cukruszczypta soli3 jajkaotarta skórka z 1 cytryny i 1 pomarańczy (pamiętaj, by nie były to owoce woskowane)500 g mąki1 płaska łyżeczka kurkumy (opcjonalnie, w oryginalnej wersji są białe) 2-3 łyżki maku (opcjonalnie)1 żółtko roztrzepane z 1 łyżką śmietany do posmarowaniaPrzygotowanie:Masło utrzyj z cukrem i solą do białości. Następnie wbij kolejno jajka, nie przerywając ucierania. Dodaj skórkę
Food Squarebyło to trochę więcej niż pół wysokości), gdyż piernik mocno wyrasta.Piernik z suszonymi śliwkamiSkładniki:125g mąki pszennej + 1 łyżka do oprószenia śliwek100g suszonych śliwek75g cukru 60g miodu60g masła50ml mleka40g białej czekolady2 jajkakarmel z 1 łyżki cukru i 2 łyżek wody3 łyżeczki przyprawy korzennej ( u mnie z dodatkiem imbiru)1 łyżeczka ekstraktu z pomarańczyskórka otarta z 2 pomarańczy (2 łyżeczki
Smakołyki BerenikiMoja siostra lubi się odchudzać, diety zazwyczaj zabraniają jedzenia pieczywa, dlatego wymyśliłam ten chleb aby mogła go jeść mimo diet. W chlebie tym nie używam mąki pszennej, ograniczam mąkę białą żytnią, staram się by wszystko odbywało się przy maksymalnej ilości mąki razowej i ziaren wszelkiej maści.Podstawowy przepis to:200 g zakwasu320 g wody500 g mąki1,5 łyżeczki soliziarna
Z butelką mleczka w tleSzaleństw ze snickersami ciąg dalszy. Tym razem wersja dużo zdrowsza, bo ciasteczka razowe. Brak białej mąki w niczym nie przeszkadza, ciasteczka wychodzą tak pyszne, że nawet nie zauważymy, że to zdrowa wersja. Trzymane w pudełku wytrzymają spokojnie tydzień - pytanie czy Wy wytrzymacie, żeby ich wszystkich dużo wcześniej nie zjeść :)Składniki: 2,5 szklanki mąki pełnoziarnistej1,5 łyżeczki sody200
Z butelką mleczka w tlełyżka mąki ziemniaczanejPrzygotowanie:Bakalie pokroić, dodać mix keksowy i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Białka z szczyptą soli ubijać mikserem i partiami dosypywać cukier. Ubijamy tak długo aż piana będzie biała i lśniąca. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko. W naczyniu połączyć olej, mleko i esencję waniliową. Na przemian dodawać do ubitych białek mąkę i płyny. Delikatnie wymieszać
Ala piecze i gotujemieszanki możecie dodać naprawdę wszystkiego: kruszonych cukierków, orzechów, cynamonu, chili, .... i z każdym tym dodatkiem smak będzie nie zapomniany. Jednak dzisiaj moja ulubiona wersja z czekoladą czarną i białą - Obłędna Składniki:1 szklanka mleka w proszku ( użyłam bezglutenowego)1 szklanka cukru pudru1 szklanka kakao150 g czekolady gorzkiej 100 g czekolady białej0,5 łyżeczki
Niezły Młynekurządzeń, wystarczy rękaw foliowy do pieczenia i garnek.Inspiracja Cincin.cc.Na blogu znajdziecie również inne przepisy na pyszne domowe wędliny:Schab ze słoika w pikantnej panierceSchab w majeranku nadziewany śliwkąDomowa biała kiełbasaSzynka pieczona w ziołachPolędwica z szynkowaraSchab z warkoczem pieczony w majerankuDomowa kiełbasa drobiowo-wieprzowaWędzona domowa pasztetowaTerrina z golonkiSchab ze słoikaSchab karkowy z pończochySchab pieczony w przyprawachDomowa podsuszana kiełbasa żywieckaDomowa
Kulinarne przygody Gatitypokaże Wam jak wygląda to u mnie w domu... . Mam nadzieję, że przepis sie spodoba :)SKŁADNIKI2 kg udek i skrzydeł z kurczaka1/2 kg marchwicebulapieprzszałwiarozmarynsól czosnkowapapryka w proszkupół szklanki białego wwytrawnego wina1 1/2 kg ziemniakówoliwa z oliwekząbek czosnkusólSPOSÓB PRZYGOTOWANIAPrzygotować mieszankę przypraw w których skład wchodzą : sól czosnkowa,pieprz (kulki ), papryka , rozmaryn, szałwia, listek laurowy. Do dużej miski dodać(...)umyte porcje kurczaka,pół szklanki białego wytrawnego wina naszą mieszanke przypraw i wszystko dokladnie wymieszać. Przykryć przezroczystą folią kuchenną i odstawić do lodówki ( można sobie przygotować kurczaka w ten sposób dzień szybciej. Im dłużej kurczak leży w marynacie tym jest smaczniejszy ). Włączyć piekarnik, obrać ze skóry ziemniaki i marchewkę. Na dużej patelni ( albo dwóch ) rozgrzać 3 łyżki
zielonacukinkaSkładniki: ½ białej części pora 1 mała marchewka 1 małe jabłko 3 łyżki śmietany 12% 1 łyżeczka sosu koperkowo-ziołowego Knorr Warzywa umyć i obrać ze skóry. Pora przekroić na pół i pokroić na cienkie pół talarki. Marchewkę zetrzeć na tartce na małych oczkach, jabłko zetrzeć na grubych oczkach. Wymieszać. W osobnym kubeczku połączyć śmietanę z sosem
kulinarnyswiatdomisolone, zrezygnujcie z jej dodatku.Przygotowanie:Jeszcze zimne, lecz już trochę miękkie masło utrzyj w misie miksera. Dodaj cukier puder, sól i mleko, a następnie dalej ucieraj, aż masa będzie biała. Wsyp mąkę, żurawinę i pistacje. Dobrze wszystko wymieszaj, lecz nie zagniataj ciasta zbyt długo. Podziel je na dwie części i z każdej uformuj wałeczek o średnicy około
Food SquarePork from the wokSkładniki.25 dag szynki wieprzowej1/2 strąka papryk4 pieczarki1 jabłko2 łyżki oliwyMarynata.1 łyżka sosu sojowego1 łyżka wina białego wytrawnego1 łyżka płaska mąki ziemniaczanejSos.125 ml bulionu drobiowego1 łyżka sosu sojowego1 łyżka wina białego wytrawnego2 łyżeczki cukruWykonanie.Mięso pokroić w cienkie paseczki.W miseczce połączyć sos sojowy z winem i mąką i włożyć mięso. Dokładnie wymieszać i odstawić przynajmniej
Kulinarny karnet ChristopheraAlternatywa do bułek białych z mąki pszennej tzw. zapychaczy.Moje bułki są pełne błonnika i łatwiej strawne, posypane sezamem dają szybko i na długo uczucie sytości, a więc:- 600 ml mleka- 50 g drożdży- 350 g otrębów orkiszowych- 500 g mąki orkiszowej- 150 g mąki razowej 2000- 3 łyżeczki soli- 3 łyżki oleju słonecznikowego- łyżka miodu- jajko i garść sezamuMleko lekko
Pasje JolkiSurimi jest produktem otrzymywanym z mielonego mięsa białych ryb, popularne szczególnie we wschodniej Azji. Może występować w różnej formie, natomiast w Polsce najbardziej znane są paluszki krabowe (mimo, iż można spekulować ile w nich jest kraba). Paluszki jedzone "solo" średnio przypadają mi do gustu, jednak w połączeniu z sosem pomidorowym i makaronem smakują doskonale. Makaron z Paluszkami Krabowymi (Surimi
Słodka Stronaoraz cukier waniliowy - dokładnie wymieszać. Następnie dodać żółtka i gotować energicznie mieszając do momentu zgęstnienia masy. Gdy budyń będzie gotowy zdjąć z ognia i całkowicie ostudzić.Masło utrzeć na białą masę i powoli (po jednej łyżce) dodawać budyń.Biszkopt posmarować dżemem, na niego położyć ciasto makowo-kokosowe i rozprowadzić krem.50 ml wódki wymieszać z 50 ml mleka. Biszkopty moczyć
Słodka Strona