delikatnie z rozpuszczonymi piankami i galaretką. Masę wylewamy na ciasteczkowy spód. Na piankę wykładamy gęstniejący mus. Patyczkiem do szaszłyków, zanurzonym aż do ciasteczkowego spodu, rysujemy esy-floresy, wyciągając trochę białej pianki na wierzch i tworząc wzory. Całość chowamy do lodówki na minimum 3-4 godz. - do całkowitego stężenia. Następnie kroimy i pałaszujemy ze smakiem :DCiasto jest dość ścisłe, ładnie
Ratunku obiadminutach zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy (właściwie suszymy) przez 90 minut . Po tym czasie wyłączamy piekarnik, studzimy beze przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Beza powinna być biała, często delikatnie pęka (ale taka jej uroda). Najlepiej robić to wieczorem, wtedy bezę zostawiamy w uchylonym piekarniku na noc. Wyciągamy bezę z piekarnika, przekładamy na paterę, na którym podamy bezę Pavlową
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięminutach zmniejszamy temperaturę do 1o0 stopni i pieczemy (właściwie suszymy) przez 90 minut . Po tym czasie wyłączamy piekarnik, studzimy beze przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Beza powinna być biała, często delikatnie pęka (ale taka jej uroda). Najlepiej robić to wieczorem, wtedy bezę zostawiamy w uchylonym piekarniku na noc. Wyciągamy mini bezę z piekarnika. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnajwyższą ilość punktów, mówiąc jednym słowem WYGRALIŚMY ten konkurs! Miło było usłyszeć, że najlepszemu szefowi kuchni smakuje nasza zupa. Pokonaliśmy 3 inne zespoły, które przygotowały zupy kremy: porową, z białych warzyw i dyniową. Piotrek i ja otrzymaliśmy dyplom za ugotowanie najsmaczniejszej zupy podczas wspólnego gotowania zup z Przyjaciółmi Winiary Przepisy na Zupy Ogórkowe przygotowywane przez Piotra: Zupa ogórkowa zabielana jogurtem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsmaku majeranek 4 szt. kwaskawe jabłka np. reneta natka pietruszki suszone morele 1 łyżka oliwy Kaczkę myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie dobrze nacieramy kaczkę solą, majerankiem i białym pieprzem na zewnątrz i również w środku, można kaczkę posmarować delikatnie oliwą. Umyte 2 jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazdka nasienne, jabłka kroimy w ćwiartki, wraz z posiekaną pietruszką i kilkoma
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękcal, a ja tak bardzo kochałem słodycze. Postanowiłem to wszystko wyeliminować. Głównie zrezygnowałem z: soli, oleju, smażonych potraw, słodyczy, słodkich i gazowanych napojów, mięsa wołowego i wieprzowego, białe pieczywo innych produktów dosładzanych lub wysoko-przetworzonych. Jednak skoro pozbyłem się tych rzeczy z mojego jadłospisu to co jeść?Spokojnie! Jest jeszcze cała masa produktów dozwolonych :) Przykładowo sól wymieniłem na inne
All My Fit Lifewięc....Potrzebujemy:- 1 laskę wanilii- 400 ml śmietany 36%- 80 g cukru (plus dodatkowo odrobina do skarmelizowania na wierzchu crème brûlée)- 4 żółtka* opcjonalnie dla mega łasuchów: tabliczka białej lub gorzkiej czekolady (około 100 g)Przygotowujemy 6 kokilek. Nastawiamy piekarnik na 110 stopni. Rozcinamy laskę wanilii wzdłuż i nożem wyskrobujemy ziarenka. Ziarenka oraz pustą laskę wkładamy do rondelka
W mojej holenderskiej kuchninaszym stole przynajmniej raz w tygodniu. Właściwie smakują mi w każdym wydaniu: czy to z kapustą i grzybami, z mięsem, z owocami czy też z ziemniakami i białym serem. Ze względu na to, że te kapuściano-grzybowe najlepiej smakują na Wigilię (nie wiem czemu, ale wtedy maja zupełnie inny smak niż na codzień), dziś zaprezentuję moją wersję pierogów
W mojej holenderskiej kuchnilinii możecie poczytać w tych postach: Stanie przy takich garach - Lubię To! Stalowym widelcem po patelni. Dziś zajmę się Wokiem linii Salento Whitestone. W pierwszej chwili zwróciłam uwagę na białą ceramiczną powłokę Keravis. Rączka wykonana z trochę innego materiału daje wrażenie jakby przyklejała się do dłoni, co daje nam pewny chwyt Woka, a to przez połączenie silikonu z tworzywem
Blondynka Gotujejest piękne z każdego punktu widzenia. Horacy Po usłyszeniu "zrób leczo" chwyciłam świeże warzywa i wzięłam się do roboty. Składniki: Pół cukinii 2 duże pomidory 3 papryki: czerwona, zielona, biała 8 ziemniaków 2 marchewki Cebula Kalarepa Liście pora 4 łyżki oliwy z oliwek woda Przyprawy: Świeży koperek, świeża pietruszka, sól, pieprz, pieprz ziołowy, pieprz Cayenne, czosnek, zioła prowansalskie, Bombay
Weganizm infantylnynią nie jest, jest tylko czymś, co od niej odgradza. Poranne wyjście do sklepu i uśmiech po wyłapaniu wzroku jednego z ekspedientów, który dość często zerka i uśmiecha się. Białe motylki plączące się koło nóg. Nakierowanie muchy na otwarte drzwi balkonowe, aby uwolniła się z pułapki mieszkania. Stłuczony słoik kiszonych ogórków i skaleczony palec. Chłopczyk mówiący "dzień dobry" wcale mnie
Weganizm infantylnyciasto: 1 szklanka mąki ( uniwersalnej) 1/3 szklanki wiórków kokosowych 1/3 szklanki cukru pudru 1/4 szklanki kakao 150 g masła drobno pokrojonego 2 duże żółtka Masa: 150 g białej czekolady 2 łyżki żelatyny w prożku 1 szklanka śmietany kremówki 30% 3/4 szklanki cukru 500 g kremowego serka Dekoracja: 500 g malin Przygotowanie ciasta: Składniki na ciasto umieść
Niezły MłynekNaleśniki - jedno z najprostszych dań, znakomite na śniadanie, nadają się na obiad, pasują na kolację. Można podawać je na słodko - ze śmietaną, owocami, dżemem, cukrem pudrem, białym serem czy kremem czekoladowym lub w wersji wytrawnej - ze szpinakiem, pieczarkami, po meksykańsku, z mieszanką warzyw. Dzisiaj przedstawię Wam mój przepis podstawowy na naleśniki i małą wariację na ich temat. Przepis podstawowySkładniki
Kulinarny Pamiętniksmalec. Zapewne dzięki dodatkom takim jak cebulka, jabłko i majeranek. Najlepiej smakuje na ciemnym pieczywie, koniecznie z plasterkiem kiszonego ogórka! Nawet mój Mąż mięsożerca dał się oszukać :) Składniki: puszka białej fasoli średniej wielkości cebula, pokrojona w drobną kostkę olej rzepakowy do smażenia pół kwaśnego jabłka, startego na tarce łyżka prażonej cebulki 2 łyżeczki majeranku sól pieprz pół łyżeczki czosnku
Kulinarny PamiętnikSkładniki: dwie czerwone papryki, pokrojone w kostkę duża cebula, pokrojona w kostkę średni por (biała część), pokrojony w półplasterki trzy ząbki czosnku, pokrojone w plasterki średnia cukinia, pokrojona w grube półplasterki 300 g pieczarek, pokrojonych w plasterki dwie średnie marchewki, pokrojone w plasterki puszka pomidorów krojonych łyżka koncentratu pomidorowego olej do smażenia przyprawy: słodka papryka (pół łyżeczki), ostra papryka
Kulinarny Pamiętnik