Babka kajmakowa...Lekko wilgotna, o pięknym, karmelowym kolorze.Z dodatkiem słodkiej masy krówkowej.Oblana polewą kajmakową.Oprószona płatkami migdałowymi.Komu kawałek?Zapraszam!Składniki:Babka:5 jaj;1 łyżka białego cukru;Sok wyciśnięty z 1 dużej cytryny;100 g margaryny;300 g gotowej masy krówkowej;180g mąki pszennej;100 g mąki ziemniaczanej;2 łyżeczki proszku do pieczenia.Polewa:100 g gotowej masy krówkowej(...)patyczka można sprawdzić, czy ciasto jest upieczone. Jeśli po wbiciu w ciasto patyczek pozostaje suchy, ciasto jest gotowe, jeżeli mokry - należy je jeszcze dopiec.Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.Biały cukier można zastąpić trzcinowym, aby zapewnić babce bardziej wyrazisty kolor, a margarynę masłem.Płatki migdałów można wcześniej uprażyć na złoty kolor na rozgrzanej, suchej patelni.Do polewy, zamiast śmietanki kremówki, można
Gospodyni Miejskaprzepisu:Marynowaną papryczkę jalapeno można zastąpić świeżą, drobno posiekaną papryczką chili.Awokado do dipu musi być dojrzałe i miękkie, bo inaczej pasta nie wyjdzie kremowa.Czerwoną cebulę można zastąpić białą, a śmietanę gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.W wersji bardzoooo pikantnej dip można oprószyć, zamiast słodką papryką, płatkami chili, lub w wersji nieco łagodniejszej ostrą papryką w proszku.Źródło przepisu
Gospodyni Miejskamiejscami.Warzywa można także oprószyć swoimi ulubionymi przyprawami np. tymiankiem czy bazylią.Najlepsze są podłużne, gruntowe pomidory, ale ja zrobiłam ze zwykłych i zupa też była pyszna.Można użyć zwykłej, białej cebuli.Źródło przepisu: Lepszy smak
Gospodyni Miejskakremowym, sojowo - pomidorowym sosie.Rumiane talarki z ziemniaków. I świeża zielona pietruszka.Pyszny dodatek do obiadu lub aromatyczne, samodzielne danie!Zapraszam! Składniki:500 g pieczarek;4 średnie ziemniaki;2 białe cebule;2 ząbki czosnku;1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego;1 łyżka musztardy;3 czubate łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;1 łyżka jasnego sosu sojowego;1 łyżka słodkiej
Gospodyni Miejskaaromatyczny.Znacznie chudszy niż z mięs mieszanych.Z dodatkiem włoszczyzny.Przyprawiony gałką muszkatałową, jałowcem i imbirem.Zapraszam!Składniki:700 g drobiowego mięsa mielonego;1 duża marchewka;1 mała pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część małego pora;1 średnia cebula;1 łyżka oleju;500 ml zimnej wody;2 duże jaja;4 ziarna pieprzu;2 kulki jałowca;2 ziarna ziela angielskiego;1 łyżeczka gałki
Gospodyni Miejskawierzchu soczyste truskawki zatopione w galaretce.Pyszny początek sezonu truskawkowego!Zapraszam!Składniki:Biszkopt:4 jaja;100 g mąki pszennej;100 g mąki ziemniaczanej;6 łyżek gorącej wody;250 g białego cukru;10 g proszku do pieczenia;Łyżka masła do wysmarowania tortownicy.Bita śmietana:400 ml śmietanki o zawartości tłuszczu 30 lub 36%;2 łyżki białego cukru;2 łyżki żelatyny;2 łyżki gorącej
Gospodyni Miejskakonserwowe.Ziarna słodkiej kukurydzy.Kosteczki szynki i wiórki jajek.A całość oblepiona majonezem.Pychota! Składniki:200 g szynki konserwowej;200 g pieczarek marynowanych (waga netto, po odsączeniu);6 średnich ogórków konserwowych;2 białe części porów;Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto, po odsączeniu 285 g);5 jaj ugotowanych na twardo;200 g majonezu;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Pory umyć, osuszyć, pokroić w półplasterki, położyć
Gospodyni MiejskaCiasto na śmietance z truskawkami...Lekko wilgotne, pysznie śmietankowe.Z dodatkiem truskawek.Oprószone maślaną kruszonką.Idealne do kawy.Polecam!Składniki:Ciasto:2 i 1/2 szklanki mąki krupczatki;3/4 szklanki białego cukru;2 jaja;200 ml słodkiej śmietanki UHT (do kawy) 12 lub 18%;Opakowanie cukru wanilinowego (16 g);2 łyżeczki proszku do pieczenia;7 łyżek oleju;3 łyżki mleka;Szczypta soli.Owoce:300(...)truskawek;1 opakowanie budyniu śmietankowego (47 g).Kruszonka:125 g masła;1 szkalnka mąki krupczatki;1 szklanka białego cukru.Dodatkowo:Bułka tarta do obsypania formy;Tłuszcz do wysmarowania formy.Sposób przygotowania:Do dużej miski (u mnie od robota kuchennego) wsypać wszystkie składniki i dokładnie wymieszać (ja mieszam mikserem przy pomocy mieszadła).Blachę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej
Gospodyni MiejskaZupa z bobu z grzankami...Podsmażone na maśle: cebula, czosnek i bób.Aromatyczny, drobno posiekany koperek.I złociste, chrupiące grzanki.Sezon na bób otwarty.Zapraszam! Składniki:500 g bobu;1 duża, biała cebula;2 ząbki czosnku;50 g masła;1/2 pęczka koperku /+ do posypania po wierzchu - opcjonalnie/;50 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;1 litr bulionu (u mnie
Gospodyni Miejskapachnącym, warzywnym bulionie.Pyszna domowa zupa o zapachu lasu.Polecam! Składniki:250 g świeżych grzybów (mogą być również mrożone, ewentulanie suszone);3 marchewki;1 mała pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część pora;5 średnich ziemniaków;1 duża cebula;2 litry zimnej wody;150 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;1 łyżka mąki pszennej;2 kostki bulionowe o smaku
Gospodyni MiejskaKalafior duszony w śmietanie...Miękkie, białe różyczki kalafiora.Mocno nasiąknięte kwaśną śmietaną.Doprawione dużą ilością pieprzu i solą.Podawane na ciepło.Prosty i pyszny dodatek do obiadu.Smacznego!Składniki: 1 średni kalafior;400 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;2 łyżki masła;1 łyżka octu spirytusowego;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Kalafiora oczyścić. Pozostawić w całości. Głąb naciąć na krzyż
Gospodyni Miejskapaluszkami grissini itp.Czas przygotowania:15 minutPorcje: 2 Składniki:1/2 szkl. suszonych glonów wakame,6 łyżek kremowego, koziego serka,1 ogórek szklarniowy,1 młoda kalarepa,1 łyżka nasion białego i/lub czarnego sezamu,3-4 łyżki dżemu z rabarbaru Łowicz,1 łyżka oleju sezamowego,soku z cytryn,pierz cayenne i sól morska do smaku,zielenina do dekoracji (u mnie lekko(...)cienkie plastry. Olej wymieszać z dżemem rabarbarowym i sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem, zalać plastry kalarepy.Na patelni uprażyć sezam (prażąc czarny sezamu wystarczy dodać kilka ziaren białego, żeby kontrolować stopień wyprażenia i uniknąć spalenia).Ogórek przekroić wzdłuż, łyżeczką usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie plastry, wymieszać z wodorostami.Na talerze wyłożyć plastry kalarepy, na kalarepę wodorosty z ogórkiem
SzczyptaSmaQSkładniki:Wypatroszona gęś (ok. 4 kg),3 łyżki musztardy dijon,3 łyżki majeranku,2 łyżki miodu,1/2 łyżeczki cynamonu,sól i pieprz,2 jabłka ze skórą,jeden por (biała część).Przygotowanie:Musztardę wymieszać z majerankiem, miodem, cynamonem, solą i pieprzem.Gęś umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć marynatą od środka i na zewnątrz.Odstawić do marynowania na kilka godzin, najlepiej
SzczyptaSmaQteż sporo innych produktów, które ułatwią Ci pieczenie, gotowanie i czarowanie w kuchni. Kawy, herbaty, przyprawy, bakalie. Polecamy.Pieprz kolorowy:"Ze względu na kolorystykę pieprzu, wyróżniamy ziarna pieprzu czarnego, białego, zielonego -wszystkie pochodzą z tej samej rośliny, różnią się jedynie sposobem "obróbki"):- pieprz czarny – z owoców niedojrzałych, suszonych i fermentowanych,- pieprz biały – łagodniejszy, z dojrzałych owoców- pieprz zielony – niedojrzałe zielone nasiona
Wypisz WymalujCiasto:2 szklanki mąki pszennej (lub pół na pół białej i pełnoziarnistej)1/2 szklanki cukru brązowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia1/3 szklanki oleju lub stopionego masła2 jajka150 g jogurtu naturalnego 5 łyżek mlekaszczypta soliMieszamy osobno składniki mokre, osobno suche, potem łączymy wszystko razem.Orzechy laskowe w dowolnej ilości (ja dodałam ok. 3 duże garści) wykładamy na blaszkę i pieczemy
kuchcikownia