biała - 7122 przepisów (strona:284/475)

Gęsta zupa z łososiem czyli chowder łososiowy 170

Polecam !Robiłam na podstawie przepisu ze strony Simply Recipesskładniki260 - 300 g filetu z łososia, bez skóry70 - 80 g boczku wędzonego3 łodygi selera naciowego340 g ziemniaków1 duży por - biała część750 ml bulionu z kurczaka1/4 szklanki śmietany (użyłam kwaśnej 22% )2 liście laurowe3 -4 gałązki tymiankułyżka masła1 łyżeczka mąkipieprz1/4 łyżeczki startej skórki cytrynowejświeży szczypiorek do dekoracjiprzygotowaniePrzygotować warzywa. Por oczyścić

Stare Gary
Knedle ze szpinakiem 141

opakowanie1 i  1/2 szklanki wody100 - 120 g mąkiłyżka suszonych pomidorowych płatkówfarsz250 g szpinaku4 ząbki czosnku50 g szynki suszonej1/2 cebuli80 g serka koziego (lub pół na pół z białym)sól, pieprz, chili do smakuPrzygotowaniePuree ziemniaczane zalać, mieszając,  gorącą wodą, odstawić do ostygnięcia.Szpinak opłukać, włożyć do garnka, podgrzewać do czasu aż puści wodę i zmięknie. Odcedzić, a gdy przestygnie

Stare Gary
Leczo czyli warzywa z wolnowaru 218

było kolejnym zrobionym daniem. Wolnowar sprawdził się świetnie. Danie jest bardzo aromatyczne, a jednocześnie warzywa zachowują swój kształt.  Polecam!składniki700 g papryki, mieszanej1 cukinia'3 pomidory2 czerwone cebule4 białe cebule5 dużych ząbków czosnku100 g chorizo1 łyżeczka papryki wędzonej ostrej1 łyżeczka papryki słodkiej3 łyżki keczupuparę gałązek tymiankupuszka czerwonej fasoliprzygotowanieNagrzać misę wolnowaru zgodnie z instrukcją obsługi.Skropić

Stare Gary
krewetkowe saganaki 132

chwilę pod grill w piecyku (ok 4 - 5 minut, ser ma się tylko lekko roztopić )Udekorować danie  posiekaną natką pietruszki lub koperkiem i podawać na gorąco z białym pieczywem. Dobrze smakuje z kieliszkiem ouzo. Smacznego

Stare Gary
Pasta z wędzonego pstrąga 184

późno ale wędzony pstrąg wchodzi do naszego jadłospisu.składniki1 wędzony pstrąg średniej wielkości, obrany, ości wyjęte2 łyżki bryndzy2 łyżki jogurtu naturalnego3 - 4 młode dymki zielone i białe części, drobno pokrojonesól i pieprz do smakuprzygotowaniewszystkie składniki wymieszać w misce widelcem lub wrzucić do blendera (oprócz dymki), i rozetrzeć na gładką pastę. Dodać dymkę, doprawić do smaku. Tym razem robiłam

Stare Gary
pâté (pasta) z wątróbki gęsiej 207

każdy.składnikiok 1 szklanki wątróbki z gęsi (u mnie wątróbki z dwóch gęsi)1 jajkoparę listków selera naciowego3 - 4 ząbki czosnku1 szalotka1/2 łyżeczki  soli szczypta pieprz białego mielonegook 180 ml  gorącego tłuszczu gęsi lub podgrzane masło przygotowanieRozgrzać piekarnik do 150˚C. Włożyć  wątróbki, jajka, sól, seler, czosnek, cebulę sól i biały pieprz do blendera. Podczas

Stare Gary
Beza banoffee :) 172

chcą się dodatkowo zabawić, to przełożyć masę do rękawa cukierniczego i porobić np. wzorki :)Schłodzić w lodówce.Smacznego! :)* ja użyłam cukru trzcinowego stąd ciemniejszy kolor bezy, z białym cukrem będzie śnieżnobiała** można zrobić 2 mniejsze koła- jedno płaskie na spód , a drugie na wierzch

Kraina Miodem Płynąca
Udka z kurczaka po chińsku z surówką coleslaw 341

duża* imbir- 1 łyżka* papryczka chili- 1 łyżka* czosnek- 2 ząbki* sos sojowy ciemny- 5 łyżek* woda- 5 łyżek* miód- 2 łyżki z górkąColeslaw:* kapusta czerwona- 1/2 kg (lub biała)* marchew- 1 mała* szczypior- mały pęczek* mleko- 3 łyżki* majonez- 3 łyżki* ocet jabłkowy- 1 łyżeczka* sok z cytryny- 1 łyżeczka* cukier puder- 1 łyżeczka* przyprawy: sól, pieprzUdka

Kraina Miodem Płynąca
Zupa ryżowa z dorszem 121

łososiem, ale po wypróbowaniu z dorszem zdecydowanie wolę tą wersję, jest delikatniejsza w smaku :)Polecam!* bulion warzywny- 1,5l** marchew- 2 szt.* pietruszka- 1 szt.* seler- 1/2 szt.* por- biała część* cebula- 1 szt.* ryż- 150 g* filet z dorsza- 130 g* olej- do smażenia* przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, odrobina kurkumy, suszona papryczka chili* koperek

Kraina Miodem Płynąca
Pomidorowa na soku pomidorowym z krewetkami 122

więc nie rezygnujcie ze świeżej bazylii czy oregano!* sok pomidorowy- 1 litr* woda- 1/2 litra* włoszczyzna (marchewka- 2 szt., pietruszka- 1 szt., seler- 1 mały lub pół dużego, por- biała część)* cebula- 1 szt.* czosnek- 2 ząbki* krewetki koktajlowe- 200 g** przyprawy: listek laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz* olej- do smażenia* świeża bazylia- do smaku* ryż brązowy

Kraina Miodem Płynąca
Bezglutenowy zakwas na barszcz 203

przeciwnym razie mogą pleśnieć. Przykrywamy słoik gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5 dni. Gdy będzie chłodniej zakwas będzie się dłużej robił. Na powierzchni utworzy się biała piana, to znak, że buraki się kiszą.Gdy zakwas jest gotowy zbieramy pianę z wierzchu i przelewamy płyn do butelek. Zakwas możemy przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym naczyniu

Przysmaki Karolki
Dominosteine - słodkie domino w czekoladzie 166

piernika szczypta soliDo przełożenia:300 g masy marcepanowej 400 g powideł śliwkowych1 łyżka soku z cytrynyPolewa:400-500 g czekolady deserowej (można użyć także mlecznej lub białej)4-5 łyżek oleju rzepakowego (na każde 100 g czekolady 1 łyżka oleju)Dekoracja: 100 g cukru pudru1 łyżka wrzątkukilka kropli soku z cytrynycukrowe śnieżynkiW rondelku umieść połamaną w kostkę

Food Square
Filety z kurczaka zapiekane z pieczarkami, porem i serem 393

upieczeniu jest miękkie i soczyste. Możemy wybrać czym przyprawimy filet, niekoniecznie musi być to gotowa mieszanka jak u mnie. Było pysznie! :-) Inspiracja pochodzi stąd: KLIK2 filety z kurczaka200g pieczarekpor (biała część)1/2 kostki rosołowej1 szklanka gorącej wody100g startego żółtego seraprzyprawa do kurczakaolej1. Filety kroimy wzdłuż, obsypujemy przyprawą do kurczaka i układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem. 2. Pieczarki

Szefowa kuchni
Moja rybka nie tylko świąteczna 450

bardzo i często pojawia się jako piątkowy obiad. Jest to moja wersja, ryba jest smażona i dosłownie pływa w warzywach, tak smakuje najlepiej. Polecam! Składniki:1 kg filetów białej ryby5 marchewek2 pietruszkipołowa seleracebulaziele angielskieliść laurowysól, pieprz czarny, pieprz ziołowypapryka ostra3-4 łyżki koncentratu pomidorowegobułka tarta jajkotrochę soku z cytrynyolejFilety skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pierzem

NA MOIM TALERZU
Smażona skórka pomarańczowa 144

pomarańcze z upraw ekologicznych,których skórka nie byla traktowana chemią.Potrzebne informacje widnieją na opakowaniach.Najlepiej nadadzą sie pomarańcze z grubą skórką.Do smażenia używamy oczywiście całej skórki,razem z białą wewnetrzną wyściółka zwaną albedo.Dlatego obierając cytrusy ze skóry ,nie warto zadawać sobie trudu,pozbawiając je albedo.Dlaczego ? Własnie albedo zawiera najwięcej witaminy P ,pektyn i zdrowotnych flawonoidów,które wzmacniają działanie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania