pieczenie - 19054 przepisów (strona:500/1271)

Klopsiki z czerwonej fasoli w warzywnym sosie 146

gładką masę. Do masy fasolowej dodaj 2 łyżki zmielonych płatków, wymiesza, uformuj kulki (6-8), każdą obtocz w reszcie płatków i umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz klopsy przez 20 minut 2 temp. 200 C. W między czasie podsmaż drugą cebulę, dodaj do mnie pokrojoną w drobną kostkę paprykę, po 5 minutach smażenia dodaj kukurydzę, wymieszaj. Duś

greenscarf
Tosty a'la pizza 160

czasu zrobić już ciasta drożdżowego to robię tosty a'la pizza  Składniki: - chleb tostowy - sos pomidorowy lub keczup - ser - salami Na blaszce rozkładam papier do pieczenia i układam chleb tostowy, są dwie wersje: Pierwsza-  rozkładam pierwsza warstwę chleba smaruję sosem pomidorowym (przepis  tutaj ) i posypuje startym serem następnie kładę kolejną warstwę chleba i znowu smaruję sosem(...)serem i układam salami. Ja dodatkowo bardzo lubię na sam koniec położyć pokrojoną w grubsze plasterki parówkę  Tak przygotowane tosty wkładam do nagrzanego piekarnika do 200 st. I piekę ok 7 minut. Oczywiście jak to ja   nie umiem zjeść pizzy itp. bez sosu czosnkowego   Przepis  tutaj . Życzę smacznego

Kuchnia Viki
Rurki z kremem truskawkowym 155

Ciasto francuskie rozmrażamy. Kroimy na paski o szerokości 3 cm. Metalowe rurki do pieczenia okręcamy ciastem  (tak na zakładkę),  smarujemy jajkiem i posypujemy grubym cukrem. Rurki pieczemy w temperaturze 180 stopni  do uzyskania złotego koloru.  Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem (do smaku)  i stopniowo dodajemy zmiksowane truskawki. Tak przygotowaną masą nadziewamy rurki i schładzamy

Pyszności Słodkości
Eklerki, ptysie i inne "dziwolągi" :) 202

gładką masę. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i nastaw piekarnik na 200*C (termo obieg). Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj na blaszce ciastka w dowolnym kształcie. Piecz około 20 minut u 200*C. Upieczone eklerki przełóż na kratkę i odłóż do całkowitego wystudzenia. Krem budyniowy: ½   l mleka + 1/2 szklanki do rozrobienia mieszanki ¼   szklanki cukru

Kulinarna (nie)codzienność
Pavlova z budyniem herbatnikowym, sosem custard i jeżynami 220

łyżce cukru (w kilkunastosekundowych odstępach) ciągle ubijając. Po dodaniu całego cukru ubijamy jeszcze ok. 2 minuty. Na koniec dodajemy mąkę i miksujemy ok. minutę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia(...)papierze odrysowujemy dwa koła (u mnie o średnicy 16cm). Ubitą pianę wykładamy na papier w miejscu kół i wypukłą stroną łyżki wygładzamy boki bezy. Blachę wstawiamy i pieczemy 80 minut. W międzyczasie zabieramy się za wykonanie budyniu i sosów. Następnie wyłączamy piekarnik, nie otwieramy go i w środku pozostawiamy bezę do ostygnięcia (ok. 1 godzina).  Składniki na budyń herbatnikowy

Be Fit Be Strong
Mini ptysie z truskawkami 242

jednym jajku, wszystko dokładnie miksując. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy kleksy wielkości orzecha włoskiego. Ptysie pieczemy około 25 minut w temperaturze 200 stopni, a następnie suszymy je w wyłączonym piekarniku przez około 30 minut. W międzyczasie szykujemy krem

Kulinarne przygody Gatity
Kostka alpejska 206

kakao przesiać, wsypać do piany, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką tylko do połączenia składników.   Blaszkę o wymiarach 25x35 cm  wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy. Piec w rozgrzanym do 180 st.C piekarniku przez około 20-25 minut do zarumienienia (warto zrobić test patyczkiem- jeśli wbity do ciasta będzie suchy, oznacza to, że biszkopt jest upieczony

Nastoletnie Wypiekanie
Z okazji narodzin - ciasteczka 148

schłodzić w lodówce przez 30 minut. Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm, wycinać foremkami koła i serca. Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachwując odstępy. Piec w 180 st. C. przez 10-15 minut. Ostudzić na kratce. Cukier puder i białka utrzeć na gładki, gęsty lukier. Nie ubijać. Podzielić na 3 części, do 2 dodać barwnik

Pożeraczka, czyli raz adobrze
QUICHE Z RICOTTĄ I CUKINIĄ 144

dodaj śmietanę i świeżo starty żółty ser, gałkę muszkatołową, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Rozwiń ciasto francuskie, wylep nim wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem formę do tarty o średnicy 22 cm***. Ponakłuwaj całą powierzchnię ciasta widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika na około 10- 15 minut. Kiedy ciasto(...)zacznie nabierać złocistego koloru, wyjmij je z piekarnika. Na podpieczony spód quiche wyłóż podsmażone cukinie, posyp pokruszonymi kawałkami ricotty, a następnie wlej mieszaninę jajek ze śmietaną i tartym serem. Piecz w temperaturze 180-200°C przez około 30 minut, aż farsz się zetnie i będzie złocisty. Podawaj na ciepło. * Na przykład Śmietany Szefa Kuchni Danone

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Turecka pizza szpinakowa. 181

oprószoną mąką deskę i wyrabiać około 5 minut. Przykryć ściereczką lub folią i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Piekarnik z blachą w środku rozgrzać do 230 stopni. Papier do pieczenia posmarować lekko oliwą i uformować na nim z ciasta dwa wydłużone prostokąty. Dłuższe brzegi lekko zrolować do środka, a końcówki połączyć(...)uzyskując kształt łódeczek. Wypełnić łódeczki farszem szpinakowym. Na środku zrobić wgłębienia, w które wbić delikatnie jajka. Brzegi łódeczek posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać sezamem. Całość przenieść na blachę i piec około 15 minut. Ciasto musi nabrać złotego koloru, a jajko się ściąć

zadanie-gotowanie
Cukinie faszerowane po meksykańsku 169

odżywcze, znajduje się na liście 20 warzyw najchętniej uprawianych w naszym kraju. Im młodsza - tym smaczniejsza. Możemy jeść ją na surowo, smażyć kwiaty cukinii, przyrządzać leczo, zapiekanki i piec ciasta. Jest łagodna i neutralna w smaku, dlatego też jest wyśmienitym dodatkiem do rozmaitych warzywnych kompozycji, jak i ciast. W mojej kuchni cukinia zajmuje dość wysokie miejsce. Kilka lat temu(...)wystudzenia, gdyż wtedy jeszcze zgęstnieje. Gotowym farszem nadziewamy każdą cukinię. Wierzch posypujemy startym na małych oczkach serem. Tak przygotowane cukinie układamy w naczyniu żaroodpornym bądź niskiej formie do pieczenia. Na dno naczynia wlewamy wodę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Zapiekamy przez 20-25 minut. Przed podaniem posypujemy posiekaną natka pietruszki. by Małgorzata Hert Wędr

Wędrówki po kuchni
Pieczone pomidory z musztardą francuską w czerwonym winie 206

Coś dla miłośników pomidorobrania :D Również tego sklepowego, chociaż polskie pyszne pomidory są najlepsze, bo zupełnie inaczej smakują :) Uwielbiam piec pomidory, bo robi się to szybko, a danie jest bardzo podzielne, do tego pieczone pomidory są idealną bazą pod sosy, czy zupy. Kolejna patera pomidorów upieczona, A jest już pomysł na następną, ciekawa jestem jak u Was? :) U mnie bardzo(...)podlać winem, czekać aż troszkę odparuje, 5. Zalać wywarem pomidory w naczyniu. 6. Położyć po łyżeczce musztardy na wierzch pomidorów. 7. Posypać wierzch pomidorów odrobinką pieprzu i solą Piec: Około: 1-2 godziny w temperaturze 180 stopni. Podawać na ciepło z makaronem lasagne i kleksem śmietany. Dekorować świeżą gałązką rozmarynu   Smacznego :)       Zobacz także

KreatywnePiny
Pizza ze szparagami i porem. 135

części i uformować z nich spody. Każdy posmarować sosem, a następnie wyłożyć podsmażony por i podgotowane szparagi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230°C i piec ok. 15-20 minut. Serem posypać pod koniec pieczenia

zadanie-gotowanie
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami II. 259

DODATKOWO: około 15 truskawek pokrojonych w mniejsze kawałki cukier puder do oprószenia.      Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół. Pierwszą część wałkujemy i przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Na cieście równomiernie rozkładamy rabarbar(...)przykrywamy drugim rozwałkowanym kawałkiem, a na wierzch układamy truskawki. Tak przygotowane ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut (w tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 175°C). Wyrośnięte ciasto pieczemy około 35-40 minut, czyli aż się zarumieni, a wetknięty weń patyczek wyjmiemy suchy. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Pasztet z selera i marchwii 206

minut. Ostudzić i dodać bułkę tartą oraz jajka. Wymieszać. Keksówkę natłuścić margaryną i posypać bułką tartą, wyłożyć masę warzywną i wyrównać wierzch. Pasztet piec 50 minut w 180 stopniach. Na 10 minut pod koniec pieczenia zwiększyłam temperaturę do 200 stopni aby wierzch ładnie się przyrumienił. Ostudzić i schłodzić

Smakołyki Asi

Proponowane wyszukiwania