biała - 7122 przepisów (strona:270/475)

Klopsiki z kurkami. 151

pieczarek 0,5 kg mieszanego mięsa mielonego 1 jajko sól pieprz 4 łyżki oleju 400 ml bulionu warzywnego 20 dkg śmietany kremówki 2 łyżki białej zasmażki błyskawicznej 4 łyżki oleju sojowego 3 gałązki kopru kilka kropel soku z cytryny Sposób wykonania : Bułkę namoczyć w zimnej wodzie.Cebulę drobno posiekać. Ogórek umyć,przekroić wzdłuż  na połowę,a następnie pokroić

Przepisy i porady kulinarne
Szparagi - to skarbnica składników odżywczych. 117

Szparagi - to skarbnica składników odżywczych. Białe,zielone czy fioletowe szparagi to prawdziwa skarbnica cennych składników odżywczych ! Nie przegap ich, bo są dostępne tylko przez krótki okres czasu ! Zawierają dużo białka,potasu,fosforu,sodu oraz witamin A,C i E. Są delikatne i lekko strawne. Ze względu na swój wygląd uważane są za naturalne afrodyzjaki. Zawierają także kwas foliowy, który jest

Przepisy i porady kulinarne
Szlafroczki francuskie z jabłkami. 132

ciasto na mniejsze kwadraty, ponieważ morele są mniejsze niż jabłka, czy brzoskwinie. Gdy robimy szlafroczki z brzoskwiniami lub morelami nie dodajemy cynamonu, a zamiast cukru pudru możemy je udekorować białą pomadą .  Smakują wyśmienicie ! Warto wypróbować ten przepis. Polecam

Przepisy i porady kulinarne
Sałatka na zimę z czerwonej kapusty. 112

Składniki : Pięknie pachnie ! 4 kg czerwonej kapusty 1,5 kg cebuli 4-5 listków laurowych 15 ziaren czarnego pieprzu 10 ziaren ziela angielskiego 2 łyżki białej gorczycy 1 szklanka octu 10%                     sól woda Sposób wykonania : Kapustę poszatkować, cebulę obrać

Przepisy i porady kulinarne
Sałatka z czerwonej kapusty i papryki na zimę. 154

marchewki 1 kg kalafiora 5 cebul Zalewa na 1 kg krajanki : 3/4 szklanki wody 1 łyżka soli ( najlepiej nie jodowanej ) 2 łyżki cukru 1 łyżka kminku 1 łyżka białej gorczycy 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 1 /2 szklanki octu Sposób wykonania : Kapustę poszatkować. Marchewkę oskrobać, opłukać i pokroić w plasterki. Z papryki usunąć gniazda nasienne, wrzucić

Przepisy i porady kulinarne
Ciasto z owocami. 175

złoty kolor. Aby sprawdzić czy ciasto jest już upieczone, możemy wbić do ciasta patyczek, jak się nie oblepi, ciasto jest upieczone. Przestudzone ciasto możemy posypać cukrem pudrem lub pokropić białym lukrem

Przepisy i porady kulinarne
Co zrobić, aby pączki, faworki, oponki wchłaniały mniej tłuszczu podczas smażenia. 133

dobrze rozgrzany tłuszcz ! Nigdy nie wrzucajmy ich na zimny tłuszcz bo będą wtedy twarde, ciężkie, mocno nasiąknięte tłuszczem, ciężko strawne i oczywiście nie zdrowe !  I nie będą miały białej obwódki dookoła

Przepisy i porady kulinarne
Sernik wiedeński ze skórką cytrynową. 178

godziny, aż ser z góry się zarumieni. Po upieczeniu, zostawić ciasto do wystudzenia w brytfance. Zimne ciasto wyjąć z formy i posypać lekko cukrem pudrem lub oblać cienką warstwą białej pomady .  Pokroić udekorowane ciasto w małe prostokąty lub trójkąciki

Przepisy i porady kulinarne
Zupa z skorzonery 175

Skorzonera nazywana także "czarna salsefia", "czarnymi korzonkami" i "szparagami dla ubogich", bo smak ma trochę podobny do białych szparagów. W Polsce jest ona trudno dostępna. Skorzonera jest bogata w cenne dla naszego organizmu minerały takie jak: potas, cholina, wapno i fosfor. Posiada także witaminy A,C, E i B 1 . Warzywo to można przygotować na wiele sposobów

cookpl
SURÓWKA Z CZARNEJ RZEPY 223

gastronomicznej. Staram się poznać jak najwięcej, spróbować jak najwięcej, nauczyć się jak najwięcej i osiągnąć jak najwięcej. Oby mi się udało. Czarna rzepa ma smak podobny do rzepy białej, choć jest bardziej pikantna i wyrazista, można wyczuć nieznaczną goryczkę. Trochę jak taka... zmodyfikowana rzodkiewka ;) Niemniej do sałatek nadaje się wybornie i nie jeden raz będę z nią kombinować

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania