biała - 7122 przepisów (strona:304/475)

Pasztet wegetariański. 194

choć już zauważyłam że trochę pasztetu w nie wyjaśnionych okolicznościach znikło... Następnym razem gdy będę go piekła a zarazem rada dla was dodajcie czosnekkkkk ;) Składniki: 200 gram suchej fasoli białej 200 gram suchej soczewicy u mnie czerwona 5 sztuk pieczarek 3 sztuki marchewek 1,5 sztuk cebuli przyprawy: chili, pieprz, przyprawa Warzywko, sól, bazylia, oregano 3 łyżki otrębów jeśli

NaKońcuJęzyka
Polenta 151

dziś polentę podaje się jako pierwsze danie w Boże Narodzenie, a w Nowy Rok z soczewicą, która ma symbolizować pieniądze... Najbardziej znane są 3 rodzaje Polenty: klasyczna żółta, biała podawana do ryb oraz czarna z kaszy gryczanej. To by było na tyle historii ;) a oto moje osiągniecie na tym polu.... Składniki: 600 ml. bulionu 150 gram kaszki kukurydzianej

NaKońcuJęzyka
Węglowodany 140

się przynajmniej z dwóch jednostek cukrów, połączonych ze sobą. Przykłady to laktoza, maltoza.Te produkty musimy całkowicie wykreślić ze swojego jadłospisu: napoje i soki słodzone cukier,słodziki białe pieczywo oraz pieczywo cukiernicze jak i słodycze produkty mleczne owocowe i smakowe dania gotowe Dieta bogata w cukry proste prowadzi do bardzo wielu groźnych chorób: * cukrzycy * miażdżycy * nadciśnienia * chorób

NaKońcuJęzyka
Jarzynowa wg mojego świątecznego pomysłu 182

osobiście nie nawiedzę selera, pietruszki i nie toleruje owoców wśród samych warzyw także w moich sałatkach nie znajdziecie tych rzeczy... Składniki: 1/2 szklanki groszku, kukurydzy i fasoli czerwonej biała część łodygi pora 5 jajek 3 czubate łyżki majonezu sól i pieprz można dodac 2 ogórki konserwowe 7 pomarańczy Wykonanie:Groszek, kukurydzę oraz fasolę wsypujemy do miseczki. Pora kroimy

NaKońcuJęzyka
Ukryty wróg! 149

coli przyjmujemy dawkę cukru równą dziesięciu łyżeczkom. Mniej więcej tyle wynosi nasze całodobowe zapotrzebowanie na cukier. Dlaczego zatem nie wymiotujemy, przyjmując naraz aż tyle cukru? Ponieważ zdradliwie słodki smak "białej śmierci" jest maskowany przez dodawany do napojów gazowanych kwas fosforowy. (Regulacja kwasowości napojów to zresztą niejedyne popularne zastosowanie kwasu fosforowego - jest on też wykorzystywany m.in. do odkamieniania armatury

NaKońcuJęzyka
Czy wiesz Którą użyć i do czego. 169

Kiedy zaczynałam swoją przygodę z gotowaniem to o mące wiedziałam tyle ze jest biała z której można zrobić wszystko i ta ciemna, moja wiedza jest trochę większa, ale jeszcze nie całkowicie kompletna ;)  Mąka jest efektem zmielenia ziarna później poddawana jest dalszej produkcji. Przed przemiałem ziarno jest odpowiednio nawilżane tak, aby łatwo można była zdjąć twardą okrywę. W wyniku

NaKońcuJęzyka
Ryba w mleczku kokosowym 167

chili (lub 1/3 łyżeczki chili w proszku) 1,5 łyżeczki kurkumy 0,5 łyżeczki curry w proszku Ryba w mleczku kokosowym: ok. 800 – 1000 g filetów ze świeżej, białej ryby 800 ml mleczka kokosowego (2 puszki) 60 g wiórków kokosowych (2/3 szklanki) 2 łyżki oleju 1-2 łyżki sosu sojowego 1 suszony liść limonki kaffir (lub skórka starta

Poezja smaku
Rostbef marynowany w winiaku z grillowanym halloumi i prawdziwkami 300

zwykle przygotowuję ją w ten sam sposób – z cebulą albo truskawkami. Ten przepis to coś zupełnie nowego – wątróbkę szpikuje się kawałkami słoniny, a następnie dusi w białym winie, cytrynie, musztardzie i estragonie. Brzmi niezwykle ciekawie. W książce są przepisy na różne rodzaje mięsa – cielęcinę, wołowinę, wieprzowinę, baraninę, królika. Każdy mięsożerca znajdzie coś dla siebie. Książkę można kupić

OstryKęs
Weekend u Mamy: Filet z indyka po francusku 230

więcej, zapraszam do przejrzenia :)) -  filet z indyka po francusku.  Składniki (5-6 porcji): 1 kg filetu z indyka 1 kg pieczarek natka pietruszki - pęk 1/2 szkl. białego wytrawnego wina 1 łyżka masła klarowanego 200 ml gęstej śmietany 18% 500 g makaronu penne olej, najlepiej arachidowy oliwa z oliwek sól, pieprzCZAS PRZYGOTOWANIA: 180 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Indyka posypujemy

My Culinary Art
Gotuj z... #1 Raz takie, a raz(owe) czyli ludzie blogi piszą, ludzie blogi czytają 171

może posłużyć także jako sos do spaghetti. Na zimno natomiast doskonale nadaje się jako pasta do kanapek. 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 puszka krojonych pomidorów 1 puszka białej fasoli w sosie pomidorowym 1 mała cebula ząbek czosnku sól, pieprz szczypta ostrej i słodkiej papryki, ziół prowansalskich i oregano oliwa do smażenia Na oliwie podsmażyłam pokrojoną w kostkę

bastalena
Toskania: Zapraszam na toskański targ! 170

sprzedawali śliczne okrągłe cukinie, idealne do faszerowania. Nie brakowało też pomidorów we wszystkich odmianach i kolorach. Po lewej stoisko z rybami. W wielkiej puszce małe rybki, chyba sardynki. To białe to suszony, solony dorsz, bardzo popularny również w kuchni hiszpańskiej i portugalskiej. Po prawej stoisko z serami i wędlinami - sprzedawali je z takiego samochodu - chłodni.  Teraz przenosimy się

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa fasolowa - Gsód Suppe 205

Zupa fasolowa z dodatkiem kaszy..takiej nigdy wcześniej nie gotowałam ..była albo z fasolą albo z kaszą , a nigdy razem...taka zupa jest bardzo syta...i smaczna. 25 dkg białej fasoli ziemniaki kawałek boczku wędzonego smalec 1 duża cebula 1 marchewka 2 pory 1 pietruszka  rosół drobiowy 5 dkg kaszy jęczmiennej (perłówka) sól, pieprz  listek, ziele

Moje domowe kucharzenie
Faszerowany filet z indyka 188

Wspomnienie po niedzielnym obiedzie. Smakowało wyjątkowo. Polecam filet z indyka faszerowany pieczarkami i serem feta. Do tego ryż z koperkiem i Surówka z białej kapusty. Pychotka. Czego potrzebujemy: 1 kg.   lub ile tam mamy filetu z indyka 05 kg pieczarek  1/2 sera feta przyprawa do indyka 1/2 wywaru z kostki drobiowej Wykonanie: Filet kroimy w małe kawałki

W kuchennym oknie Ewy
Ryba po grecku 303

ryba po grecku, o istnieniu której 99,9 % Greków nie ma pojęcia :) SKŁADNIKI 1/2 kg filetów np. dorsza czy morszczuka 4 marchewki 2 pietruszki 1 duża cebula 1 por (biała część) kawałek selera 2/3 szklanki bulionu warzywnego  1/2 słoiczka przecieru pomidorowego (ok.100g) sól, pieprz 1 łyżeczka czerwonej papryki po 1/2 łyżeczki oregano i bazylii 1 łyżeczka cukru

Moje Kuchenne Rewelacje

Proponowane wyszukiwania