pieczenie - 19054 przepisów (strona:496/1271)

Piernik bez miodu 145

koniec 2 szklanki mąki i delikatnie ale dokładnie wymieszać. Przelać o foremki na dużą babkę wysmarowanej olejem i posypanej bułką tartą lub większej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 45 min w temp

Cukiernia Pychotki
Cynamonowe ciasteczka, Krem z cukinii + test robota Monsieur Cuisine Plus 224

ciasteczka o dowolnym kształcie. Jako, że zbliżają się Święta Bożego Narodzenia postanowiłam, że ciasteczka będą mieć kształt choinek różnej wielkości. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy ok. 8-10 minut, aż ciasteczka się zarumienią. Wyjmujemy ciasteczka z piekarnika i studzimy na kratce. Smacznego! Krem z cukinii z serem parmigiano reggiano i słonecznikiem Składniki ( dla 1 osoby

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szybkie pierożki z ciasta francuskiego i KONKURS z Bonduelle 540

ciasta wodą. Zlep ciasto jak pieroga, dodatkowo brzegi dociśnij widelcem. Powtórz do wyczerpania ciasta i farszu. Pierożki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 20 minut, aż się zezłocą. Podawaj na ciepło lub na zimno, jako samodzielną przystawkę lub jako dodatek do barszczu. Pierożki dobrze smakują także z innymi zupami, np. pomidorową

Chilli Czosnek i Oliwa
BROKUŁ W CIEŚCIE 544

spory brokuł 250 g mąki pszennej 200 ml mleka  2 jajka sok z 1/2 cytryny sól, pieprz, słodka papryka do smaku 1/2 łyżeczki kurkumy szczypta proszku do pieczenia  olej do smażenia(...)takie ma być. Kawałki brokuła maczamy dokładnie w cieście i smażymy na głębokim, rozgrzanym oleju, około 4 minuty. Sprawdzamy patyczkiem czy się upiekły i wykładamy na talerz. Ja piekłam je we frytkownicy. Podajemy ciepłe z sosem czosnkowym. Słonecznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Świąteczne karmelki domowej roboty 498

Jeśli utworzą się kulki to karmel jest już gotowy. W innym wypadku należy go jeszcze trochę pogotować i znowu powtórzyć test. Ugotowany karmel wylej na brytfankę pokrytą papierem do pieczenia. Posyp morską solą, orzechami lub inną posypką. Odstaw na 2 godziny w chłodne miejsce, po czym pokrój karmel na małe karmelki. Karmel można również pociąć nożyczkami. Zawiń karmelki

codojedzenia
Piernikowa Inka z kawowym sernikiem 193

łyżeczki kawy Inki Klasycznej rozpuszczonej w 1/3 szklanki gorącej wody 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki likieru kawowego (opcjonalnie) Wykonanie: Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nastaw na 180*C. Spód: Herbatniki rozdrobnij w blenderze, przesyp do miski, dodaj miękkie masło i zmiksuj do połączenia składników. Masą ciasteczkową wyłóż spód tortownicy i schowaj do lodówki(...)zmiksuj. Następnie dodaj mąkę ziemniaczaną i ponownie zmiksuj. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj w trzech turach do masy serowej, delikatnie mieszając. Masę wylej na miasteczkowy spód i piecz 50-60 minut. Nie wyciągaj od razu sernika z piekarnika, tylko wystudź go przy lekko uchylonych drzwiczkach. Smacznego

Kulinarna (nie)codzienność
ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI (BEZGLUTENOWE, WEGAŃSKIE) 178

rozpuszczonego oleju kokosowego, 6 łyżeczek przyprawy korzennej (najlepiej domowej roboty, u mnie z  TEGO  przepisu) 1 łyżka cynamonu w proszku, 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody, 10 łyżek słodzika (u mnie - 5 łyżek ksylitolu + 5 łyżek cukru kokosowego). Wykonanie: Suche składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Jabłka kroimy na kawałki i blendujemy(...)nich mokre składniki. Następnie łączymy z suchymi składnikami. Zagniatamy ciasto i umieszczamy w lodówce na 1 godzinę. następnie odrywamy część i wałkujemy na cienki placek. Wykrawamy wybrane kształty i pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni. Tę samą czynność wykonujemy z pozostałym ciastem. Po ostudzeniu umieszczamy w puszce. Gdyby były za twarde, nie zmiękły, umieszczamy w puszcze dwie ćwiartki jabłka

Jeść, by żyć w zdrowiu
CEBULARZE (BEZGLUTENOWE, WEGAŃSKIE, BEZ DROŻDŻY) 166

nastąpić wcześniej). Tak skiełkowaną kaszę blendujemy z 40 ml wody, dodajemy do powstałej masy mąkę i wyrabiamy ciasto. Formujemy okrągłe placki, które wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.  Cebulę kroimy w pióra lub kostkę. Mieszamy z 1 łyżką(...)oleju i makiem. Wykładamy na nasze placuszki. Odstawiamy w bardzo ciepłe miejsce, np. na kaloryfer, do wyrośnięcia (sfermentowana, skiełkowana gryka powoduje, że ciasto przygotowane na jej bazie wyrasta, naprawdę!). Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego! Szczerze... pominęłam zabieg wyrastania w ciepłym miejscu i od razu włożyłam do piekarnika, bowiem zależało mi bardziej na szybkiej degustacji niż na bardzo

Jeść, by żyć w zdrowiu
Łosoś w słodko-pikantnej marynacie na cytrynowym kuskusie 235

pozostałą marynatą) z jednej strony 'ozdobić' plasterkami cytryny i przełożyć do folii do pieczenia, a następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wstawić do nagrzanego na 200 stopni piekarnika i piec 20 minut, z czego 2 minuty przed końcem folię przeciąć, aby rybę leciutko zrumienić z wierzchu. Przed podaniem posypać świeżym koperkiem lub kolendrą. Cytrynowy kuskus: Podczas duszenia się ryby przygotować

Kraina Miodem Płynąca
Świąteczne pierogi z wędzoną kiełbasą 162

czasu aż smaki się przegryzą. Ciasto wałkujemy. Wycinamy krążki. Wykładamy na nie po łyżce farszu. Brzegi ciasta smarujemy białkiem (od wewnątrz). Zlepiamy pierożki. Pieczemy w 180 stopniach C na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 10 minut. źródło: przepis własny Ilość porcji: ok. 30 pierożków Czas przygotowania: ok. 2 h plus rośnięcie ciasta Koszt przygotowania

Pobite gary Barbary
Sernik z wiśniami na czekoladowym spodzie 181

(samo dno). Wylepiamy równomiernie spód częścią (ok. 3/4) ciasta czekoladowego. Masę serową wykładamy na ciasto. Na wierzchu rozkładamy wiśnie. Na owoce ścieramy na tarce resztę czekoladowego ciasta. Sernik pieczemy ok. 60-70 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Smacznego

MyCookBook.pl
Jak kupowaliśmy choinkę. I szafranowe drożdżowe supełki 186

części. Każdy plasterek rozciągnąć, a następnie przeciąć wzdłuż, nie rozcinając do końca. Zapleść oba końce, następnie zlepić je ze sobą, formując supeł. Bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy(...)samo postąpić z drugim kawałkiem ciasta. Odstawić do napuszenia na 20-25 minut. Bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać cukrem perłowym. Powciskać w nie rodzynki i wiśnie. Piec w 215 st. C. przez 12-14 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Oczywiście, można je uformować tradycyjnie, pomijając wtedy marcepanowo-pomarańczowe nadzienie. Tylko po co, skoro jest tak pyszne

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tarta piernikowa z powidłami śliwkowymi 135

wyklejamy tortownicę o średnicy 21cm wyłożoną papierem do pieczenia.  2. Powidła wykładamy na ciasto. Z pozostałego ciasta za pomocą foremek wycinamy dowolne kształty. Układamy na powidłach. 3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut

Szefowa kuchni
PieRniKoWo- CzeKoLaDowA BabKa ŚwIĄteCznA 247

kubka miodu 1 op przyprawy do piernika 1 kubek mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 0,5 kubka cukru trzcinowego 1 laska wanilii 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki powideł śliwkowych 1/2 łyżeczki sody, przesianej Polewa: 1 tabliczka  mlecznej czekolady 3 łyżki śmietanki 30% UHT 1 łyżka miękkiego masła Dekoracja z masy dragant 1 płaska łyżeczka(...)masę czekoladową i stopniowo przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem, wanilią i sodą oraz mąkę ziemniaczaną Masę delikatnie mieszamy dodając po łyżeczce powidła. Przelewamy do formy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy do efektu suchego patyczka, czyli ok 35-40minut W międzyczasie przygotowujemy polewę, roztapiając połamaną  czekoladę z masłem i śmietaną w kąpieli wodnej. Składniki na ozdobne gwiazdki mieszamy

Luźna Kuchnia
Świąteczny chleb pszenno-żytni z bakaliami 237

pieczenia. Przykryć szczenie folią spożywczą. Ostawić w ciepłe miejsce na ok 3 godzin lub dłużej, chleb musi wyrosnąć do wysokości keksówki. Mój chleb wyrastał 2,5 godzin. Piec w nagrzanym piekarniku w 210 C przez 1 godzinę. Upieczony chleb pukany od spodu wydaje głuchy dźwięk. Studzimy na kratce

Delicious Titbits