pieczenie - 19054 przepisów (strona:500/1271)

Eklerki, ptysie i inne "dziwolągi" :) 206

gładką masę. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i nastaw piekarnik na 200*C (termo obieg). Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj na blaszce ciastka w dowolnym kształcie. Piecz około 20 minut u 200*C. Upieczone eklerki przełóż na kratkę i odłóż do całkowitego wystudzenia. Krem budyniowy: ½   l mleka + 1/2 szklanki do rozrobienia mieszanki ¼   szklanki cukru

Kulinarna (nie)codzienność
Pavlova z budyniem herbatnikowym, sosem custard i jeżynami 226

łyżce cukru (w kilkunastosekundowych odstępach) ciągle ubijając. Po dodaniu całego cukru ubijamy jeszcze ok. 2 minuty. Na koniec dodajemy mąkę i miksujemy ok. minutę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia(...)papierze odrysowujemy dwa koła (u mnie o średnicy 16cm). Ubitą pianę wykładamy na papier w miejscu kół i wypukłą stroną łyżki wygładzamy boki bezy. Blachę wstawiamy i pieczemy 80 minut. W międzyczasie zabieramy się za wykonanie budyniu i sosów. Następnie wyłączamy piekarnik, nie otwieramy go i w środku pozostawiamy bezę do ostygnięcia (ok. 1 godzina).  Składniki na budyń herbatnikowy

Be Fit Be Strong
Mini ptysie z truskawkami 248

jednym jajku, wszystko dokładnie miksując. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy kleksy wielkości orzecha włoskiego. Ptysie pieczemy około 25 minut w temperaturze 200 stopni, a następnie suszymy je w wyłączonym piekarniku przez około 30 minut. W międzyczasie szykujemy krem

Kulinarne przygody Gatity
Kostka alpejska 210

kakao przesiać, wsypać do piany, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką tylko do połączenia składników.   Blaszkę o wymiarach 25x35 cm  wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy. Piec w rozgrzanym do 180 st.C piekarniku przez około 20-25 minut do zarumienienia (warto zrobić test patyczkiem- jeśli wbity do ciasta będzie suchy, oznacza to, że biszkopt jest upieczony

Nastoletnie Wypiekanie
Z okazji narodzin - ciasteczka 151

schłodzić w lodówce przez 30 minut. Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm, wycinać foremkami koła i serca. Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachwując odstępy. Piec w 180 st. C. przez 10-15 minut. Ostudzić na kratce. Cukier puder i białka utrzeć na gładki, gęsty lukier. Nie ubijać. Podzielić na 3 części, do 2 dodać barwnik

Pożeraczka, czyli raz adobrze
QUICHE Z RICOTTĄ I CUKINIĄ 152

dodaj śmietanę i świeżo starty żółty ser, gałkę muszkatołową, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Rozwiń ciasto francuskie, wylep nim wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem formę do tarty o średnicy 22 cm***. Ponakłuwaj całą powierzchnię ciasta widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika na około 10- 15 minut. Kiedy ciasto(...)zacznie nabierać złocistego koloru, wyjmij je z piekarnika. Na podpieczony spód quiche wyłóż podsmażone cukinie, posyp pokruszonymi kawałkami ricotty, a następnie wlej mieszaninę jajek ze śmietaną i tartym serem. Piecz w temperaturze 180-200°C przez około 30 minut, aż farsz się zetnie i będzie złocisty. Podawaj na ciepło. * Na przykład Śmietany Szefa Kuchni Danone

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Turecka pizza szpinakowa. 186

oprószoną mąką deskę i wyrabiać około 5 minut. Przykryć ściereczką lub folią i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Piekarnik z blachą w środku rozgrzać do 230 stopni. Papier do pieczenia posmarować lekko oliwą i uformować na nim z ciasta dwa wydłużone prostokąty. Dłuższe brzegi lekko zrolować do środka, a końcówki połączyć(...)uzyskując kształt łódeczek. Wypełnić łódeczki farszem szpinakowym. Na środku zrobić wgłębienia, w które wbić delikatnie jajka. Brzegi łódeczek posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać sezamem. Całość przenieść na blachę i piec około 15 minut. Ciasto musi nabrać złotego koloru, a jajko się ściąć

zadanie-gotowanie
Cukinie faszerowane po meksykańsku 175

odżywcze, znajduje się na liście 20 warzyw najchętniej uprawianych w naszym kraju. Im młodsza - tym smaczniejsza. Możemy jeść ją na surowo, smażyć kwiaty cukinii, przyrządzać leczo, zapiekanki i piec ciasta. Jest łagodna i neutralna w smaku, dlatego też jest wyśmienitym dodatkiem do rozmaitych warzywnych kompozycji, jak i ciast. W mojej kuchni cukinia zajmuje dość wysokie miejsce. Kilka lat temu(...)wystudzenia, gdyż wtedy jeszcze zgęstnieje. Gotowym farszem nadziewamy każdą cukinię. Wierzch posypujemy startym na małych oczkach serem. Tak przygotowane cukinie układamy w naczyniu żaroodpornym bądź niskiej formie do pieczenia. Na dno naczynia wlewamy wodę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Zapiekamy przez 20-25 minut. Przed podaniem posypujemy posiekaną natka pietruszki. by Małgorzata Hert Wędr

Wędrówki po kuchni
Pieczone pomidory z musztardą francuską w czerwonym winie 213

Coś dla miłośników pomidorobrania :D Również tego sklepowego, chociaż polskie pyszne pomidory są najlepsze, bo zupełnie inaczej smakują :) Uwielbiam piec pomidory, bo robi się to szybko, a danie jest bardzo podzielne, do tego pieczone pomidory są idealną bazą pod sosy, czy zupy. Kolejna patera pomidorów upieczona, A jest już pomysł na następną, ciekawa jestem jak u Was? :) U mnie bardzo(...)podlać winem, czekać aż troszkę odparuje, 5. Zalać wywarem pomidory w naczyniu. 6. Położyć po łyżeczce musztardy na wierzch pomidorów. 7. Posypać wierzch pomidorów odrobinką pieprzu i solą Piec: Około: 1-2 godziny w temperaturze 180 stopni. Podawać na ciepło z makaronem lasagne i kleksem śmietany. Dekorować świeżą gałązką rozmarynu   Smacznego :)       Zobacz także

KreatywnePiny
Pizza ze szparagami i porem. 138

części i uformować z nich spody. Każdy posmarować sosem, a następnie wyłożyć podsmażony por i podgotowane szparagi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230°C i piec ok. 15-20 minut. Serem posypać pod koniec pieczenia

zadanie-gotowanie
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami II. 264

DODATKOWO: około 15 truskawek pokrojonych w mniejsze kawałki cukier puder do oprószenia.      Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół. Pierwszą część wałkujemy i przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Na cieście równomiernie rozkładamy rabarbar(...)przykrywamy drugim rozwałkowanym kawałkiem, a na wierzch układamy truskawki. Tak przygotowane ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut (w tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 175°C). Wyrośnięte ciasto pieczemy około 35-40 minut, czyli aż się zarumieni, a wetknięty weń patyczek wyjmiemy suchy. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Pasztet z selera i marchwii 210

minut. Ostudzić i dodać bułkę tartą oraz jajka. Wymieszać. Keksówkę natłuścić margaryną i posypać bułką tartą, wyłożyć masę warzywną i wyrównać wierzch. Pasztet piec 50 minut w 180 stopniach. Na 10 minut pod koniec pieczenia zwiększyłam temperaturę do 200 stopni aby wierzch ładnie się przyrumienił. Ostudzić i schłodzić

Smakołyki Asi
Omlety biszkoptowe. 213

masy jajecznej delikatnie mieszając . Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia kładziemy kilka łyżek masy i formujemy koło .Na jednej blaszce zmieszczą się 4 omlety.Kolejne dwa należy upiec oddzielnie . Pieczemy je w 175 stopniach przez około 10 minut. Czekamy aż ostygną i dodajemy bitą śmietanę i owoce. Składamy na pół ,oprószamy cukrem pudrem

Ladylaura.
Roladki schabowe z kiełbasą 192

minut. 2. Na plastry schabu układamy kiełbasy, zwijamy w roladki. Każdą roladkę owijamy dokładnie 2 plastrami boczku.  3. Roladki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni

Szefowa kuchni
Babeczki "Jabłkowe róże" z ciasta francuskiego 130

formę metalową należy delikatnie posmarować wypustki masłem, jeśli silikonową można pominąć). Na róże nałożyć na gorę folię aluminiową (by jabłka się nie przypaliły). Piec ok. 45-50 minut w temp.  190 stopni. Pod koniec pieczenia (na ostatnie 5-10 minut można ściągnąć folię, by jabłka przyrumieniły się od góry).  Po upieczeniu wystudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem

Mania Wypiekania