jogurtem. Połączenie okazało się udane, a potrawa wyszła bardzo smaczna :) PENNE Z WĘDZONĄ MAKRELĄ(składniki na 1 solidną porcję lub 2 mniejsze) - makaron penne pełnoziarnisty- pół wędzonej makreli- por (biała część)- pomidorki koktajlowe (6 sztuk)- jogurt naturalny (2 łyżki)- sól, pieprz, koperek Makaron zagotować. Pora pokroić w plasterki i przesmażyć z odrobiną oleju i soli, następnie dodać pokrojone
Zgrabne Gotowaniebędą idealne na wigilijny stół :) ŁAZANKI (5-6 porcji) Składniki: - 500 gram piersi z indyka, zmielonej - 400 gram pieczarek - 1 duża cebula - 500 gram makaronu łazanki - pół główki kapusty białej - sól, pieprz, papryka słodka - 3 liście laurowe - 4 ziarenka ziela angielskiego - oliwa z oliwek Kapustę drobno pokroić (ja ją kroję w kwadraciki, na kształt makaronu) i wrzucić do gotującej
Zgrabne Gotowaniełatwo się kruszy (ale dzięki temu baardzo smaczny). POLEWA KAWOWA: 125 ml śmietanki kremówki 30% 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1/2 łyżeczki kardamonu 30 g masła 200 g białej czekolady ORAZ: 2 pomarańcze 50 g mlecznej czekolady 3 łyżki cukru Polewa kawowa: do rondelka wlać śmietankę, dodać kawę i kardamon, mieszając podgrzewać, aż kawa się rozpuści. Odstawić
Blondynka Gotujepieczenia. Piekłam w temperaturze 175 stopni przez około 25 minut do suchego patyczka. Po tym czasie ciasto wyciągnęłam i odstawiłam do przestudzenia. Składniki na ciasto czekoladowe jasne: 50 g białej czekolady, posiekanej 50 g masła 50 g cukru drobnego 2 duże jajka w temperaturze pokojowej 50 g mąki pszennej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Blondynka GotujeRafaello będzie hitem na blogu - zobaczymy:) Przepis polecam! Szybki i prosty w wykonaniu. Smak - sami oceńcie! Przepis ze strony Wszystko o kuchni. Składniki na 24 sztuki: 200 g białej czekolady (2 tabliczki) 100 g masła w temperaturze pokojowej 50 g cukru pudru 1,5 szklanki wiórek kokosowych do masy 24 sztuki całych obranych migdałów obranych ze skórki wiórka
Blondynka Gotujeherbat. Z dobrymi herbatami mam do czynienia od wielu lat, bo je uwielbiam. Miałam przyjemność pijać różne herbaty z Francji, Anglii, Ameryki i wielu innych państw. Uwielbiam zielone, czerwone, białe, a i Earl Grey z przyjemnością popijam. Wszystko zależy od nastroju, pogody i pory dnia. Dziś na celownik wzięłam Gunpowder Goji. Na początek realia. 50 g tej herbaty
Blondynka Gotujepopłynęłam nie na temat, a to przez to, że właśnie podjadam te daktyle. Co zawiera herbata AMELIA: kawałki jabłka kawałki brzoskwini owoce dzikiej róży kawałki buraka kawałki karmelu kawałki białej czekolady pączki róży kwiaty piwonii i słonecznika Ta owocowa nie zawiera kwiatów hibiskusa, jak to często bywa w herbatach owocowych. Po zaparzeniu napar wygląda mętnie,a to przez rozpuszczającą
Blondynka Gotujeskład jest dosyć bogaty. Czytając składu utwierdziłam się w tym przekonaniu. Skład: zielona herbata Sweet Flower zielona herbata Yunnan Green zielona herbata Formosa Gunpowder zielona herbata Phoenix Eyes biała herbata Snow Buds kwiatki osmantusa kwiatki jaśminu kwiatki chryzantemy liście curry kardamon kawałki drzewa sandałowego kurkuma Dużo tego, prawda? Nie jestem aż taką specjalistą, która oceniła skład na podstawie
Blondynka Gotujeproszek do pieczenia. Wymieszać suche składniki i odstawić. W oddzielnej misce misce ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym z dodatkiem soku z cytryny i aromatem waniliowym na puszystą, białą masę. Ubijać dobrych parę minut. Do masy dodawać po jednej łyżce mieszankę mąk z pkt. 1. Całość dobrze wymieszać. Na koniec dodać roztopioną, gorącą margarynę, zmiksować. Masę podzielić
coolinarnastrefa.blogspot.comfasola poprowadzi nas myślami do Meksyku ......Może taka sałatka, popędzi wreszcie zimę i przyjdzie do nas wiosna ? ;) Aby poczuc wiosnę potrzebne są:1 puszka czerwonej fasoli1 puszka białej fasoli1 puszka kukurydzy1 puszka zileongo groszku4 pomidory3-4 świeże ogórki pół główki czerwonej papryki3 łyzki majonezusól , pieprzpapryka mielona ostra Pomidory , paprykę i ogórki należy umyc. Obrac ogórka i wszystkie
Słodkości i nie tylkołyżeczka Sól, 250 g ketchup pikantny, 500 g pieczarki, 150 g salami w plastrach, 150 g ser salami paprykowo-pomidorow, 1 szt cebula czerwona, 0,5 szt cebula biała, 0,3 szt czosnek, 2 szt pomidor, 1 szt papryka czerwona, 1 łyżka masło, do smaku tymianek W misce kruszymy drożdże i zalewamy je ciepłą wodą, dodajemy łyżeczkę cukru, mieszamy
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaamaretto biszkopty: podłużne lub okrągłe (ok 1 i1/2 paczki) kakao lub starta czekolada Przygotowanie:1. Białka ubijamy na sztywną pianę. 2. W drugim naczyniu ubijamy na białą masę żółtka i cukier (cukier musi się rozpuścić). Następnie dodajemy do nich mascarpone i miksujemy razem 2 minuty. 3. Zmniejszamy obroty w mikserze do minimum, do masy
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałasmaku Wszystkie warzywa należy obrać i umyć. Ziemniaki i seler pokroić w kostkę.W rondlu rozgrzewamy olej i masło, wrzucamy ziemniaki i seler, podsmażamy mieszając, aż się zeszklą. Białą część pora kroimy w plastry, a ząbki czosnku rozgniatamy, dodajemy do rondla i jeszcze chwilę podsmażamy. Całość doprawiamy roztartymi ziarnami kolendry i posiekaną ostrą papryczką.Warzywa należy zalać wodą
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałafasolą w walentynkowej odsłonie Składnikina ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 1 szklanka mleka 15 dag drożdży 1 łyżeczka cukru na farsz: 1/2 kg kiszonej kapusty 20 dag fasoli białej drobnej 20 dag pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju przyprawy (sól, pieprz, mielona papryka) dodatkowo: 1 jajko ziarna kminku/sezamu Fasolę namoczyć (optymalnie 12 godzin - można krócej, wówczas
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaDziś zapraszam na kolejną bardzo prostą surówkę z kapusty i marchewki z czosnkowym aromatem. Pyszny i zdrowy dodatek do obiadku, szczególnie polecam do smażonej rybki.składniki:400 g białej kapusty400 g marchewki2-3 ząbki czosnku2 łyżki jogurtu2 łyżki majonezusólKapustę poszatkować, lekko posolić i odstawić. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kapustę wymieszać z marchewką, dodać
Monia miesza i gotuje