głębokim oleju, ale da się je również przygotować w piekarniku. Falafele wychodzą wtedy twardsze, ale równie smaczne, no i na pewno mniej tłuste. Składniki: 150g suchej ciecierzycy, 1 mała biała cebulka, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, olej do smażenia, 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki ziaren kolendry, 1/4 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki chili, 1/4 łyżeczki sody
Pełna Lodówkaszklanki wrzątku, 1/2 łyżeczki oliwy, 1/2 łyżeczki soli. Farsz: 100 g kaszy gryczanej (1 torebka), 100 g świeżego szpinaku baby (może tez być zwykły szpinak), 1 średnia biała cebula, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka przyprawy curry, sól, pieprz do smaku, oliwa lub olej do smażenia. Przygotowanie: Ciasto na pierogi: Mąkę przesiać przez sito, dodać sól i oliwę
Pełna Lodówkacebuli pokrojoną na plastry marchewkę. Można dodać także cienko pokrojony fenkuł, por, cukinię, podgotowaną fasolkę szparagową czy np: pomidorki koktajlowe. Cebulę czerwoną można bez problemu zastąpić dymką lub zwykłą białą, cebulą. Liczy się technika pieczenia. Rybę w papilotkach można piec w folii aluminiowej zamiast pergaminu (jak w tym przepisie: łosoś po azjatycku w folii ), ale tylko pod warunkiem jeśli
Poezja smakuDolewamy część bulionu (szklankę pozostawiamy do podduszenia warzyw na patelni) i gotujemy dalej. W tym czasie na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, dodajemy pokrojone w kostkę papryki (gniazda nasienne usuwamy, białe części wykrawamy) i podsmażamy chwilę, dodajemy także pokrojone w kostkę ziemniaki i podsmażamy do lekkiego zrumienienia. Następnie dodajemy obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Mieszamy. Zalewamy szklanką bulionu
Smaczne Zdrowecielęciny - Ø 5 125 g tłuszczu wieprzowego (użyłam podgardla), - Ø 5 1 łyżeczka soli 3/4 łyżeczka mielonych goździków 1/2 łyżeczki świeżo mielonego białego pieprzu 1/4 szklanki drobno posiekanej cebuli 2 łyżeczki drobno posiekanej natki pietruszki 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku 1 szklanka mleka 1 jajko, roztrzepane ok 1,0 m naturalnych osłonek - jelita wieprzowe(...)przelać ją przez całe jelito tak aby wypłukać ze środka resztki soli i wykryć ewentualne dziury (uszkodzone jelita odciąć) . Ponownie namoczyć osłonkę. Tym razem dodać do wody białego octu winnego - 1 łyżka na 1 szklankę wody. Ocet zmiękczy osłonkę . Pozostawić jelito w wodzie do czasu rozpoczęcia nadziewania. Opłukać i osuszyć. Niewykorzystane jelita, osuszone, zasypać
Stare Garynajłatwiej mandoliną| lub na tarce z otworami do plastrów), obrane mandarynki przekrawamy na pół (wszerz) i rozdzielamy na cząstki, pomelo obieramy ze skórki i albedo (biała część) i dzielimy na małe części, dynie ścieramy na grubych oczkach tarki, wszystko ze sobą mieszamy dodając przy okazji roszponkę i przyprawiamy do smaku. Jeśli mamy czas to odstawiamy ją żeby smaki się
Co na wege obiad?nasiona zielonego kardamonu 1 łyżeczka soli 1/3 łyżeczki chilli pieprz cayenne 1 zmiażdżony ząbek czosnku 1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru 2 czubate łyżeczki jogurtu naturalnego 100g masła 2 posiekane białe cebule szczypta soli 1 szklanka wody 1 suszone listki laurowe 200ml śmietany 18% Sposób przygotowania Wymieszać wszystkie składniki marynaty. Kurczaka pokroić w większe kawałki i wrzucić do marynaty. Rozpuścić
W kuchni wieczoremsałat z brokułami i jajkiem Chrupiąca ciabatta z pesto rosso Chrupiące grzanki czosnkowe Chrupiące grzanki z kremowym kozim serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Chrupiąca sałatka z białej kapusty z koperkiem Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Focaccia z czarnuszką i majerankiem
Moja smaczna kuchniaśrednie marchewki - 1 duży korzeń pietruszki lub pasternaka - 3-4 łodygi selera naciowego (najlepiej z listkami) - 6-8 średnich ziemniaków - 10 kopiastych łyżek kaszy jęczmiennej (u mnie gruba) - biała część pora - duży pęczek natki pietruszki - sól do smaku (u mnie himalajska) Do dużego 5l garnka przelewam (sam) wywar mięsny i wlewam wodę, po zagotowaniu dodaję umyte, pokrojone w kostkę
Smaczne Zdrowejajo, papryczka chili, sok i skórka otarta z jednej cytryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka suszonego oregano, 1/3 łyżeczki kurkumy, szczypta mielonego kuminu, sól i pieprz Cayenne, biały sezam do posypania. SOS: 150 g miękkiego sera koziego, 150 g mrożonych malin, 100 ml wina białego wytrawnego, 50 ml oliwy Monini Classico Extra Vergine, 3 łyżki posiekanego szczypiorku, 1/2 łyżeczki
SzczyptaSmaQrozpuszczenia. Na koniec do masy kokosowej dodajemy wymieszany budyń z mlekiem i gotujemy przez 2-3 minuty. Lekko przestudzić. Polewa 1 tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady, 1 tabliczka białej czekolady, Obie czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Wykonanie: Biszkopt przekroić na pół i nasączyć. Na pierwszy blat wylać jeszcze ciepły krem i przykryć drugim blatem biszkoptu. Polać rozpuszczonymi czekoladami
Delicious Titbitsliść bazylii. I gotowe! Prawda że prosta genialna przekąska , a jak szybko znika:)) A jak nie lubicie serów pleśniowych to zawsze możecie zastąpić je pasztetem, serkiem białym z dodatkiem ziół lub jakąkolwiek pastą:) Buziaki Kasia
Cukier&PuderWysmaruj wnętrze piekarnika tą pastą (ściany, sufit, spód piekarnika i szybę w drzwiczkach) i zostaw na noc. Rano przy pomocy mokrej szmatki zetrzyj jak najwięcej pasty z sody. Spryskaj białym octem winnym wnętrze piekarnika i zetrzyj po kilku minutach. Włącz piekarnik na niskiej temperaturze (wystarczy kilkadziesiąt stopni) z lekko uchylonymi drzwiczkami aby wysuszyć piekarnik. Gotowe – piekarnik wygląda
WojnaNaSmaki.plczosnkiem,wycisniętym sokiem z cytryny,tahini i olejem włożyć do wysokiego naczynia i zblendować na gładkie puree.Dodać sól ,pieprz i stopniowo wlewać lodowatą wodę blendować,aż do uzyskania białej kremowej pasty.Konsystencję pasty regulować dodatkiem wody.Jeśli chcemy,by hummus stanowił smarowidło do chleba nalezy dodać 3-4 łyżki wody,pasztet będzie wówczas bardzo puszysty.Jeśli chcemy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wieszcozjesz.blogspot.com/ postanowiłam napisać treściwego posta o stronie www.misiontek.pl . Nagrodą w zabawie był zestaw zdrowej żywości, w skład której wchodziły: - Sezamki Ekologiczne-Orange - Przecier z Eko Orzechów Laskowych - Morwa Biała Bio - Makaron Pełnoziarnisty Orkiszowy Wstążki Bio - Sok z Rabarbaru i Jabłek Bio Pierwsze co "dopadłam" był przecier z orzechów laskowych. Kiedy otworzyłam słoiczek wydobył się aromatyczny zapach orzechów. Po wymieszaniu
Zdrowie na języku :P