pieczenie - 19054 przepisów (strona:485/1271)

Jabłka z kaszanką na parze 182

udział w Konkursie "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!" zorganizowanym na blogu Majanowe pieczenie - sponsorem konkursu jest ZT Kruszwica S.A. Do tej pory jabłka z kaszanką piekłam w piekarniku .Ostatnio po prostu szkoda mi trzymać włączony piekarnik dla 2 jabłek. Wymyśliłam sobie , że kaszankę podsmażę z cebulką na patelni, włożę w wydrążone jabłka i ugotuję na parze

Buniabaje w kuchni
Rozmarynowo-cytrynowe ,,pufki " ziemniaczane 191

frytki z ActiFry. Potrzebowałam dodatku do pieczonego faszerowanego kurczaka ( miałam zamrożony bo zostało mi kilka porcji).Pomyślałam , że smakował by nam właśnie z pieczonymi ziemniakami i sałatą. Kiedyś ,,obił mi się o uszy" pomysł pieczenia ziemniaków z kawałkami cytryny. Połączyłam to co już robiłam i było sprawdzone z nowym pomysłem. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Dyniowe racuchy na słodko 143

Polecam spróbować !       Składniki : * pół kilograma startej na tarce o grubych oczkach dyni - najlepiej żeby była bardzo pomarańczowa - wtedy jest najsłodsza * 2 całe jajka * łyżeczka proszku do pieczenia * mały jogurt lub serek naturalny bądź maślanka czy kefir * łyżka oleju bądź oliwy * mąka pszenna(...)tyle aż ciasto będzie zwarte - to zależy od soczystości dyni oraz od wielkości jajek     Przygotowanie : Łączymy ze sobą wszystkie składniki mokre na jednolitą masę. Dosypujemy proszek do pieczenia oraz po trochę mąki aż ciasto będzie dobrze połączone. Łyżką wykładamy ciasto na rozgrzany olej i smażymy na złoty kolor. Racuszki same w sobie są pyszne i chrupiące

Magiczne Życie Marty
Drożdżowe paluchy Grissini 184

Wyrobić ciasto bez podsypywania już mąki. Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Z ciasta odrywać małe kawałki i wałkować ręką paluchy długości blaszki w której będziemy je piekli. Układamy na papierze do pieczenia. Smarujemy żółtkiem o obsypujemy sezamem bądź czarnuszką. Można posolić. Piec około 15 minut w 200 stopniach. insertCookd("a3c2beeb7485d5737e2ff998aa293d73

Magiczne Życie Marty
Świąteczny makowiec drożdżowy 271

domu to dlaczego by nie. Z mojego przepisu wyszły aż trzy sztuki. Jeden zjedliśmy od razu, jeden rozdany i jeden zamrożony też do rozdania. Także na święta trzeba piec kolejne. Zapraszam po przepis! Składniki : Ciasto : * 0,5 kg mąki pszennej * łyżka cukru waniliowego  * pół kostki świeżych drożdży  * łyżka cukru  * 2 żółtka * 3/4 szklanki ciepłego mleka Nadzienie : * masa(...)mąką blacie rozwałkować cienko ciasto w prostokąt. Wyłożyć i rozsmarować masę. Zwinąć w rulon, boki podłożyć pod spód. Układać makowce koło siebie na jednej blaszce, przedzielając je papierem do pieczenia. Każdy posmarować roztrzepanym białkiem. Piec do zrumienienia w 200 stopniach, u mnie trwało to 40 minut. Odstawić do wystygnięcia, polukrować i posypać skórką pomarańczową

Magiczne Życie Marty
Tydzień w moim telefonie XXXV 64

najbardziej lubicie i wyślijcie swoje zgłoszenie bo czekam! Przy okazji możecie polubić blogowego facebooka . Z kwestii organizacyjnych to dzisiaj piekłyśmy Red Velvet Cupcake w większym, blogerskim gronie. Wszystkie babeczki są śliczne - dziękuję Wam za chęć i czas na wspólne pieczenie. Przechodząc do zdjęć zapraszam Was na skrót tego co zobaczycie na blogu w nadchodzącym tygodniu. Będzie na pewno

Magiczne Życie Marty
Kruche koperty z jabłkami 354

dodatkiem cynamonu i jabłek. Kruche koperty z jabłkami Składniki: ciasto : 1,5 szklanki mąki 12,5 dag margaryny 3 jajka 0,5 szklanki cukru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia cukier wanilinowy 1 łyżeczka cynamonu nadzienie : kilka łyżeczek cynamonu litrowy słoik startych jabłek kilka łyżek cukru Wykonanie: - ze wszystkich składników zagnieść ciasto, mocno schłodzić - ciasto cienko(...)rozwałkować, mocno podsypując mąką - jabłka wymieszać z cukrem i cynamonem - z ciasta wycinać kwadraty, na środek każdego nakładać nadzienie jabłkowe, skleić ze sobą cztery rogi na środku, tworząc kopertę - piec 25-35 minut w 180 stopniach Nadzienie można dowolnie dobierać do gustu przygotowującego, oprócz jabłek piekłam już te ciasteczka z twarogiem. Im cieniej rozwałkujemy ciasto, tym delikatniejszy będzie smak

Smakołyki Bereniki
Drożdżowe bułeczki z cynamonem 266

Cudownie aromatyczne bułeczki z cynamonem z ciasta drożdżowego smakują najlepiej na gorąco, tuż po wyjęciu z pieca. Można je jeść same, z roztopionym masłem lub ciepłym mlekiem. Drożdżowe bułeczki z cynamonem Składniki: 25 dag mąki 2 jajka 6 dag margaryny 8 dag cukru 3 dag drożdży 125 ml mleka cynamon i cukier do posypania ciasta w środku Wykonanie: - z łyżeczki(...)mlekiem, posypać cynamonem i cukrem - zwijać wzdłuż dłuższego boku tak, aby powstała rolada - kroić na plastry o grubości 1,5-2 centymetrów i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - bułeczki posmarować roztrzepanym białkiem i posypać cukrem - piec 20-25 minut w 180 stopniach Zamiast mleka bułeczki można w środku posmarować roztopionym masłem, także z wierzchu sprawdzi się

Smakołyki Bereniki
Ciasto budyniowe z kaszą manną 747

tortownicę wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia, boki lekko posmarować tłuszczem - spód i boki tortownicy wyłożyć cienko ciastem, tak, by sięgało do połowy wysokości formy, nakłuć widelcem i piec przez 10-15 minut w 180 stopniach - podpieczone ciasto wyjąć i lekko ostudzić - żółtka oddzielić od białek, przełożyć do rondelka z cukrem i sokiem z cytryny, dokładnie rozbełtać, postawić(...)białek (3szt.) dodać szczyptę soli i ubić sztywną pianę - pianę przełożyć do masy i delikatnie wymieszać - gotową masę wylać na podpieczony spód, wyrównać wierzch i wstawić do nagrzanego piekarnika - piec w 180 stopniach przez około 40 minut - ciasto jest gotowe, gdy wierzch jest sprężysty - ciasto studzić poza piekarnikiem, po wystygnięciu przechowywać w lodówce Ciasto ma bardzo ciekawą konsystencję, głównie dzięki

Smakołyki Bereniki
Mazurek czekoladowy 514

połączenia ciasta kruchego i dwóch rodzajów czekolad - białej i deserowej, udekorowany truskawkami i płatkami z migdałów. Ciasto do mazurka jest bardzo kruche i przez to dość delikatne, dlatego najlepiej piec je w formie z wyjmowanym spodem lub z jednym wolnym brzegiem, co umożliwi zsunięcie ciasta po upieczeniu. Ja upiekłam je tym razem w formie o wymiarach 24x24cm. Mazurek czekoladowy Składniki(...)trochę zostawić je w temperaturze pokojowej, gdyż może być dość twarde) - 2/3 schłodzonego ciasta rozwałkować na dość cienki placek (mniej niż 0,5cm), najlepiej rozwałkowywać ciasto na papierze do pieczenia, który włożymy do formy, przykryte folią spożywczą, dzięki czemu nie będzie kleić się do wałka i unikniemy podsypywania mąką - placek przełożyć z papierem do formy, z pozostałej 1/3 ciasta

Smakołyki Bereniki
Ciasto kruche z kremem rabarbarowym (rabarbarowym curdem) 321

mamy już gotowy curd, możemy od razu rozwałkować ciasto na placek o grubości około 0,5cm - placek przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać, nakłuć widelcem i piec w 175 stopniach przez 20 minut do lekkiego zrumienienia - podpieczone ciasto wyjąć, wyłożyć na wierzch krem rabarbarowy, rozsmarowując go na całej powierzchni, wyrównać i zapiekać kolejne 10-15 minut(...)lodówce - ciasto po schłodzeniu pokroić na prostokątne kawałki (u mnie 6cmx5cm), przechowywać w lodówce i podawać schłodzone Z ciasta kruchego po rozwałkowaniu wyszedł mi placek o wymiarach 24x20cm, więc piekłam go w formie 24x24cm. Schłodzony krem rabarbarowy jest na tyle gęsty, że nie spływa z ciasta kruchego podczas rozsmarowywania i można skorzystać z nieco większej formy niż wielkość placka. Ciasto

Smakołyki Bereniki
INDYK NADZIANY JABŁKAMI I SUSZONĄ ŚLIWKĄ. 153

rodzynki. Zaszyłam delikwenta i ułożyłam w dużej brytfannie wyłożonej aluminiową folią. Przykryłam także folią bardzo szczelnie. Wsadziłam do nagrzanego do 175 stopni pieca. Piekłam przez 1 godzinę na każdy kilogram mięsa (5kg mięsa = 5 godzin pieczenia). Na 10 minut przed końcem pieczeniazdjęłam folię, by skruszała skórka. Smacznego

W kuchni Karmel-itki
CHLEB WIELKANOCNY. Debiut. 167

cukier i dodałam olej. Wrobiłam porządnie na jednolitą, gładką masę. Przelałam do dwóch foremek (u mnie kesksówka i mała tortownica). Piekłam w rozgrzanym do 170 stopni piecu przez prawie 2h. Przed końcem pieczenia, ok. 15 minut, zwilżyłam wierzch bochenków wodą. Smacznego

W kuchni Karmel-itki
CIASTO BRZOSKWINIOWO-KOKOSOWE. 175

proszku do pieczenia Białka oddzieliłam od żółtek, ubiłam sztywną pianę. Zółtka utarłam z cukrem. Dodałam przesianą mąkę z proszkiem. Wmieszałam bardzo delikatnie białka. Wylałam do wyłożonej papierem tortownicy. Piekłam w 180 stopniach przez 30 minut. Zostawiłam do ostygnięcia. wierzch: 4 kisiele brzoskwiniowe 4 duże brzoskwinie szklanka wiórków kokosowych Brzoskwinie obrałam, pokroiłam w drobną kostkę. Kisiel przygotowałam według przepisu(...)wody. Do gorącego kisielu dodałam owoce, dokładnie wymieszałam. Ciepłą masę wylałam na biszkopt. Wiórki uprażyłam na suchej patelni. Dokładnie pokryłam ciepły wierzch masy. Wstawiłam dodatkowo na 15 minut do pieca. Wystudziłam.   Smacznego

W kuchni Karmel-itki
Skubniesz? 198

ciasto.   SKUBANIEC Z AGRESTEM I  CZERWONĄ PORZECZKĄ . (Babcina receptura) 500g mąki łyżka kakao 5 żółtek 5 białek + 1 łyżka cukru 5 łyżek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia kostka margaryny oczyszczony agrest i porzeczki Z mąki, żółtek, proszku, 5 łyżek cukru i margaryny zagniotłam ciasto. Podzieliłam je na 2 części równe; do jednej z nich dodałam kakao(...)miarę szczelnie dno (nie uciskac!), następnie poskubałam ciemną porcję. Na ciasto wysypałam porzeczki, przesypałam cukrem, porozrzucałam agrest. Z białek ubiłam sztywną, lśniącą pianę. Delikatnie rozłożyłam na wierzchu. Wstawiłam do pieca nagrzanego do 180 stopni, piekłam 45 minut. Smacznego

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania