Składniki: ½ białej części pora 1 mała marchewka 1 małe jabłko 3 łyżki śmietany 12% 1 łyżeczka sosu koperkowo-ziołowego Knorr Warzywa umyć i obrać ze skóry. Pora przekroić na pół i pokroić na cienkie pół talarki. Marchewkę zetrzeć na tartce na małych oczkach, jabłko zetrzeć na grubych oczkach. Wymieszać. W osobnym kubeczku połączyć śmietanę z sosem
kulinarnyswiatdomisolone, zrezygnujcie z jej dodatku.Przygotowanie:Jeszcze zimne, lecz już trochę miękkie masło utrzyj w misie miksera. Dodaj cukier puder, sól i mleko, a następnie dalej ucieraj, aż masa będzie biała. Wsyp mąkę, żurawinę i pistacje. Dobrze wszystko wymieszaj, lecz nie zagniataj ciasta zbyt długo. Podziel je na dwie części i z każdej uformuj wałeczek o średnicy około
Food SquarePork from the wokSkładniki.25 dag szynki wieprzowej1/2 strąka papryk4 pieczarki1 jabłko2 łyżki oliwyMarynata.1 łyżka sosu sojowego1 łyżka wina białego wytrawnego1 łyżka płaska mąki ziemniaczanejSos.125 ml bulionu drobiowego1 łyżka sosu sojowego1 łyżka wina białego wytrawnego2 łyżeczki cukruWykonanie.Mięso pokroić w cienkie paseczki.W miseczce połączyć sos sojowy z winem i mąką i włożyć mięso. Dokładnie wymieszać i odstawić przynajmniej
Kulinarny karnet ChristopheraAlternatywa do bułek białych z mąki pszennej tzw. zapychaczy.Moje bułki są pełne błonnika i łatwiej strawne, posypane sezamem dają szybko i na długo uczucie sytości, a więc:- 600 ml mleka- 50 g drożdży- 350 g otrębów orkiszowych- 500 g mąki orkiszowej- 150 g mąki razowej 2000- 3 łyżeczki soli- 3 łyżki oleju słonecznikowego- łyżka miodu- jajko i garść sezamuMleko lekko
Pasje JolkiSurimi jest produktem otrzymywanym z mielonego mięsa białych ryb, popularne szczególnie we wschodniej Azji. Może występować w różnej formie, natomiast w Polsce najbardziej znane są paluszki krabowe (mimo, iż można spekulować ile w nich jest kraba). Paluszki jedzone "solo" średnio przypadają mi do gustu, jednak w połączeniu z sosem pomidorowym i makaronem smakują doskonale. Makaron z Paluszkami Krabowymi (Surimi
Słodka Stronaoraz cukier waniliowy - dokładnie wymieszać. Następnie dodać żółtka i gotować energicznie mieszając do momentu zgęstnienia masy. Gdy budyń będzie gotowy zdjąć z ognia i całkowicie ostudzić.Masło utrzeć na białą masę i powoli (po jednej łyżce) dodawać budyń.Biszkopt posmarować dżemem, na niego położyć ciasto makowo-kokosowe i rozprowadzić krem.50 ml wódki wymieszać z 50 ml mleka. Biszkopty moczyć
Słodka Stronatradycyjnej ryby w bułce. Podajemy ją z ulubionymi surówkami i ziemniakami w dowolnej postaci (od frytek po puree). Ryba w Płatkach Kukurydzianych - Składniki:ok. 4 filety z białej rybyciasto: 2 łyżki maki pszennej 3/4 łyżki mąki ziemniaczanej łyżka octu
Słodka Stronarybnego obiadu", a także sposób na wykorzystanie paluszków krabowych. Ryba w takiej postaci świetnie smakuje i do tego atrakcyjnie wygląda.Kotlety Rybne z Paluszkami Krabowymi - Składniki:4 filety z białej rybyopakowanie paluszków surimi (ok. 120 g)mała cebulanieduża bułka + mleko do namoczenia2 ząbki czosnkujajkook. 2 łyżeczki bułki tartejprzyprawy: papryka słodka, gałka muszkatołowa, bazylia, lubczyk, tymianek, koper, sól
Słodka Stronaobiadu. Możemy je podawać jako odrębną przystawkę lub jako danie obiadowe wraz z ziemniakami i surówkami - w obu wersjach smakują wyśmienicie. Stripsy Rybne - Składniki:3-4 filety z białej ryby (mintaj, morszczuk, dorsz)przyprawa do rybysłodka papryka w proszkupieprzok. 1/2 szklanki mąki na panierkęciasto: jajko
Słodka Stronanadzieję, że również Wy spróbujecie je wykonać.Składniki na ciasto:3 szklanki mąki pszennej1-1,5 szklanki wrzątku1/2 łyżeczki soli3 łyżki olejuSkładniki na farsz:0,8 kg ziemniaków400 g białego półtłustego sera2 średnie cebulesól, pieprzSposób przyrządzenia farszu:Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie następnie studzimy i przeciskamy przez praskę. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju, a następnie(...)dodajmy do ziemniaków. Do miski dodajemy w następnej kolejności biały ser i wszystko zagniatamy ze sobą. Doprawiamy solą i pieprzem.Sposób przyrządzenia pierogów:Na stolnicę wykładamy przesianą mąkę, sól, olej oraz bardzo gorącą wodę. Nie jestem w stanie zapewnić, czy 1-1,5 szklanki wody wystarczy, czy być może potrzeba jej będzie więcej, Wszystko zależy od użytej mąki. Robiąc ciasto
upichcicwypatroszona, pozostało mi już tylko ją oskrobać z łusek, umyć i odfiletować.Pstrąg łososiowy duszony na maśleKażdy filet dokładnie osuszyłam papierowym ręcznikiem. Skropiłam dokładnie sokiem wyciśniętym z cytryny, posypałam białym pieprzem i suszoną natką pietruszki. Każdy sam sobie posoli na talerzu.Na patelni stopiłam masło i włożyłam przyprawione filety. Najpierw kilka minut smażyłam (na średnim ogniu) na jednej stronie
Codzienna kuchnia niecodziennaCałość zalałam resztą sosu i posypałam drobno utartym serem.Na sos beszamelowy potrzebujemy:3 łyżki masła,1 czubata łyżka mąkiokoło 1,5 - 2 szklanki mleka,sól, świeżo zmielony pieprz (najlepiej biały)gałka muszkatołowa (też najlepiej starta na świeżo),łyżka startego żółtego sera.Masło topimy w garnuszku, dodajemy mąkę i zaparzamy ją. Pamiętajmy, aby jej nie przesmażyć, gdyż sos ma być(...)biały i delikatny.Odstawiamy garnek z kuchenki i wlewamy zimne mleko i mieszamy. Ja używam wspomnianej wyżej trzepaczki rózgowej - grudki przy niej nie mają szans ;)Garnek stawiamy na średnim ogniu i mieszamy cały czas aż do zagotowania. Doprawiamy przyprawami - według własnych upodobań. Na koniec ser żółty, rozmieszać i gotowe.Zalane sosem i posypane serem ślimaczki wstawiamy do piekarnika (nie przykrywamy naczynia
Codzienna kuchnia niecodziennamożna zajadać.To jest moja, skromna wersja hamburgera. Powinnam dodać jeszcze ogórek konserwowy i sałatę, ale dodałam to, co miałam pod ręką :) Podałam z surówką z kapusty białej, marchwi i szczypioru oraz z kawałkami marynowanej papryki.Smacznego
Codzienna kuchnia niecodzienna