sezamowy, sos sojowy, sos ostrygowy, cytryna, mleko kokosowe- pieprz, chilli w płatkach, papryka wędzona, czosnek granulowany Dodatkowo: - ok. 200g suszonych moreli- 1 czerwona papryka- 1 żółta papryka- 3 cebule (biała i czerwona)- ok. 100g boczku wędzonego- patyczki do szaszłyków- oliwa w sprayu Wieczorem (dzień wcześniej) trzeba zamarynować mięso oraz namoczyć w wodzie patyczki do szaszłyków. Umyte i osuszone
mojewypiekiinietylkoPieczarki brunatne różnią się od białych nie tylko kolorem. Znacznie ważniejszą cechą, która je różni jest smak i zapach. To właśnie dlatego potrawy z nich przygotowywane są, moim zdaniem, o wiele smaczniejsze. Ale to już kwestia gustu. Moją zupę pieczarkową eksponują również dodatki, które pieczarki – nie tylko brązowe, po prostu „lubią”. Są to czosnek, natka pietruszki i… wino marsala
mojewypiekiinietylkoubijamy z 1 łyżką cukru pudru (lepiej, aby deser nie był za słodki), dodajemy serek mascarpone i 2 łyżki jogurtu. Mieszamy łyżką. Masę śmietanową dzielimy na 2 połowy. Do białej dodajemy 1 łyżeczkę startej skórki z wyszorowanej i wyparzonej cytryny. Do drugiej, dodajemy część sosu malinowego (tyle, aby zabarwić masę, ale jej nie rozrzedzić). Na dno pucharków wlewamy
mojewypiekiinietylkoorzechów włoskich- różowa sól himalajska- świeżo zmielony pieprz Z umytego ogórka odcinamy końcówki. Ścieramy ze skórką na długie, cienkie paski, przy użyciu szatkownicy. Pomarańcze obieramy ze skórki, ścinamy białą zewnętrzną część. Ostrym nożykiem wycinamy fileciki. Dodajemy do ogórka. W małym słoiczku przygotowujemy sos. Wlewamy 2-3 łyżki soku z cytryny, wyciskamy sok z pozostałości po wyciętych filecikach
mojewypiekiinietylkoporzeczki)- kilka łyżek uprażonych wiórków kokosowych do oprószenia boków- podprażone płatki migdałowe- wiśnie w syropie- ok. 35 g dobrej czekolady (81%) Masło o temperaturze pokojowej ucieramy robotem na puszystą białą masę, stopniowo dodając przesiany cukier puder. Gdy masa jest całkowicie gładka dodajemy mielone migdały, odrobinę esencji migdałowej, alkohol oraz 2 łyżki cappuccino z brandy. Dokładnie miksujemy robotem. Biszkopt przekrajamy
mojewypiekiinietylkowarzywami. Składniki: - kurczak o wadze 1,5kg- sól morska- świeżo zmielony pieprz- papryka słodka w proszku- papryka wędzona w proszku- olej- gałązka świeżego rozmarynu- warzywa: ziemniaki, marchew, cebula biała, cebula czerwona, pomidorki koktajlowe (można jeszcze dodać, co kto lubi)- butelka 0,5 l piwa (gatunek ulubiony) Kurczaka oczyszczamy, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Dokładnie nacieramy (wewnątrz
mojewypiekiinietylkoprzekładamy na suchą, rozgrzaną patelnię lub do garnka z grubym dnem. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok. 4 godzin („aby tylko pyrkało”). Pod koniec miksujemy w blenderze białą fasolę odsączoną z zalewy (dodałam jeszcze ząbek czosnku) i zagęszczamy sos.Wołowina Blue kusi aromatem już od pierwszych chwil. Potem, w miarę gotowania, uwalniają się intensywniejsze zapachy, by powalić końcowym
mojewypiekiinietylkopomponem, puchową kurtką i śniegowcami po kolana…Szufladę wypełniają wełniane skarpety. Idzie zima. Oby była piękna. Przemieniająca krajobraz w skrzącobiały pejzaż. Pokrywająca lśniącą taflą lodu kałuże i strumyki. Otulająca białym puchem owoce jarzębiny i gałązki ostrokrzewu. Malująca nosy i policzki w czerwone rumieńce, w ulotne mgiełki parujące oddechy. Pachnąca mrozem i świerkami. Niech oprószy śniegiem hojnie zimę i bajecznie
Bon Appetit Małgorzatycoli(4 porcje)Składniki:14-15 skrzydełek, podzielonych na połówki2 ząbki czosnku, drobno posiekane4 cienkie plasterki imbiru1 czerwona papryczka chili, posiekana350 ml coca coli1/4 szklanki jasnego sosu sojowego2 łyżki białego winauprażony na suchej patelni sezam1 dymka lub szczypiorek, posiekanyPrzygotowanie:Skrzydełka umyj i osusz papierowymi ręcznikami, po czym natnij mięsiste części dzięki czemu słodki sos wniknie głębiej w mięso.W woku
karmelowytego, że towarzyszy nam od lat, wciąż się nam nie znudziła.Pozostając wierna tradycji rodzinnych spotkań przyrządziłam ją na przyjęcie urodzinowe mojego Skarbka :)Składniki:1 kg mięsa mielonego2 puszki białej fasoli2 puszki fasoli czerwonej (lub po jednej czerwonej i czarnej)2 puszki pomidorów krojonychsłoiczek koncentratu pomidorowego2 puszki kukurydzy (niekoniecznie)2 średnie cebulekilka ząbków czosnkuolej do smażeniasólpieprzpapryka ostraCebulę podsmażamy
chwile dla mnieroli. I nagle na wskaźnik na termometrze za oknem spojrzymy łaskawszym okiem. Jesień może być cudowna.SKŁADNIKI:- Czarna Rzepa, 3-4 niewielkie- Por, 2 sztuki- Cebula, 3 białe- Ziemniaki, 3-4 niewielkie- Serek Arla Apetina Naturalny, opakowanie- Czarny pierz, do smaku- suszone warzywa - domowa mieszanka, do smaku- wywar mięsny/woda - tyle aby nakryć warzywa.- łyżka masła (jeśli gotujemy na wodzie
Wypisz WymalujKhoo. Od razu wiedziałam, ze je upiekę.Było kolejnym marchewkowym jakie popełniłam. Mi smakowało bardzo. Niestety chyba dzięki mące razowej lekko się kruszyło ale w smaku genialne, z apetyczna biała polewą i wiórkami kokosowymi.Razowe Ciasto Marchewkowe z kokosowa polewa160 g miękkiego masła
Dzieje kuchennej Wiewióryrozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia. Do miski wbijamy jajka, ubijamy je na największych obrotach dodając porcjami cukier. Masa jajeczna będzie gotowa gdy jajka kilkakrotnie zwiększą swoją objętość, będą prawie białe i gęste. Do jajek dodajemy wcześniej przygotowaną, schłodzoną masę. Miksujemy na małych obrotach. Następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i sodę oczyszczoną. Miksujemy na wolnych obrotach
Piekę, bo lubiękilku rozmiarach (u mnie pięć), posklejać lukrem królewskim, i gotowe. Nawt pięcioletni bratanek C. sobie poradził z tym zadaniem. Później zostaje już tylko dekoracja - mi najbardziej podobają się białe, jakby obsypane śniegiem. Choć puściłam też wodze fantazji, skorzystałam z zielonego lukru i udekorowała jedną z choinek cukrowymi płatkami śniegu. Ta zdecydowanie zdobyła uznanie wśród najmłodszych. Moje choinki
Pożeraczka, czyli raz adobrze