biała - 7122 przepisów (strona:301/475)

kotlety mielone z dorsza... 118

Składniki: filet z dorsza 60 dag, cebula 1 sztuka, pieprz biały 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, natka pietruszki 2 łyżki, mąka pszenna 1 łyżka, jajko 1 sztuka, olej rzepakowy - ile potrzeba kupiłam u rybaków kawałki świeżego dorsza, pasują dobrze do kotletów mielonych i cenowo jest taniej od filetów całych jeśli w kawałkach dorsza są ości to usunąć i razem(...)cebulą dobrze zmiksować w pojemniku blendera przełożyć rybę do miski i dodać cebulę pokrojoną drobno, posiekaną natkę pietruszki, kucharka, pieprz biały, jajko, tartą bułkę dobrze wszystko wyrobić i odstawić na 30 minut, bułka tarta napęcznieje i masa będzie zwarta formować dłonią posmarowaną olejem - nie klei się do rąk - kotlety mielone i obsypać je mąką na bardzo gorącym oleju smażyć

W Mojej Kuchni Lubię
kotlet z piersi z warzywami na parze... 147

Składniki: ziemniaki młode 8 sztuk, kapusta biała 1 ćwiartka, marchewki 6 sztuk, kalafior 1 ćwiartka, czosnek świeży 1 główka, pierś z kurczaka 1 podwójna, jajko 1 sztuka, panierka do kurczaka Prymat 2 łyżki, olej rzepakowy - ile potrzeba, bułka tarta 1 łyżka, olej rzepakowy 4 łyżki obrane młode warzywa: marchew, kapusta, kalafior, ziemniaki, czosnek - wszystko włożyć do parowara - dodałam też

W Mojej Kuchni Lubię
CHLEB PEŁNOZIARNISTY GRYCZANO-ORKISZOWY NA ZAKWASIE - MÓJ ULUBIONY 214

zakocham sie w smaku tego chleba nigdy bym mu nie uwierzyła, bowiem nigdy nie lubiłam i nie lubię do dziś kaszy gryczanej, tej ogólnie dostępnej palonej, kaszę gryczaną białą jadam ale to zupełnie inna bajka. Natomiast chleb z dodatkiem kaszy gyczanej (tej palonej) jest po prostu nieziemski, nie wiem co takiego ma w sobie, że jestem wręcz od niego

Smaczne Zdrowe
Wesołych Świąt 144

foremką ciasteczka 3.Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 180 stopni około 15 min 4. Lukier ubijamy jajka, cukier i sok z cytryny na twardą masę w dwóch miseczkach, pierwszą zostawiamy z białym kolorem a do drugiej  według uznania dodajemy barwnik zielony. 5. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z margaryną mieszając. 6.  Według kreatywności dekorujemy ciasteczka. Udanej zabawy przy ciasteczkach

pichciszto
Tajskie czerwone curry z rybą / Thai red fish curry 270

zapewniam, że można jej już znaleźć w większości hipermarketów. Polecam! Scroll down for recipe in English Tajskie czerwone curry z rybą (3-4 porcje) Składniki: 300 g filetów z białej mięsistej ryby, u mnie dorsz pokrojony w grubą kostkę 3 cm kawałek imbiru, obrany 2 ząbki czosnku 1 łodyga trawy cytrynowej, posiekana sok z 1/2 limonki 2 świeże czerwone

karmelowy
Fasolowa z kulkami z białej kiełbasy 144

kawałek kiełbasy), albo jakąś sałatkę bo z obiadu został ziemniak . A jak zostanie mi trochę jakiegoś wywaru to robię zupę w różnych wersjach. Dziś zrobiłam taką wzbogaconą pulpecikami z białej kiełbasy. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Kawowe brownie z pajęczyną na Halloween 292

pominąć) 1 ½ szklanki mąki Szczypta soli Ciemna polewa: 90g  gorzkiej czekolady (1 tabliczka) 8-9 łyżek mleka (może być też śmietana kremówka) 1 łyżka masła Jasna polewa: 90g białej czekolady 1 łyżka masła Masło wraz z gorzką czekoladą roztapiamy w garnuszku na małym ogniu. Następnie odstawiamy by nieco ostygło. Kawę rozpuszczalną zaparzam w 1/3 szklanki i również odstawiam

Kolizje Smaków
MAKARON Z BROKUŁAMI W SOSIE ŚMIETANOWYM. 198

łasny;/ na 2 porcje 1/2 niewielkiego brokuła 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 150 ml śmietanki 12%  200 ml mleka 1 łyżka mąki sok z 1/2 cytryny sól,biały pieprz 1/3 posiekanego pęczka pietruszki olej z pestek winogron do smażenia 200g suchego makaronu Makaron gotuję w osolonej wodzie, a gdy będzie odpowiednio miękki, a zarazem sprężysty (al dente), odcedzam(...)Mąkę rozprowadzam w mleku, dodaję do pozostałych składników, ciągle mieszając (jeśli obawiasz się grudek, przelej przez drobne sitko). Kiedy sos zacznie gęstnie - ciągle mieszam, to ważne! - doprawiam. Dodaję sól, biały pieprz, sok z cytryny. Jeśli sos jest zbyt gęsty - dodaję mleka, gdy zbyt rzadki - nieco mąki rozprowadzonej w odrobinie mleka. Na samym końcu wrzucam posiekaną pietruszkę. Podaję z makaronem. SMACZNEGO

W kuchni Karmel-itki
Banalnie prosta francuska zupa cebulowa z grzankami home-made i serem! MMNIIIAAAMM!!!! 311

mój M, który cebuli nie znosi, tej zupy zawsze zjada talerzy dwa!;-) Zupa jest syta, ziołowa, idealna na jesienne obiady!Zatem dosyć gadania, przejdźmy do działania! Składniki: 6 dużych białych cebul 2 kostki bulionowe WOŁOWE (koniecznie!!!) najlepiej bio, bądź własnej roboty, od biedy mogą być te tradycyjne (bądźcie jednak świadomi, że zawierają one tłuszcze utwardzane i glutaminian monosodowy, sztuczne barwniki

Restauracyjka Literacka
Kaczka po pekińsku. 136

podważam nożem ,wtedy łatwo odchodzi .Mięso pokroić na wygodne do jedzenia kawałki. Ułożyć na podgrzanym talerzu. W czasie pieczenia przygotować sos śliwkowy ,dymkę i upiec placki mandaryńskie  .Białe części dymki ponacinać na długości 2,5cm ,tak gęsto jak to możliwe i zanurzyć w lodowatej wodzie. Powstałymi  cebulowymi pędzelkami smarujemy placki  sosem. Placki z kaczką po pekińsku jada

Kulinarny karnet Christophera
Sandacz na sosie z pora. 138

łyżka ketchupu 30 ml. brandy 1 łyżka sosu pikantnego chilli sól, pieprz masło i olej do smażenia przyprawa do ryb Wykonanie: Na patelni rozpuszczamy masło z odrobiną oleju. Dodajemy białe części pora i dusimy. Następnie dodajemy ketchup, łyżeczkę sosu pikantnego chilli, mieszamy i wlewamy śmietanę. Pory dusimy do czasu zredukowania śmietany do połowy. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy

Kulinarny karnet Christophera
Klarowanie - galarety do ryb. 253

łyżeczki octu. Do zimnego wywaru wlać 2 łyżeczki octu i 2 lekko roztrzepane białka. Wywar podgrzewać aż do zagotowania, cały czas mieszając energicznie trzepaczką (rózgą). Na powierzchni utworzy się biała gruba piana. Sito wyłożyć gazą, dobra jest pielucha z tetry i całość przecedzić. Trochę to trwa. Otrzymamy klarowny wywar. Teraz dodać  żelatynę. Ilość potrzebnej żelatyny jest na opakowaniu

Kulinarny karnet Christophera
Karp w galarecie klarowanej. 191

łyżeczki octu. Do zimnego wywaru wlać 2 łyżeczki octu i 2 lekko roztrzepane białka. Wywar podgrzewać aż do zagotowania, cały czas mieszając energicznie trzepaczką (rózgą). Na powierzchni utworzy się biała gruba piana.Chwilę odczekać. Sito wyłożyć gazą, dobra jest pielucha z tetry i całość powoli przecedzić używając chochelki do zupy. Trochę to trwa. Otrzymamy klarowny wywar. Znam smakoszy ,którzy

Kulinarny karnet Christophera
Sylwestrowe przekąski - Tapas. 435

cieniutkimi plasterkami szynki  serrano, salami czy chorizo ( cienkie kiełbasy wieprzowe mocno przyprawione papryką i jałowcem ) różnie doprawione oliwkami, żółtym serem w kostkach, papryką pokrojoną w paseczki i kromkami białego pieczywa. Różnorodność tapas jest nieograniczona. Może to być pomidor doprawiony cebulką i czosnkiem, posypany natką pietruszki  i skropiony dobrą oliwą. Zamiast na talerzyku , taką sałatkę , można położyć bezpośrednio(...)toście z białego pieczywa, kromce  wiejskiego gruboziarnistego chleba czy też na ziemniaku np. kulki z wędzonego łososia z suszonym pomidorkiem. Hiszpanie zawsze znajdują czas na para pikar – czyli coś do przekąszenia,  w barach jesteśmy witani przez camarero  szerokim uśmiechem. Na pożegnanie zawsze usłyszymy hasta la vista – do zobaczenia.  Bary tapas w Hiszpanii  oferują niezliczoną ilość

Kulinarny karnet Christophera
Kaszanka pod żaglami. 141

Black pudding. Składniki: 1 duży ziemniak 10 dag kaszanka 2 plastry białej  cebuli 2 plastry szynki szwarcwaldzkiej sos czosnkowy olej do smażenia. Wykonanie: Ziemniaki ugotować, przekroić wzdłuż, wydrążyć środek. Obsmażyć najlepiej we frytkownicy, ew. na patelni. Kaszankę pokroić w plastry i obsmażyć. Na drugiej patelni krótko przesmażyć plastry cebuli i szynki nabite na patyk.  Środek ziemniaka napełnić

Kulinarny karnet Christophera

Proponowane wyszukiwania