biała - 7122 przepisów (strona:267/475)

Kluski leniwe z miętą 118

dodanie do nich suszonej mięty i muszę przyznać że pomysł był trafiony. Kluski nabrały orzeźwiającego aromatu i smaku.  Kluski leniwe z miętą  SKŁADNIKI:  250 g sera białego 1 płaska łyżeczka suszonej mięty Skworcu 3/4 szklanki mąki 1 jajko szczypta soli   PRZYGOTOWANIE: Ser biały dokładnie rozgniatam, bądź miksuję. Oddzielam żółtko od białka, po czym do białka

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zupa fasolowa 167

mnie jest naj naj...najlepsza i dzisiaj częstuję Was taką o to aromatyczną zupką ...  Zupa fasolowa SKŁADNIKI: 2 szklanki fasoli jaś 1 marchewka 1/2 pietruszki 1 cebula biała 2 ząbki czosnku 150 g boczku parzonego  100 g kiełbasy śląskiej olej sól i pieprz do smaku 1 łyżka majeranku 1 listek laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Chłopski garnek z fasolą i wędliną 169

Lubicie fasolę? Ja bardzo. Do przygotowania tej potrawy wykorzystałam resztki wędlin, które zalegały mi w lodówce. Wyszła pyszna, sycąca potrawa, idealna na obiad jednodaniowy. SKŁADNIKI: 300g fasoli białej perłowej, 400g żeberek wieprzowych, 250g kiełbasy cienkiej, 250g szynki wędzonej, 1 cebula, 1 marchewka, 1/2 pietruszki, 3 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 1/2 łyżki kminku, 1 łyżka przyprawy uniwersalnej

Tradycyjna kuchnia Kasi
Papryka czerwona marynowana. 552

Papryka marynowana Składniki : 3 kg papryki czerwonej 3 szt. cebuli 2 główki czosnku olej liść laurowy pieprz czarny cały ziele angielskie  gorczyca biała sól,ocet,cukier,woda Sposób wykonania: Paprykę pokroić w paski i usunąć gniazda nasienne.Wrzucić do gotującej wody na 2 minuty aby troszkę zmiękła.Następnie odcedzić i ostudzić.Do każdego słoika 0,7 l pokroić

Przepisy i porady kulinarne
Sękacz jabłkowo - bananowy. 158

smakuje. Smacznego ! PAMIĘTAJ ! -   Formy do pieczenia z czarnej lub ciemno barwionej blachy są ekonomiczniejsze,bo łatwiej absorbują ciepło i przekazują je wprost do ciasta.   Formy z białej blachy odbijają promieniowanie cieplne i nie przekazują go tak dobrze do ciasta. Czas pieczenia może wydłużyć się nawet do 20 %  !! Jeśli masz pytania napisz,chętnie odpowiem i doradzę

Przepisy i porady kulinarne
Klopsiki z kurkami. 161

pieczarek 0,5 kg mieszanego mięsa mielonego 1 jajko sól pieprz 4 łyżki oleju 400 ml bulionu warzywnego 20 dkg śmietany kremówki 2 łyżki białej zasmażki błyskawicznej 4 łyżki oleju sojowego 3 gałązki kopru kilka kropel soku z cytryny Sposób wykonania : Bułkę namoczyć w zimnej wodzie.Cebulę drobno posiekać. Ogórek umyć,przekroić wzdłuż  na połowę,a następnie pokroić

Przepisy i porady kulinarne
Szparagi - to skarbnica składników odżywczych. 132

Szparagi - to skarbnica składników odżywczych. Białe,zielone czy fioletowe szparagi to prawdziwa skarbnica cennych składników odżywczych ! Nie przegap ich, bo są dostępne tylko przez krótki okres czasu ! Zawierają dużo białka,potasu,fosforu,sodu oraz witamin A,C i E. Są delikatne i lekko strawne. Ze względu na swój wygląd uważane są za naturalne afrodyzjaki. Zawierają także kwas foliowy, który jest

Przepisy i porady kulinarne
Szlafroczki francuskie z jabłkami. 145

ciasto na mniejsze kwadraty, ponieważ morele są mniejsze niż jabłka, czy brzoskwinie. Gdy robimy szlafroczki z brzoskwiniami lub morelami nie dodajemy cynamonu, a zamiast cukru pudru możemy je udekorować białą pomadą .  Smakują wyśmienicie ! Warto wypróbować ten przepis. Polecam

Przepisy i porady kulinarne
Sałatka na zimę z czerwonej kapusty. 124

Składniki : Pięknie pachnie ! 4 kg czerwonej kapusty 1,5 kg cebuli 4-5 listków laurowych 15 ziaren czarnego pieprzu 10 ziaren ziela angielskiego 2 łyżki białej gorczycy 1 szklanka octu 10%                     sól woda Sposób wykonania : Kapustę poszatkować, cebulę obrać

Przepisy i porady kulinarne
Sałatka z czerwonej kapusty i papryki na zimę. 164

marchewki 1 kg kalafiora 5 cebul Zalewa na 1 kg krajanki : 3/4 szklanki wody 1 łyżka soli ( najlepiej nie jodowanej ) 2 łyżki cukru 1 łyżka kminku 1 łyżka białej gorczycy 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 1 /2 szklanki octu Sposób wykonania : Kapustę poszatkować. Marchewkę oskrobać, opłukać i pokroić w plasterki. Z papryki usunąć gniazda nasienne, wrzucić

Przepisy i porady kulinarne

Proponowane wyszukiwania