Pieczone faszerowane piersi kurczaka, czyli roladki z kurczaka z serem rokpol i suszonymi pomidorami, natką pietruszki, świeżym i suszonym tymiankiem wszystkim smakowały. Roladki z kurczaka były przygotowane specjalnie na wielkanocne śniadanie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby takie same przygotować na kolejne w kalendarzu świąteczne śniadanie, które wypada 3 maja, na Święto Konstytucji, gdyby nie liczyć natki pietruszki(...)suszonym tymiankiem, ułożyć na całej długości słupki sera rokpol, suszone pomidory w oliwie i sporo natki pietruszki, zwinąć ciasno, obłożyć listkami świeżego tymianku i ułożyć na papierze do pieczenia, zwinąć dokładnie, spiąć wykałaczkami, aby nic nie wyciekło. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C i ułożyć rulonik z roladkami w piekarniku, piec ok. 30 minut. Po upieczeniu rozwinąć i pozwolić
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwszystko pokruszyć. Umyte i pokrojone w kosteczkę truskawki włożyć na spód każdej wysmarowanej masłem kokilki, lekko posypać cukrem i przykryć kruszonką. Piec w 180 °C 25-30 min. Truskawki mają to do siebie, że podczas pieczenia buzują i mogą nam pobrudzić piekarnik, dlatego proponuję piec je na blaszce. smacznego
Mia Cucina Sofietapszennej. Mile widziane wpisy zawierające wszystkie inne mąki: żytnią, ryżową, orkiszową, gryczaną, kasztanową, kukurydzianą, jęczmienną, migdałową czy owsianą. Zdaję sobie sprawę, że te “inne mąki” różnie zachowują się podczas pieczenia, dlatego dopuszczamy użycie mąki pszennej w 50% (choć gdzie możliwe, starajmy się wykorzystać ich mieszankę, np: mąki ryżowej z orkiszową, czy orkiszowej z kukurydzianą) Mam nadzieję, że zbierzemy pokaźną(...)żółta mąka powstaje z przemiału ziaren kukurydzy. Nie zawiera glutenu, jest bogata w witaminy A, B, E, magnez, potas, błonnik. Stosuje się ją do pieczywa spulchnianego proszkiem do pieczenia. Mąka ziemniaczana – równie popularna, co pszenna. Uzyskuje się ją, wydzielając skrobię z ziemniaków, stąd inna nazwa: skrobia ziemniaczana. Robi się z niej pyzy, a dodana do babki czy biszkoptu nada
Mia Cucina Sofietamaku (suchego, nie trzeba mielić) · 50 g roztopionego, ostudzonego masła/margaryny Kasia Biszkopt pieczemy dzień wczesniej, bedzie się lepiej kroił. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier puder, a następnie żółtka. Przesiane mąki, mielone orzechy, mak i proszek mieszamy razem. Powoli, partiami sypiemy(...)masę jajeczną i delikatnie mieszamy, na koniec dodajemy tłuszcz. Tortownicę o średnicy 23 cm smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą, wlewamy do niej ciasto. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 30 minut. Lekko studzimy w formie, a następnie na kratce. Składniki na poncz: · 3/4 szklanki herbaty mocno cytrynowej Składniki
Mia Cucina Sofietaszklanki wody · 2 jajka · szczypta proszku do pieczenia( na końcu noża) · szczypta soli · margaryna do smażenia naleśników Nadzienie(...)orzechowe · nutella · miód, jogurt, cynamon Wykonanie: Wymieszać mąkę, mleko, wodę, jajka, proszek do pieczenia i sól. Całość odstawić na parę minut do zgęstniena. Smażyć naleśniki z każdej strony, na margarynie, na dobrze rozgrzanej patelni, na jasno brązowy kolor. Usmażone naleśniki posmarować masłem orzechowym
Mia Cucina Sofietaporcji… przepis zamieszczam na jedną porcję) Włoskie Frittelle di Carnevale Składniki: na około dwa duże talerze pączków: 250 ml wody 50 g masła 50g cukru ¾ łyżeczki proszku do pieczenia 200 g mąki pszennej olejek cytrynowy ( u mnie ½ malutkiej fialeczki) 4-5 jajek 60 g rodzynek Ponadto: olej do smażenia cukier puder do oprószenia Moczymy(...)rodzynki w ciepłej wodzie. W mało przypalającym się garnku gotujemy wodę i masło. Gdy masło się rozpuści a woda zacznie wrzeć, wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ucieramy drewnianą łyżką, aż ciasto będzie odstawać od brzegów naczynia i powstanie kula (ok. 2-3 minuty). Zdejmujemy z palnika. Studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy cukier
Mia Cucina Sofietapoziom i pieczemy przez 10 minut. Następnie obniżamy tem. do 190°C i przenosimy ciasto na środkowy poziom. Pieczemy 20 miut. Piekąc w ten sposób, uzyskacie wyjątkowo chrupiące i dobrze wyrośniete ciasto, a przede wszystkim gwarancję, że nie rozmięknie podczas pieczenia. Focaccia jest dobrze upieczona gdy stukając w nią, wydaje głuchy odgłos. Metoda dla maszynistów: Wszystkie składniki na bułeczki
Mia Cucina Sofietaupieczeniu warstwy ciasta wraz z ananasami na wierzch kładziemy pianę z białek, wygładzając przy tym powierzchnię, a następnie posypujemy starkowanym ciastem. Pieczemy kolejne 15 min., dalej w 180*C , a jeśli jest to możliwe jedynie na funkcji – pieczenie od góry. Przed podaniem wypiek można posypać cukrem pudrem lub ozdobić bitą śmietaną. Zapraszamy do spróbowania! (function
Symfonia Smakówrozgrzewający cynamon:) Przy ich wykonaniu bardzo chętnie pomaga mi mój synek:) Właściwie do mnie należało jedynie oddzielenie żółtka i wstawienie ciasteczek do piekarnika:):) Dodatkowym, bardzo fajnym urozmaiceniem jest pieczenie ciasteczek w małych silikonowych foremkach. Składniki: 40g mąki pszennej pełnoziarnistej, 100g masła, 80g cukru pudru, 130g płatków owsianych, 60g orzechów włoskich, 40g żurawiny, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki sody(...)dokładnie posiekać i zagnieść. Uformować wałek, owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie odrywać małe kawałki ciastka i wylepiać nimi malutkie formy silikonowe do ciasteczek. Piec ok. 20min w temp. 170st. Ostudzić i udekorować 100g stopionej czekolady
Z miłości do słodkościJuż jakiś czas temu przekonałam się, że pieczenie chleba wcale nie jest trudne, a daje tyle radości i satysfakcji, że zrobiło się je samodzielnie;) Kilka przepisów już Wam podałam, dzisiejszy chlebek składa się z mąki pszennej oraz żytniej i płatków owsianych. Ponadto wzbogaciłam go o słonecznik i siemię lniane oraz otręby pszenne. Wyszło smacznie, zdrowo i przede wszystkim(...)wyrabiać ciasto jeszcze przez 5 minut i ułożyć w przygotowanej foremce keksówce. Delikatnie skropić letnią wodą i odstawić jeszcze na 20minut. Ponownie skropić wodą i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 50 minut w temp
Z miłości do słodkościciasto uwielbiane przez całą moją rodzinę i obowiązkowo muszę je piec na wszelkie zloty rodzinne. Pyszny kakaowy biszkopt, masa śmietanowa a na wierzchu słodka, ciągnąca się krówka i chrupiące ziarna słonecznika... Pychota!! Biszkopt: 5 jajek, szklanka drobnego cukru do wypieków, szklanka mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, budyń śmietankowy (40g). Białka ubić z cukrem(...)żółtku. Mąkę przesiać wraz z proszkiem, dodać do ubitych białek. Delikatnie wymieszać szpatułką. Dodać kakao i budyń, połączyć. Ciasto przelać na przygotowaną blaszkę o wym. 25x36cm. Piec 30 min w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na dwie części. Krem: 1/2 l śmietany 30%, 5 łyżek cukru pudru, 2 śmietan-fixy, Śnieżka. Śmietanę ubić na sztywno
Z miłości do słodkościszklanki mąki pszennej, 2 łyżki cukru waniliowego, 2 łyżki cukru pudru, 100g ryżu pełnoziarnistego, szczypta proszku do pieczenia. Przygotowanie Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać maślankę, rozkłócone jajka, całość zmiksować. Odstawić na 15minut. Ryż ugotować do miękkości i ostudzić. Dodać do ciasta wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Odstawić jeszcze na 5 minut. Na mocno
Z miłości do słodkościokoło 8 minut. Na koniec dodać nasiona z wanilii i mąkę ziemniaczaną. Pianę przełożyć do szprycy i wyciskać małe bezy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 40minut w temp. w 150st. Ostudzić w uchylonym piekarniku. Krem angielski: 4 żółtka, 1 i 3/4 szklanki mleka, 1/2 szklanki cukru, 1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej(...)wody i dodać nasiona wanilii. Gotować na małym ogniu tak długo, aż sos będzie gęsty jak karmel. Płatki migdałowe wymieszać z 1/4 szklanki karmelu. Rozłożyć równomiernie na blasze i piec około 10minut w temp. 170st. Ostudzić. Na talerz nalać trochę kremu angielskiego, ułożyć bezy, polać sosem karmelowym, polać odrobiną kremu angielskiego i posypać płatkami migdałowymi. Od razu podawać
Z miłości do słodkościpieczenia, 3 jajka, 3/4 szklanki mleka, czubata łyżka cukru, szczypta soli, dowolna konfitura, olej rzepakowy do smażenia (użyłam Rapso). Przygotowania Obie mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać szczyptę soli i cukier, wymieszać. Wlać mleko i miksując na wolnych obrotach dodawać po jednym jajku. Ciasto odstawić na 30minut. Następnie ciasto zamieszać, jeśli jest
Z miłości do słodkościłyżki miodu, szczypta soli, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki rodzynek (użyłam Kresto), łyżeczka cynamonu. Przygotowanie Kaszę dodać do mleka, wymieszać. Dodać szczyptę soli, proszek do pieczenia, cynamon, rodzynki i miód. Wymieszać. Wbić jajka, dodać serek wiejski, zmiksować do połączenia się składników. Ciasto odstawić na 15minut, by kasza napęczniała. Następnie wymieszać, jeśli ciasto jest
Z miłości do słodkości