biała - 7122 przepisów (strona:293/475)

Pieczarki w kremowym sosie pod talarkami z ziemniaków 239

kremowym, sojowo - pomidorowym sosie.Rumiane talarki z ziemniaków. I świeża zielona pietruszka.Pyszny dodatek do obiadu lub aromatyczne, samodzielne danie!Zapraszam! Składniki:500 g pieczarek;4 średnie ziemniaki;2 białe cebule;2 ząbki czosnku;1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego;1 łyżka musztardy;3 czubate łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;1 łyżka jasnego sosu sojowego;1 łyżka słodkiej

Gospodyni Miejska
Pasztet drobiowy 376

aromatyczny.Znacznie chudszy niż z mięs mieszanych.Z dodatkiem włoszczyzny.Przyprawiony gałką muszkatałową, jałowcem i imbirem.Zapraszam!Składniki:700 g drobiowego mięsa mielonego;1 duża marchewka;1 mała pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część małego pora;1 średnia cebula;1 łyżka oleju;500 ml zimnej wody;2 duże jaja;4 ziarna pieprzu;2 kulki jałowca;2 ziarna ziela angielskiego;1 łyżeczka gałki

Gospodyni Miejska
Biszkopt z bitą śmietaną, truskawkami i galaretką 962

wierzchu soczyste truskawki zatopione w galaretce.Pyszny początek sezonu truskawkowego!Zapraszam!Składniki:Biszkopt:4 jaja;100 g mąki pszennej;100 g mąki ziemniaczanej;6 łyżek gorącej wody;250 g białego cukru;10 g proszku do pieczenia;Łyżka masła do wysmarowania tortownicy.Bita śmietana:400 ml śmietanki o zawartości tłuszczu 30 lub 36%;2 łyżki białego cukru;2 łyżki żelatyny;2 łyżki gorącej

Gospodyni Miejska
Sałatka porowa z marynowanymi pieczarkami 405

konserwowe.Ziarna słodkiej kukurydzy.Kosteczki szynki i wiórki jajek.A całość oblepiona majonezem.Pychota! Składniki:200 g szynki konserwowej;200 g pieczarek marynowanych (waga netto, po odsączeniu);6 średnich ogórków konserwowych;2 białe części porów;Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto, po odsączeniu 285 g);5 jaj ugotowanych na twardo;200 g majonezu;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Pory umyć, osuszyć, pokroić w półplasterki, położyć

Gospodyni Miejska
Ciasto na śmietance z truskawkami 316

Ciasto na śmietance z truskawkami...Lekko wilgotne, pysznie śmietankowe.Z dodatkiem truskawek.Oprószone maślaną kruszonką.Idealne do kawy.Polecam!Składniki:Ciasto:2 i 1/2 szklanki mąki krupczatki;3/4 szklanki białego cukru;2 jaja;200 ml słodkiej śmietanki UHT (do kawy) 12 lub 18%;Opakowanie cukru wanilinowego (16 g);2 łyżeczki proszku do pieczenia;7 łyżek oleju;3 łyżki mleka;Szczypta soli.Owoce:300(...)truskawek;1 opakowanie budyniu śmietankowego (47 g).Kruszonka:125 g masła;1 szkalnka mąki krupczatki;1 szklanka białego cukru.Dodatkowo:Bułka tarta do obsypania formy;Tłuszcz do wysmarowania formy.Sposób przygotowania:Do dużej miski (u mnie od robota kuchennego) wsypać wszystkie składniki i dokładnie wymieszać (ja mieszam mikserem przy pomocy mieszadła).Blachę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej

Gospodyni Miejska
Zupa z bobu z grzankami 177

Zupa z bobu z grzankami...Podsmażone na maśle: cebula, czosnek i bób.Aromatyczny, drobno posiekany koperek.I złociste, chrupiące grzanki.Sezon na bób otwarty.Zapraszam! Składniki:500 g bobu;1 duża, biała cebula;2 ząbki czosnku;50 g masła;1/2 pęczka koperku /+ do posypania po wierzchu - opcjonalnie/;50 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;1 litr bulionu (u mnie

Gospodyni Miejska
Zupa ze świeżych grzybów 205

pachnącym, warzywnym bulionie.Pyszna domowa zupa o zapachu lasu.Polecam! Składniki:250 g świeżych grzybów (mogą być również mrożone, ewentulanie suszone);3 marchewki;1 mała pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część pora;5 średnich ziemniaków;1 duża cebula;2 litry zimnej wody;150 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;1 łyżka mąki pszennej;2 kostki bulionowe o smaku

Gospodyni Miejska
Kalafior duszony w śmietanie 280

Kalafior duszony w śmietanie...Miękkie, białe różyczki kalafiora.Mocno nasiąknięte kwaśną śmietaną.Doprawione dużą ilością pieprzu i solą.Podawane na ciepło.Prosty i pyszny dodatek do obiadu.Smacznego!Składniki: 1 średni kalafior;400 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;2 łyżki masła;1 łyżka octu spirytusowego;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Kalafiora oczyścić. Pozostawić w całości. Głąb naciąć na krzyż

Gospodyni Miejska
SuperFood na śniadanie: sałatka z wodorostów i ogórka w rabarbarowym dresingu 208

paluszkami grissini itp.Czas przygotowania:15 minutPorcje: 2   Składniki:1/2 szkl. suszonych glonów wakame,6 łyżek kremowego, koziego serka,1 ogórek szklarniowy,1 młoda kalarepa,1 łyżka nasion białego i/lub czarnego sezamu,3-4 łyżki dżemu z rabarbaru Łowicz,1 łyżka oleju sezamowego,soku z cytryn,pierz cayenne i sól morska do smaku,zielenina do dekoracji (u mnie lekko(...)cienkie plastry. Olej wymieszać z dżemem rabarbarowym i sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem, zalać plastry kalarepy.Na patelni uprażyć sezam (prażąc czarny sezamu wystarczy dodać kilka ziaren białego, żeby kontrolować stopień wyprażenia i uniknąć spalenia).Ogórek przekroić wzdłuż, łyżeczką usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie plastry, wymieszać z wodorostami.Na talerze wyłożyć plastry kalarepy, na kalarepę wodorosty z ogórkiem

SzczyptaSmaQ
Gęsina na świętego Marcina, pieczona w musztardzie 217

Składniki:Wypatroszona gęś (ok. 4 kg),3 łyżki musztardy dijon,3 łyżki majeranku,2 łyżki miodu,1/2 łyżeczki cynamonu,sól i pieprz,2 jabłka ze skórą,jeden por (biała część).Przygotowanie:Musztardę wymieszać z majerankiem, miodem, cynamonem, solą i pieprzem.Gęś umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć marynatą od środka i na zewnątrz.Odstawić do marynowania na kilka godzin, najlepiej

SzczyptaSmaQ
DOMOWA BEZGLUTENOWA PRZYPRAWA DO PIERNIKA (i innych ciast i ciasteczek korzennych). 261

też sporo innych produktów, które ułatwią Ci pieczenie, gotowanie i czarowanie w kuchni. Kawy, herbaty, przyprawy, bakalie. Polecamy.Pieprz kolorowy:"Ze względu na kolorystykę pieprzu, wyróżniamy ziarna pieprzu czarnego, białego, zielonego -wszystkie pochodzą z tej samej rośliny, różnią się jedynie sposobem "obróbki"):- pieprz czarny – z owoców niedojrzałych, suszonych i fermentowanych,- pieprz biały – łagodniejszy, z dojrzałych owoców- pieprz zielony – niedojrzałe zielone nasiona

Wypisz Wymaluj
Muffiny z prażonymi orzechami laskowymi i sezamem 209

Ciasto:2 szklanki mąki pszennej (lub pół na pół białej i pełnoziarnistej)1/2 szklanki cukru brązowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia1/3 szklanki oleju lub stopionego masła2 jajka150 g jogurtu naturalnego 5 łyżek mlekaszczypta soliMieszamy osobno składniki mokre, osobno suche, potem łączymy wszystko razem.Orzechy laskowe w dowolnej ilości (ja dodałam ok. 3 duże garści) wykładamy na blaszkę i pieczemy

kuchcikownia
Phuket 116

mój A. około 3 tygodni, gdyż pozostałe dwa spędziliśmy w Malezji i Singapurze, ale o tym będzie kiedy indziej.Sam Phuket zrobił na mnie kolosalnie pozytywne wrażenie.Piękne białe plaże, piach jak mąka i bardzo słona woda, smaczne jedzenie, choć zapachy nie zawsze miłe. I słońce, wszędobylskie i zdradliwe. Spiekłam się na suchara. Masaże i wolność, a przynajmniej jej wrażenie, uśmiech

Pasje Jolki
Herbatka górska, czyli Gojnik (sideritis scardica) 150

odwagi, aby sprawdzić to działanie :) Proszę, Wy tego też nie sprawdzajcie!Wrażenia Blondynki:Przyznam, że całkiem miłe wrażenia. Na co dzień nie pijam żadnych ziółek. Pijam zielone, czerwone i białe herbaty. Przez to moje popijanie, jestem przyzwyczajenie do smaku gorzkiego, korzennego, liściastego, że tak powiem smaku. Gojnik w pierwszej chwili zachwycił mnie wyglądem. Prawie półmetrowe gałązki wyglądają niesamowicie!  Kłosy

Blondynka Gotuje
Szybkie małże w czerwonym sosie curry / Quick and easy red curry mussels 211

recipe in EnglishSzybkie małże w czerwonym sosie curry(1 porcja)Składniki:500 g świeżych i oczyszczonych małż1/2 średniej cebuli, drobno posiekanej1 łyżka oleju1 łyżka czerwonej pasty curry1/4 szklanki białego wytrawnego wina1/2 szklanki mleka kokosowego lub śmietanki 30 %posiekana kolendra lub pietruszka do podaniagrzanki z bagietkiPrzygotowanie:W większym garnku rozgrzej na małym ogniu olej, wrzuć cebulę i podsmaż do zeszklenia.Zwiększ

karmelowy

Proponowane wyszukiwania