pieczenie - 19054 przepisów (strona:503/1271)

Super kruche ciastka z piwem karmelowym (wiórkami, rodzynkami i płatkami owsianymi) 161

czasie z ciasta uformować kulki - odrobinę większe od wielkości orzecha włoskiego. (Najlepiej robić to zwilżonymi dłońmi.) Kulki lekko spłaszczyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 30 minut w 180 stopniach. (Ciastka powinny być zarumienione i miękkie - po ostudzeniu stwardnieją.) Ciasteczka ostudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. (*) Smalec nadaje ciastkom kruchości i absolutnie

Di gotuje
Udka faszerowane szpinakiem i żółtym serem 227

sobą "połączyć". Przygotowane udka przełożyć do naczynia żaroodpornego (skórką do góry), zalać wodą (musi przykryć dno naczynia), położyć pokrywkę i piec około 40-50 minut w 180ºC. Jeżeli chcecie, aby skórka była lekko przypieczona - to 15 minut pod koniec pieczenia należy zdjąć pokrywkę

Ugotować
Wilgotny piernik z jabłkami 146

olejem i dodać do ciasta, wmieszać. Ubić na sztywno białka i powoli wmieszać je we wszystko. Na koniec bakalie. Długa keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż ciasto. Piecz w 180 stopniach około godzinki.  Sprawdzać, do suchego patyczka. Piernik może poleżeć nawet ponad tydzień. Jest wilgotny dzięki jabłkom. Im starszy tym lepszy! Możecie polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej

Z Kuchni Do Kuchni
Ciasto miodowo-orzechowe 120

KRESTO 200 g masła 5 łyżek cukru trzcinowego 4 łyżki miodu akacjowego  MIODY POLSKIE Ze składników na ciasto wyrobić kulę. Podzielić na dwie części. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować jedną część i upiec na złoto w 180 stopniach nie dłużej niż 12 minut, bo się spali. Odstawić do wystudzenia. Międzyczasie przygotować lukier. Rozpuścić masło , miód i cukier(...)się nie zaczęły wiązać. Na blachę rozwałkować drugi placek i wyłożyć na niego lukier orzechowy, szybko rozprowadzić, bo będzie nam zastygał. Rozprowadzamy gorący. I tak przygotowany wierzch ciasto + lukier pieczemy około 15 minut. Wyciągamy i odstawiamy do wystudzenia. Robimy krem. Składniki na krem mieszamy ze sobą, najlepiej mikserem i gotujemy budyń. Wychładzamy go zupełnie. Masło ubijamy na puch i dodajemy

Z Kuchni Do Kuchni
Szarlotka na jaglanym spodzie (bezglutenowa) 102

Rzadko piekę słodkości, pewnie dlatego że sama mało za nimi przepadam. Ale dla dzisiejszego gościa, który mnie odwiedza postanowiłam coś przygotować:). Długo z astanawiałam się jakie ciasto, może  szarlotkę... znalazłam przetwór z prażonymi jabłkami i postanowiłam - będzie szarlotka :), ale aby była zdrowa powstała na jaglanym spodzie.  Całe ciasto przygotowałam  wedle własnego pomysłu, jak już zapakowałam do piekarnika(...)pomyślałam, że trochę ryzyko zważywszy że mało piekę. Dzisiaj posmakowałam i jestem bardzo zadowolona. Wyszła  zdrowa wersja deseru, ale również bardzo smaczna :) Potrzebne składniki:   3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 0,5 szklanki mąki ryżowej 10 suszonych daktyli (namoczonych przez 3 h w wodzie) 1 szklanka mleka 100 ml oleju kokosowego 2 łyżeczki masła migdałowego prażonego 1/3 laseczki cynamonu

Łycha smaków
Babka makowa, bardzo dobra i długo świeża 171

będą zadowoleniu. Mak opłukać i zostawić na sitku do wyschnięcia. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, nie przerywając mieszania dodawać po trochu przesianą mąkę, mąkę ziemniaczaną,proszek do pieczenia i mak. Roztopić masło, przestudzić(...)wlać do masy, wymieszać. Na koniec dodać olejek migdałowy i sparzone i posiekane bakalie. Wszystko dokładnie wymieszać. Włożyć ciasto do długiej formy keksowej wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszką manną. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 55-60 minut. Zawsze sprawdzać po upieczeniu drewnianym cienkim patyczkiem stan upieczenia. Jeśli po wyciągnięciu patyczek jest suchy to ciasto jest upieczone. Kilka

Kuchnia Pokoleń
Pasztet roślinny - przepyszny, dietetyczny, wegański :) 148

konsystencji - mniej lub bardziej gładkiej/bezgrudkowej.  Do masy dodaj siemię lniane, wodę i przyprawy. Wymieszaj.  Do blaszki wyłożonej papierem do pieczeniem nałóż całą masę, delikatnie wygładź. Piecz w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 1h. Następnie schłodź i przełóż do lodówki. Spożywaj dopiero zimny, nie koniecznie z lodówki, jednak w lodówce przechowuj

Zdrowie na języku :P
Drożdżówki Koperty z jabłkami i kruszonką 143

mąki pszennej typ 550 - 80 ml letniego mleka - 25 g świeżych drożdży - 25 g roztopionego masła - 110 g cukru - 1 jajko + 1/2 jajka ( druga połowa do smarowania przed pieczeniem) - kilka kropel olejku waniliowego - 10 łyżek smażonych jabłek z cynamonem najlepiej własnej roboty ale mogą być kupne Kruszonka : - 100 g mąki - 60 g masła - 50 g cukru pudru - kilka kropel(...)każdą nałożyć łyżkę jabłek  i złożyć jak kopertę .  Posmarować rozmąconą połową jajka i posypać pokruszoną kruszonką .Przykryć i odstawić na 40 minut . Piekarnik nagrzać do 180 stopni ,piec 16-18 minut ,   jeszcze ciepłe polać lukrem ,studzić na kratce. Smacznego

Wypieki Rene
Skubaniec drożdżowy 188

pół… by łatwiej było Ci uformować w miarę równe i zgrabne kulki, wielkości orzecha włoskiego. Nakulałam ich około 50, ale to już zależy od Ciebie. Formę do pieczenia wyłóż papierem i ułóż w nim kulki w odstępach powiedzmy połowy ich wielkości, a na nie kolejne. U mnie były to dwie warstwy kulek. Całość posyp mieszanka cukru i przypraw(...)sumie, na upartego możesz obtoczyć każdą kulkę w tej mieszance i dopiero wtedy układać w formie, ale proszę Cię, serio Ci się chce, jeżeli tak to chapeau bas ? Piecz 30 minut w temp. 180-190 C na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu! Smacznego! Światło dzienne, rzeczywisty kolor

greenscarf
Bułeczki śniadaniowe mleczne 98

brzegi do środka). Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia - na 30 minut.  Wyrośnięte bułki wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w 180'C około 20 minut

Cakes By Kejt
Wegański biszkopt idealny - spód do tortu i nie tylko 101

łyżeczka octu jabłkowego, - 140 g drobnego cukru (albo zmielonego albo pudru), - 1 łyżeczka esencji waniliowej (można pominąć) - 2 łyżki oleju, - 200 g mąki pszennej, - 1 łyżeczka proszku do pieczenia, - 1/4 łyżeczki sody, - ew. szczypta kurkumy. Wykonanie: Przy pomocy robota planetarnego lub miksera ręcznego ubijamy wodę z ciecierzycy z dodatkiem octu jabłkowego na sztywną pianę (ręcznie może to trwać kilkadziesiąt(...)połączyły, ale żeby piana nie opadła (nie robimy tego przy pomocy robotów!). Biszkopt zrobiłam w formie 20 cm, wysmarowanej olejem i wysypanej manną, do której delikatnie trzeba wlać ciasto. Pieczemy je w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 30 - 35 minut. Biszkopt na tort musimy bardzo dobrze ostudzić (najlepiej zrobić go dzień wcześniej. Na FB możecie zobaczyć filmik

Co na wege obiad?
Kulki owsiano-kokosowe z bakaliami 171

sucha" - należy dolać odrobinę mleka, jeśli "za mokra" - dosypać wiórek.)  Z masy uformować kuleczki (o wielkości orzecha włoskiego) i poukładać je na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) 15 minut w 180 stopniach

Di gotuje
,,Mini torciki z ciasteczkami oreo’’ 222

jakości stali. Przeznaczone do formowania, wykrawania oraz dekorowania potraw. Wszystkie akcesoria do pieczenia i inne produkty w tym sklepie wykonane są z wysokiej jakości materiałów. Każdy, kto lubi piec i gotować na pewno zainteresuje się i znajdzie coś dla siebie. Pierścienie cukierniczo-kucharskie i nie tylko możecie znaleźć na stronie Dom-akcesoria

Podróż w kulinaria
Fantastyczne gofry Michela Roux 3989

gofry i delikatnie mieszamy łyżką. 2. Ciasto nakładamy do rozgrzanej gofrownicy. W mocnej gofrownicy czas pieczenia 3 do 4 minut, im słabszy sprzęt tym wolniej gofry będą się piekły. Podawać z ulubionymi dodatkami

Apetyczna babeczka
Zdrowe batoniki owsiane bez pieczenia… 220

świętowaniu skończonego treningu opakowaniem lodów karmelowych, dwiema paczkami chrupków i małą wioską ;P Mam na myśli coś małego i w miarę… Continue reading Zdrowe batoniki owsiane bez pieczenia

brunetkawkuchni

Proponowane wyszukiwania