biała - 7122 przepisów (strona:314/475)

Jajka sadzone na słodko 174

oleju łyżeczka ekstraktu z wanilii 230 ml letniego mleka   3/4 szklanki zmielonych orzechów laskowychna  vanilia pudding:  1 lt mleka 3% 100  g cukru 100 g białej mączki kukurydzianej( jak nasza ziemniaczana), ja użyłam mączki ryżowej 1 cukier waniliowy lub prawdziwa wanilia Parę kropli olejku cytrynowego( lub waszego ulubionego) 16 g żelatyny Do przybrania: brzoskwinie

Mia Cucina Sofieta
Czarny ryż Venere z łososiem i słodkim groszkiem 211

konkursie “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda. (*) Czarny ryż jest ryżem nieoczyszczonym,  pokrytym cienką czarną okrywą, która otacza białe ziarno. W czasie gotowania zmienia kolor na ciemnofioletowy i pachnie jak wyjęty z pieca chleb. Jest to ryż szczególnie bogaty w witaminy z grupy B, składniki mineralne oraz aminokwasy. Czarny

Mia Cucina Sofieta
Wołowe roladki mojej Mamy 171

nich cebulę i boczek, posypujemy solą i pieprzem, dodajemy listek szałwi i parę igiełek rozmarynu. Zakładamy dłuższe brzegi mięsa ponad nadzieniem, a potem zwijamy w rolady i obwiązujemy białą bawełnianą nicią, lub spinamy miejsce łączenia się płatów szpilkami do rolad. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i obsmażamy na nim rolady ze wszystkich stron.  Pozostałą połowę cebuli, marchewkę i łodygę

Mia Cucina Sofieta
25. Pierwszy dzień zimy: czyli choinkowe pierniczki 3d! 151

Dziś pierwszy kalendarzowy dzień zimy, której się niestety wcale nie czuje.. I chyba każdy by o białej zimie zapomniał, gdyby nie to, że za 3 dni większość z nas zasiądzie do wigilijnego stołu! Zapach świąt kojarzy nam się przede wszystkim z zapachem choinki i.. pierników. Charakterystyczny korzenny aromat, który podczas pieczenia wypełnia cały dom ma magiczną

Symfonia Smaków
35. Wspomnienie wiosny: czyli prosta, kolorowa sałatka makaronowa z kurczakiem! 208

podniebienia bardzo kolorową sałatką! Choć wiele osób naokoło śmieje się, że pogoda za oknem zwiastuje raczej wiosnę, a niżeli zimę propnujemy wszystkim jednak być w dobrej myśli, że obłednie biała zima z pierwszego zdarzenia jeszcze nadejdzie!  Sałatka prezentuje się bardzo smakowicie, emanuje kolorami, a żywe barwy warzyw świetnie kontrastują ze świeżymi, zielonymi ziołami oraz złocistymi kawałkami piersi

Symfonia Smaków
36.Obiad idealny na mrozek: czyli gulasz wołowy z marchewką i selerem! 180

zwątpiłyśmy w to ani na chwilę i wiedziałyśmy, że sobie o nas przypomni! (; U nas przyszła wczoraj wieczorem, dzisiaj od rana cała powierzchnia za oknem jest pokryta białym puchem.. I byłoby pieknie, gdyby tak mocno nie wiało i sypało.. no właśnie, tak to jest:, że zawsze nam coś nie pasuje.. No, bo w końcu człowiek to istota

Symfonia Smaków
TRUSKAWKI Z KREMEM MASCARPONE 436

dzisiejsze smakuje jeszcze lepiej. Goraco polecam.skladniki wedlug oryginalnego przepisu:250 g truskawek500 g mascarpone0,5 opakowania biszkoptow100 g cukru pudru3-4 zoltka1 szklanka kremowkislodkie sherryJa zamist zoltek dalam biala czekolade. Jakos mam opory przed surowymi zoltkami gdy jest tak cieplo na dworze. Jednoczesnie nie dodalam wcale cukru pudru.Zmniejszylam tez proporcje gdyz dla dwoch osob wydaly mi sie bardzo przesadzone.wykonanie oryginalne(...)mascarpone. Ze schlodzonej kremowki ubic piane i polaczyc ja z masa jajeczno-serowa.Biszkopty skropic sherry, truskawki pokroic na kawalki. Ukladac w pucharku naprzemiennie biszkopty, krem i truskawki. Podawac schlodzone.moje wykonanie:Biala czekolade roztopic w kapieli wodnej i polaczyc z mascarpone. Ubic kremowke i zmieszac z masa serowa. Reszta jak w przepisie oryginalnym.Smacznego

Przysmaki Karolki
Na dobry poczatek dnia... 159

bialej. Nawet kiedys widzialam taki przepis w jakiejs ksiazce o czekoladzie, ktora przegladalam w sklepie. Pokombinowalam wiec troche i wyszedl mi calkiem smaczny napoj na bazie mleka z biala czekolada. Calkiem dobry na piatkowy poranek :) Mleczny napoj z biala czekoladaskladniki na 2 filizanki:300 ml mleka100g bialej czekolady1 lyzka Baileys'a1 lyzka cukru pudrubita smietanagorzkie kakao do posypaniawykonanie:Melko wlewamy

Przysmaki Karolki
W swiatecznym klimacie 173

boki ciasto spinamy rama tortownicy. Jako srodkowa czesc tortu uzylam krazka, ktory byl na samej gorze poniewaz byl nieco mniejszy od dwoch pozostalych w wyniku rosniecia ciasta.Do dekoracji roztapiamy biala czekolade w kapieli wodnej i pozostawiamy do przestygniecia.W misce ubijamy mikserem smietane kremowke z dodatkiem usztywniacza. Mozna doslodzic smietane jesli ktos lubi slodkie wypieki. Na koncu do ubitej smietany dodajemy(...)dobrze wystudzona biala czekolade i starannie mieszamy. Gotowa masa dekorujemy tort. Ja dodatkowo ozdobilam boki i gore tortu mielonymi orzechami laskowymi.Ciasto chlodzimy w lodowe jednak przed podaniem nalezy je wyciagnac przynajmniej godzine wczesniej.Smacznego

Przysmaki Karolki
Pora na pora 232

Rolada z indyka z nadzieniem z pora składniki: 1 pierś indyka 2 pory 150 g boczku wędzonego papryka chili sól, pieprz 1 cebula wykonanie: Pory myjemy i po osuszeniu białe i zielone części bez liści kroimy w krążki, boczek kroimy w paseczki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, dodajemy boczek i podsmażamy go przez chwile. Gdy zacznie się wytapiać dodajemy

Przysmaki Karolki
Zakwas na śląski żur 141

skoro do świąt zostało 3 tygodnie, więc najwyższy czas na zakiszenie własnego zakwasu na żur, tak by na naszym stole wielkanocnym nie zabrakło tradycyjnego żuru z jajkiem i białą kiełbasą.  Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zrazy ze schabu wg Buni 315

razowca 1 średni ogórek kiszony garść suszonych grzybów ( krojonych -tak ok 10 dużych kapeluszy ) 4 płaskie łyżeczki ostrej musztardy sól pieprz mielony papryka mielona słodka majeranek 1 cebula biała 1 cebula czerwona 1 cebula cukrowa sos sojowy grzybowy sos Teriyaki 4 łyżeczki oleju 2 łyżki masła 2 łyżki smalcu 2 szt. ,, Kostka do mięs pieczeniowa ,, ( opcjonalnie -jeśli ktoś

Buniabaje w kuchni
Wieprzowina w jarzynce ( wszystko po krupniku) 171

odzysku". Z reguły gotując zupy wyławiam po ugotowaniu wywaru mięso i warzywa .Nie wkładam mięsa do zupy ( po za wyjątkami kiedy zupa jest posiłkiem jednodaniowym np. żurek z białą kiełbasą).Ponieważ  używam chudych mięs robię je potem na II Danie w jakimś sosie ( lub mieląc na farsze).Warzywa używam na sałatkę. Tym razem połączyłam mięso i warzywa robiąc

Buniabaje w kuchni
Torcik " Niebieska laguna " 223

truskawki galaretka niebieska  brzoskwinie Sposób przygotowania:Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Cukier wsypujemy do miski z żółtkami i miksujemy ( zostawiamy 2 łyżki). Miksujemy tak długo aż zrobi się biała i puszysta. Mąkę dwukrotnie przesiewamy. Białka ubijamy , aż piana będzie sztywna. Przesiewamy do niej resztę cukru , który został ( 2 łyżki ) i dalej ubijamy aż stanie się błyszcząca. Do masy

Słodkości i nie tylko

Proponowane wyszukiwania