Śnieg. Sypie i sypie, i coś mu się przestać nie chce. Cały świat spowity białym, lepkim puchem. Śniegowe chmury, ciężkie i szare wiszą na nieboskłonie. Przybywają kolejne centymetry śniegu. Z przyczyny takiej, a nie innej, dziś nawet nie mogłam się wydostać do szkoły. W połowie drogi pociąg mój stanął i ani myślał jechać dalej. Musiałam wrócić
W kuchni Karmel-itkiOdwiedziła mnie Babcia. Starsza Pani mojego wzrostu, o białych jak mleko włosach i bystrych oczach.Przytuliła mniedo siebie, a w spracowanych przez lata dłoniach, trzymała torbę ze świeżym rabarbarem. Zebranym specjalnie dla mnie.- Upieczmy coś, co Ty na to, Babciu?Nie pamiętam, kiedy ostatnio razem we dwie panowałyśmy w kuchni.Było to dawno temu, kiedy jeszcze miałam niewiele lat,siano
W kuchni Karmel-itkidrugiej strony, jak pomyślała, jaka to będzie ciężka zupa...Chociaż zawsze idzie znaleźć wyjście z podobnej sytuacji.Aby kapuśniak nie był tak ciężki, Karmel-itka zrezygnowała z żeberek, boczku i białej kiełbasy, co zastąpiłahiszpańską kiełbasą chorizo.Nadała ona zupie pikanterii, a tym samym spowodowała, że nie stanowiła tłustejpolewki. Kapusta kiszona, świeże warzywa i przyprawy. Może to nie jest idealna pozycja
W kuchni Karmel-itkiSERNIK DYNIOWY. ciasto: kostka margaryny 2,5 szklanki mąki 3 łyżeczki gorzkiego kakao 2 jajka 1 żółtko szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowo-dyniowa: 1 kg białego twarogu (niemielony) 2 pełne szklanki puree z dyni 5 jajek 1,5 szklanki cukru 3 budynie waniliowe (proszek) 350 g gęstej śmietany 18% Podane składniki na ciasto muszą być mocno(...)schłodzone. Zagniatam kruche ciasto i schładzam w lodówce w trakcie przyrządzania masy. Biały ser traktuję blenderem, aby pozbyć się grudkowatych drobinek. Mieszam z puree z dyni. Białka oddzielam od żółtek, ubijam na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania 3/4 szklanki cukru. Z pozostałą ilością cukru ucieram żółtka, dodaję do sera z dynią i dokładnie miksuję. Wsypuję budynie waniliowe
W kuchni Karmel-itkiwrześnia, danie. POTRAWKA Z SOCZEWICY. /całkowicie własny;/ na 3-4 porcje 1 1/3 szklanki soczewicy czerwonej 1 mały brokuł 300g pieczarek 1 duża czerwona papryka 2 cebule 1/2 białej części pora pęczek pieruszki 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego (200g) sól, pieprz, listek laurowy 2 ziela angielskie 3 łyżki oleju z pestek winogron woda przegotowana Cebule obieram
W kuchni Karmel-itkiparze (inni mówią: kąpiel wodna), ciągle mieszając.Kiedy czekolada z masłem stworzą jednolitą masę,zdejmuję miskę z garnka i odstawiam na bok. Jajka wraz z cukrem ucieram na białą, puszystą masę (u mnie trwało to jakieś 6-7 minut) Następnie, ciągle miksując, dodaję porcjami masę czekoladową. Na sam koniec wsypuję mąkę, proszek do pieczenia i sól, a takżeresztę
W kuchni Karmel-itkiwłasnego sera. Nie przypomina typowych serników – jest delikatna, puszysta i smakuje jak ciepłe lody. Każdego zaskakuje swoim smakiem. U mnie w rodzinie zawsze była w wersji czarno-białej z truskawkami i taką prezentuję tutaj, lecz można zrobić ją z dowolnymi owocami (tu w wersji z malinami), a do masy dodać bakalie i inne dodatki np. suszone śliwki, rodzynki
Poezja smakujogurtem. Połączenie okazało się udane, a potrawa wyszła bardzo smaczna :) PENNE Z WĘDZONĄ MAKRELĄ(składniki na 1 solidną porcję lub 2 mniejsze) - makaron penne pełnoziarnisty- pół wędzonej makreli- por (biała część)- pomidorki koktajlowe (6 sztuk)- jogurt naturalny (2 łyżki)- sól, pieprz, koperek Makaron zagotować. Pora pokroić w plasterki i przesmażyć z odrobiną oleju i soli, następnie dodać pokrojone
Zgrabne Gotowaniebędą idealne na wigilijny stół :) ŁAZANKI (5-6 porcji) Składniki: - 500 gram piersi z indyka, zmielonej - 400 gram pieczarek - 1 duża cebula - 500 gram makaronu łazanki - pół główki kapusty białej - sól, pieprz, papryka słodka - 3 liście laurowe - 4 ziarenka ziela angielskiego - oliwa z oliwek Kapustę drobno pokroić (ja ją kroję w kwadraciki, na kształt makaronu) i wrzucić do gotującej
Zgrabne Gotowaniełatwo się kruszy (ale dzięki temu baardzo smaczny). POLEWA KAWOWA: 125 ml śmietanki kremówki 30% 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1/2 łyżeczki kardamonu 30 g masła 200 g białej czekolady ORAZ: 2 pomarańcze 50 g mlecznej czekolady 3 łyżki cukru Polewa kawowa: do rondelka wlać śmietankę, dodać kawę i kardamon, mieszając podgrzewać, aż kawa się rozpuści. Odstawić
Blondynka Gotujepieczenia. Piekłam w temperaturze 175 stopni przez około 25 minut do suchego patyczka. Po tym czasie ciasto wyciągnęłam i odstawiłam do przestudzenia. Składniki na ciasto czekoladowe jasne: 50 g białej czekolady, posiekanej 50 g masła 50 g cukru drobnego 2 duże jajka w temperaturze pokojowej 50 g mąki pszennej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Blondynka GotujeRafaello będzie hitem na blogu - zobaczymy:) Przepis polecam! Szybki i prosty w wykonaniu. Smak - sami oceńcie! Przepis ze strony Wszystko o kuchni. Składniki na 24 sztuki: 200 g białej czekolady (2 tabliczki) 100 g masła w temperaturze pokojowej 50 g cukru pudru 1,5 szklanki wiórek kokosowych do masy 24 sztuki całych obranych migdałów obranych ze skórki wiórka
Blondynka Gotujeherbat. Z dobrymi herbatami mam do czynienia od wielu lat, bo je uwielbiam. Miałam przyjemność pijać różne herbaty z Francji, Anglii, Ameryki i wielu innych państw. Uwielbiam zielone, czerwone, białe, a i Earl Grey z przyjemnością popijam. Wszystko zależy od nastroju, pogody i pory dnia. Dziś na celownik wzięłam Gunpowder Goji. Na początek realia. 50 g tej herbaty
Blondynka Gotujepopłynęłam nie na temat, a to przez to, że właśnie podjadam te daktyle. Co zawiera herbata AMELIA: kawałki jabłka kawałki brzoskwini owoce dzikiej róży kawałki buraka kawałki karmelu kawałki białej czekolady pączki róży kwiaty piwonii i słonecznika Ta owocowa nie zawiera kwiatów hibiskusa, jak to często bywa w herbatach owocowych. Po zaparzeniu napar wygląda mętnie,a to przez rozpuszczającą
Blondynka Gotujeskład jest dosyć bogaty. Czytając składu utwierdziłam się w tym przekonaniu. Skład: zielona herbata Sweet Flower zielona herbata Yunnan Green zielona herbata Formosa Gunpowder zielona herbata Phoenix Eyes biała herbata Snow Buds kwiatki osmantusa kwiatki jaśminu kwiatki chryzantemy liście curry kardamon kawałki drzewa sandałowego kurkuma Dużo tego, prawda? Nie jestem aż taką specjalistą, która oceniła skład na podstawie
Blondynka Gotuje