biała - 7122 przepisów (strona:285/475)

Zurek na domowym zakwasie-znakomity 185

ulubiona zupa.Zurek gotuje sie na miesie,wedzonce,bialej kielbasie,ze sledziem lub grochem i zabiela sie mlekiem lub smietana. Swietujac okres Wielkanocy na stolach nie moze zabraknac zurku z biala kielbasa i kawalkami jajka.Tak nakazuje tradycja i nie wyobrazamy sobie wielkanocnych smakow bez bialej kielbasy i zurku.Wielu z Was ma zapewne dylemat ugotowac zur czy zurek,a moze bialy barszcz(...)grzybami:garstka suszonych podgrzybkow1 szklanka zakwasu zurkowego0,75-1 l wody2 marchewki,mala pietruszka,kawalek selera i pora ,2 ziemniakimajeranek - 1 lyzeczkasol,pieprz2 kielaski slaskie (do swiatecznego zurku-biala kielbasa)2 jajkasmietana Wykonanie :Dzien wczesniej dokladnie umyc i namoczyc w szklance wody suszone grzybyObrac warzywa i ziemniaki,namoczone grzyby pokroic w paseczki.Ugotowac na twardo jajka ( 8 minut jesli wstawisz

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Surówki z białej rzodkwi-II warianty oraz ich wartości zdrowotne 206

Biala rzodkiew to nieslychanie wdzieczne warzywo w kuchni.Bardzo smaczna i cudnie wyglada.W ekspresowym tempie mozna przygotowac z niej zdrowa przystawke do drugiego dania.Idealna na wiosenna surowke-soczysta ,orzezwiajaca i lagodna w smaku.W niczym nie przypomina smaku czarnej rzepy.Ma takze spora przewage nad  rzodkiewkami,bo do tygodnia zachowa jedrnosc przechowywana w lodowce.Rzodkiew biala (Raphanus L.) wystepuje w wielu odmianach

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szybka sałatka z czerwonej kapusty z pistacjami 165

Czerwona kapusta jest dużo mniej popularna niż biała,a zasługuje na częstsze wizyty na naszych talerzach ,ze względu na unikalne właściwości prozdrowotne.Niezwykle bogata w witaminy,minerały,błonnik.Kolor swój zawdzięcza dużej ilości antocyjanów - substancji o działaniu przeciwzapalnym i przeciwutleniającym.Razem z witaminą E i C,beta-karotenem zmniejszają wystąpienie zmian miażdżycowych i chorób nowotworowych.Wszystkie kapustne w medycynie ludowej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szałwia - zioło odstarszające złe moce 120

zimozielona krzewinka należąca do grupy jasnowatych jest rośliną przyprawową i ozdobną,moze osiągnąć wysokość do 1 metra.Ma ficowato owłosione,owalne liście o korzenno-gorzkawym smaku.Kwiaty liliowoniebieskie,niekiedy różowe lub białe pojawiają się od maja do lipca.Szałwia jest odporna na mróz.Zastosownie:Liście lub młode pędy powinno zebrać się przed kwitnieniem.Swieże lub suszone ziele nadaje się do przyprawiania kotletów

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Syrop z żurawiny.Cudowna moc zurawiny 146

Życzę smacznego!UWAGI:syrop ma przepiekny rubinowy kolor,dlatego chętnie jest wykorzystywany do przgotowywania i barwienia drinków.Świetnie smakuje białe wino musujące z dodatkiem syropu z żurawiny,przy tym ma cudowny kolor

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Świąteczny łosoś z piernikową krustą na pomarańczach 178

średni piernik1 łyżeczka suszonego majeranku30 g bułki tartejsól morskapieprz cayenneszczypta cynamonu400 g fileta z łososia bez skóryWykonanie:z pomarańczy zesterem ściąć cienkie paseczki pomarańczowe ,następnie ostrym nożem ściąć cała białą skórę i powycinać spomiędzy błonek fileciki pomarańczypiernik,skórkę pomarańczową i majeranek posiekać w mini-rozdrabniaczu.Masło rozpuścić i wymieszać z zawartością rozdrabniacza i bułką tartą.Przyprawić solą,pieprzem cayenne

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik z polewą 140

Juliko w wiaderku )5 jajek200 g jogurtu śródziemnomorskiego150 g cukru1 budyń waniliowy ( 40 g )1 łyżka ciemnego kakao100 g polewy deserowej w drażetkach2 łyżki słodkiej śmietanki 30%50 polewy białej w drażetkach1 łyżka słodkiej śmietanki 30%kolorowa posypka do ciastRozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Pyszne ucierane ciasto z czereśniami 147

margaryny ( Kasia lub inna do pieczenia )250 g mąki tortowej1/4 szk białego cukru1/4 szk brązowego cukru Derimara2 łyżeczki proszku do pieczenia4 jajkaKruszonka :200 g mąki tortowej70 g brązowego cukru Derimara30 g białego cukru100 g margarynyDodatkowo :500 g czereśni1 łyżka mąkicukier puderRozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Pyszne żeberka na kapuście 145

Uwielbiam mięsa pieczone na kapuście kiszonej. Robiłam już biała kiełbasę, golonkę, karkówkę. Teraz przyszła kolej na żeberka.Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Zamiast barszczu 187

całość na gładki krem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem podgrzać.Smacznego!Śnieg oczywiście stopniał, ale zrobiło się naprawdę zimno, jest więc szansa, że jednak doczekam się białych Świąt

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Makaron z kurczakiem i brokułami 932

aromatyczny zapach przyciąga domowników do kuchni… Serdecznie zapraszam na włosko-polskie danie! Makaron z kurczakiem z brokułami – składniki:ok. 200 g makaronu rurki1 pierś kurczaka1 brokuł1-2 białe części pora2 łyżki masłaok.100 ml śmietany 30%parmezan do posypaniasól, pieprz, paprykaoliwa do smażenia Brokuł kroję na mniejsze kawałki i gotuję w osolonej wodzie z odrobiną cukru

UgotujmyTo.pl
Smażone kalmary 106

będą złote. (Podobno kalmary smaży się do 3 minut albo powyżej 30 minut bo inaczej są gumowate). Osuszyć na papierowym ręczniku i podawać z cząstkami cytryny i białym winem….. PYCHA!  Smacznego  Post Smażone kalmary pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Przepis na bigos 226

już go nie dodaję. Można też podlać bigos czerwonym winem ale niekoniecznie. Ponieważ my lubimy kwaśny bigos, to nie przepłukuję kapusty wodą i też nie mieszam jej z ugotowaną białą kapustą. Jeśli chodzi o kaloryczność, to dla mnie bigos nie jest bigosem jeśli jest z np. kurczakiem czy jakimiś innymi dietetycznymi dziwactwami… Wolę zjeść mniej i rzadziej prawdziwego

UgotujmyTo.pl
Królik w śmietanie 206

świąteczny obiad. Królik w śmietanie może być podawany z ziemniakami, ryżem lub chlebem. Polecam:)!Królik w śmietanie – składniki:1 królik ok. 1.2 kg1 kostka masła1 cebula1-2 białe części pora5-6 marchewek1 korzeń pietruszkikawałek korzenia selera2-3 liście laurowe2 ząbki czosnku300 ml śmietanysól, pieprz, tymianek suszony lub świeży, cytryna, rozmaryn 1. Królika umyć, osuszyć i doprawić solą, pieprzem

UgotujmyTo.pl
Dwie sałatki z kurczakiem 371

Zjedz Połowę Porcji. Nie mylcie tego lub nie utożsamiajcie z głodówką… bo tego jako osoba lubiąca gotować i jeść zupełnie nie rozumiem… Można ograniczać niektóre produkty, np. białe pieczywo ale już pieczywo ciemne w małych ilościach przecież jest potrzebne dla normalnego funkcjonowania organizmu. Takich przykładów jest sporo… ale wracając do sałatek…Sałatki robię różne, w zależności

UgotujmyTo.pl

Proponowane wyszukiwania