biała - 7122 przepisów (strona:281/475)

Razowe Ciasto Marchewkowe z kokosowa polewa czyli poWeekendowe Lakocie odc.69 163

Khoo. Od razu wiedziałam, ze je upiekę.Było kolejnym marchewkowym jakie popełniłam. Mi smakowało bardzo. Niestety chyba dzięki mące razowej lekko się kruszyło ale w smaku genialne, z apetyczna biała polewą i wiórkami kokosowymi.Razowe Ciasto Marchewkowe z kokosowa polewa160 g miękkiego masła

Dzieje kuchennej Wiewióry
Najlepszy PIERNIK na ziemi ! 381

rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia. Do miski wbijamy jajka, ubijamy je na największych obrotach dodając porcjami cukier. Masa jajeczna będzie gotowa gdy jajka kilkakrotnie zwiększą swoją objętość, będą prawie białe i gęste. Do jajek dodajemy wcześniej przygotowaną, schłodzoną masę. Miksujemy na małych obrotach. Następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i sodę oczyszczoną. Miksujemy na wolnych obrotach

Piekę, bo lubię
Choinki z piernika 164

kilku rozmiarach (u mnie pięć), posklejać lukrem królewskim, i gotowe. Nawt pięcioletni bratanek C. sobie poradził z tym zadaniem. Później zostaje już tylko dekoracja - mi najbardziej podobają się białe, jakby obsypane śniegiem. Choć puściłam też wodze fantazji, skorzystałam z zielonego lukru i udekorowała jedną z choinek cukrowymi płatkami śniegu. Ta zdecydowanie zdobyła uznanie wśród najmłodszych. Moje choinki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
"Żurawinki" - domowe cukiereczki 155

masłem na parze, zdjąć dać likier.Żurawinę wymieszać z herbatnikami. Dać rozpuszczoną czekoladę. Zagnieść i formować cukiereczki.Cukierki obtaczaćDekorować żurawiną.Smacznego.2 dzień świąt można z czystym sercem zapisać do białych i zimowych :DChociaż, ostatni, ale zawsze to coś

Moje pyszne gotowanie
Wigilijny śledź po szwedzku 245

kieliszka do martini i dość mocno go w nim ubijając, a następnie stawiając odwrócony kieliszek na talerzyk, co pozwoliło na uzyskanie stożkowego kształtu. Przystawkę udekorowałem plasterkiem cytryny. Podałem z białym pieczywem

Wyprawy kulinarne
Drożdżowe zawijasy z kiszoną kapustą i pieczarkami 197

wody,500 g maki pszennej,1 ½  łyżeczki soli,żółtko do posmarowania,szczypta kurkumy, farsz:500 g kiszonej kapusty (bez marchwi),500 g pieczarek,2 duże białe cebule,2 łyżki masła klarownego,sól do smaku,pieprz czarny świeżo mielony do smaku,3 łyżki całego kminku.  Przygotowanie:Farsz: Kapustę kiszoną kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy

Moniki Smakołyki
Ciasto łaciate 227

wysmarować spód biszkoptu a następnie przykryć go drugim płatem biszkoptu. Polewa: drugą puszkę masy krówkowej miksujemy z 2-3 łyżkami masła i taką masą smarujemy wierzch ciasta. Następnie roztapiamy białą czekoladę w kąpieli wodnej i na wierzch ciasta wylewamy czekoladę w formie kleksów / krókowych łat :). Ciasto wstawiamy do lodówki na parę godzin a potem zajadamy się nim.ciasto łaciate

Bon Appetit Małgorzaty
Krem z pieczonej dyni, pomarańczą i pleśniowym serem 182

dynie: jedna maleńka - intensywnie pomarańczowa (z niej zrobiłam zupę) oraz wielka - koloru żółtego (jeszcze nie wiem co z niej zrobię? - może chleb?) :)Składniki:1 mała dynia1 por (zielona i białą część)pół litra bulionu warzywnegosok i skórka otarta z połowy pomarańczy2 pomidorygłówka czosnkuoliwa (u mnie tymiankowa)sól, pieprz gałka muszkatołowa świeży tymianek ser pleśniowy (u mnie

Bon Appetit Małgorzaty
Brokułowe risotto natchnione winem i kurczak w sezamie 156

Uważam, że to ciekawa propozycja niedzielnego obiadku.Składniki na 2 porcje:2 filety kurczaka1,5 szklanki ryżu na risotto (u mnie Arborio)oliwa do smażeniaolej do smażenia200 białego wina wytrawnegosól, pieprzsezam (biały i trochę czarnego)1 mały brokułsok z cytryny 4 łyżki sosu sojowegoBrokuły gotujemy we wrzątku z dodatkiem łyżeczki cukru (by nie stracił kolor). Oliwę rozgrzać na dużej

Bon Appetit Małgorzaty
Deserowy consensus - Seromakowiec 339

mannę i doprawiamy aromatem waniliowym, dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy do masy pianę ubitą z białek ze szczyptą soli. Masa serowa: Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na białą, puszystą masę. Do utartej masy dodajemy stopniowo po 1 łyżce sera z wiaderka. Z białek ubijamy sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy ubite białka do serowej masy i delikatnie

Bon Appetit Małgorzaty
Lekka zupa z porów i ziemniaków aromatyzowana tymiankiem 133

zupkę dla niemowląt więc  wolę bardziej rzadką :)  I taką Wam dziś przedstawiam. Z dodatkiem ulubionych ziół jest bardzo aromatyczna. Składniki:2 małe pory albo 1 duży (białe i zielone części)4 ziemniaki1 cebula2 l bulionu z włoszczyzny2 listki bobkowe3 ziela angielskie2 ząbki czosnkususzony tymianeksól morskaświeżo mielony pieprzZiemniaki obieramy i kroimy w plastry, pory również. Na wcześniej ugotowanym

Bon Appetit Małgorzaty
Czekoladowy Crème brûlée z wiśniami 120

wanilii (można pominąć)250 ml śmietanki kremówki najlepiej 36 % (u mnie 30 % UHT)1 czubata łyżka dobrego kakao (przesianego)pół szklanki wydrylowanych wiśni (mogą być z kompotu)3 łyżki białego cukru do śmietanki + 4 łyżki cukru do skarmelizowania Śmietankę podgrzewamy z cukrem z esencją wanilii oraz z kakaem. Nie doprowadzamy  do momentu całkowitego wrzenia! Nie możemy(...)wierzchu piana, wystarczy ją zeskrobać. Następnie po wystygnięciu wstawiamy krem do lodówki na 3-4 godziny.Kiedy krem się już schłodzi i stężeje posypujemy każdą porcję 1 łyżką cukru białego i karmelizujemy cukier przy pomocy palnika (można również użyć piekarnika nagrzanego do najwyższej temperatury, z włączoną opcją grillowania).  Deser podajemy od razu po karmelizowaniu cukru. Robi wrażenie prawda

Bon Appetit Małgorzaty
Konfitura z pomarańczy i imbiru 151

wodyok. 400 g cukruszczypta cynamonuszczypta kardamonuplasterek świeżego imbiruskórka z otartej pomarańczyPomarańcze dokładnie szorujemy pod gorącą wodą. Ocieramy skórkę z 1 pomarańczy. Resztę owoców obieramy i pozbawiamy białej skórki, owoce dzielimy na mniejsze cząstki, pozbywamy się pestek. Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy cukier, cynamon, kardamon oraz tarty imbir. Gotujemy na małym ogniu mniej więcej godzinę

Bon Appetit Małgorzaty
Letnia sałatka z botwinką 145

zdrowa i pięknie wygląda :) Nie bójmy się jeść liści botwiny na surowo. Są pyszne!Składniki:1 pęczek botwiny (liście i łodygi)1 kostka sera bałkańskiegopół czerwonej cebuli (u mnie biała, ale najlepsza czerwona)można dodać pomidorki ale ja nie miałam :)Składniki na sos:1 łyżka musztardy1 łyżka miodu1 sok z cytrynysól, pieprzulubione zioła np. oregano/bazyliaLiście

Bon Appetit Małgorzaty

Proponowane wyszukiwania