zdążył się wysuszyć). Po wyjęciu z piecyka kurczaka kroimy w ukośne plastry i polewamy łyżeczką słodkiego sosu chilli. Podajemy z przygotowaną wcześniej sałatką. Smacznego :) Polecam to danie z białym, półwytrawnym winem. Dobre jedzenie plus dobre wino, czego chcieć więcej? No cóż... przydałby się jeszcze deser. Jutro przepis na mój podwójnie czekoladowy tort z wiśniami i kremem śmietankowym. Serdecznie zapraszam
Ratunku obiadmascarpone. Gdy krem jest już bardzo sztywny dodaję rozpuszczona żelatynę i schładzam w lodówce. Czekoladowe ganache także nie jest trudne, ale za to jakie pyszne. Można je przygotowywać z białej, gorzkiej lub mlecznej czekolady, a także z różnymi dodatkami smakowymi. Ganache może być także samodzielnym deserem. Przygotowane z nieco większą ilością śmietanki i podane w pucharkach w towarzystwie owoców
Ratunku obiadmrożonych warzyw (u mnie marchewka, pietruszka i por) ok. 250-300 g pieczarek 3 łodygi selera naciowego 1 spora kalarepa 1 duża cebula 1 pomidor 3 ząbki czosnku biała fasolka w puszce 1 szklanka surowego, drobnego makaronu (ja użyłam minikokardek) 200 g koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, kolorowy pieprz z młynka, czarny pieprz ziarnisty, kilka ziaren kolendry, 3 ziarna ziela
Ratunku obiadPodajemy od razu. Najlepiej smakują ciepłe, oprószone tylko cukrem pudrem, chociaż z dżemem wiśniowym i prażonymi jabłuszkami również były pyszne :) Placuszki nie są tak lekkie jak te z samej białej mąki,ale są zdrowsze i wciąż grubiutkie i puchate :) Smacznego! PS. Placuszki robi się błyskawicznie, nie potrzeba miksera, a więc nikogo z domowników nie obudzimy. Polecam serdecznie wszystkim
Ratunku obiadwody, dodajemy ziarna ziela angielskiego, listki laurowe, stawiamy na średni ogień i gotujemy do miękkości. W tym czasie pora bardzo dokładnie myjemy i cienko kroimy. Białą część można pokroić w talarki, a liście w paseczki. Czosnek ciekamy drobno, a dymki kroimy w piórka. Na dużej patelni rozpuszczamy łyżkę masła. Podsmażamy najpierw czosnek i cebulkę, a kiedy się delikatnie zrumienią
Ratunku obiadjest to książka dla tych, którzy szukają przepisów "na co dzień". Niektóre składniki trudno będzie zdobyć w naszych sklepach, inne są po prostu drogie (np. małże, które gotujemy w białym winie).Moja opinia:Jest to książka, którą można mieć na półce, jest ładna, choć niekoniecznie praktyczna. Przyda się, jeśli będziecie szukać inspiracji na romantyczną kolację dla dwojga (bo przy większej
Kraina Tysiąca Smakówpewni, że zupa dla Was nie będzie zbyt kwaśna, bo to już kwestia gustu :)Przepis mamy.Składniki: - porcja rosołowa- 2 - 3 skrzydełka z kurczaka- marchewka- pietruszka- kawałek selera- biała część niewielkiego pora- 2 liście laurowe- kilka ziaren pieprzu- kilka ziaren ziela angielskiego- łyżeczka przyprawy typu "warzywko"- sól do smaku- szczaw w słoiczku lub świeży- łyżka masła- czubata łyżka
Kraina Tysiąca Smakówprawie czarna). Liście Jajowate do owalnych, całobrzegie, wierzchnia strona naga, lekko błyszcząca, spodem kutnerowato filcowate, z owłosionym ogonkiem. Kwiaty Osadzone pojedynczo, ukazujące się po rozwoju liści, o kolorze białym, bladoróżowym do różowego. Obcopylne, pięciokrotne o 15-25 pręcikach i jednym słupku. Kwitnie na przełomie maja i czerwca. Owoce Tzw. owoce jabłkowate, żółte, u większości odmian o średnicy
kolorowotorcikowomasy dodać trochę więcej niż połowę rozpuszczonej żelatyny - wylać na kakaowy spód. Schłodzić w lodówce, aż masa się zetnie. Gdy masa jest już zastygnięta, przygotować pozostałą część sera. Do białej masy serowej, dodać resztę rozpuszczonej żelatyny - dokładnie wymieszać - wyłożyć na jeżynowy ser. Pozostawić do zastygnięcia. Galaretkę rozpuścić w 1,5 szkl. wody - tężejącą galaretką polać sernik. Smacznego
kolorowotorcikowoSkładniki: 500 ml bulionu drobiowego3/4 szkl napoju migdałowego Alpro350 g marchewki1 mała pietruszka 200 g kukurydzy z puszki lub mrożonej1/2 cebulioliwa z oliwek szczypta białego pieprzu2 łyżeczki octu winnego białego Jamarsól migdały do posypania zupy Wykonanie:W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek.Cebulę pokroić w kostkę - podsmażyć. Marchew i pietruszkę obrać, zetrzeć na tarce
kolorowotorcikowocytryny 4 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 3 łyżki serka mascarpone plastry wędzonego łososia rukola sól, pieprz tymianek KAMIS WYKONANIE: Z 1 cytryny zetrzyj skórkę. - tylko żółtą część, biała jest gorzka ! Sok wyciśnij z obu cytryn. Rozetrzyj czosnek z solą. Na patelni lekko rozgrzej oliwę - dodaj czosnek - smaż chwilę. Dodaj skórkę z cytryny - smaż 1 minutę, uważaj żeby
kolorowotorcikowostopni C. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i papier, pieczemy jeszcze 15 minut - aż spód stanie się złocisty.KREM CYTRYNOWY Z WINEM:* sok i skórka z 1,5 cytryny* białe wino ( około 1/2 szklanki )* 130 g masła* 1 1/2 szklanki cukru * 5 jajek* 10 g żelatyny Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody, tak by płyn przykrył proszek. Cytryny dokładnie
kolorowotorcikowowierzyłam, bo jakoś nigdy z jaglaną nie było mi po drodze. A teraz wyszukuję nowe przepisy, by odkryć tę kaszę na nowo. Składniki: 1 główka białej kapusty 3 szklanki kaszy jaglanej 3 cebule sól, pieprz olej rzepakowy/olej konopny (w okresie przedświątecznym do kupienia na targach i bazarach) Wykonanie: Kaszę jaglaną wsypać do garnka i zalać wodą, w proporcjach
Pasja Smakusuper piękne i dietetyczne danie. Ryba jest w panierce, a ser i plastry pomidorów to tylko urozmaicenie. Zwykle, ale bardzo dobre. Do tego dania nadają się przede wszystkim ryby białe, ja skorzystałam z filetów miruny. Składniki: 2 filety z miruny 1 pomidor 4 plasterki żółtego sera sól, pieprz 1 jajko bułka tarta olej Wykonanie: Filety opłukać, osuszyć ręcznikiem, doprawić
Pasja Smakuszklanki ciepłego mleka - 0,5 szklanki ksylitolu(może być cukier) - 1 łyżeczka soli - 2 jajka - 70g tłuszczu roślinnego(typu "planta", ja dałam olej kokosowy) - ok.900g mąki orkiszowej białej (lub 850g pszennej) Drożdże rozpuścić w wodzie i dodać trochę mąki , odstawić aż zacznie rosnąć. Do miski wsypać 2 szklanki mąki, ksylitol, sól, mleko, jajka i tłuszcz oraz rozpuszczone drożdże. Wymieszać
Smaczne Zdrowe