biała - 7122 przepisów (strona:281/475)

Krem z pieczonej dyni, pomarańczą i pleśniowym serem 183

dynie: jedna maleńka - intensywnie pomarańczowa (z niej zrobiłam zupę) oraz wielka - koloru żółtego (jeszcze nie wiem co z niej zrobię? - może chleb?) :)Składniki:1 mała dynia1 por (zielona i białą część)pół litra bulionu warzywnegosok i skórka otarta z połowy pomarańczy2 pomidorygłówka czosnkuoliwa (u mnie tymiankowa)sól, pieprz gałka muszkatołowa świeży tymianek ser pleśniowy (u mnie

Bon Appetit Małgorzaty
Brokułowe risotto natchnione winem i kurczak w sezamie 158

Uważam, że to ciekawa propozycja niedzielnego obiadku.Składniki na 2 porcje:2 filety kurczaka1,5 szklanki ryżu na risotto (u mnie Arborio)oliwa do smażeniaolej do smażenia200 białego wina wytrawnegosól, pieprzsezam (biały i trochę czarnego)1 mały brokułsok z cytryny 4 łyżki sosu sojowegoBrokuły gotujemy we wrzątku z dodatkiem łyżeczki cukru (by nie stracił kolor). Oliwę rozgrzać na dużej

Bon Appetit Małgorzaty
Deserowy consensus - Seromakowiec 341

mannę i doprawiamy aromatem waniliowym, dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy do masy pianę ubitą z białek ze szczyptą soli. Masa serowa: Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na białą, puszystą masę. Do utartej masy dodajemy stopniowo po 1 łyżce sera z wiaderka. Z białek ubijamy sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy ubite białka do serowej masy i delikatnie

Bon Appetit Małgorzaty
Lekka zupa z porów i ziemniaków aromatyzowana tymiankiem 135

zupkę dla niemowląt więc  wolę bardziej rzadką :)  I taką Wam dziś przedstawiam. Z dodatkiem ulubionych ziół jest bardzo aromatyczna. Składniki:2 małe pory albo 1 duży (białe i zielone części)4 ziemniaki1 cebula2 l bulionu z włoszczyzny2 listki bobkowe3 ziela angielskie2 ząbki czosnkususzony tymianeksól morskaświeżo mielony pieprzZiemniaki obieramy i kroimy w plastry, pory również. Na wcześniej ugotowanym

Bon Appetit Małgorzaty
Czekoladowy Crème brûlée z wiśniami 122

wanilii (można pominąć)250 ml śmietanki kremówki najlepiej 36 % (u mnie 30 % UHT)1 czubata łyżka dobrego kakao (przesianego)pół szklanki wydrylowanych wiśni (mogą być z kompotu)3 łyżki białego cukru do śmietanki + 4 łyżki cukru do skarmelizowania Śmietankę podgrzewamy z cukrem z esencją wanilii oraz z kakaem. Nie doprowadzamy  do momentu całkowitego wrzenia! Nie możemy(...)wierzchu piana, wystarczy ją zeskrobać. Następnie po wystygnięciu wstawiamy krem do lodówki na 3-4 godziny.Kiedy krem się już schłodzi i stężeje posypujemy każdą porcję 1 łyżką cukru białego i karmelizujemy cukier przy pomocy palnika (można również użyć piekarnika nagrzanego do najwyższej temperatury, z włączoną opcją grillowania).  Deser podajemy od razu po karmelizowaniu cukru. Robi wrażenie prawda

Bon Appetit Małgorzaty
Konfitura z pomarańczy i imbiru 152

wodyok. 400 g cukruszczypta cynamonuszczypta kardamonuplasterek świeżego imbiruskórka z otartej pomarańczyPomarańcze dokładnie szorujemy pod gorącą wodą. Ocieramy skórkę z 1 pomarańczy. Resztę owoców obieramy i pozbawiamy białej skórki, owoce dzielimy na mniejsze cząstki, pozbywamy się pestek. Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy cukier, cynamon, kardamon oraz tarty imbir. Gotujemy na małym ogniu mniej więcej godzinę

Bon Appetit Małgorzaty
Letnia sałatka z botwinką 147

zdrowa i pięknie wygląda :) Nie bójmy się jeść liści botwiny na surowo. Są pyszne!Składniki:1 pęczek botwiny (liście i łodygi)1 kostka sera bałkańskiegopół czerwonej cebuli (u mnie biała, ale najlepsza czerwona)można dodać pomidorki ale ja nie miałam :)Składniki na sos:1 łyżka musztardy1 łyżka miodu1 sok z cytrynysól, pieprzulubione zioła np. oregano/bazyliaLiście

Bon Appetit Małgorzaty
Mój Eton Mess...mocno malinowy 152

moim psem rasy bichon frise :)Składniki na 2 duże porcje:- 250 ml śmietanki 36 albo 30 %- 250 g serka mielonego do sernika albo mascarponce. u ser marki Wieluń- kilka białych, kupnych bez. (ilość uzależniona od tego jak bardzo chcemy by deser był słodki.- 1 l malin - czerwone porzeczki do dekoracji- mięta do dekoracjiSchłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Najpierw

Bon Appetit Małgorzaty
Cukinia w zalewie octowo-musztardowej 143

wody 3/4 szklanki octu 10 %2 łyżki soli1 szklanka cukru7 łyżek musztardy miodowejkilka ziaren ziela angielskiegokilka liści laurowychkila ziaren czarnego pieprzu1 cała główka czosnku (polskiego)1 op. ziaren białej gorczycyWodę zagotowujemy z octem, cukrem i solą. Następnie dodajemy musztardę i dokładnie mieszamy. Cukinię (a także możemy robić ogórki albo patisony.) obramy ze skóry,  wydrążamy z nasion

Bon Appetit Małgorzaty
Warstwowe purée warzywno - rybne 194

ryby dodajemy 2  łyżki mleka, żeby konsystencja była bardziej kremowa. Doprawiamy ją pieprzem cytrynowym. W pierścieniu do puree układamy każdą warstwę. Najpierw warstwę zieloną (wyrównujemy), następnie warstwę białą, czyli rybę a na sam koniec warstwę pomarańczową. I delikatnie wyciągamy pierścień. (jeśli nie mamy specjalnego pierścienia, możemy użyć zwykłej salaterki i użyć jej jak formy do babki

Bon Appetit Małgorzaty
Miodowiec z orzechami w słonym karmelu & Opole is also Happy! :) 387

wyłożonymi papierem do pieczenia. Pieczemy na złoto przez około 15 minut w temperaturze 160 stopni.Krem: W garnku zagotowujemy 3,5 szklanki mleka. W misce ucieramy na białą masę żółtka z cukrem, i cukrem waniliowym. Następnie wlewamy resztę mleka, i mieszamy. Potem wlewamy stopniowo przygotowaną masę jajeczną i wsypujemy kaszę mannę. Całość gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia. Potem odstawiamy

Bon Appetit Małgorzaty
Sałatka w kolorze violet (z buraczkami) 368

znajdę czas tylko dla swojej kuchni :) Tymczasem przepis na szybką i prostą sałatkę w moim ulubionym fioletowym kolorze :)  Składniki:4 ugotowane i obrane buraki3 ogórki konserwowe1-2 puszki białej fasoli 1 duża cebula4 łyżki jogurtu albo majonezusól, pieprznatka pietruszki do dekoracjiBuraczki i ogórki kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy. Mieszamy ze sobą, dodając fasolę z puszki. Doprawiamy

Bon Appetit Małgorzaty
Ryż z cukinią i fenkułem na ostro 169

FASZEROWANE CUKINIE I PAPRYKI BRĄZOWYM RYŻEM, FENKUŁEM I WOŁOWINĄ ( NA OSTRO )Składniki potrawy, którą wykonałam w woku:400 g mielonej wołowiny (dobrego gatunku)2 młode cukinie 2 białe papryki2 woreczki ugotowanego al dente brązowego ryżu1 mały fenkuł1/4 papryczka chili100 g sera mozzarella1 mała cebula1 ząbek czosnku1 wiązanka natki pietruszkisól, pieprzolej rzepakowy do smażeniaCukinie i papryki myjemy, osuszamy

Bon Appetit Małgorzaty
Zapiekanka ziemniaczana z rybą 201

Zapraszam na zapiekankę z rybą. Pomysł zaczerpnęłam z Biblioteczki Poradnika Domowego pt. Pyszności z piekarnika. Przepis podaję ze swoimi zmianami.Składniki:2 duże płaty białej ryby (u mnie morszczuk)3 ugotowane jajka6 większych ziemniaków3/4 szklanki śmietany 18%4 łyżki startego żółtego serasól, pieprz1 szklanka bulionu warzywnego (może być z kostki)margaryna do naczyniaSposób przygotowania:1. Odmrożone filety pokroić

Kuchnia domowa Ani

Proponowane wyszukiwania