trzecią ciasta odkładamy i resztę wałkujemy cienko i wykładamy nim formę do tarty ,podpiekamy w 200 stopniach ok 10 min (można obciążyć fasolą wysypaną na papier do pieczenia na wierzchu tarty). Wyjmujemy tartą z piekarnika zdejmujemy papier z fasolą(...)nakładamy łyżką masę makową pomiędzy nią masę serową ,wygładzamy lekko łyżką i na wierzch kroimy w kostkę jabłko,rozwałkowujemy resztę ciasta ,kroimy w paski i układamy kratkę na wierzchu,pieczemy jeszcze 40 min w 180 stopniach na wierzch jeszcze ciepłego ciasta,mieszamy lukier i polewamy Smacznego
Swojskie jedzonkociasta posiekać, szybko zagnieść i wstawić do lodówki na godzinę. Dobrze schłodzone ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy i foremką wykrawać ciasteczka. Układać na papierze do pieczenia i piec w `180*C około 10 minut. Wystudzić. Mleko zagotować z cukrem i wystudzić. Miękkie masło utrzeć dodając na zmianę mleko w proszku i mleko z cukrem. Na końcu dodać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamasła (1 łyżka) DO PRZEŁOŻENIA: około 200 g powideł śliwkowych WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Keksówkę o długości 26 - 27 cm wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj olejem. W garnku rozpuść masło, miód, cukier, przyprawę piernikową, kawę zbożową oraz kakao. Zdejmij masę z ognia, wlej mleko i pozostaw całość(...)lekkiego przestudzenia. Następnie dodaj roztrzepane jajka. Całość dokładnie wymieszaj rózgą kuchenną. Teraz przesiej mąkę z sodą oczyszczoną i wsyp do masy. Ponownie dokładnie zamieszaj. Masę przelej do keksówki piecz około 60 - 65 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw piernik w formie do całkowitego ostudzenia. POLEWA: W garnuszku umieść połamaną na kostki czekoladę, kremówkę oraz masło. Podgrzewaj lekko całość
Słodko-Słony Świat Ilonyleju, doprawcie szczyptą soli, pieprzu i czosnku niedźwiedziego, wymieszajcie i zostawcie na kilka minut. Nagrzejcie piekarnik do 160 stopni, rozłóżcie plasterki pietruszki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczcie aż talarki ładnie się podpieką, potrwa to około 7 minut. Pilnujcie piekarnika, bo cieniutkie warzywa szybko mogą się przypalić. Liście pietruszki zmiksujcie z parmezanem, kaparami, sokiem z cytryny, oliwą
PichceniomaniaPieczona pierś z kaczki to produkt niedoceniany, ale również produkt, którego wielu się „boi”. Niesłusznie – dobrze zrobiona kaczka posmakuje każdemu i wcale nie jest trudna w przygotowaniu. 2 filety z kaczki Duża pomarańcza Jabłko Musztarda Miód Rozmaryn Soł Pieprz Filety z kaczki myjemy i suszymy. Nacinamy skórę, przyprawiamy solą i pieprzem, przekładamy do miski. Na dwa filety(...)Karmelizujemy je z miodem na patelni, gdzie smażyliśmy mięso. Gdy kaczka odpocznie, kroimy ją w kostkę i nakłuwamy na patyczki naprzemiennie z jabłkiem. Gotowe szaszłyki polewamy marynatą, która została. Pieczemy w piekarniku ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni. Możemy je również przyrządzić na grillu. Smacznego
MarcinChefzaskoczymy nim wszystkich gości :) Składniki: 2 gotowe blaty ciasta francuskiego 1/2 słoiczka kremu czekoladowego (np. Nutella) 2 żółtka (do posmarowania) 1 łyżka mleka Na blacie ułożyć arkusz papieru do pieczenia. Na nim rozwinąć jeden blat ciasta francuskiego i posmarować go (dosyć cienko) kremem czekoladowym (fot.1) . Przykryć drugim blatem ciasta francuskiego. Dobrze docisnąć. Wyciąć kształt choinki, a następnie(...)świderek (fot.3) . Dodatkowo można ponacinać środkową część choinki w romby, tak, żeby wyglądała jak kora drzewa :) Za pomocą pędzelka całość posmarować żółtkami rozmąconymi z mlekiem (fot.4) . Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25-30 minut, do uzyskania ładnego, rumianego koloru. Pomysł na wygląd choinki: internet drukuj przepis
Świat CiastaMaliny, godzinę wcześniej, odstawiłam na sitko do rozmrożenia. Układając je na końcu na cieście nie były w 100% rozmrożone, ale w niczym to nie przeszkadzało. Foremkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Zaczęłam od masy czekoladowej. Czekoladę rozpuszczałam w garnuszku z grubym dnem, w tym czasie ucierałam miękkie masło z cukrem pudrem. Gdy masło było już jaśniejsze niż na początku dodawałam(...)rozsmarować. Polecam nakładać ciemną masę w niewielkich ilościach i niewielkich odstępach, a na końcu połączyć je delikatnie szpatułką. W niewielkich odstępach układamy maliny, delikatnie wciskając je w ciasto. Pieczemy godzinę w 170 stopniach. Ciasta nie trzymamy w lodówce, żeby brownie nie stwardniało. Z foremki wykroiłam 12 porcji. Jedna to 330 kcal. Mąż dopadł się do aparatu, bo stwierdził
Relaxtimekoniec 2 szklanki mąki i delikatnie ale dokładnie wymieszać. Przelać o foremki na dużą babkę wysmarowanej olejem i posypanej bułką tartą lub większej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 45 min w temp
Cukiernia Pychotkiciasteczka o dowolnym kształcie. Jako, że zbliżają się Święta Bożego Narodzenia postanowiłam, że ciasteczka będą mieć kształt choinek różnej wielkości. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy ok. 8-10 minut, aż ciasteczka się zarumienią. Wyjmujemy ciasteczka z piekarnika i studzimy na kratce. Smacznego! Krem z cukinii z serem parmigiano reggiano i słonecznikiem Składniki ( dla 1 osoby
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięciasta wodą. Zlep ciasto jak pieroga, dodatkowo brzegi dociśnij widelcem. Powtórz do wyczerpania ciasta i farszu. Pierożki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 20 minut, aż się zezłocą. Podawaj na ciepło lub na zimno, jako samodzielną przystawkę lub jako dodatek do barszczu. Pierożki dobrze smakują także z innymi zupami, np. pomidorową
Chilli Czosnek i Oliwaspory brokuł 250 g mąki pszennej 200 ml mleka 2 jajka sok z 1/2 cytryny sól, pieprz, słodka papryka do smaku 1/2 łyżeczki kurkumy szczypta proszku do pieczenia olej do smażenia(...)takie ma być. Kawałki brokuła maczamy dokładnie w cieście i smażymy na głębokim, rozgrzanym oleju, około 4 minuty. Sprawdzamy patyczkiem czy się upiekły i wykładamy na talerz. Ja piekłam je we frytkownicy. Podajemy ciepłe z sosem czosnkowym. Słonecznego
Kulinarne Fantazje MarioliJeśli utworzą się kulki to karmel jest już gotowy. W innym wypadku należy go jeszcze trochę pogotować i znowu powtórzyć test. Ugotowany karmel wylej na brytfankę pokrytą papierem do pieczenia. Posyp morską solą, orzechami lub inną posypką. Odstaw na 2 godziny w chłodne miejsce, po czym pokrój karmel na małe karmelki. Karmel można również pociąć nożyczkami. Zawiń karmelki
codojedzeniałyżeczki kawy Inki Klasycznej rozpuszczonej w 1/3 szklanki gorącej wody 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki likieru kawowego (opcjonalnie) Wykonanie: Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nastaw na 180*C. Spód: Herbatniki rozdrobnij w blenderze, przesyp do miski, dodaj miękkie masło i zmiksuj do połączenia składników. Masą ciasteczkową wyłóż spód tortownicy i schowaj do lodówki(...)zmiksuj. Następnie dodaj mąkę ziemniaczaną i ponownie zmiksuj. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj w trzech turach do masy serowej, delikatnie mieszając. Masę wylej na miasteczkowy spód i piecz 50-60 minut. Nie wyciągaj od razu sernika z piekarnika, tylko wystudź go przy lekko uchylonych drzwiczkach. Smacznego
Kulinarna (nie)codziennośćrozpuszczonego oleju kokosowego, 6 łyżeczek przyprawy korzennej (najlepiej domowej roboty, u mnie z TEGO przepisu) 1 łyżka cynamonu w proszku, 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody, 10 łyżek słodzika (u mnie - 5 łyżek ksylitolu + 5 łyżek cukru kokosowego). Wykonanie: Suche składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Jabłka kroimy na kawałki i blendujemy(...)nich mokre składniki. Następnie łączymy z suchymi składnikami. Zagniatamy ciasto i umieszczamy w lodówce na 1 godzinę. następnie odrywamy część i wałkujemy na cienki placek. Wykrawamy wybrane kształty i pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni. Tę samą czynność wykonujemy z pozostałym ciastem. Po ostudzeniu umieszczamy w puszce. Gdyby były za twarde, nie zmiękły, umieszczamy w puszcze dwie ćwiartki jabłka
Jeść, by żyć w zdrowiunastąpić wcześniej). Tak skiełkowaną kaszę blendujemy z 40 ml wody, dodajemy do powstałej masy mąkę i wyrabiamy ciasto. Formujemy okrągłe placki, które wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Cebulę kroimy w pióra lub kostkę. Mieszamy z 1 łyżką(...)oleju i makiem. Wykładamy na nasze placuszki. Odstawiamy w bardzo ciepłe miejsce, np. na kaloryfer, do wyrośnięcia (sfermentowana, skiełkowana gryka powoduje, że ciasto przygotowane na jej bazie wyrasta, naprawdę!). Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego! Szczerze... pominęłam zabieg wyrastania w ciepłym miejscu i od razu włożyłam do piekarnika, bowiem zależało mi bardziej na szybkiej degustacji niż na bardzo
Jeść, by żyć w zdrowiu