biała - 7122 przepisów (strona:305/475)

Weekend u Mamy: Filet z indyka po francusku 229

więcej, zapraszam do przejrzenia :)) -  filet z indyka po francusku.  Składniki (5-6 porcji): 1 kg filetu z indyka 1 kg pieczarek natka pietruszki - pęk 1/2 szkl. białego wytrawnego wina 1 łyżka masła klarowanego 200 ml gęstej śmietany 18% 500 g makaronu penne olej, najlepiej arachidowy oliwa z oliwek sól, pieprzCZAS PRZYGOTOWANIA: 180 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Indyka posypujemy

My Culinary Art
Gotuj z... #1 Raz takie, a raz(owe) czyli ludzie blogi piszą, ludzie blogi czytają 170

może posłużyć także jako sos do spaghetti. Na zimno natomiast doskonale nadaje się jako pasta do kanapek. 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 puszka krojonych pomidorów 1 puszka białej fasoli w sosie pomidorowym 1 mała cebula ząbek czosnku sól, pieprz szczypta ostrej i słodkiej papryki, ziół prowansalskich i oregano oliwa do smażenia Na oliwie podsmażyłam pokrojoną w kostkę

bastalena
Toskania: Zapraszam na toskański targ! 170

sprzedawali śliczne okrągłe cukinie, idealne do faszerowania. Nie brakowało też pomidorów we wszystkich odmianach i kolorach. Po lewej stoisko z rybami. W wielkiej puszce małe rybki, chyba sardynki. To białe to suszony, solony dorsz, bardzo popularny również w kuchni hiszpańskiej i portugalskiej. Po prawej stoisko z serami i wędlinami - sprzedawali je z takiego samochodu - chłodni.  Teraz przenosimy się

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa fasolowa - Gsód Suppe 204

Zupa fasolowa z dodatkiem kaszy..takiej nigdy wcześniej nie gotowałam ..była albo z fasolą albo z kaszą , a nigdy razem...taka zupa jest bardzo syta...i smaczna. 25 dkg białej fasoli ziemniaki kawałek boczku wędzonego smalec 1 duża cebula 1 marchewka 2 pory 1 pietruszka  rosół drobiowy 5 dkg kaszy jęczmiennej (perłówka) sól, pieprz  listek, ziele

Moje domowe kucharzenie
Faszerowany filet z indyka 187

Wspomnienie po niedzielnym obiedzie. Smakowało wyjątkowo. Polecam filet z indyka faszerowany pieczarkami i serem feta. Do tego ryż z koperkiem i Surówka z białej kapusty. Pychotka. Czego potrzebujemy: 1 kg.   lub ile tam mamy filetu z indyka 05 kg pieczarek  1/2 sera feta przyprawa do indyka 1/2 wywaru z kostki drobiowej Wykonanie: Filet kroimy w małe kawałki

W kuchennym oknie Ewy
Ryba po grecku 302

ryba po grecku, o istnieniu której 99,9 % Greków nie ma pojęcia :) SKŁADNIKI 1/2 kg filetów np. dorsza czy morszczuka 4 marchewki 2 pietruszki 1 duża cebula 1 por (biała część) kawałek selera 2/3 szklanki bulionu warzywnego  1/2 słoiczka przecieru pomidorowego (ok.100g) sól, pieprz 1 łyżeczka czerwonej papryki po 1/2 łyżeczki oregano i bazylii 1 łyżeczka cukru

Moje Kuchenne Rewelacje
Zapiekanka ziemniaczana z brokułami i boczkiem 1359

ziemniaków 500g wędzonego boczku 1 duży brokuł 2 cebule 1 por (biała część) 5 ząbków czosnku 300 ml śmietany 18% 3 jajka 150 g tartej mozzarelli 250g sera żółtego sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie masło do smażenia i wysmarowania foremki PRZYGOTOWANIE Ziemniaki kroimy w plasterki (ok.0,5 cm) i wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy ok.10

Moje Kuchenne Rewelacje
LASAGNE ZE SZPINAKIEM, KURCZAKIEM I SEROWYM BESZAMELEM – 4,80 zł 664

starty cheddar (im bardziej żółty i wyrazisty typ sera wybierzecie, tym lepszy będzie sos) i mieszając co jakiś czas, podgrzewamy. W międzyczasie przyprawiamy solą, pieprzem (wg zasady białym, ale czarny też może być :D) i sporą ilością gałki muszkatołowej. Z czasem sos zacznie gęstnieć, a kiedy się zagotuje, ściągamy go z palnika. Powinien mieć konsystencję nieco gęstszą niż na naleśniki

Nerds Kitchen
ROLADA SEROWA Z KURCZAKIEM – 3,80 zł 1165

pieprzu. Smażcie, mieszając od czasu do czasu ok. 5 min aż wyparuje cała woda. 7. PIERSI Z KURCZAKA (3 min): > umyjcie je pod bieżącą wodą i oczyśćcie z białych włókien, a następnie posiekajcie na drobno (jakbyście chcieli zrobić z nich papkę), im drobniej tym lepiej. Jak wam się nie chce, pokrójcie chociaż w drobną kostkę. Pokrojonego posypcie pół łyżeczki curry

Nerds Kitchen
PIERSI Z KURCZAKA W SOSIE CURRY Z KUKURYDZĄ – 3,50 zł 383

soli) i wrzućcie całość do szklącej się cebuli w garnku. Wymieszajcie wszystko dokładnie i obsmażajcie ok. 5 min, mieszając co jakiś czas. Kiedy kurczak przejdzie z barwy różowej w białą, czas przejść do następnego kroku – jeśli będziecie obsmażać go za długo, stanie się gumowy. 4. SER TOPIONY (1 min): do garnka dorzucamy ser topiony. Doda ciekawego smaku, ale można

Nerds Kitchen
Rydze - mleczaj rydz, mleczaj jodłowy, mleczaj świerkowy 529

już. Dlatego też "wrzuciłam" je w jednym wpisie bo i tak dużo osób ich od siebie nie odróżni. Rydzem czasami nazywa się także Mleczaja smacznego o białym, bardzo obfitym mleczku. Rydze powinno zbierać się do oddzielnego kosza ponieważ ich pomarańczowe może zabrudzić inne grzyby. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Wyprawa do Republiki Czeskiej, czyli housowy knedlik z gulaszem myśliwskim z jelenia na ciemnym piwie 219

czeskiej knedlika. Do dzisiejszej podróży potrzebne były następujące składniki:  400 gram mięsa mrożonego z jelenia - w razie jego braku można spokojnie zastąpić je wołowiną gulaszową, oliwa, ocet winny biały, cebula - najlepiej szalotka, czosnek, butelka piwa - w zasadzie może być każde piwo, choć ja użyłem ciemnego piwa typu koźlak, 15 sztuk niewielkich pieczarek, 1 limonka, ewentualnie pół cytryny, 2 bułki(...)natka pietruszki. Przygotowanie gulaszu zacząłem od zamarynowania mięsa. Mięso pokroiłem w niewielką, około 2-3 cm kotkę. Pokrojone mięso umieściłem w zamykanym pojemniku, dodałem 3 łyżki octu winnego białego, 3 łyżki oliwy, 2 posiekane drobno ząbki czosnku, 2 pokrojone w bardzo drobną kostkę szalotki oraz dość dużą gałązkę rozmarynu - również drobno posiekaną. Tak przygotowane mięso opruszyłem świeżo zmielonym pieprzem, wszystko

Wyprawy kulinarne
Turcja, czyli sposób na pyszny Shish - Kebab 249

sosami jak u prawdziwego Turka.  Do przygotowania kebaba potrzebowałem: 500 gram mielonego mięsa wołowego, kilku kolorowych pomidorków koktajlowych, 5 papryczek chili, 2 dużych (400 gram) jogurtów naturalnych, oliwy, białego octu winnego, 1 jajka, ziół prowansalskich, majonezu, 3 ząbków czosnku, 2 czerwonych cebul średniej wielkości, 1/2 główki kapusty rzymskiej, 2 pomidorów, bakłażana, kilku niewielkich ziemniaków, soli morskiej, wody mineralnej, czarnego(...)umieściłem w misce. Do miski dodałem 2 pokrojone w drobne cząstki pomidory i jedną pokrojoną w półplasterki czerwoną cebulę. Tak przygotowaną sałatkę skropiłem 3 łyżkami oliwy i 2 łyżkami białego octu winnego. Do sałatki dodałem grillowanego bakłażana, po pokrojeniu go w mniejsze kawałki. Z przyprawionego wcześniej mięsa uformowałem kawałki w kształcie walca o długości około 5 cm i średnicy około

Wyprawy kulinarne
American Burger 256

średnich cebul, 1 sporej papryczki chili, 2 ząbków czosnku, 1 jajka, 2 pomidorów, kilkunastu listków bazylii (można zastąpić rukolą lub sałątą), sera żółtego w plastrach, majonezu, ketchupu, musztardy, oliwy, białego octu winnego, sosu sojowego, kminu rzymskiego, pieprzu kajeńskiego, tymianku, czarnego pieprzu ziarnistego, soli, cukru, bułek do hamburgerów. Kluczem do przygotowania dobrego hamburgera jest odpowiednie przygotowanie mięsa. Starałem się, aby mięso(...)pozostawiłem na chwilę, aby smaki się wymieszały i zająłem się przygotowaniem sosu "tysiąca wysp". Do miski dodałem 3 czubate łyżki majonezu i 2 łyżki ketchupu. Dolałem do nich łyżkę białego octu winnego, przyprawiłem szczyptą pieprzu kajeńskiego, szczyptą soli morskiej oraz połową łyżeczki cukru. Całość bardzo dokładnie wymieszałem na gładką masę - do całkowitego rozpuszczenia się soli i cukru, a następnie odstawiłem

Wyprawy kulinarne

Proponowane wyszukiwania