chyba nigdy nie przeminie. Tak samo jak nowa miłość - pełnoziarnista mąka żytnia. Czy tylko mi się wydaje, że ma ona delikatnie słodkawy posmak? Kto wie :) Pancakes to kultowe amerykańskie placuszki. Podaje się je z różnymi dodatkami, a najbardziej pasujący do ich oryginalnej wersji jest syrop klonowy. U mnie dzisiaj były z dżemem, ale smakowały wyśmienicie! Na ok 10 placuszków będziemy
Taste of imaginationZdrowe placuszki z kaszy manny z dodatkiem nasion chia. Robi się je błyskawicznie. Polecam dla dzieci na drugie śniadanko. Z ulubionymi owocami stanowią pyszny posiłek. 0,5 szklanki mleka ¾ szklanki kaszy manny 1 jajko 1 łyżka nasion chia 2 łyżki cukru trzcinowego Do miski wsypujemy kaszę mannę, zalewamy mlekiem, Dosypujemy cukier oraz nasiona chia. Wbijamy jajko. Całość dokładnie miksujemy. Odstawiamy(...)minut aby kasza troszkę wchłonęła mleko. Placuszki smażymy na maśle lub oleju kokosowym. Podajemy z borówkami
VioletoweKucharzenieświątecznych szaleństwach kulinarnych proponuję smaczne, proste placuszki. Składniki : 2 jajka 350 g jogurtu naturalnego 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki jagód olej do smażenia Przygotowanie : Jajka miksujemy z jogurtem, dodajemy przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia Masę mieszamy z częścią owoców Smażymy z obu stron po ok. 2 min. z każdej strony(...)Posypujemy, cukrem pudrem i owocami. Ciasto na ostatnie placuszki było dość gęste, dodałam ok. pół szklanki mleka ryżowego by ciasto było rzadsze. Ale ogólnie ciasto jest gęste od samego początku
Proste PotrawyJakiś czas temu robiłam te placuszki dla mojej córki, ale większość... sama zjadłam. I choć Natalia zje 1-2 placki to teraz smażę je z podwójnej porcji! Są przepyszne, takie delikatne, z wyczuwalną słodyczą banana... Polecam! (około 9 sztuk) 100g/4 łyżki jogurtu naturalnego 20g/2 łyżki mąki pszennej 1 jajko Dodatkowo: 1 banan Ponadto: masło/olej do smażenia (u mnie(...)wmieszać pokrojonego w kostkę banana. Na patelni rozgrzać niewielką ilość masła/oleju (dosłownie natłuścić nim patelnię) i za pomocą łyżki - wykładać nieduże porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. (Na zimno również świetnie smakują
Di gotujeryzyka zachorowań na cukrzycę, nowotwory oraz choroby serca. Idealnie nadaje się dla osób będących na diecie bezglutenowej. Jednak przyznam, że jego lekko orzechowy (?) posmak - nie wszystkim odpowiada. Wracając do placuszków... Jeśli akceptujecie smak amarantusa to będziecie zachwyceni plackami. Są naprawdę smaczne i nadają się dla małych dzieci oraz niemowląt. Polecam! (10 sztuk) 1/2 szklanki kaszki manny z amarantusa(...)pokrojone w kostkę oraz rodzynki (*). Całość dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju/masła i za pomocą łyżki - wykładać niewielkie porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu w wersji solo lub z ulubionymi dodatkami. (Na zimno również świetnie smakują.) (*) Jeśli rodzynki
Di gotujeAromatyczne, smaczne i tanie w wykonaniu placuszki na śniadanie. Składniki: 30 dag ryżu 1 papryka czerwona 1 biała cebula 2 łodygi selera naciowego 1 kostka bulionu 4 łyżki oliwy 4 żółtka jaja sól i pieprz do smaku papryka chili do smaku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 5 łyżek mąki pszennej tłuszcz do smażenia Wykonanie: Zagotować 2 szklanki wody z bulionem(...)wrzucić ryż i ugotować na sypko. Na oliwie podsmażyć drobno posiekaną cebulę, pokrojony seler i paprykę. Wymieszać z ryżem, przyprawami do smaku, żółtkami, natką pietruszki i mąką. Kłaść łyżką placuszki na rozgrzany olej i smażyć z obu stron na rumiano. Podawać ciepłe z kefirem lub jogurtem naturalnym
Tradycyjna Kuchniaświeżych drożdży 1 jajko L 1,5 szklanki ciepłego mleka 2 łyżki cukru trzcinowego około 500 g mąki 2-3 jabłka 1 szklanka suszonej żurawiny cukier puder do posypania placuszków 1. Do kubeczka wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i tak z pół szklanki ciepłego mleka, mieszamy i odstawiamy zaczyn na około 10-15 minut, żeby ruszył. 2. W międzyczasie przesiewamy(...)drobną kostkę jabłka i posiekaną żurawinę, mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny. 3. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nabieramy porcje ciasta, nakładamy na patelnię, i formujemy placuszki. Ja nakładałam, przewracałam je i dociskałam łopatką, następnie smażyłam z obu stron na złoty kolor. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
kruche babeczkiMoja córeczka uwielbia wszelkiego rodzaju placuszki. Tym razem przygotowałam je z bananem i dodatkiem masła kokosowego. Placuszki są niezwykle maślane, delikatne w smaku. Podane z owocami stanowią znakomite śniadanie lub obiad dla maluszków. 1,5 banana 0,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mleka 1 jajko 2 łyżki masła kokosowego 1 łyżka cukru kokosowego Banana obieramy, kroimy na mniejsze
VioletoweKucharzenieSposób przyrządzenia: Rosti z batatów: 1. Batata obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. 2. Wymieszaj razem z jajkiem, solą i pieprzem. 3. Smaż niezbyt grube placuszki na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Czosnkowy szpinak: 1. Czosnek obierz z łupiny i pokrój w plasterki. 2. Zeszklij na niewielkiej ilości oleju, dodaj liście szpinaku, szczyptę(...)koszulce: 1. Do wrzącej wody dodaj ocet - zamieszaj mocno dużą łyżką tak, aby powstał wir. 2. W sam środek wiru wbij ostrożnie jajko - gotuj 2-3 min. Całość: 1.Na placuszki ze słodkich ziemniaków ułóż gniazdko z czosnkowego szpinaku i umieść w nim jajko. 2. Całość posyp posiekanym szczypiorkiem i oprósz czarnym pieprzem. Smacznego! Poached egg on garlic spinach and sweet
Kuchnia w Słońcu SkąpanaPlacuszki z komosy ryżowej, szpinaku, buraków i fety z dodatkiem ekspandowanych ziaren komosy ryżowej U wielbiam tego typu kotleciki. Są świetnym rozwiązaniem na szybki i zdrowy obiad w tygodniu, a także znakomitym sposobem na czyszczenie lodówki z resztek warzyw. Można dodać absolutnie wszystko: tartą cukinię, suszone pomidory, pora, poszatkowaną kapustę, pieczarki. Kotleciki są pełnowartościowym, zdrowym posiłkiem, a jeśli podamy(...)oleju roślinnego. Smażyć kotleciki na niewielkim ogniu po kilka minut z każdej ze stron, aż będą pięknie zrumienione i w środku gorące. Serwować z sałatą i/lub dipem. Smacznego! Artykuł Placuszki z komosy ryżowej, szpinaku, buraków i fety z dodatkiem ekspandowanych ziaren komosy ryżowej pochodzi z serwisu Olalacooking.com
olalacookingcukru sól Białka ubić z dodatkiem soli, dodać cukier, mąkę, wymieszać dokładnie, dodać rozpuszczony olej, chwilkę wymieszać. Ciasto powinno być o konsystencji gęstej śmietany. Rozgrzewamy patelnię i pieczemy małe placuszki. SOS do placuszków 1/2 serka mascarpone 1 banan 2 jabłka cynamon 1 łyzeczka masła orzechy, rodzynki, żurawina do dekoracji Serek miksujemy z bananem. Jabłka obieramy i wrzucamy do rondelka
harrisaPrzepis autorski (mój). Placuszki powstały jakiś czas temu pod wpływem chwili, a okazały się tak pyszne, że jak mam ugotowanego brokuła to obowiązkowo i te placki. Smakują rewelacyjnie i są ekspresowe w przygotowaniu. Brokułowy posmak jest dość delikatny i przyznam, że nie do końca można rozpoznać wszystkie składniki, z których zostały przyrządzone. Ich podstawą jest brokuł, kasza oraz jajko(...)płatkami sojowymi. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju/masła i za pomocą łyżki - wykładać nieduże porcje ciasta, które w razie potrzeby można odrobinę spłaszczać. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. (Na zimno również świetnie smakują.) Użyłam kaszy manny orkiszowej , która tak samo jak siemię lniane prażone
Di gotujeśniadanie najlepsze placuszki z jabłkami. Są pożywne i smakowite, znikają szybko a granat super strzela pod zębami i dostarcza mnóstwo witaminy C. Polecam także na drugie śniadanie do szkoły czy pracy, będą rewelacyjne. Placuszki z jabłkami i granatem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie