lekko szklista dodałem również czosnek, a zaraz po nim pokrojonego kurczaka wraz z marynatą. Całość smażyłem na średnim ogniu, aż mięso kurczaka straciło swój różowawy kolor i stało się białe. Wówczas zmniejszyłem ogień i dodałem wydrążone z pomidorów gniazda nasienne oraz miąższ. Dodałem również 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Całość dokładnie wymieszałem. Po chwili miąższ pomidorów zaczął puszczać soki. Mięso
Wyprawy kulinarnenastępnie wyłożyłem na talerze. Całość obficie polałem sosem. Na makaron dodałem pokrojone w połówki żółte pomidorki koktajlowe, posiekane w plasterki zielone oliwki, a całość udekorowałem listkami bazylii. Podałem z białym winem
Wyprawy kulinarnepomocą obieraczki do warzyw pokroiłem w cienkie podłużne plastry. 4 cebulki dymki, razem ze szczypiorkiem pokroiłem w plasterki o grubości około 3 mm. W podobnej grubości plasterki pokroiłem białą część pora. Selera obrałem i pokroiłem w półplasterki o podobnej grubości. Również w plasterki pokroiłem cukinię. 4 Ząbki czosnku obrałem z łupinek i pokroiłem je w bardzo cienkie plastry. Imbir
Wyprawy kulinarnewszystko razem zmiksowałem na gładką masę. W rondlu rozgrzałem 2 łyżki oliwy. Do gorącej oliwy dodałem 300 gram ryżu basmati, który smażyłem, aż jego ziarenka zaczęły robić się białe. Wówczas dodałem do ryżu zmiksowane przyprawy z mlekiem kokosowym. Po minucie podgrzewania na małym ogniu dodałem pozostałą część mleka kokosowego i 200 ml wody. Całość gotowałem na małym ogniu, od czasu
Wyprawy kulinarnedodatkiem klusek śląskich. Wyszedł rewelacyjnie, polecam wypróbować. Do przygotowania dania użyłem: tuszy królika (około 1,4 kg), 5 średnich marchewek, 2 średnich pietruszek, średniego selera, pora, 2 białych cebul, 3 ząbków czosnku, 1 puszki pomidorów, 4 suszonych borowików, 1 kg ziemniaków, 150 gram mąki ziemniaczanej, 2 jajek, 300 ml czerwonego wytrawnego wina, świeżego tymianku, 100 gram masła, suszonego majeranku
Wyprawy kulinarnemodel czy producenta. Od kilka lat używam tej samej czyli suszarki marki Niewiadów, którą uważam za najlepszą. Posiada dwustopniowy nawiew dolny i zabezpieczenie termiczne przed przegrzaniem. Moja ma białe, dość wysokie sita co jest ważne przy suszeniu całych kapeluszy grzybów. Te sita są całe z tworzywa, bez żadnej siatki bo pozwala łatwo je umyć - siateczki o gęstym splocie często się
Smaczna Pyzapiersi natychmiast powróci do poprzedniej formy – ciężko przekazać ten sposób słowami, więc jeśli nie jesteście pewni, po prostu przekrójcie pierś na pół i sprawdźcie, czy jest w środku całkowicie biała. Usmażonego kurczaka zestawiamy z palnika i przekładamy na deskę, dając mu chwilę „odpocząć” – jeśli pokroicie go od razu, duża część soków wyleci na deskę. 5. POMIDOR (1 min): Jeśli
Nerds Kitchenwykładamy do lodówki żeby lekko stężała. W tym samym czasie do kolejnej miseczki śmietany dodajemy stopniowo lekko stężałą galaretkę i 2 łyżeczki cukru pudru. Gotową masę układamy na białą. Do ostatniej miseczki delikatnie wlewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę i łyżeczkę żelatyny (żelatynę rozpuszczamy w odpowiedniej ilości wody) Układamy ostatnia warstwę ptasiego mleczka i wkładamy całość do lodówki. Roztapiamy
ciastkarnia na kruchym spodzieciasto przelać do formy i piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut. Gdy ciasto ostygnie dzielimy na dwie części. Obieramy skórkę z pomarańczy tak aby była bez białych błonek, kroimy ją bardzo drobno i parzymy kilka razy wrzątkiem aż zmięknie. Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem i dodajemy go do ubitej wcześniej na sztywno śmietany kremówki
ciastkarnia na kruchym spodzie400g obranych i oczyszczonych leśnych grzybów 1 średniej wielkości bakłażan 1 gomółka sera capreggio 6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej 2 ząbki czosnku 1 średniej wielkości czerwona cebula 1 mała biała cebulka 1/5 szklanki octu balsamicznego oliwa z oliwek oraz masło do smażenia pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej świeżo zmielona sól i pieprz Śmietanowo jajeczna pierzynka: 150ml śmietanki
Symfonia SmakówFantastyczny sernik na lato. Jest delikatny, "piankowy", a kwaskowaty smak matchy idealnie uzupełnia się ze słodką śmietanką :) Składniki na spód i sernik: 150g herbatników maślanych 70g masła 2 tabliczki białej czekolady 700g serka do serników z wiaderka 1 puszka mleka kokosowego (400ml) 2 płaskie łyżki herbaty matcha 4 płaskie łyżeczki żelatyny 1/2 szkl. wody Składniki na śmietankową piankę: 500ml
My Culinary Arttemp. 80 stopni + do dekoracji: 2 łyżki cukru trzcinowego, 2 plasterki mango (przejdź do przepisu) Sernik na zimno z Matchą Składniki: 150g herbatników maślanych 70g masła 2 tabliczki białej czekolady 700g serka do serników z wiaderka 1 puszka mleka kokosowego (400ml) 2 płaskie łyżki herbaty matcha 4 płaskie łyżeczki żelatyny 1/2 szkl. wody (przejdź do przepisu) Źródła
My Culinary Artskokowego, więc niestety jest to mój ostatni wpis na jakiś czas.. Korzystając z okazji, chciałam się również pochwalić prezentem, który dostałam od firmy BioPlanet - olej słonecznikowy w pięknym białym opakowaniu :) Dzisiejsza tarta inspirowana jest przepisami, które znalazłam w dwóch magazynach: "Moje Gotowanie" (spód) i "Kuchnia - magazyn dla smakoszy" (nadzienie). Oczywiście pozmieniałam je pod siebie ;) Swoją drogą, bardzo ciekawe gazetki
My Culinary Artpikantna) 1 puszka mleka kokosowego (400ml) 200ml bulionu drobiowego lub wody 200ml soku pomidorowego z puszki lub świeżego (może być też przecier, wtedy rozcieńczamy go z wodą) 1 dymka (biała część) 2 łyżki sosu rybnego 2 cm imbiru 8 krewetek Tiger, oczyszczonych (można zostawić ogonki) 2 pieczarki 1 łyżka oleju (ja użyłam arachidowego) 1/2 cytryny 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
Tajskie smakiprzepis z książki Joyce Goldstein "Mediterranean Fresh" na 4-6 porcji Składniki: 1,5 dużego pęczka natki pietruszki (takiego z warzywniaka lub bazarku, a nie supermarketu) 3 cebulki dymki (biała i zielona część) 3-4 łyżki orzeszków piniowych, podprażonych na suchej patelni (można zamienić na posiekane nerkowce lub pestki słonecznika) na sos tahini: sok z 1-2 cytryn
Chilli Czosnek i Oliwa