biała - 7122 przepisów (strona:284/475)

Leczo czyli warzywa z wolnowaru 220

było kolejnym zrobionym daniem. Wolnowar sprawdził się świetnie. Danie jest bardzo aromatyczne, a jednocześnie warzywa zachowują swój kształt.  Polecam!składniki700 g papryki, mieszanej1 cukinia'3 pomidory2 czerwone cebule4 białe cebule5 dużych ząbków czosnku100 g chorizo1 łyżeczka papryki wędzonej ostrej1 łyżeczka papryki słodkiej3 łyżki keczupuparę gałązek tymiankupuszka czerwonej fasoliprzygotowanieNagrzać misę wolnowaru zgodnie z instrukcją obsługi.Skropić

Stare Gary
krewetkowe saganaki 139

chwilę pod grill w piecyku (ok 4 - 5 minut, ser ma się tylko lekko roztopić )Udekorować danie  posiekaną natką pietruszki lub koperkiem i podawać na gorąco z białym pieczywem. Dobrze smakuje z kieliszkiem ouzo. Smacznego

Stare Gary
Pasta z wędzonego pstrąga 189

późno ale wędzony pstrąg wchodzi do naszego jadłospisu.składniki1 wędzony pstrąg średniej wielkości, obrany, ości wyjęte2 łyżki bryndzy2 łyżki jogurtu naturalnego3 - 4 młode dymki zielone i białe części, drobno pokrojonesól i pieprz do smakuprzygotowaniewszystkie składniki wymieszać w misce widelcem lub wrzucić do blendera (oprócz dymki), i rozetrzeć na gładką pastę. Dodać dymkę, doprawić do smaku. Tym razem robiłam

Stare Gary
pâté (pasta) z wątróbki gęsiej 210

każdy.składnikiok 1 szklanki wątróbki z gęsi (u mnie wątróbki z dwóch gęsi)1 jajkoparę listków selera naciowego3 - 4 ząbki czosnku1 szalotka1/2 łyżeczki  soli szczypta pieprz białego mielonegook 180 ml  gorącego tłuszczu gęsi lub podgrzane masło przygotowanieRozgrzać piekarnik do 150˚C. Włożyć  wątróbki, jajka, sól, seler, czosnek, cebulę sól i biały pieprz do blendera. Podczas

Stare Gary
Beza banoffee :) 178

chcą się dodatkowo zabawić, to przełożyć masę do rękawa cukierniczego i porobić np. wzorki :)Schłodzić w lodówce.Smacznego! :)* ja użyłam cukru trzcinowego stąd ciemniejszy kolor bezy, z białym cukrem będzie śnieżnobiała** można zrobić 2 mniejsze koła- jedno płaskie na spód , a drugie na wierzch

Kraina Miodem Płynąca
Udka z kurczaka po chińsku z surówką coleslaw 346

duża* imbir- 1 łyżka* papryczka chili- 1 łyżka* czosnek- 2 ząbki* sos sojowy ciemny- 5 łyżek* woda- 5 łyżek* miód- 2 łyżki z górkąColeslaw:* kapusta czerwona- 1/2 kg (lub biała)* marchew- 1 mała* szczypior- mały pęczek* mleko- 3 łyżki* majonez- 3 łyżki* ocet jabłkowy- 1 łyżeczka* sok z cytryny- 1 łyżeczka* cukier puder- 1 łyżeczka* przyprawy: sól, pieprzUdka

Kraina Miodem Płynąca
Zupa ryżowa z dorszem 125

łososiem, ale po wypróbowaniu z dorszem zdecydowanie wolę tą wersję, jest delikatniejsza w smaku :)Polecam!* bulion warzywny- 1,5l** marchew- 2 szt.* pietruszka- 1 szt.* seler- 1/2 szt.* por- biała część* cebula- 1 szt.* ryż- 150 g* filet z dorsza- 130 g* olej- do smażenia* przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, odrobina kurkumy, suszona papryczka chili* koperek

Kraina Miodem Płynąca
Pomidorowa na soku pomidorowym z krewetkami 126

więc nie rezygnujcie ze świeżej bazylii czy oregano!* sok pomidorowy- 1 litr* woda- 1/2 litra* włoszczyzna (marchewka- 2 szt., pietruszka- 1 szt., seler- 1 mały lub pół dużego, por- biała część)* cebula- 1 szt.* czosnek- 2 ząbki* krewetki koktajlowe- 200 g** przyprawy: listek laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz* olej- do smażenia* świeża bazylia- do smaku* ryż brązowy

Kraina Miodem Płynąca
Bezglutenowy zakwas na barszcz 207

przeciwnym razie mogą pleśnieć. Przykrywamy słoik gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5 dni. Gdy będzie chłodniej zakwas będzie się dłużej robił. Na powierzchni utworzy się biała piana, to znak, że buraki się kiszą.Gdy zakwas jest gotowy zbieramy pianę z wierzchu i przelewamy płyn do butelek. Zakwas możemy przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym naczyniu

Przysmaki Karolki
Dominosteine - słodkie domino w czekoladzie 168

piernika szczypta soliDo przełożenia:300 g masy marcepanowej 400 g powideł śliwkowych1 łyżka soku z cytrynyPolewa:400-500 g czekolady deserowej (można użyć także mlecznej lub białej)4-5 łyżek oleju rzepakowego (na każde 100 g czekolady 1 łyżka oleju)Dekoracja: 100 g cukru pudru1 łyżka wrzątkukilka kropli soku z cytrynycukrowe śnieżynkiW rondelku umieść połamaną w kostkę

Food Square
Filety z kurczaka zapiekane z pieczarkami, porem i serem 400

upieczeniu jest miękkie i soczyste. Możemy wybrać czym przyprawimy filet, niekoniecznie musi być to gotowa mieszanka jak u mnie. Było pysznie! :-) Inspiracja pochodzi stąd: KLIK2 filety z kurczaka200g pieczarekpor (biała część)1/2 kostki rosołowej1 szklanka gorącej wody100g startego żółtego seraprzyprawa do kurczakaolej1. Filety kroimy wzdłuż, obsypujemy przyprawą do kurczaka i układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem. 2. Pieczarki

Szefowa kuchni
Moja rybka nie tylko świąteczna 454

bardzo i często pojawia się jako piątkowy obiad. Jest to moja wersja, ryba jest smażona i dosłownie pływa w warzywach, tak smakuje najlepiej. Polecam! Składniki:1 kg filetów białej ryby5 marchewek2 pietruszkipołowa seleracebulaziele angielskieliść laurowysól, pieprz czarny, pieprz ziołowypapryka ostra3-4 łyżki koncentratu pomidorowegobułka tarta jajkotrochę soku z cytrynyolejFilety skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pierzem

NA MOIM TALERZU
Smażona skórka pomarańczowa 148

pomarańcze z upraw ekologicznych,których skórka nie byla traktowana chemią.Potrzebne informacje widnieją na opakowaniach.Najlepiej nadadzą sie pomarańcze z grubą skórką.Do smażenia używamy oczywiście całej skórki,razem z białą wewnetrzną wyściółka zwaną albedo.Dlatego obierając cytrusy ze skóry ,nie warto zadawać sobie trudu,pozbawiając je albedo.Dlaczego ? Własnie albedo zawiera najwięcej witaminy P ,pektyn i zdrowotnych flawonoidów,które wzmacniają działanie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zurek na domowym zakwasie-znakomity 191

ulubiona zupa.Zurek gotuje sie na miesie,wedzonce,bialej kielbasie,ze sledziem lub grochem i zabiela sie mlekiem lub smietana. Swietujac okres Wielkanocy na stolach nie moze zabraknac zurku z biala kielbasa i kawalkami jajka.Tak nakazuje tradycja i nie wyobrazamy sobie wielkanocnych smakow bez bialej kielbasy i zurku.Wielu z Was ma zapewne dylemat ugotowac zur czy zurek,a moze bialy barszcz(...)grzybami:garstka suszonych podgrzybkow1 szklanka zakwasu zurkowego0,75-1 l wody2 marchewki,mala pietruszka,kawalek selera i pora ,2 ziemniakimajeranek - 1 lyzeczkasol,pieprz2 kielaski slaskie (do swiatecznego zurku-biala kielbasa)2 jajkasmietana Wykonanie :Dzien wczesniej dokladnie umyc i namoczyc w szklance wody suszone grzybyObrac warzywa i ziemniaki,namoczone grzyby pokroic w paseczki.Ugotowac na twardo jajka ( 8 minut jesli wstawisz

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Surówki z białej rzodkwi-II warianty oraz ich wartości zdrowotne 215

Biala rzodkiew to nieslychanie wdzieczne warzywo w kuchni.Bardzo smaczna i cudnie wyglada.W ekspresowym tempie mozna przygotowac z niej zdrowa przystawke do drugiego dania.Idealna na wiosenna surowke-soczysta ,orzezwiajaca i lagodna w smaku.W niczym nie przypomina smaku czarnej rzepy.Ma takze spora przewage nad  rzodkiewkami,bo do tygodnia zachowa jedrnosc przechowywana w lodowce.Rzodkiew biala (Raphanus L.) wystepuje w wielu odmianach

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania