deser też. Znaczy z tym deserem to się zgodzą tylko panie w ciąży i głębokim PMSie. Panowie mogą mieć obiekcję. Najcierpliwszy bez mrugnięcia okiem zniósł moje spożywanie śledzia z białą czekoladą i borówkami, stąd wiem, że to ten jedyny (lizu lizu przed świętami:P ).Myślałam, że większość kombinacji śledziowych dostępnych ludzkości spożyłam. Jadłam nawet kiszonego śledzia, na szczęście miałam
ladykitchenłyżeczkikarob mielony lub kakao2 łyżeczkicukier puder waniliowy10 gimbir, cynamonpo 0,5 łyżeczkikolendra, goździki, kardamonpo 0,25 łyżeczkiaromat cytrynowy lub waniliowy - kilka kropliUżyłam mąki gryczanej z niepalonej gryki i białej mąki ryżowej, drobno zmielonych. W przypadku alergii na orzechy zamiast nich dodać trochę więcej mąki. Zamiast margaryny można użyć oleju kokosowego. Pierniczki dekorowałyśmy lukrem ucieranym na zimno
głodny alergikpowidła śliwkowe, nadają ciastu prawdziwy piernikowy smak.SKŁADNIKINa długą keksówkę.250 g mąki pszennej 200 g suszonych śliwek150 g cukru120 g miodu120 g masła50 ml mleka80 g białej czekolady4 jajkaprzyprawa do piernikówotarta skórka z jednej pomarańczy1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowegopół słoika powideł śliwkowych1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonejPolewa:100 g czekolady deserowej3-4 łyżki mlekagarść orzechów
W kuchennym oknie Ewyjakiegoś czasu chodził mi po głowie makaron barwiony atramentem z ośmiornicy... W końcu znalazłam i musiałam wypróbować!Składniki:250g makaronu tagliolini barwionego atramentem,150-200g krewetek Vannamei białych mrożonych,puszka pomidorów krojonych,100g masła,5 ząbków czosnku,2 garści roszponki,łyżka oliwy z oliwek,chilli w płatkach (lub proszku), trawa cytrynowa w proszku, sól, pieprz.Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją
Pudełko rozmaitościstopni z termoobiegiem.Pierniczki po wystudzeniu lukrujemy.JAK ZROBIĆ LUKIER:- 1 białko- 200 g cukru pudru bardzo dobrze zmielonego- 2 krople aromatu cytrynowegoW miseczce za pomocą trzepaczki utrzyj lukier na białą masę, polewaj ciasteczka
SMYKWKUCHNInakładać gwiazdkę większą aż do zbudowania choinki. Gotową choinkę odstawić na chwilkę, aby lukier zastygł, a następnie dekorować ulubionymi ozdobami, które przykleja się rzadkim białym lukrem.I jak tu powstrzymać się przed zjedzeniem? ;)...nawet mały prezent znalazł się pod choinką ;)Ciastka są bardzo delikatne i kruche. Dosłownie rozpływają się w ustach. Można
Codzienna kuchnia niecodziennaSKŁADNIKI400 g makaronu typu paccheri300 g dużych krewetekpół szklanki białego wytrawnego wina400 g przecieru pomidorowego3 łyżki oliwy z oliweksólząbek czosnkupapryczka chilinać pietruszkiSPOSÓB PRZYGOTOWANIAOczyścić krewetki usuwając głowę i nóżki zostawiając ogonek ze skorupką.Podsmażyć lekko na oliwie z oliwek ząbek czosnku, papryczke chili poczym dodać przygotowane umyte krewetki i drobno pokrojoną nać pietruszki . Przez chwilę mieszać, wlać pół szklanki białego
zielonacukinkaktórej rozpuściła się sól. Na wierzchu położyć kromkę chleba na zakwasie. Przykryć naczynie gazą i odstawić w ciepłe miejsce na 5 dni. Jeśli w trakcie powstanie na wierzchu biała piana, należy starannie ją zdjąć. Po 5 dniach przelać zakwas przez sito wyłożone gazą do wyparzonych butelek, na wierzchu wlać łyżkę oleju, zakręcić butelki i odstawić do lodówki lub chłodnej
Czerwień i błękitpewno zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. Inspiracja Straga.pl.Na blogu znajdziecie również inne przepisy na pyszne domowe wędliny:Schab ze słoika w pikantnej panierceSchab w majeranku nadziewany śliwkąDomowa biała kiełbasaSzynka pieczona w ziołachPolędwica z szynkowaraSchab z warkoczem pieczony w majerankuDomowa kiełbasa drobiowo-wieprzowaWędzona domowa pasztetowaTerrina z golonkiSchab ze słoikaSchab karkowy z pończochySchab pieczony w przyprawachDomowa podsuszana kiełbasa żywieckaDomowa
Kulinarne przygody Gatityzmięknie, wrzucić ziemniaki pokrojone w kostkę i dolać tyle wody, by całość miała konsystencję gęstej zupy. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Przyprawić solą i pieprzem,posypać natką , podawać z białym pieczywem.Daję więcej kminku i czosnku niż w przepisie. Pod koniec gotowania można dodać drobny makaron w kształcie ryżu
Stare GaryClassic Tapas" Pieczenie w piekarniku jest bardzo wygodne, wstawiamy i nie musimy pilnować.składniki4 łyżki oliwy z oliwek1 -2 duże ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę 4 cebulki dymki - białe i zielone części dobrze posiekane1 zielona papryka, nasiona usunąć i drobno pokroić1 czerwona papryka, nasiona usunąć i drobno pokroićok 200 g ugotowanych ziemniaków pokrojonych w dużą kostkę 5 jajek100
Stare Garydanie dla niecierpliwych! Info z ostatniej chwili: Teściowa powiedziała, że dobry! Wierzyć ?składnikimięso obrane z 4 gęsich nóg lub z 1/2 gęsi, pokrojone na mniejsze kawałki500 g dużej białej fasoli niepełna szklanka pęczakugłówka czosnku + 1/2 główki podzielona na ząbkiok 300 g ziemniaków, najlepiej małych6 listków laurowychsólpieprzziele angielskieprzygotowanie:Dzień wcześniej namoczyć fasolę. Obraną cebulę, marchew i ziemniaki pokroić
Stare Garyoliweksól, pieprzprzygotowanie:Sardynki przełożyć do miseczki, rozgnieść widelcem, dodać drobno pokrojoną cebulę , posiekaną natkę, majonez, oliwę, wymieszać, doprawić do smaku solą pieprzem i ewentualnie płatkami chili. Dobre z białym pieczywem i na grzankach. Smacznego
Stare Garyakceptuję , ale mogłabym bez niej żyć. A ponieważ są moim domu krupnikowi miłośnicy - no to gotuję !składnikiok 600 g żeberek1 marchewka2 pietruszki1/2 selera1 por - biała część, w plasterkach1 cebula2-3 ziemniakigarść suszonych grzybów150 g kaszy pęczak1/2 pęczka natki pietruszkisól, pieprzmasłook 2 l wodyprzygotowanieUmyte żeberka zalać zimną wodą ( ok 1,5 l) dodać opieczoną cebulę
Stare Gary