Takie kluseczki kukurydziane są świetnym dodatkiem do zup. Nadają się zarówno do kremów, zup na bazie rosołu a także super dodatek do zupy jarzynowej. Są bardzo
Ala piecze i gotujeFirma Winiary wypuściła na rynek galaretki o nowym smaku arbuzowym i jagodowym. Musiałam je wypróbować i wpadłam na pomysł żeby zrobić deser "nabity w butelkę". Połączyłam
Ala piecze i gotujeTa sałatka latem kiedy mamy świeże, pachnące i aromatyczne warzywa jest najsmaczniejsza. Często gości na moim stole na imprezach rodzinnych ale do grilla też się sprawdza
Ala piecze i gotujeMiałam krótką przerwę ale dzisiaj dołączyłam do kolejnego "Wypiekania na śniadanie" . W ten weekend tematem jest pyszne śniadanie. Ja zrobiłam bardzo proste ale jak dla mnie
Ala piecze i gotujeUwielbiamy latem jeść desery z owocami. A że teraz czas na truskawki więc jest galaretka z truskawkami do tego ładnie podana. Zrobiłam ją w foremkach firmy
Ala piecze i gotujeKolejny i jeszcze nie ostatni przepisz w sezonie truskawkowym. Sezon jest krótki więc szaleję. Już z utęsknieniem czekaliśmy na makaronu z truskawkami no i jest. Zrobiłam
Ala piecze i gotujeNawet sobie nie wyobrażacie jaka ta sałatka jest smaczna. Powstała przez przypadek z tego co miałam w lodówce. Taka spontaniczna sałatka a jaka smaczna. Każdy da
Ala piecze i gotujeNareszcie mamy słoneczko. Długo wyczekiwane ale w końcu jest. Latem musimy dużo pić więc ja chcę Wam zaproponować truskawkową lemoniadę do której zamiast cukru użyłam stewi
Ala piecze i gotujeCzy też robicie sami pierogi? Ja robię bo są zdecydowanie lepsze od tych sklepowych. Tym bardziej z truskawkami bo wtedy mam pewność że w środku znajdę
Ala piecze i gotujeU mnie nadal truskawkowo. Dzisiaj zapraszam na knedle z dodatkiem twarogu nadziewane truskawką. Podane na musie truskawkowym i polane masełkiem z dodatkiem bułki tartej. Pyszności. Składniki
Ala piecze i gotujeprostotę w przygotowaniu, niezliczoną ilość kombinacji smakowych, a także szybkość z jaką znikają ze stołu :D Składniki : 0,5 kg mąki pszennej, 4 łyżeczki kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka sody oczyszczonej, 0,25kg cukru, 400 ml mleka(...)oleju, 2 jajka, budyń ( proponuję waniliowy ) Przygotowanie: Gotujemy budyń w połowie ilości mleka podanej na opakowaniu. Do miski dodaję po kolei wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i wszystko mieszam. W drugiej misce dodaję wszystkie "mokre" składniki: mleko, olej, jajka i je również mieszam ze sobą. Następnie łączę zawartość obu misek i mieszam
Mechanik w kuchniciasto daję po ok 1 łyżeczce twarogu i kawałek ananasa na górę. Każdą część następnie składam na pół a boki dociskam widelcem. Gotowe do pieczenia ciastka przed samym pieczeniem smaruję żółtkiem wymieszanym z łyżką mleka. Dodatkowo można posypać cynamonem lub cukrem. Zapiekam ok 15 minut w temp
Mechanik w kuchniPieczone faszerowane piersi kurczaka, czyli roladki z kurczaka z serem rokpol i suszonymi pomidorami, natką pietruszki, świeżym i suszonym tymiankiem wszystkim smakowały. Roladki z kurczaka były przygotowane specjalnie na wielkanocne śniadanie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby takie same przygotować na kolejne w kalendarzu świąteczne śniadanie, które wypada 3 maja, na Święto Konstytucji, gdyby nie liczyć natki pietruszki(...)suszonym tymiankiem, ułożyć na całej długości słupki sera rokpol, suszone pomidory w oliwie i sporo natki pietruszki, zwinąć ciasno, obłożyć listkami świeżego tymianku i ułożyć na papierze do pieczenia, zwinąć dokładnie, spiąć wykałaczkami, aby nic nie wyciekło. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C i ułożyć rulonik z roladkami w piekarniku, piec ok. 30 minut. Po upieczeniu rozwinąć i pozwolić
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwszystko pokruszyć. Umyte i pokrojone w kosteczkę truskawki włożyć na spód każdej wysmarowanej masłem kokilki, lekko posypać cukrem i przykryć kruszonką. Piec w 180 °C 25-30 min. Truskawki mają to do siebie, że podczas pieczenia buzują i mogą nam pobrudzić piekarnik, dlatego proponuję piec je na blaszce. smacznego
Mia Cucina Sofietapszennej. Mile widziane wpisy zawierające wszystkie inne mąki: żytnią, ryżową, orkiszową, gryczaną, kasztanową, kukurydzianą, jęczmienną, migdałową czy owsianą. Zdaję sobie sprawę, że te “inne mąki” różnie zachowują się podczas pieczenia, dlatego dopuszczamy użycie mąki pszennej w 50% (choć gdzie możliwe, starajmy się wykorzystać ich mieszankę, np: mąki ryżowej z orkiszową, czy orkiszowej z kukurydzianą) Mam nadzieję, że zbierzemy pokaźną(...)żółta mąka powstaje z przemiału ziaren kukurydzy. Nie zawiera glutenu, jest bogata w witaminy A, B, E, magnez, potas, błonnik. Stosuje się ją do pieczywa spulchnianego proszkiem do pieczenia. Mąka ziemniaczana – równie popularna, co pszenna. Uzyskuje się ją, wydzielając skrobię z ziemniaków, stąd inna nazwa: skrobia ziemniaczana. Robi się z niej pyzy, a dodana do babki czy biszkoptu nada
Mia Cucina Sofieta