mnie jest naj naj...najlepsza i dzisiaj częstuję Was taką o to aromatyczną zupką ... Zupa fasolowa SKŁADNIKI: 2 szklanki fasoli jaś 1 marchewka 1/2 pietruszki 1 cebula biała 2 ząbki czosnku 150 g boczku parzonego 100 g kiełbasy śląskiej olej sól i pieprz do smaku 1 łyżka majeranku 1 listek laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiLubicie fasolę? Ja bardzo. Do przygotowania tej potrawy wykorzystałam resztki wędlin, które zalegały mi w lodówce. Wyszła pyszna, sycąca potrawa, idealna na obiad jednodaniowy. SKŁADNIKI: 300g fasoli białej perłowej, 400g żeberek wieprzowych, 250g kiełbasy cienkiej, 250g szynki wędzonej, 1 cebula, 1 marchewka, 1/2 pietruszki, 3 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 1/2 łyżki kminku, 1 łyżka przyprawy uniwersalnej
Tradycyjna kuchnia KasiPapryka marynowana Składniki : 3 kg papryki czerwonej 3 szt. cebuli 2 główki czosnku olej liść laurowy pieprz czarny cały ziele angielskie gorczyca biała sól,ocet,cukier,woda Sposób wykonania: Paprykę pokroić w paski i usunąć gniazda nasienne.Wrzucić do gotującej wody na 2 minuty aby troszkę zmiękła.Następnie odcedzić i ostudzić.Do każdego słoika 0,7 l pokroić
Przepisy i porady kulinarnesmakuje. Smacznego ! PAMIĘTAJ ! - Formy do pieczenia z czarnej lub ciemno barwionej blachy są ekonomiczniejsze,bo łatwiej absorbują ciepło i przekazują je wprost do ciasta. Formy z białej blachy odbijają promieniowanie cieplne i nie przekazują go tak dobrze do ciasta. Czas pieczenia może wydłużyć się nawet do 20 % !! Jeśli masz pytania napisz,chętnie odpowiem i doradzę
Przepisy i porady kulinarnepieczarek 0,5 kg mieszanego mięsa mielonego 1 jajko sól pieprz 4 łyżki oleju 400 ml bulionu warzywnego 20 dkg śmietany kremówki 2 łyżki białej zasmażki błyskawicznej 4 łyżki oleju sojowego 3 gałązki kopru kilka kropel soku z cytryny Sposób wykonania : Bułkę namoczyć w zimnej wodzie.Cebulę drobno posiekać. Ogórek umyć,przekroić wzdłuż na połowę,a następnie pokroić
Przepisy i porady kulinarneSzparagi - to skarbnica składników odżywczych. Białe,zielone czy fioletowe szparagi to prawdziwa skarbnica cennych składników odżywczych ! Nie przegap ich, bo są dostępne tylko przez krótki okres czasu ! Zawierają dużo białka,potasu,fosforu,sodu oraz witamin A,C i E. Są delikatne i lekko strawne. Ze względu na swój wygląd uważane są za naturalne afrodyzjaki. Zawierają także kwas foliowy, który jest
Przepisy i porady kulinarneciasto na mniejsze kwadraty, ponieważ morele są mniejsze niż jabłka, czy brzoskwinie. Gdy robimy szlafroczki z brzoskwiniami lub morelami nie dodajemy cynamonu, a zamiast cukru pudru możemy je udekorować białą pomadą . Smakują wyśmienicie ! Warto wypróbować ten przepis. Polecam
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : Pięknie pachnie ! 4 kg czerwonej kapusty 1,5 kg cebuli 4-5 listków laurowych 15 ziaren czarnego pieprzu 10 ziaren ziela angielskiego 2 łyżki białej gorczycy 1 szklanka octu 10% sól woda Sposób wykonania : Kapustę poszatkować, cebulę obrać
Przepisy i porady kulinarnemarchewki 1 kg kalafiora 5 cebul Zalewa na 1 kg krajanki : 3/4 szklanki wody 1 łyżka soli ( najlepiej nie jodowanej ) 2 łyżki cukru 1 łyżka kminku 1 łyżka białej gorczycy 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 1 /2 szklanki octu Sposób wykonania : Kapustę poszatkować. Marchewkę oskrobać, opłukać i pokroić w plasterki. Z papryki usunąć gniazda nasienne, wrzucić
Przepisy i porady kulinarnezłoty kolor. Aby sprawdzić czy ciasto jest już upieczone, możemy wbić do ciasta patyczek, jak się nie oblepi, ciasto jest upieczone. Przestudzone ciasto możemy posypać cukrem pudrem lub pokropić białym lukrem
Przepisy i porady kulinarne