koglu-moglu z truskawkami / 6.Lodowy tort z owocow leśnych / 7.Beziki z truskawkami / 8.Truskawkowy tort bezowy / 9.Czekoladowo-malinowe ciasto / 10.Krem truskawkowy z czereśniami i białą czekoladąPropozycje sylwestrowe na 2014 rok: 1.Tatar ze śledzia / 2.Cynamonowe śledzie z jabłkiem / 3.Bruschetta / 4.Napój arbuzowy / 5.Margarita Truskawkowa / 6.Sałatka lunchowa / 7,Sałatka
Słodkie PrzyjemnościAromatyczna, pachnąca, rozgrzewająca ... idealna na zimowe dni. Mowa o zupie-krem z selera. Spróbujcie, na pewno nie pożałujecie. Składniki:* 300 g selera* 100 g pora, tylko biała część* 2 średniej wielkości ziemniaki* 800-900 ml jasnego bulionu drobiowego* 1 łyżka masła* 2 łyżki oliwi z oliwek* 1 łyżka śmietany 18%* sól* pieprz* mielona kolendra* ewentualnie szczypta currydodatkowo:* ziarna
kolorowotorcikowosię zbytnio w porze lunchu przygotowałem prosty makaron penne z pomidorami i kurkami.Czego użyłem:-makaron penne rigate pełnoziarnisty-pomidory z puszki-dwa pomidory lima-szalotka-3 duże kurki-wino białe półwytrawne-oliwa-sól, pieprz-świeża bazylia-czosnek, zgnieciony bokiem noża, potem posiekany-parmegiano regiano Cebulę szklimy na oliwie, dodajemy czosnku, solimy i pieprzymy, podlewamy winem.Gdy odparuje wrzucamy kurki posiekane
BaRepasjeszcze do końca nie wiem w jaki sposób go zrobię, ale użyję:-pierś z kurczaka podwójna-ogórek zielony-papryka mielona czerwona słodka wędzona-czosnek-sól, pieprz-oliwa-por część biała-masło-pieczarki -ocet balsamiczny-koperek świeży-makaron mezze penne rigate -ocet jabłkowy -dowolny starty ser podpuszczkowy, twardy, dojrzewającyMięso kroimy w duże kostki, marynujemy w papryce z pieprzem, oliwą, solą
BaRepasplany poszły do lamusa.Te kulinarne też, dlatego dziś coś na szybko.Składniki:-0,5kg wołowiny mielonej-1,5kg ziemniaków-masło-kapusta włoska ćwiartka-szczypiorek, tymianek, czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz-białe wino półwytrawne -śmietana 12%-mleko-mozzarella-parmezan-pomidory koktajloweZiemnikaki gotujemy. Zagniatamy dodajemy łyżkę śmietany, masło i mleko; przecieramy na peere.Kapustę drobno siekamy. Zasmażamy na maśle, podlewamy winem. Gdy odparuje
BaRepasrobi-przepis w innym poście, makaron z pesto już zjedzony, więc przyszedł czas na deser.Crumble, czyli rewelacyjne zapiekane owoce z kruszonką. Do dzieła!Porzebujemy:-dwa jabłka-gruszka-wino białe wytrawne-imbir-mięta świeża-cukier brązowy dwie łyżki-50g masła-100g przesianej maki-50g cukru brązowego -mascarpone-wanilia-łyżka płatków owsianych-garść zgniecionych nerkowców-cukier puderNa patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła
BaRepasosobnym poście. Można użyć ciasta kupnego-filety z kurczaka-tymianek świeży-masło klarowane-oliwa-czosnek zgnieciony nożem, później posiekany-sól, pieprz-żółtko-pieczarki pokrojone w grube plastry-pór część biała-cebula-ocet z wina musującegoPieczarki.Do rondelka wrzucamy łyżeczkę masła klarowanego, szklimy cebulę i por, solimy, pieprzymy, skrapiamy octem. Gdy odparuje wrzucamy pieczarki z łyżką masła, przykrywamy i dusimy
BaRepasużyłem laskowych, włoskich i moreli), wrzucamy do masła z miodem, podsmażamy ze dwie minuty, łączymy z makiem. Na patelnię po maśle i miodzie wrzucamy dwie garście rodzynek, podlewamy słodkim, białym winem, posypujemy dużą szczyptą cukru brązowego z wanilią, podsmażamy minutę, łączymy z makiem, intensywnie mieszamy. Schładzamy.Tak przygotowaną masę wykorzystam do zrobionego wcześniej ciasta francuskiego. Kształty ciasteczek dowolne.Ciasto smarujemy żółtkiem
BaRepasbędzie potrzebne?-kurczak, umyty i osuszony-papryka słodka mielona-tymianek -oliwa lub mniej dietetyczne masło-szalotka-trzy ząbki czosnku-miód-suszona piri piri-10 dużych pieczarek-por część biała-słodkie ziemniaki-jarmuż-suszone karmelizowane pomidoryKurczaka posypujemy papryką, solą i pieprzem. Do środka kurczaka wkładamy szalotkę i ząbki czosnku. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło i podsmażamy tymianek z papryczką, dodajemy
BaRepasspodnią część. Następnie wykładamy tężejącą masę czekoladową, przykrywamy kolejnym plackiem i powtarzamy układanie warstw. Do dekoracji tortu użyłam rozpuszczoną czekoladę białą (góra tortu) i mleczną (bok tortu), kakao i posypkę czekoladową ale myślę, że można spokojnie użyć innych ulubionych składników
happycreatiff.blogspot.comteraz najczęściej podaję z kluskami śląskimi. W obu wersjach smakuje niesamowicie, co potwierdza mój T. pytający mnie co chwilę: czy jeśli kupię karkówkę, to zrobisz ją w tym białym sosie?Tak więc, żeby zadowolić T. karkówka wylądowała na stole i w urodzinki Skarbka i w pierwsze święto Bożego Narodzenia :)Składniki:1 kg karkówki wieprzowejsólpieprz2 ząbki czosnkumajeranek2 cebuleolejmąkakilka ziaren jałowca (opcjonalnie
chwile dla mniewołowiny z grilla, którego bazę stanowi połączenie amerykańskiej whiskey i ciemnego piwa Guinness pochodzącego z górnej fermentacji.Składniki: 120 ml whiskey Jack Daniels3 łyżki miodu3 łyżki sosu Worcestershire1 łyżeczka białego pieprzu1 łyżka sosu tabasco 2 wyciśnięte ząbki czosnku1 łyżka mielonego cynamonu330 ml piwa Guinness Stout 110 ml oleju z orzeszków arachidowych3 łyżeczki soli 30 ml sosu sojowegoPrzygotowanie: W rondelku należy(...)wymieszać: whiskey, piwo Guinness, sos Worcestershire i tabasco. Całość doprowadzić do wrzenia. Następnie należy dodać biały pieprz, czosnek, sól i miód. Całość dobrze wymieszać, zredukować gotując na małym ogniu aż uzyskamy konsystencję sosu, zdjąć z ognia i ostudzić do temperatury pokojowej. Sos ten można podawać na od razu na ciepło albo schłodzony. Sos do steków z piwem i whiskey
naRuszciełyżki żelatyny Wykonanie: Espresso i 150 ml likieru wymieszać. Pierniczki zalać kawą. Kiedy namokną wyjąć. 2 żółtka ubić z cukrem na parze, aż będą białe i puszyste. Mascarpone wymieszać z 50 ml likieru i dodać żółtka. Wymieszać razem z odsączonymi i rozdrobnionymi pierniczkami. Doda Ubić białko na sztywno i wymieszać z masą
Sto kolorów kuchniktóre poświęcilibyśmy na smażenie ryb.RYBA PO JAPOŃSKU/tradycyjnie; wersja uproszczona;/na 6-8 osób 2-3 słoiki śledzi smażonych w zalewie 1 słoik papryki konserwowej1 słoik ogórków konserwowych4 białe cebule1-2 szklanki octu zalewa od śledzi1/2 szklanki wody 5 ziaren pieprzu 4 ziela angielskie2 liście laurowe2 łyżki koncentratu pomidorowego Śledzie osączam z zalewy, odstawiam na bok. Pozostały płyn
W kuchni Karmel-itkiWyspy Kanaryjskie, zaczęłam mieć problemy ze skórą twarzy. Akurat odwiedzałam ciocię i zaczęłyśmy o tym rozmawiać. Wiedziałam, że będzie miała dla mnie jakieś remedium. Wręczyła mi mały słoiczek wypełniony białą bryłą przypominającą masło. Kiedy zaczęła wymieniać jej właściwości, moje oczy otworzyły się szeroko. Nie wierzyłam własnym uszom! Postanowiłam nie do końca wierzyć na słowo i wypróbować na sobie. Zgarnęłam
Gotowanie to kochanie