biała - 7122 przepisów (strona:308/475)

Lekka pianka z musem śliwkowym 589

delikatnie z rozpuszczonymi piankami i galaretką. Masę wylewamy na ciasteczkowy spód. Na piankę wykładamy gęstniejący mus. Patyczkiem do szaszłyków, zanurzonym aż do ciasteczkowego spodu, rysujemy esy-floresy, wyciągając trochę białej pianki na wierzch i tworząc wzory. Całość chowamy do lodówki na minimum 3-4 godz. - do całkowitego stężenia. Następnie kroimy i pałaszujemy ze smakiem :DCiasto jest dość ścisłe, ładnie

Ratunku obiad
Pavlova z bitą śmietaną i owocami 267

minutach zmniejszamy temperaturę do 120  stopni  i pieczemy (właściwie suszymy) przez 90 minut . Po tym czasie wyłączamy piekarnik, studzimy beze przy otwartych drzwiczkach piekarnika.  Beza powinna być biała, często delikatnie pęka (ale taka jej uroda). Najlepiej robić to wieczorem, wtedy bezę zostawiamy w uchylonym piekarniku na noc. Wyciągamy bezę z piekarnika, przekładamy na paterę, na którym podamy bezę Pavlową

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mini beza Pavlova z truskawkami 274

minutach zmniejszamy temperaturę do 1o0  stopni  i pieczemy (właściwie suszymy) przez 90 minut . Po tym czasie wyłączamy piekarnik, studzimy beze przy otwartych drzwiczkach piekarnika.  Beza powinna być biała, często delikatnie pęka (ale taka jej uroda). Najlepiej robić to wieczorem, wtedy bezę zostawiamy w uchylonym piekarniku na noc. Wyciągamy mini bezę z piekarnika. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa ogórkowa zabielana z dodatkiem papryki 190

najwyższą ilość punktów, mówiąc jednym słowem WYGRALIŚMY ten konkurs! Miło było usłyszeć, że najlepszemu szefowi kuchni smakuje nasza zupa. Pokonaliśmy 3 inne zespoły, które przygotowały zupy kremy: porową, z białych warzyw i dyniową. Piotrek i ja otrzymaliśmy dyplom za ugotowanie najsmaczniejszej zupy podczas wspólnego gotowania zup z Przyjaciółmi Winiary Przepisy na Zupy Ogórkowe przygotowywane przez Piotra: Zupa ogórkowa zabielana jogurtem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kaczka pieczona z jabłkami 217

smaku  majeranek 4 szt. kwaskawe jabłka np. reneta natka pietruszki suszone morele 1 łyżka oliwy Kaczkę myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie dobrze nacieramy kaczkę solą, majerankiem i białym pieprzem na zewnątrz i również w środku, można kaczkę posmarować delikatnie oliwą. Umyte 2  jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazdka nasienne,  jabłka kroimy w ćwiartki, wraz z posiekaną pietruszką i kilkoma

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Od czego zacząć? Czyli mój pomysł na odchudzanie. 461

kcal, a ja tak bardzo kochałem słodycze. Postanowiłem to wszystko wyeliminować. Głównie zrezygnowałem z: soli, oleju, smażonych potraw, słodyczy, słodkich i gazowanych napojów, mięsa wołowego i wieprzowego, białe pieczywo innych produktów dosładzanych lub wysoko-przetworzonych. Jednak skoro pozbyłem się tych rzeczy z mojego jadłospisu to co jeść?Spokojnie! Jest jeszcze cała masa produktów dozwolonych :)  Przykładowo sól wymieniłem na inne

All My Fit Life
Crème brûlée 101

więc....Potrzebujemy:- 1 laskę wanilii- 400 ml śmietany 36%- 80 g cukru (plus dodatkowo odrobina do skarmelizowania na wierzchu crème brûlée)- 4 żółtka* opcjonalnie dla mega łasuchów: tabliczka białej lub gorzkiej czekolady (około 100 g)Przygotowujemy 6 kokilek. Nastawiamy piekarnik na 110 stopni. Rozcinamy laskę wanilii wzdłuż i nożem wyskrobujemy ziarenka. Ziarenka oraz pustą laskę wkładamy do rondelka

W mojej holenderskiej kuchni
Pierogi ruskie 256

naszym stole przynajmniej raz w tygodniu. Właściwie smakują mi w każdym wydaniu: czy to z kapustą i grzybami, z mięsem, z owocami czy też z ziemniakami i białym serem. Ze względu na to, że te kapuściano-grzybowe najlepiej smakują na Wigilię (nie wiem czemu, ale wtedy maja zupełnie inny smak niż na codzień), dziś zaprezentuję moją wersję pierogów

W mojej holenderskiej kuchni
Ceramiczna Elegancja 158

linii możecie poczytać w tych postach: Stanie przy takich garach - Lubię To! Stalowym widelcem po patelni. Dziś zajmę się Wokiem linii Salento Whitestone. W pierwszej chwili zwróciłam uwagę na białą ceramiczną powłokę Keravis. Rączka wykonana z trochę innego materiału daje wrażenie jakby przyklejała się do dłoni, co daje nam pewny chwyt Woka, a to przez połączenie silikonu z tworzywem

Blondynka Gotuje
Pikantne leczo 139

jest piękne z każdego punktu widzenia. Horacy Po usłyszeniu "zrób leczo" chwyciłam świeże warzywa i wzięłam się do roboty. Składniki: Pół cukinii 2 duże pomidory 3 papryki: czerwona, zielona, biała 8 ziemniaków 2 marchewki Cebula Kalarepa Liście pora 4 łyżki oliwy z oliwek woda Przyprawy: Świeży koperek, świeża pietruszka, sól, pieprz, pieprz ziołowy, pieprz Cayenne, czosnek, zioła prowansalskie, Bombay

Weganizm infantylny
Mleko migdałowe 130

nią nie jest, jest tylko czymś, co od niej odgradza. Poranne wyjście do sklepu i uśmiech po wyłapaniu wzroku jednego z ekspedientów, który dość często zerka i uśmiecha się. Białe motylki plączące się koło nóg. Nakierowanie muchy na otwarte drzwi balkonowe, aby uwolniła się z pułapki mieszkania. Stłuczony słoik kiszonych ogórków i skaleczony palec. Chłopczyk mówiący "dzień dobry" wcale mnie

Weganizm infantylny
Tarta czekoladowo - kokosowo - malinowa 234

ciasto: 1 szklanka mąki ( uniwersalnej) 1/3 szklanki wiórków kokosowych 1/3 szklanki cukru pudru 1/4 szklanki kakao 150 g masła drobno pokrojonego 2 duże żółtka Masa:  150 g białej czekolady 2 łyżki żelatyny w prożku 1 szklanka śmietany kremówki 30% 3/4 szklanki  cukru 500 g kremowego serka Dekoracja: 500 g malin  Przygotowanie ciasta: Składniki na ciasto umieść

Niezły Młynek
Naleśniki - przepis podstawowy i wersja "ażurowa" 221

Naleśniki - jedno z najprostszych dań, znakomite na śniadanie, nadają się na obiad, pasują na kolację. Można podawać je na słodko - ze śmietaną, owocami, dżemem, cukrem pudrem, białym serem czy kremem czekoladowym lub w wersji wytrawnej - ze szpinakiem, pieczarkami, po meksykańsku, z mieszanką warzyw. Dzisiaj przedstawię Wam mój przepis podstawowy na naleśniki i małą wariację na ich temat.   Przepis podstawowySkładniki

Kulinarny Pamiętnik
Smalec - zdrowy, bo...z fasoli 147

smalec. Zapewne dzięki dodatkom takim jak cebulka, jabłko i majeranek. Najlepiej smakuje na ciemnym pieczywie, koniecznie z plasterkiem kiszonego ogórka! Nawet mój Mąż mięsożerca dał się oszukać :) Składniki: puszka białej fasoli średniej wielkości cebula, pokrojona w drobną kostkę olej rzepakowy do smażenia pół kwaśnego jabłka, startego na tarce łyżka prażonej cebulki 2 łyżeczki majeranku sól pieprz pół łyżeczki czosnku

Kulinarny Pamiętnik
Leczo warzywne 322

Składniki: dwie czerwone papryki, pokrojone w kostkę duża cebula, pokrojona w kostkę średni por (biała część), pokrojony w półplasterki trzy ząbki czosnku, pokrojone w plasterki średnia cukinia, pokrojona w grube półplasterki 300 g pieczarek, pokrojonych w plasterki dwie średnie marchewki, pokrojone w plasterki puszka pomidorów krojonych łyżka koncentratu pomidorowego olej do smażenia przyprawy: słodka papryka (pół łyżeczki), ostra papryka

Kulinarny Pamiętnik

Proponowane wyszukiwania