pieczenie - 19054 przepisów (strona:504/1271)

Tarta z kapustą kiszoną, suszonymi grzybami i żurawiną 144

folią spożywczą i umieszczam w lodówce na minimum na 30 minut. Po tym czasie od ciasta odrywam 1/4 i odkładam na bok, resztę wałkuję i umieszczam w formie do pieczenia tarty, odkrawam wystające ciasto (jeśli robię jedną dużą tarte). Nakładam farsz, dociskając nieco by zmieściło się go jak najwięcej. Resztę ciasta wałkuję i kroję w paski. Przygotowane(...)kwadraty lub romby. Tarte smaruję w z wierzchu roztrzepanym żółtkiem i umieszczam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na 10 minut, następnie obniżam temperaturę piekarnika do 180 stopni i piekę danie jeszcze 40 minut. Podaję tuż po upieczeniu. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Świąteczna kuchnia staropolska – warsztaty kulinarne 161

skóry, kroimy w 1 cm kostki, oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Obieramy scorzonerę i skrapiamy sokiem z cytryny. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pod szczelnym przykryciem pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni wraz ze scorzonerą. Rybę tniemy na 4 porcje, wkładamy do mleka wraz z cienko pokrojonym imbirem po czym doprowadzamy do wrzenia(...)garnka i blendujemy na gładką masę, dodając na koniec masło i cukier. Scorzonerę tniemy w słupki o długości około 2 cm. Rybę wykładamy na dynię i podajemy z pieczoną scorzonerą. Mak au caramel Przepis dla 4 osób Składniki: 400 g maku 600 ml mleka 300 ml śmietany 30 % 100 g cukru 100 ml miodu 100 g rodzynek 50 g pistacji

karmelowy
Maślane korzenne pierniczki 148

minut. Ciasto podzielić na trzy części, rozwałkować na grubość około 3-4 milimetrów, wykrawać ciasteczka o dowolnych kształtach. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Piec temperaturze 200 stopni przez około 6-8 minut. Wystudzić i dowolnie udekorować. Smacznego :) Zapraszam do obejrzenia filmiku - https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4 Przepis dodaję do akcji

Domowa cukiernia Ewy
Masa makowa - najlepsza! 277

masa z puszki raczej nie jest dwukrotnie mielona co niestety można bardzo dotkliwie odczuć w trakcie jedzenia. Wodnistość gotowej masy z puszki często niweczy cały trud włożony w pieczenie, nie warto ryzykować. Domowa masa doskonała jest nie tylko do makowców ale również słodkich bułeczek, tart. Jest pyszna i niezawodna. Można przygotować ją sporo wcześniej i przechowywać w lodówce

maniapieczenia
Serniczki z białą czekoladą i bakaliami 347

wypełnić niemal do pełna masą serową (zostawić 4-5 mm), wyrównać - serniczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 150-160 stopni, piec 30-35 minut lub do ścięcia się masy serowej - studzić w wyłączonym i uchylonym piekarniku, serniczki mogą podczas pieczenia lekko wyrosnąć, a podczas stygnięcia lekko opaść - ostudzone serniczki przełożyć do szczelnego pojemnika, schłodzić przez kilka godzin lub całą

Smakołyki Bereniki
Tażin z wołowiny i dyni w sosie z granatu 175

Święta zazwyczaj rządzą wieprzowe i drobiowe pieczenie. Nie każdy jednak za takimi przysmakami przepada. Dla pragnących nieco orientu proponuję świąteczny tażin z wołowiny. Tażin to potrawa marokańska. Jest to gulasz z dodatkiem suszonych owoców i charakterystycznych dla tej kuchni przypraw. Swoją nazwę zawdzięcza specjalnemu naczyniu z pokrywką zwężaną ku górze, w którym tażin się przygotowuje. Ja takiego naczynia

Poezja smaku
Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i pieczarkami 363

Brzegi ciasta lekko zwilżyć wodą, skleić i zwinąć w rulon. Kroić na niewielkie romby. Paszteciki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać kminkiem. Piec ok 20 minut

Smakołyki Asi
PIERNICZKI GRYCZANO-JAGLANE, BEZGLUTENOWE 137

delikatnie (mąką gryczaną) blat, rozwałkowujemy (na pożądaną grubość) i wykrawamy ciasteczka. Gotowe ciacha odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy w tej temperaturze ok.7-8 minut, z termoobiegiem. następnie blaszkę odstawiamy do wystudzenia i dopiero wówczas przekładamy ciacha do puszek.  uwaga: są bardzo kruche, jak to ciacha bezglutenowe, ale pyszne

Smaczne Zdrowe
Czekoladowe ciasteczko z kremem cytrynowym 149

Składniki: 1 banan 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ciemnego kakao Składniki zmiksować. Podzielić na pół i rozlać do dwóch foremek do sufletów wysmarowanych wodą. Piec w mikrofali 3-4 minuty. Wyjąć na talerz. Krem 3 łyżki twarożku 1 łyżka jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki skórka + sok z cytryny  Składniki zmiksować. Na talerzu ułożyć ciastko, posmarować

Chocolate Muffin Blog
Ekspresowe ciasteczka owsiane 156

które zawsze znajduję w kuchennej szafce i lodówce. 2 szklanki płatków owsianych 1 1/2 szklanki mąki 2 jajka 3/4 szklanki cukru 100 g roztopionego masła pół łyżeczki proszku do pieczenia(...)bakalii, np. rodzynki, orzechy   Wszystkie składniki połączyć ze sobą dokładnie, następnie mokrą ręką formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i spłaszczać. Układać na natłuszczonej blasze i piec 15 minut w 180 stopniach

Jadło i czytadło
Chlebek bananowy z czekoladą i bakaliami 155

śmietankę - zmiksować. Wsypać mąkę, wyrobić ciasto. Na sam koniec dodać do ciasta bakalie i czekoladę - wymieszać. Keksówkę o wymiarach .... wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto do formy i piec w temperaturze 160 stopni przez 50-55 minut. Upieczone ciasto pozostawić na pół godziny do ostygnięcia, po tym czasie wyjąć z formy i pozwolić mu zupełnie wystygnąć.  * w przepisie

kolorowotorcikowo
Pepperkaker, czyli pierniczkowe zoo 141

ciasteczka będą bardziej chrupiące), układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Najlepiej jednak wałkować od razu na papierze, wycinać kształty a następnie usunąć pozostałe ciasto spomiędzy ciastek.  Piec w 170 st. C. przez 8-10 minut. Ostudzić. Smacznego! Czy zdajecie sobie sprawę, że zostało raptem dziewięć dni do Wigilii...?  Ach, już się nie mogę doczekać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik gotowany na cieście miodowym 765

strzał w dziesiątkę. Sernik z twarogu mielonego w domu, nie byłby chyba tak kremowy jak ten. Sernik przygotowałam w tortownicy o średnicy 21cm, którą podwyższyłam o 1cm papierem do pieczenia . Jak widać na zdjęciach, sernik wyszedł bardzo wysoki i całość masy mogłaby nie zmieścić się w wysokości obręczy tortownicy. Jeśli macie ochotę, możecie zrobić go w niewiele większej formie(...)nich upiec w 180 stopniach przez około 12 minut lub do lekkiego zrumienienia - na ostatni blat nałożyć ciepłą masę orzechową (przepis poniżej), równo rozprowadzić po całej jego powierzchni, piec w 180 stopniach około 15 minut , pozostawić w formie do ostudzenia - gotowe blaty ostudzić, zafoliować lub schować do szczelnego pojemnika, można je od razu przełożyć masą serową lub przechować

Smakołyki Bereniki
Tort kakaowo- wiśniowy z rurkami 362

Tortownica o średnicy 22cm. Składniki: Biszkopt: 4 jajka rozmiar L ( jeśli mniejsze to 5 sztuk) 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao łyżeczka proszku do pieczenia szklanka cukru cukier waniliowy Masa: 200g masła 500ml mleka 2 żółtka 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki Nutelli Nasączenie: szklanka wody syrop(...)ubijając dodajemy cukier. Kolejno dodajemy żółtka i miksujemy do połączenia składników. Potem przesiewamy obie mąki z proszkiem i kakao. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem i pieczemy 25-30 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu upuszczamy biszkopt na zabezpieczoną podłogę z wysokości około 30cm- dzięki temu biszkopt nie opadnie :) Ciasto wyjmujemy z tortownicy i studzimy, najlepiej położyć

Czerwona Porzeczka