roku, “z pewną taką nieśmiałością”, sięgnęłam po nią po raz pierwszy, a już na dobre zadomowiła się w mojej kuchni. Wypróbowałam już zupę dyniową, dyniowe puree i placuszki z dyni, które smakują lepiej niż placki ziemniaczane. Kilka dni temu znów sięgnęłam po jesienną dynię. Tym razem wykorzystałam przepis z kwestii smaku na pancakesy, oczywiście z dodatkiem dyni. Do puszystych placuszków
W mojej kuchniCześć! Dziś mam dla Was przepis na przepyszne placuszki (racuchy) z jabłkami. Uwielbiam je! Rozpływają się w ustach. Koniecznie musicie ich spróbować! Składniki (3-4 porcje): 5 jabłek (ja użyłam różnych odmian) 3 jajka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki 1/2 szklanki mleka szczypta soli 1 opakowanie cukru waniliowego (16-20 g) + dodatkowo: cukier puder, olej roślinny(...)masa będzie gładka – dodaj jabłka i całość wymieszaj. Na dużej patelni rozgrzej olej. Porcje ciasta nakładaj łyżką, smaż z każdej strony na złoto. Podawaj posypane cukrem pudrem. Artykuł Placuszki z jabłkami pochodzi z serwisu Moja Pasja Smaku
Moja pasja smakucukier,cynamon, proszek do pieczenia. Dokładnie wszystko wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i kolejno nakładać ciasto, tworząc małe placuszki.Smażyć z obydwu stron aż racuszki nabiorą złotego koloru. Położyć placuszki na ręczniczkach papierowych do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Podawać ciepłe obsypane dodatkowo cukrem pudrem
Kuchnia PokoleńWersja odnowiona przepisu na kotlety jajeczne. Idealne na wegetariański obiad. Pełne białka i zdrowych węglowodanów z bułki tartej/otrębów. Komu, komu? Składniki na placuszki jajeczne (ok. 10 małych kotlecików) : 5 jajek (4 ugotować, jedno zostawić w spokoju :>) 1/2 szkl. bułki tartej (ja dałam trochę bułki tartej razowej, trochę otrębów) 2 łyżki mleka Przyprawy (u mnie tylko pieprz(...)ostudzeniu rozdrobnić widelcem lub zetrzeć na tarce. Dodać mleko, surowe jajko i bułkę tartą (trochę zostawić do obtoczenia). Dodać pokrojoną pietruszkę lub szczypior i przyprawy, wymieszać. Formować małe placuszki i obtoczyć w bułce. Smażyć na małym ogniu
Czarnawisienkapodane po węgiersku z pysznym gulaszem. Każda wersja jest smaczna, ale niestety dosyć kaloryczna...ale raz na jakiś czas możemy pozwolić sobie na taką bombę kaloryczną :-) Dzisiaj u mnie placuszki ziemniaczane, ale w wersji wegańskiej, czyli bez jajek. Zapraszam😊 Składniki: ziemniaki 1 kg, mąka pszenna 1,5 łyżki, mąka ziemniaczana 0,5 łyżki, cebula 1 szt, czosnek 2 ząbki, sól(...)czosnek. Masę ziemniaczaną przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, następnie dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wszystko mieszamy razem do połączenia składników. Na patelni rozgrzewamy olej. Za pomocą łyżki kładziemy placuszki i smażymy na głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Usmażone placki kładziemy na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Podajemy z ulubionymi dodatkami
kulinarne odsłony patidynię wkładamy do miseczki, dodajemy jajka i dokładnie mieszamy widelcem. Dodajemy pozostałe składniki i ponownie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką nakładamy ciasto na blachę i formujemy niewielkie placuszki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 220 stopni. Pieczemy 20 minut. Gorące placuszki smarujemy masłem :) Jako dodatek polecam pastę z potartej białej rzepy i serka Twój Ulubiony
Szkrab Je Samjesiennym klimacie⛆🌂 W skrócie ciemno, zimno i chłodno😑 Nic tylko wejść pod ciepły kocyk przy ulubionym serialu i zajadać ciasteczka😋 W tym przypadku świetną alternatywą są mini placuszki😜 Wykonasz je w 10 min tylko z 1 głownego składnika, plus woda i kakao. Ja podałam sobie ten smakołyk z dodatkiem twarogu chudego zmiksowanego z wodą. Taki słodki dip 😆 Oczywiście(...)mąki gryczanej -pół łyżeczki kakao ciemnego -woda -wedle uznania słodzik/cukier Przygotowanie: Mąkę i kakao zalewamy stopniowo wodą i mieszamy do powstania lekko lejącej konsystencji (dosładzamy). Smażymy mini placuszki (u mnie bez tłuszczu) wielkości małej łyżeczki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartość odżywcza samych placków: 250 kcal
Zdrowie i pysznie na talerzuMięciutkie, z delikatnie chrupiącą skórką placuszki z batatów, kaszy jaglanej i szpinaku w towarzystwie aromatycznych przypraw takich jak: kumin (kmin rzymski – nie mylić z kminkiem!), kolendra i kurkuma, polane domowym sosem jogurtowo-czosnkowym. Pyszne i bardzo zdrowe danie na obiad, lunch lub kolację. Do tego sałatka ze szpinaku i pomidorków z dressingiem na bazie octu balsamicznego, syropu z agawy(...)można zastąpić płynnym miodem) i musztardy. Świetne danie dla wegetarian, dzieci i osób na diecie bezglutenowej. The post Placuszki z batatów appeared first on Moja Delicja
Moja DelicjaSmażąc te placuszki po raz pierwszy - sądziłam, że będą twarde jak skała i będzie można nimi wybić okno... Wyszły rewelacyjne i po prostu je uwielbiam! Idealnie komponują się z dowolnym sosem i różnymi dodatkami. Możecie przyrządzić je na ostro lub ziołowo! Tu nie ma ograniczeń. Polecam, abyście spróbowali! (8-9 sztuk) 3/4 szklanki kaszy manny (1 szklanka(...)zgęstniała. Na końcu do masy wmieszać odcedzoną marchewkę z groszkiem. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i za pomocą łyżki - wykładać nieduże porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placki smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami (np. sosem lub śmietaną). (Na zimno również świetnie smakują.) Pomysł z moimi modyfikacjami pochodzi
Di gotujewieloma postaciami. Jedną z nich są oczywiście placki ziemniaczane. Ja zaproponuje Wam dzisiaj nieco lżejszą wersję placków, których głównym składnikiem jest kalafior oraz marchew. Lekkie, zdrowe i smaczne placuszki mogą być doskonałym pomysłem na lunch do pracy, obiad czy kolację. Ich przygotowanie zajmie Wam dosłownie 15 minut. Składniki: 300g kalafiora, startego na tarce o grubych oczkach 2 duże marchewki, starte(...)dużej miski przekładamy startego kalafiora, marchew oraz cebulę. Wbijamy jajko i dodajemy mąkę. Masa powinna być w miarę zwięzła. Mieszamy i przyprawiamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy niewielkie placuszki a następnie odsączamy je z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym. Smacznego
Życie ze smakiemplacuszki robię bardzo często, gdyż je uwielbiamy. Podobny przepis jest już na blogu klik . Jednak te są o wiele lepsze. Powstały przez przypadek jak dzieci prosiły o zrobienie placuszków. Miałam tylko szklankę mąki pszennej, ale za to mnóstwo krupczatki. Właśnie dodatek tej drugiej spowodował, że ciasto jest bardzo, bardzo puszyste. Polecam są pyszne i bardzo proste :) SKŁADNIKI : 1 całe
Pani na deserplacuszki robię zazwyczaj, gdy nie mam podstawowych składników na moje ulubione BARDZO PUSZYSTE PLACUSZKI . Warunkiem żeby się udały to dokładne ubicie jajka z cukrem na białą i puszystą masę. Jeśli to zrobimy muszą się udać. Polecam są pyszne :) SKŁADNIKI: 1 jajko 3 łyżki cukru 0,5 opakowania cukru waniliowego lub parę kropli aromatu szklanka mleka 2 szklanki mąki pszennej
Pani na deserLeciutkie jak chmurka biszkoptowe placuszki idealne na śniadanie do kakao czy kawy z mlekiem. Idealne na deser do kawy czy herbaty. Idealne na II śniadanie do pracy czy szkoły, one ogólnie są idealne. Polecam gorąco, przepis zapożyczyłam do Asi . Placuszki biszkoptowe z owocami i cukrem pudrem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieużywać smalcu, bo racuchy są chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku) . Za każdym razem moczyć łyżkę w zimnej wodzie, następnie nabierać porcje ciasta i wykładać na patelnię. Formować placuszki i smażyć je przez około 2,5 minuty na małym ogniu z każdej strony. Dodawać więcej tłuszczu podczas smażenia kolejnych placuszków. Po usmażeniu odkładać na ręczniki papierowe, aby odsączyć
Calzonella.comDrożdżówki z serem kocham. Małe, pachnące placuszki, pełne kwaskowatego sera, poprzetykane słodkimi rodzynkami. Drożdżówki z serem kojarzą mi się ze sklepikiem szkolnym i beztroskim dzieciństwem. Drożdżówki z serem są idealne do kawy, mleka czy herbaty i nikt mi nie wmówi, że jest inaczej. Nie jestem miłośnikiem wypieków. Ba! Za karę największą uznaję pieczenie ciast z masą. Jednak przez te wszystkie(...)wykonaniu. Kaloryczność takich drożdżówek z serem łaskawie przemilczę, bo nie będę wprowadzać niepotrzebnej paniki. Nie podam wam ilości drożdżówek, jaka wyjdzie, bo to zależy od tego, jakiej wielkości zrobicie placuszki. Jeśli zostanie wam ser z nadzienia, możecie śmiało wykorzystać go do naleśników. Potrzebujemy: 700 g mąki pszennej (może być ciut więcej, ja zawsze pracuję z całym kilogramem) 1,5 opakowania
ladykitchen