Czerwona kapusta jest dużo mniej popularna niż biała,a zasługuje na częstsze wizyty na naszych talerzach ,ze względu na unikalne właściwości prozdrowotne.Niezwykle bogata w witaminy,minerały,błonnik.Kolor swój zawdzięcza dużej ilości antocyjanów - substancji o działaniu przeciwzapalnym i przeciwutleniającym.Razem z witaminą E i C,beta-karotenem zmniejszają wystąpienie zmian miażdżycowych i chorób nowotworowych.Wszystkie kapustne w medycynie ludowej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zimozielona krzewinka należąca do grupy jasnowatych jest rośliną przyprawową i ozdobną,moze osiągnąć wysokość do 1 metra.Ma ficowato owłosione,owalne liście o korzenno-gorzkawym smaku.Kwiaty liliowoniebieskie,niekiedy różowe lub białe pojawiają się od maja do lipca.Szałwia jest odporna na mróz.Zastosownie:Liście lub młode pędy powinno zebrać się przed kwitnieniem.Swieże lub suszone ziele nadaje się do przyprawiania kotletów
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Życzę smacznego!UWAGI:syrop ma przepiekny rubinowy kolor,dlatego chętnie jest wykorzystywany do przgotowywania i barwienia drinków.Świetnie smakuje białe wino musujące z dodatkiem syropu z żurawiny,przy tym ma cudowny kolor
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!średni piernik1 łyżeczka suszonego majeranku30 g bułki tartejsól morskapieprz cayenneszczypta cynamonu400 g fileta z łososia bez skóryWykonanie:z pomarańczy zesterem ściąć cienkie paseczki pomarańczowe ,następnie ostrym nożem ściąć cała białą skórę i powycinać spomiędzy błonek fileciki pomarańczypiernik,skórkę pomarańczową i majeranek posiekać w mini-rozdrabniaczu.Masło rozpuścić i wymieszać z zawartością rozdrabniacza i bułką tartą.Przyprawić solą,pieprzem cayenne
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Juliko w wiaderku )5 jajek200 g jogurtu śródziemnomorskiego150 g cukru1 budyń waniliowy ( 40 g )1 łyżka ciemnego kakao100 g polewy deserowej w drażetkach2 łyżki słodkiej śmietanki 30%50 polewy białej w drażetkach1 łyżka słodkiej śmietanki 30%kolorowa posypka do ciastRozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnimargaryny ( Kasia lub inna do pieczenia )250 g mąki tortowej1/4 szk białego cukru1/4 szk brązowego cukru Derimara2 łyżeczki proszku do pieczenia4 jajkaKruszonka :200 g mąki tortowej70 g brązowego cukru Derimara30 g białego cukru100 g margarynyDodatkowo :500 g czereśni1 łyżka mąkicukier puderRozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniUwielbiam mięsa pieczone na kapuście kiszonej. Robiłam już biała kiełbasę, golonkę, karkówkę. Teraz przyszła kolej na żeberka.Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnicałość na gładki krem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem podgrzać.Smacznego!Śnieg oczywiście stopniał, ale zrobiło się naprawdę zimno, jest więc szansa, że jednak doczekam się białych Świąt
Pożeraczka, czyli raz adobrzearomatyczny zapach przyciąga domowników do kuchni… Serdecznie zapraszam na włosko-polskie danie! Makaron z kurczakiem z brokułami – składniki:ok. 200 g makaronu rurki1 pierś kurczaka1 brokuł1-2 białe części pora2 łyżki masłaok.100 ml śmietany 30%parmezan do posypaniasól, pieprz, paprykaoliwa do smażenia Brokuł kroję na mniejsze kawałki i gotuję w osolonej wodzie z odrobiną cukru
UgotujmyTo.plbędą złote. (Podobno kalmary smaży się do 3 minut albo powyżej 30 minut bo inaczej są gumowate). Osuszyć na papierowym ręczniku i podawać z cząstkami cytryny i białym winem….. PYCHA! Smacznego Post Smażone kalmary pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.pljuż go nie dodaję. Można też podlać bigos czerwonym winem ale niekoniecznie. Ponieważ my lubimy kwaśny bigos, to nie przepłukuję kapusty wodą i też nie mieszam jej z ugotowaną białą kapustą. Jeśli chodzi o kaloryczność, to dla mnie bigos nie jest bigosem jeśli jest z np. kurczakiem czy jakimiś innymi dietetycznymi dziwactwami… Wolę zjeść mniej i rzadziej prawdziwego
UgotujmyTo.plświąteczny obiad. Królik w śmietanie może być podawany z ziemniakami, ryżem lub chlebem. Polecam:)!Królik w śmietanie – składniki:1 królik ok. 1.2 kg1 kostka masła1 cebula1-2 białe części pora5-6 marchewek1 korzeń pietruszkikawałek korzenia selera2-3 liście laurowe2 ząbki czosnku300 ml śmietanysól, pieprz, tymianek suszony lub świeży, cytryna, rozmaryn 1. Królika umyć, osuszyć i doprawić solą, pieprzem
UgotujmyTo.plZjedz Połowę Porcji. Nie mylcie tego lub nie utożsamiajcie z głodówką… bo tego jako osoba lubiąca gotować i jeść zupełnie nie rozumiem… Można ograniczać niektóre produkty, np. białe pieczywo ale już pieczywo ciemne w małych ilościach przecież jest potrzebne dla normalnego funkcjonowania organizmu. Takich przykładów jest sporo… ale wracając do sałatek…Sałatki robię różne, w zależności
UgotujmyTo.plkremówki do kremu ale bez tego też jest bardzo smaczny :)! Zupę-krem z pora można podawać z grzankami lub pieczywem. Zapraszam :)!Zupa krem z poraSkładniki:około 700 g pora (biała część)ok. 150 g masłaok.800 ml bulionu2-3 ząbki czosnku1 łyżeczka tymianku (lub ziół prowansalskich)sól, pieprzpieprz kajeńskiśmietana kremówkaUmyte pory pokroić w półplasterki. Masło rozpuścić w dużym rondelku
UgotujmyTo.plzdałam sobie sprawę, że mam wszystkie składniki i mogę od razu zabrać się do pracy…. Co prawda bakłażan miał pierwotnie wylądować w pomidorowym sosie ale stwierdziłam, że w białym też może mu być ładnie Okazało się, że to połączenie bakłażana z jogurtem jest absolutnie doskonałe! Zamieniłam tylko szczypior na miętę, która zaczęła mi trochę marnieć na parapecie i dodałam
UgotujmyTo.pl