obranych mandarynek3/4 kg cukru - w zależności od słodkości owoców1/2 szklanki wody sok z 1 cytryny1 łyżka cynamonu (pominęłam)Sposób przygotowania:1. Obrane mandarynki należy dokładnie oczyścić z białych błonek, inaczej konfitura może być gorzkawa.2. Wodę zagotowujemy z cukrem, aż cukier się całkowicie rozpuści, dodajemy do syropu owoce i gotujemy mieszając od czasu do czasu. Następnie dodajemy sok z cytryny, gotujemy
Kuchnia domowa Anisałatek (lubię Prymat)Sposób przygotowania:1. Oczyszczoną kapustę kroimy w kostkę lub paski.2. Paprykę i kaki kroimy w kostkę.3. Obraną marchew i jabłka ścieramy na tarce jarzynowej.4. Pora (białą część) kroimy w półplasterki, solimy, odstawiamy na 5 minut, po czym odciskamy z nadmiaru soku.5. Wszystko mieszamy, dodajemy odrobinę oleju wymieszanego z łyżką wody i przyprawą, jeszcze raz dokładnie
Kuchnia domowa AniSkładniki:4 białe papryki1 torebka ugotowanego ryżu25 dag mielonego mięsa (u mnie łopatka)1 jajko1 cebulka majeranek, oreganosól, pieprzSposób przygotowania:1. Cebulę zeszklić na patelni, dodać mięso mielone, smażyć, aż straci surowy wygląd.2. Mięso wymieszać z ugotowanym ryżem, wbić surowe jajko, doprawić solą, pieprzem, majerankiem i oregano. Wszystko dobrze wymieszać.3. Papryki umyć, osuszyć, naciąć od góry, wnętrze wyczyścić
Kuchnia domowa AnibrzoskwiniamiMuffinki z jagodami Muffinki z mirabelkamiMuffinki z musli Muffinki z rabarbaremMuffinki z truskawkamiOponki z seremPączki hiszpańskie Pączki rogatePączki serowe Pierniczki czeskie Pierniczki lukrowanePierniczki świąteczne Torciki warszawskie / Ciastka warszawskiWafle białe z bakaliami Wafle kajmakowe z powidłem Wafle kajmakowe Wafle kakaowe z aromatem rumowymWafle mleczneWafle z masą galaretkową
Kuchnia domowa Anizwrócić uwagę, żeby naleśniki były cieniutkie. Z podanych składników wyszło mi 13 szt. naleśników.Teraz należy przygotować farsz. Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować, wystudzić i zmielić w maszynce razem z białym serem. Cebulę obrać, pokroić na drobną kostkę, podmażyć na maśle na jasnozłoty kolor, dodać do ziemniaków, wymieszać drewnianą łyżką. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.Na wcześniej przygotowane naleśniki nakładać około
Świat Domowej KuchniPORCJA - KLIKNIJ! 602 kcal | 26 g białka | 27 g węglowodanów | 44 g tłuszczu DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW PRZYGOTOWANIE 1. POR (10 min)Pora obieramy z wierzchnich liści, odkrawamy białą, stwardniałą końcówkę korzenia oraz ok. 3 cm zielonych liści od góry (nie musicie ich wyrzucać, przydadzą się do gotowania bulionu). Następnie myjemy pora pod bieżącą wodą, mając na uwadze także przestrzenie
Nerds Kitchendeser też. Znaczy z tym deserem to się zgodzą tylko panie w ciąży i głębokim PMSie. Panowie mogą mieć obiekcję. Najcierpliwszy bez mrugnięcia okiem zniósł moje spożywanie śledzia z białą czekoladą i borówkami, stąd wiem, że to ten jedyny (lizu lizu przed świętami:P ).Myślałam, że większość kombinacji śledziowych dostępnych ludzkości spożyłam. Jadłam nawet kiszonego śledzia, na szczęście miałam
ladykitchenłyżeczkikarob mielony lub kakao2 łyżeczkicukier puder waniliowy10 gimbir, cynamonpo 0,5 łyżeczkikolendra, goździki, kardamonpo 0,25 łyżeczkiaromat cytrynowy lub waniliowy - kilka kropliUżyłam mąki gryczanej z niepalonej gryki i białej mąki ryżowej, drobno zmielonych. W przypadku alergii na orzechy zamiast nich dodać trochę więcej mąki. Zamiast margaryny można użyć oleju kokosowego. Pierniczki dekorowałyśmy lukrem ucieranym na zimno
głodny alergikpowidła śliwkowe, nadają ciastu prawdziwy piernikowy smak.SKŁADNIKINa długą keksówkę.250 g mąki pszennej 200 g suszonych śliwek150 g cukru120 g miodu120 g masła50 ml mleka80 g białej czekolady4 jajkaprzyprawa do piernikówotarta skórka z jednej pomarańczy1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowegopół słoika powideł śliwkowych1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonejPolewa:100 g czekolady deserowej3-4 łyżki mlekagarść orzechów
W kuchennym oknie Ewyjakiegoś czasu chodził mi po głowie makaron barwiony atramentem z ośmiornicy... W końcu znalazłam i musiałam wypróbować!Składniki:250g makaronu tagliolini barwionego atramentem,150-200g krewetek Vannamei białych mrożonych,puszka pomidorów krojonych,100g masła,5 ząbków czosnku,2 garści roszponki,łyżka oliwy z oliwek,chilli w płatkach (lub proszku), trawa cytrynowa w proszku, sól, pieprz.Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją
Pudełko rozmaitościstopni z termoobiegiem.Pierniczki po wystudzeniu lukrujemy.JAK ZROBIĆ LUKIER:- 1 białko- 200 g cukru pudru bardzo dobrze zmielonego- 2 krople aromatu cytrynowegoW miseczce za pomocą trzepaczki utrzyj lukier na białą masę, polewaj ciasteczka
SMYKWKUCHNInakładać gwiazdkę większą aż do zbudowania choinki. Gotową choinkę odstawić na chwilkę, aby lukier zastygł, a następnie dekorować ulubionymi ozdobami, które przykleja się rzadkim białym lukrem.I jak tu powstrzymać się przed zjedzeniem? ;)...nawet mały prezent znalazł się pod choinką ;)Ciastka są bardzo delikatne i kruche. Dosłownie rozpływają się w ustach. Można
Codzienna kuchnia niecodziennaSKŁADNIKI400 g makaronu typu paccheri300 g dużych krewetekpół szklanki białego wytrawnego wina400 g przecieru pomidorowego3 łyżki oliwy z oliweksólząbek czosnkupapryczka chilinać pietruszkiSPOSÓB PRZYGOTOWANIAOczyścić krewetki usuwając głowę i nóżki zostawiając ogonek ze skorupką.Podsmażyć lekko na oliwie z oliwek ząbek czosnku, papryczke chili poczym dodać przygotowane umyte krewetki i drobno pokrojoną nać pietruszki . Przez chwilę mieszać, wlać pół szklanki białego
zielonacukinkaktórej rozpuściła się sól. Na wierzchu położyć kromkę chleba na zakwasie. Przykryć naczynie gazą i odstawić w ciepłe miejsce na 5 dni. Jeśli w trakcie powstanie na wierzchu biała piana, należy starannie ją zdjąć. Po 5 dniach przelać zakwas przez sito wyłożone gazą do wyparzonych butelek, na wierzchu wlać łyżkę oleju, zakręcić butelki i odstawić do lodówki lub chłodnej
Czerwień i błękit