Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętność. Z wyrośnietego ciasta odrywamy kawałki wielkości małego pączka. Ciasto powinno być plastyczne, więc łatwo będzie z niego uformować mały placuszek. Na ciasto wykładamy łyżeczkę konfitury. Zaklejamy placuszek, lepiąc wszystkie boki, formując bułeczkę. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykrywamy ściereczką i czekamy, aż lekko podrosną. Wyrośnięte drożdżówki
Raj dla PodniebieniaWitajcie :) Mam dzisiaj dla Was propozycję serniczków, placuszków z patelni, szybkie w przygotowaniu i naprawdę pyszne. Gdy macie ochotę na coś słodkiego a nie chce Wam się piec ciasta to polecam je przygotować, znikną w mig . Serniczki podałam na miseczce od MICHI, a miłośników rękodzieła zapraszam na Ich stronę KLIK :) Składniki : 200 g sera białego pół(...)proszkiem i zagniatamy delikatne ciasto. Stolnicę podsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na około 1/2 cm. Wykrawamy dowolne kształty foremką do ciastek. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju, wkładamy partiami placuszki i smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku. Letnie serniczki oprószamy cukrem pudrem, wyśmienicie smakują z jogurtem owocowym. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliUwielbiam placuszki z cukinii , dlatego na blogu prezentowałam już niejedną ich wersję, ale z pewnością ujrzycie więcej takich pysznych propozycji. Wracając do przepisu... Placki smakują rewelacyjnie - są takie delikatne i kusząco pachnące. Cukinia idealnie komponuje się z tuńczykiem oraz leciutko chrupiącą rzodkiewką. Wbrew pozorom to jedne z najlepszych, zdrowych połączeń. Koniecznie spróbujcie! (około 10 sztuk) 1 mała cukinia (około 200g(...)rzodkiewką. Całość doprawić do smaku (solą z pieprzem). Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju/masła i za pomocą łyżki - wykładać nieduże porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor , a następnie odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym. Podawać solo lub z ulubionym sosem. Tuńczyk to źródło pełnowartościowego białka
Di gotujeLatem częściej przygotowujemy przepisy lekkie i fit. Na talerzach królują warzywa, owoce i ryby. Dzisiejsza propozycja to pyszne placuszki z cukinią z dodatkiem tuńczyka. #MasterTuńczyk Placuszki z cukinii Składniki 1 cukinia około 30dag 1 jajko 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku 2 łyżki soku jabłkowego 50g mąki szczypta soli olej do smażenia 1 puszka
Kulinarne pyszności Molkicebulę. Por kroimy w pół plasterki, natomiast ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą dokładnie. Wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem - ponownie dokładnie mieszamy. Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni na oleju rzepakowym. Ja kładłam po 2-3 łyżki na jednego placuszka
VioletoweKucharzeniesię jednolite i elastyczne. Zagniecione ciasto na pizzeriny przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, podzielić je na niewielki kawałki. Z każdego kawałka ciasta formować placuszek. Placuszki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dynię - uprzednio rozmrożoną - posypać solą, kuminem i słodką papryką. Wymieszać. Tak przygotowane kostki z dyni układać na pizzerinach. Ser camembert pokroić
kolorowotorcikowomija majówka? Mam nadzieję, że w pełni korzystacie ze słońca i wolego czasu. W takie dni świetnie sprawdzają się dania na zimno, dlatego dziś zaproponuję placuszki twarogowe w wersji białkowo-tłuszczowej. Idealne na śniadanie, deser jak i kolację. U mnie wyszły bardziej mega placuchy niż placuszki, ale ja nie lubię bawić się drobne porcję.😅 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Możliwości urozmaicenia
Zdrowie i pysznie na talerzusolą, kminkiem lub makiem. Dodatkowo w cieście były małe dołki, zazwyczaj robione palcem. Taki też pamiętam, pyszny!!! Drugi rodzaj podpłomyków. Podstawa to mąka, woda, sól. Z zagniecionego ciasta, cienkie placuszki piekło się dawniej na blasze kuchennego pieca, dzisiaj na suchej patelni. Upiekłam tę właśnie wersję. Potrzebujemy, przykładowo: 400g mąki orkiszowej jasnej lub zwykłej pszennej, 225g ciepłej wody, sól. Składniki zagniatamy(...)wyrabiamy ciasto przez 2-3 minuty. Ciasto powinno być luźniejsze od tego na pierogi. Wałkujemy na małe cienkie placuszki i pieczemy na suchej patelni do zrumienienia z obu stron. Możemy również upiec w piekarniku na mocno rozgrzanym kamieniu do pizzy. W plenerze przy ognisku i na grillu? Też można! W każdych warunkach zdołamy je upiec. Zajadałam z pysznym sosem
Leśny Zakątekserwować również jako dodatek do dań zamiast ziemniaków czy ryżu. Placki z cukinii dobrze smakują również na zimno, więc świetnie się sprawdzą jako zdrowa przekąska w podróży. Placuszki z cukinii możecie zabrać ze sobą do pracy lub na rodzinny piknik. Czas przygotowania: 20 min. Składniki na przygotowanie ok. 10-12 szt. placków Koszt przygotowania: 5,00 zł SKŁADNIKI(...)Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy na jednolitą masę. Na patelni rozgrzewamy olej. Placki smażymy na średnim ogniu po 2-3 min. z każdej ze stron. Usmażone placuszki układamy na papierowym ręczniku. Przed podaniem placki posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Smacznego
kulinarnyJaUwielbiam ananasa dodawać do jogurtu naturalnego czy owsianki. Tym razem przygotowałam ananasa w cieście naleśnikowym. To doskonała przekąska, śniadanie czy deser zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Takie placuszki najczęściej przygotowuję, kiedy pozostaje mi otwarta puszka ananasa. Podaję je wtedy z lodami waniliowymi, jednak dziś zajadaliśmy je z musem "czekolada śliwkowa" od firmy Manufaktura Łagowski . Powiem(...)był to strzał w dziesiątkę. Słodko-kwaśne placuszki i ten pyszny mus :) Musicie spróbować :) Składniki: * 1 puszka ananasów w plastrach * 1 jajko * 1/2 szklanki mleka * 1/2 szklanki soku z ananasów * 1, 5 szklanki mąki pszennej * szczypta soli * olej do smażenia Wykonanie: Jajko roztrzepać, dodać mleko i sok z ananasa, wymieszać. Wsypać mąkę i sól, wymieszać trzepaczką. Plastry ananasa osuszyć
Zrób to smaczniemożna przygotować bez spędzania wielu godzin w kuchni. To również miłośniczka malarstwa, wędrówek górskich i muzyki jazzowej. "Placki niebanalnie" to doskonała pozycja dla miłośników wszelkiego rodzaju placków i placuszków, ale i nie tylko! Zawiera tyle pyszności, że każdy znajdzie w niej coś dla siebie. Książka została podzielona na rozdziały: Każdy rozdział składa się z mnóstwa apetycznych przepisów, które zachęcają(...)które sprawdzą się w przeróżnych okazjach. Lubię wymyślać wszelkie ciasteczka, tak samo jak placki, więc sądzę, iż to będzie moje dodatkowe źródło inspiracji! Jeśli chcecie zaskoczyć swoich bliskich niebanalnymi placuszkami lub jeżeli szukacie pysznych przepisów - koniecznie sięgnijcie po tą książkę! Polecam! Dane o książce: Autor: Karolina Polkowska Liczba stron: 216 Format: 17,5 x 24,5 cm Oprawa : twarda
Di gotujeDokładnie wymieszać. KNEDLE Z BIAŁYM SEREM: Z ciasta, oprószonymi mąką dłońmi, formować kulki (wielkości orzecha włoskiego lub większe - jak u mnie) i mocno rozpłaszczać je na dłoni na cienki placuszek. Na środku każdego takiego placuszka z ciasta umieścić nadzienie z białego sera, dokładnie zlepić brzegi i uformować kształtną kulkę. Tak przygotowane knedle odkładać na dobrze oprószoną mąką stolnicę
Gospodyni MiejskaŚniadanie jak mawiają najważniejszy posiłek dnia, ale nie każdy ma czas i siłę rano stać przy kuchni i pichcić. Dzisiaj przedstawię Wam prosty sposób na placuszki śniadaniowe, które możemy przyrządzić sobie dzień wcześniej i rano tylko podgrzewamy i wcinamy. Idealne rozwiązanie dla osób ćwiczących, prawie 60g białka w takim posiłku to dobrze rozpoczęty dzień :) Dla osób niećwiczących idealne porcja(...)mąki Sos: 250g jogurt naturalny typu grecki 1 gruszka łyżka miodu Białka ubijamy na sztywną masę, dodajemy żółta, serek, płatki owsiane i mąkę - mieszamy na jednolita masę. Smażymy małe placuszki na lekko naoliwionej patelni (polecam olej w spraju typu PAM). Sosik równie prosty mieszamy wszystkie składniki (jogurt , gruszka i miód) i miksujemy w blenderze, ja pokroiłem drobno gruszkę bo lubię
Smacznie Pysznie Kaloryczniechyba nigdy nie przeminie. Tak samo jak nowa miłość - pełnoziarnista mąka żytnia. Czy tylko mi się wydaje, że ma ona delikatnie słodkawy posmak? Kto wie :) Pancakes to kultowe amerykańskie placuszki. Podaje się je z różnymi dodatkami, a najbardziej pasujący do ich oryginalnej wersji jest syrop klonowy. U mnie dzisiaj były z dżemem, ale smakowały wyśmienicie! Na ok 10 placuszków będziemy
Taste of imaginationZdrowe placuszki z kaszy manny z dodatkiem nasion chia. Robi się je błyskawicznie. Polecam dla dzieci na drugie śniadanko. Z ulubionymi owocami stanowią pyszny posiłek. 0,5 szklanki mleka ¾ szklanki kaszy manny 1 jajko 1 łyżka nasion chia 2 łyżki cukru trzcinowego Do miski wsypujemy kaszę mannę, zalewamy mlekiem, Dosypujemy cukier oraz nasiona chia. Wbijamy jajko. Całość dokładnie miksujemy. Odstawiamy(...)minut aby kasza troszkę wchłonęła mleko. Placuszki smażymy na maśle lub oleju kokosowym. Podajemy z borówkami
VioletoweKucharzenie