biała - 7122 przepisów (strona:299/475)

MŁODA KAPUSTA Z PULPECIKAMI 168

Kolejne danie z młodą kapustką w roli głównej.  Trzeba korzystać, zanim młoda ... stanie się starą, i białą i już nie taką pyszną. Ja korzystam ile się da! :)  Dziś wersja z malutkimi pulpecikami - bardziej pożywna niż z boczkiem czy kiełbaską. Spokojnie może stanowić naprawdę  danie obiadowe.  U mnie bez zbędnych moim zdaniem dodatków w postaci ziemniaków

Walijskie Pichcenie
SMAŻONY RYŻ Z WARZYWAMI I KURCZAKIEM 254

koncentratu pomidorowego olej do smażenia ok 1l bulionu Wykonanie: Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wsypujemy surowy ryż, podsmażamy ok. 3-4 minuty ciągle mieszając, aż ziarenka ryżu staną się białe. Następnie wlewamy 1/2 szklanki gorącego bulionu i mieszamy. Gdy ryż wchłonie już płyn, wlewamy znów część bulionu. I tak, aż do wyczerpania bulionu, utrzymując cały czas minimalny ogień pod patelnią

Walijskie Pichcenie
BABKA Z SERKIEM MASCARPONE 235

Ciasto dokładnie wymieszać lub zmiksować. Podzielić na dwie części (2/3 masa jasna, 1/3 masa ciemna). Foremkę wysmarować masłem i obsypać mąką lub bułką tartą. Przełożyć do niej 2/3 masy białej. Do pozostałej masy dodać kakao, cukier,mleko i aromat migdałowy. Wymieszać i wyłożyć na ciasto jasne. Piec 1 godzinę w temperaturze 175 stopni C. Przestudzić, polać polewą i obsypać

Walijskie Pichcenie
ROGALE MARCIŃSKIE 2014 209

Świętomarcińskie od ponad 100 lat są wypiekane w Poznaniu.  Ten smakołyk  w kształcie podkowy zrobiony jest z ciasta półfrancuskiego i nadziany masą składającą się z głównie białego maku, marcepanu i bakalii.  Prawidłowa waga jednego rogala to ok 200-250g. W dniu Św. Marcina, który przypada 11 listopada poznaniacy zjadają podobno ... UWAGA! kilkaset ton tych pysznych(...)białka wykorzystamy do masy makowej) 1 szkl. mleka 30g świeżych drożdży szczypta soli 3 łyżki cukru 50g masła do wyrobienia ciasta + 200g miękkiego masła do wałkowania Na nadzienie: 350g białego maku 6 pokruszonych biszkoptów 130g masy marcepanowej 3/4 szkl. cukru pudru 2 białka 100g płatków migdałowych 120g daktyli 3 łyżki skórki cytrynowej i pomarańczowej (ja miałam mix, ale można użyć

Walijskie Pichcenie
Gęsi udziec, faszerowany pasztetem i suszonymi śliwkami 206

cienkie i sine oraz cienką szyję. Dobrą gęś poznaje się po grubości skrzydła i miękkości spodniej części dzioba. Dziób lekko zgięty powinien się łamać, a tłustość powinna być zupełnie biała i przezroczysta. Z gęsi można przyrządzić dużo wyśmienitych dań. Najbardziej polskie to, gąska z pieca nadziana kaszą lub renetami,  a nie gorsza to z kwaszoną kapustą, a może

Kulinarny karnet Christophera
PIEROGI Z WĘDZONĄ MAKRELĄ. 180

Ugniata elastyczne ciasto, cała upaćkana białą jak śnieg mąką. Już niebawem taka biel zapanuje dookoła. Kolejna wydarta kartka z kalendarza, kolejne uciekające godziny, zbliżające nas do starości. A ona, myśląc tak o swym przemijaniu, ugniata ciasto na pierogi. Pierogi poniższe przeszły test. Smaku i jakości. "Dziwne, ale smaczne". Nic dziwnego, że dziwne - w końcu rzadko kiedy spotyka się pierogi

W kuchni Karmel-itki
Roladki z kurczaka w szynce długodojrzewającej 1455

część mięsa nakładamy nadzienie, czyli ser, szpinak, bazylie, oliwki i pomidory. Zwijamy ostrożnie i ścisło w "rurkę", którą owijamy dokładnie plastrami szynki długo dojrzewającej. Roladki spinamy używając wykałaczek lub białej nitki i układamy w naczyniu żaroodpornym z wcześniej natłuszczonym dnem. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez ok 40 minut, po tym czasie zdejmujemy przykrycie

Taste Of My Day
Fioletowa ruletka 143

wzór.1 jajko1 łyżka mąki pszennej1 łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżka cukru.Barwnik spożywczy fioletowy, lub łyżka kakao. Wówczas jeżeli używamy kakao pomijamy mąkę ziemniaczaną.Blaszkę o wymiarach 24x 28 wykładamy białym papierem do pieczenia. Drukujemy, malujemy własnoręcznie wzór i układamy na blaszce pod papierem. Białko ubijamy na sztywna pianę dodajemy barwnik i cukier nadal ubijając. Wsypujemy przesianie mąki lub mąkę pszenną

Malinowe Pocałunki
Szparagi w dojrzewającym boczku, podane na sosie beurre blanc z jajkami po benedyktyńsku. 177

wszystkim. Będziemy potrzebowali. Szparagi. Ja użyłam szparagów w słoiczku. Ponieważ nie znalazłam innych ;)  6 cienko pokrojonych plasterków boczku  6 jajek 75 ml octu z białego wina 75 ml wytrawnego białego wina pokrojona szalotka, lub mała cebula ząbek czosnku kawałek rozmarynu sól i pieprz 100 ml śmietany kremówki 30-36% (musi być rzadka, mi gęsta 36 się zważyła

Malinowe Pocałunki
Tort z pijaną wiśnią i czekoladą. 168

wiśniówka/likier wiśniowy/nalewka ok 300 ml wody 125 g masła (w temp. pokojowej) 400 - 450 g cukru pudru 1 łyżka gorącej wody masa cukrowa kolorowa (barwniki do koloryzacji białej) Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy partiami cukier stale ubijając, następnie żółtka. Kiedy mamy piękną gęstą jajeczną masę dodajemy przesiane mąki i delikatnie całość mieszamy. Wylewamy do tortownicy

Malinowe Pocałunki
Tort POKOCHAJ OLEJ RZEPAKOWY. 147

przygotowanym kremem smarujemy cały tort i wstawiamy go do lodówki na kilka godzin. Dodatkowo: ·         masa cukrowa kolorowa (barwniki do koloryzacji białej) ok półtora kg. Wykonanie tortu: Zimne biszkopty kroimy na pół wzdłuż i w poprzek. Otrzymując z jednego biszkoptu 4 kwadraty. Pierwszy blat układamy na paterze i delikatnie go nasączamy

Malinowe Pocałunki
ŁOSOŚ PIECZONY Z CZĄBREM. 144

ŁOSOŚ PIECZONY Z CZĄBREM. /własny;/ 2 porcje 2 kawałki fileta łososia 1/2 łyżeczki suszonego cząbru sok z 1/2 cytryny 30-40g masła 2-4 plastry cytryny sól, biały pieprz, odrobina granulowanego czosnku Łososia opłukałam, odcięłam delikatnie skórę, natarłam solą, pieprzem, posypałam cząbrem i skropiłam sokiem z cytryny. Na wierzchu ułożyłam plasterki  masła i cytryny. Wstawiłam do nagrzanego(...)piekarnika i piekłam około 30 minut w 170 stopniach, aż ryby pięknie się zrumienią. Podaję z lampką białego wina, ryżem i ulubionymi dodatkami. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Rogale marcińskie (świętomarcińskie) 205

Ciasto:30 g świeżych drożdży,1 szklanka letniego mleka, 3 żółtka (2 białka zostawiamy do masy makowej),1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,3,5 szklanki mąki pszennej, 3 łyżki białego cukru,3 łyżki masła + 200g do wałkowania ciasta, szczypta soli.Nadzienie: 100 g masy marcepanowe, 3/4 szklanki cukru pudru,350 g białego maku, 150 g orzechów włoskich,100 g migdałów Piątnica

Aga w kuchni
Muffiny czekoladowe z nutką brandy 128

jajka 3/4 szklanki śmietany 3 łyżki brandy 0,5 łyżeczki cynamonu 1,2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao szczypta soli gotowa polewa lub tabliczka białej czekolady posypka Wykonanie: Wpierw do garnka wlewamy wodę i stawiamy na gazie. Czekoladę kruszymy, wkładamy do metalowej miski, którą stawiamy na garnku.  Dodajemy masło i od czasu

Taste Of My Day
Domowe sushi, czyli jak samemu zrobić sushi w domu 285

przejedzenia jednego wieczora, ale nie ma tego złego, nadwyżką się podzieliliśmy i spożyliśmy nazajutrz :) Zatem jak sami zauważyliście, ilością ryżu, który gotujemy musimy sprawnie balansować. Gotowanie. Tym małym, białym ziarenkom musimy poświęcić dużo uwagi. Z niewłaściwie ugotowanego ryżu, nic nie przygotujemy, bo np. nie będzie się kleił lub będzie niesmaczny, gdy go przypalimy. Ryż odmierzamy, przesypujemy na sitko i płuczemy

Taste Of My Day

Proponowane wyszukiwania