sałat z brokułami i jajkiem Chrupiąca ciabatta z pesto rosso Chrupiące grzanki czosnkowe Chrupiące grzanki z kremowym kozim serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Chrupiąca sałatka z białej kapusty z koperkiem Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Focaccia z czarnuszką i majerankiem
Moja smaczna kuchniaśrednie marchewki - 1 duży korzeń pietruszki lub pasternaka - 3-4 łodygi selera naciowego (najlepiej z listkami) - 6-8 średnich ziemniaków - 10 kopiastych łyżek kaszy jęczmiennej (u mnie gruba) - biała część pora - duży pęczek natki pietruszki - sól do smaku (u mnie himalajska) Do dużego 5l garnka przelewam (sam) wywar mięsny i wlewam wodę, po zagotowaniu dodaję umyte, pokrojone w kostkę
Smaczne Zdrowejajo, papryczka chili, sok i skórka otarta z jednej cytryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka suszonego oregano, 1/3 łyżeczki kurkumy, szczypta mielonego kuminu, sól i pieprz Cayenne, biały sezam do posypania. SOS: 150 g miękkiego sera koziego, 150 g mrożonych malin, 100 ml wina białego wytrawnego, 50 ml oliwy Monini Classico Extra Vergine, 3 łyżki posiekanego szczypiorku, 1/2 łyżeczki
SzczyptaSmaQrozpuszczenia. Na koniec do masy kokosowej dodajemy wymieszany budyń z mlekiem i gotujemy przez 2-3 minuty. Lekko przestudzić. Polewa 1 tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady, 1 tabliczka białej czekolady, Obie czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Wykonanie: Biszkopt przekroić na pół i nasączyć. Na pierwszy blat wylać jeszcze ciepły krem i przykryć drugim blatem biszkoptu. Polać rozpuszczonymi czekoladami
Delicious Titbitsliść bazylii. I gotowe! Prawda że prosta genialna przekąska , a jak szybko znika:)) A jak nie lubicie serów pleśniowych to zawsze możecie zastąpić je pasztetem, serkiem białym z dodatkiem ziół lub jakąkolwiek pastą:) Buziaki Kasia
Cukier&PuderWysmaruj wnętrze piekarnika tą pastą (ściany, sufit, spód piekarnika i szybę w drzwiczkach) i zostaw na noc. Rano przy pomocy mokrej szmatki zetrzyj jak najwięcej pasty z sody. Spryskaj białym octem winnym wnętrze piekarnika i zetrzyj po kilku minutach. Włącz piekarnik na niskiej temperaturze (wystarczy kilkadziesiąt stopni) z lekko uchylonymi drzwiczkami aby wysuszyć piekarnik. Gotowe – piekarnik wygląda
WojnaNaSmaki.plczosnkiem,wycisniętym sokiem z cytryny,tahini i olejem włożyć do wysokiego naczynia i zblendować na gładkie puree.Dodać sól ,pieprz i stopniowo wlewać lodowatą wodę blendować,aż do uzyskania białej kremowej pasty.Konsystencję pasty regulować dodatkiem wody.Jeśli chcemy,by hummus stanowił smarowidło do chleba nalezy dodać 3-4 łyżki wody,pasztet będzie wówczas bardzo puszysty.Jeśli chcemy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wieszcozjesz.blogspot.com/ postanowiłam napisać treściwego posta o stronie www.misiontek.pl . Nagrodą w zabawie był zestaw zdrowej żywości, w skład której wchodziły: - Sezamki Ekologiczne-Orange - Przecier z Eko Orzechów Laskowych - Morwa Biała Bio - Makaron Pełnoziarnisty Orkiszowy Wstążki Bio - Sok z Rabarbaru i Jabłek Bio Pierwsze co "dopadłam" był przecier z orzechów laskowych. Kiedy otworzyłam słoiczek wydobył się aromatyczny zapach orzechów. Po wymieszaniu
Zdrowie na języku :PWszytko zalewamy wodą, przykrywamy gaza lub lnianą ściereczką i ustawiamy na przykład na blacie kuchennym. Po 2-3 dniach na wierzchu pojawi się biała piana, należy ja sukcesywnie zdejmować. Po 4-5 dniach próbujemy czy sok jest wystarczająco ukiszony. Jeśli już jest, przecedzamy go i zlewamy do czystych butelek
Kulinarne przygody Gatityjednej z nich dodać kakao i dokładnie wymieszać. Teraz liczy się czas, ponieważ masa szybko stygnie. Na dno blaszki układamy herbatniki pokropione amaretto i na to wylewamy białą masę, szybko układając na górze warstwę herbatników i znowu ją pokrapiamy amaretto. Wykładamy masę kakaową i ostatnią warstwę herbatników. Na górę można dać masę kakaową lub rozpuszczoną czekoladę. Ciasto
Lawendowe NieboCarne przygotowałam w wersji rzadszej .Składniki :Około 1 kg mielonego mięsa najlepiej wołowego ale jeśli takiego nie macie może być wieprzowe .1 puszka czerwonej fasoli1 puszka kukurydzy1/2 puszki białej fasoli 1 puszka pomidorów2 cebule1 papryka czerwonaOkoło 3 szklanek bulionu wołowego plus w zapasie 2 szklanki 1 łyżeczka ziół prowansalskich Piątnica1 łyżka czerwonej papryki Piątnica 1 łyżka przyprawy
Sama słodycz i szczypta chiliwizycie na "placu" pojawiła się świeżutka bryndza i ogromny pęk szpinaku. Trzeba było więc zakasać rękawy i zabrać się z pierogi.Składniki:20 dkg bryndzy1/2 pęku szpinaku3 łyżki białego sera (musiałam trochę złamać ostry smak bryndzy)2 łyżki masła2 ząbki czosnku cebulasól i pieprz do smaku 1/2 kg mąkiżółtkociepła wodaPrzygotowanie: Szpinak czyszczę i odrywam łodyżki. Umyty szpinak wrzucam(...)rądla i podduszam na maśle z przeciśniętym czosnkiem. Podduszony szpinak studzę a następnie siekam i przekładam do miski. Dodaję bryndzę i tym razem ze względu na ostry smak bryndzy biały ser. Mieszam na jednolitą masę dosmaczam solą i pieprzem i wkładam do lodówki.W casicie kiedy masa się chłodzi przygotowuję ciasto pierogowe.Na stolnice wysypuje mąkę, dodaję żółtko i ciepłą
Magiczna kuchnia Dariichętnie i często sięgam.Składniki:Filet z łososiaŚwierzy tymianekŚwierza miętaŚwierza pietruszkaLiść laurowy CytrynaSól i pieprz SOS:3 żółtkaGrajpfrutpłaska łyżeczka kolendry100 ml oliwy z oliwekkilka listków miętySAŁATKA:sałata rzymskapęczek białych szparagówczerwona cebulasos winegrePrzygotowanie:RYBA:Wyfiletowany płat łososia dokładnie myję i osuszam ręcznikiem papierowym nacieram sola i pieprzem. Rozkładam folię aluminiową układam na nią kilka listków laurowych, kilka gałązek tymianku, pietruszki
Magiczna kuchnia Dariikokosu 3 jajka1 łyżeczka cynamonu1/2 łyżeczki imbiru1/2 łyżeczki gałki muszkatałowejSkórka otarta z jednej pomarańczy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 dkg gorzkiej czekolady5 dkg mlecznej czekoladyDo dekoracji5 dkg białej czekolady czerwony barwnikPRZYGOTOWANIEOkoło 2 kg dyni ( ja wybrałam hokkaido ze względu na lekko orzechowy posmak) obieram i czyszczę, następnie kroję w grubsze pasy i gotuje na parze
Magiczna kuchnia Dariiprzygotowaniu i efektowny.SKŁADNIKI (na 4 porcje) 80 dkg mrożonych owoców (u mnie 2 opakowania mrożonki porzeczka, malina, wiśnia i truskawka) 3/4 szklanki miodu ( w oryginale był "Złoty Syrop")Biały chleb tostowyOpakowanie lodów waniliowychPuszka mleka kondensowanego 150 ml śmietany kremówkiPRZYGOTOWANIEOwoce wkładam do garnka z grubym dnem, dodajemy miód i gotujemy na średnim ogniu około 10 minut (do momentu(...)owoców zacznie gęstnieć). Zdejmujemy z ognia i przekładamy owoce na sito aby oddzielić powstały syrop. Odstawiamy do wystygnięcia.Kromki białego chleba docinamy do kształtu naczynka (u mnie okrągłe kokilki o średnicy 10 cm w oryginale prostokątne). Wykrawamy zatem 8 kółek i paski chleba o szerokości boków kokilki ( potrzebowałam 8 takich pasków).Wykrojony chleb namaczam w przestudzonym syropie (tak aby były
Magiczna kuchnia Darii