny wraz z buraczkami. Yotam proponuje także zamianę na szpinak jeśli buraka liściowego nie posiadacie. Z botwiną są znakomite(...)polecam gorąco, jeśli natomiast użyjecie szpinaku należy zwiększyć porcję szpinaku o połowę i smażyć go chwilę na oliwie. A teraz zabieramy się za zrobienie obiadu, zapraszam. Placuszki z botwiny. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie