warstwa : 1/2 serka bałkańskiego, 1/2 cukinii, czosnek niedźwiedzi, pieprz 3 warstwa : 4-5 łodyg selera naciowego, tymianek, pieprz, sos sojowy 4 warstwa : 2 czerwone papryki, 1 papryka żółta lub biała, tarty ser żółty, oregano, pieprz cayenne, pieprz Do klasycznej tortownicy kolejno układamy 5 naleśników przekładając je warstwami podanymi powyżej. Jednak zanim zaczniemy układać kolejne warstwy, należy wszystkie warzywa przesmażyć
vegetanietymiankiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 C i pieczemy ok. 40 min. Na dodatek proponujemy, jak na zdjęciach, zapiekane ziemniaczki obsypane ostrą papryką oraz tartą marchewkę z białą rzepą. Możecie również jako dodatek uzupełniający zrobić sos selerowo - śmietanowy ze słodkiej śmietanki. Robimy go następująco : 1 słodka śmietanka 18%, 1/4 selera startego na małych oczkach, pieprz, imbir, sól
vegetaniepewno wzmożenie przyjęć jest faktem i przyda się coś nowego, ciekawego na stół. No to do roboty, bo przepis jest nieco pracochłonny. Bułeczki drożdżowe ze szpinakiem i białym serem. Składniki ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 2 jajka 50 g drożdży 3/4 szklanki mleka 1 łyżka cukru pieprz, gałka muszkatołowa Z drożdży, 1/4 szklanki ciepłego mleka i cukru robimy rozczyn. Odstawiamy
vegetaniepokrojenia cebuli w proporcjach 3/4 i 1/4. 3/4 kroimy w drobną kostkę, a 1/3 w piórka. Pora dzielimy na dwie części i część zieloną zostawiamy w całości, a białą kroimy w kostkę. Marchewkę, czosnek i selera również drobno kroimy. Wrzucamy warzywa do garnka, zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy dwie kostki bulionu, majeranek, pieprz, ostrą paprykę
vegetaniezamontowania w dowolnym miejscu, pod warunkiem możliwości podłączenia prądu, wody i kanalizacji. Posiadają kompletną obudowę (w tym również blat) i są produkowane w różnych kolorach (najczęściej w białym, czarnym i srebrnym). Zmywarki do zabudowy wkomponowane są w szafki kuchenne, często wykonywane na zamówienie klienta. Tworzy się wówczas estetyczny i spójny ciąg meblowy, który bardzo ładnie prezentuje się w nowoczesnych kuchniach
WojnaNaSmaki.plząbek czosnku - kilka suszonych śliwek - przyprawy : sól,pieprz, 2 liście laurowe, łyżeczka suszonego rozmarynu - łyżeczka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu Przygotowanie: Polędwiczkę umyć, wysuszyć i oczyścić z białej błonki po zewnętrznej stronie. Pokroić w plasterki, a każdy z nich na mniejsze kawałki. Mięso doprawić solą i pieprzem z łyżką oleju. Czosnek drobno posiekać, cebulę pokroić
Kuchnia Ellieszynką, pieczarkami i żółtym serem postanowiłam zmodyfikować farsz na jarski. Z sosem serowym- niebo w gębie! Przepis na ciasto kruche znajdziecie tutaj Składniki na farsz: 500g brokuła, 1/2 białej części pora, 3 jajka, 200ml śmietany 30%, 150g startego żółtego sera, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, ulubione przyprawy. Brokuł dzielimy na różyczki i dokładnie myjemy w zimnej wodzie
Pudełko rozmaitościnigdy nie przygotowywałam ich sama w domu. Ostatnio trafiłam na dobrą ofertę i możliwość zakupu świeżych muli. Oczami wyobraźni widziałam już pięknie otwarte muszle, pomidorowy sos, makaron i kieliszek białego wina... Jednak najwięcej roboty jest z odpowiednim przygotowaniem muli do obróbki termicznej. Należy się do tego przyłożyć, jeśli nie chcemy małych rewolucji żołądkowych. U nas obyło się bez nich(...)efekt: Składniki /dla 4 osób/: 1 kg muli 1 puszka pomidorów (ok. 400 g) 2 szalotki 3 ząbki czosnku 200 ml białego wina sól, pieprz zioła prowansalskie szczypta chili 2 łyżki oleju Wykonanie: Najważniejsze jest odpowiednie przygotowanie muli. Najpierw należy je opłukać po zimną (nigdy ciepłą!) bieżącą wodą. Uszkodzone muszle należy wyrzucić, otwartymi trzeba lekko uderzyć o blat - jeśli się
Pasja Smakuwszystko po kolei jest tam opisane. Tymczasem przygotujcie: Składniki: pieczarki ok 40 dag szynkę gotowaną w kawałku 30 dag ser żółty twardy 35 dag oliwki 2 białe części pora oliwę przyprawy Sposób przyrządzenia: Por, pieczarki dokładnie oczyścić, wypłukać, przemyć. Pokroić w małe części i smażyć na oliwie ok. 10 min. W międzyczasie szynkę
pieprzny smaczekszklanki wody, - cukier do smaku (dałam 3 łyżki), - 1 płaska łyżeczka agar-agar, - 1/2 łyżeczki tymianku suszonego. Wykonanie: Wyparzyć pomarańcze, obrać je ze skórki, pozbywając się jak najwięcej białej skórki (albedo). Pokroić je drobno, wrzucić do garnka z wodą. Skórkę z połowy pomarańczy obkroić z albedo, zostawiając tylko pomarańczową część (najlepiej robi się to na desce rozkładając skórkę
Co na wege obiad?średnicy 24cm): 0,5 kg mąki tortowej 1 kostka margaryny 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka 1 całe jajko 2 łyżki oleju Beza: 3 biała (pozostaną nam z ciasta kruchego) 0,5 szklanki cukru -> można dać więcej jeśli lubimy słoddziutkie 1 łyżka mąki ziemniaczanek 1 łyżka octu Dodatkowo: ok. 1 kg śliwek węgierek
PastelFoodzwykle kojarzą się z czymś ciężkim, tłustym, tuczącym, zarezerwowanym na świąteczne obżarstwo. Dziś pokażę Wam, jak odczarować te potrawę i zrobić z niej dietetyczny obiad. Zamiast zwykłej mąki, użyłam białej. Zamiast jajka i bułki tartej - białka i orzechów z otrębami, natomiast zamiast smażyć - piekłam. Kilka drobnych zmian, a danie zyskuje zupełnie nowe oblicze. Naleśniki (ok.8 sztuk) 1,5 szklanki
Powiedz dietom nieBardzo lubię zupy tzw. rosołowe czyli gotowane na bulionie lub rosole w przeciwieństwie do ich oryginałów. Tak robię krupnik, jarzynową, kapuśniak z białej kapusty. Tym razem wzbogaciłam go ( kapuśniak) o małe pulpeciki z mielonego drobiowego. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnijagodami należą do moich ulubionych. Smakują mi chyba bardziej niż czekoladowe z czekoladą. Ciasto robię lekko waniliowe. Jeśli nie wyobrażacie sobie muffinów bez czekolady polecam dodać do tych białej czekolady, która cudownie się komponuje smakowo jak i wizualnie z jagodami. Nowy post Blueberry muffin — muffin z jagodami pojawił się w Wypieki i Rumieńce
Wypieki i Rumieńcewersja bardzo posmakowała też naszej córci i teraz chętniej zjada zupę fasolową. SKŁADNIKI: (na 3-4 osoby) 1 l bulionu/rosołu 2-3 marchewki 2-3 ziemniaki 1 puszka białej fasolki 3 parówki 1 łyżka przypraw do dań z fasoli - mieszanka naturalna bez soli natka pietruszki 1. Marchewkę i ziemniaki ugotować w bulionie na półmiękko, dodać fasolkę i gotować
Kto ugości moich gości?