biała - 7122 przepisów (strona:279/475)

Zapiekane ostrygi 107

serem. Wystarczy po otworzeniu skropić każdą kilkoma kroplami świeżego soku z cytryny, tabasco, posypać pieprzem i zetrzeć odrobinę sera. Zapiekać aż ser się rozpuści. Podawać z cząstkami cytryny i białym winem.Smacznego

Kulinarna rozmowa
Pad Thai 139

sosu rybnegoSok z jednej limonki1 łyżka cukru brązowego1 łyżka masła orzechowegoDo rozgrzanego woka wlewamy olej I po chwili gdy olej prawie dymi wrzucamy czosnek I chili. Mieszamy I dodajemy białą część dymki. Przez chwile smażymy ciągle mieszając. Dodajemy paprykę I kiełki. Po minucie dodajemy sałatę I suszone krewetki. Po chwili dodajemy świeże krewetki I smażymy przez kolejne

Kulinarna rozmowa
Kurczak na porowym puree 122

gorącą wodę- wtedy na pewno ugotują się równomiernie całe. Wodę solimy już po zagotowaniu - posolona woda zwyczajnie zagotowuje się wolniej. Od pora odetnij zielone części i zostaw białą oraz jasno zieloną. Przekrój wzdłuż na 4 części, umyj dokładnie i posiekaj w poprzek w paseczki. Na dużej patelni rozpuść masło i zmniejsz nieco ogień. Wrzuć posiekanego pora, posól

Gotowanie to kochanie
Zimno i chorowito, więc FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA 182

domowego wywaru warzywnego i wołowego, kupnego. Jeśli macie czas i ochotę na zrobienie własnego wywaru- gorąco Was do tego zachęcam! FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA Składniki:3 duże cebule, 2 białe i jedna czerwona (lub Waszego wyboru)łyżka masła klarowanego i oliwa z oliweklitr wywaru warzywnego i litr wywaru wołowego1 łyżka octu balsamicznegoser Corregio pajda chlebaPrzygotowanie:Obierz cebule i posiekaj

Gotowanie to kochanie
Pierniczkowy zawrót głowy i świąteczne (niezapomniane) tradycje 185

szklanki masła, w temperaturze pokojowej3 3/4 szklanki cukru pudru3/4 szklanki kakao3-4 łyżki gęstej śmietany (opcjonalnie) 1 1/2 łyżeczki ekstraktu z waniliiPrzygotowanie: Zmiksuj masło, aż będzie prawie białe i puszyste. Dodaj kakao i cukier puder, 3 łyżki śmietany i wanilię, miksuj na wolnych obrotach. Po chwili zwiększ obroty na średnie i mieszaj masę aż będzie blada i puszysta

Gotowanie to kochanie
SPOSOBY NA KACA 1405

bóle głowy … ale na tego karnawałowego absolutnie nie jest jeszcze za późno!Przecież przed Wami ( no i może przede mną jeszcze setki szalonych imprez na parkiecie, do białego rana! )* Jak imprezować do białego rana i uniknąć kaca?* Jak pić, żeby się nie opić? ( no chyba , że koniecznie chcemy, to wtedy nie stosujcie się absolutnie do moich

Ostra na Słodko
Francuska zupa cebulowa na piwie 176

użyć każdego innego - byle narobić się jak najmniej :) Zapraszam do gotowania!Składniki na 5-6 porcji:1 l wywaru drobiowego lub warzywnego500 g cebuli (u mnie jedna czerwona, dwie białe, 5 szalotek)250 ml piwa ciemnego1 łyżka masła10-12 kromek bułki lub bagietki200 g sera ementaler lub radamer1 łyżeczka cukrugałka muszkatołowasól, pieprzCZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY1. W garnku

My Culinary Art
Herbaty ze sklepu Richmont - testujemy i smakujemy :-) 168

delikatnie i przyjemnie piecze w język, trwa to dosłownie kilka sekund a czekoladowy posmak pozostaje w ustach jeszcze długo po odstawieniu szklanki i zmusza do myślenia: jaka to czekolada? Biała? Mleczna? Fantastyczne doznania. :-) Idealna, rozgrzewająca herbata na zimowe wieczory.3. Herbata Mexican Dream - "efektowna kompozycja owoców, hibiskusa, płatków dzikiej róży i korzennych przypraw"Spróbowałam ją w jeden z przedświątecznych wieczorów

Szefowa kuchni
Moqueca de peixe com camarao czyli jak rozładować stres przy meczu Brazylia – Chille? 132

Wersji mniej dietetycznej, ale jak to z zwykle bywa, o niebo smaczniejszej towarzyszy tzw. pirão  którego opis również zamieścimy. Niezbędnym dodatkiem do moqueca będzie również ryż biały.. Moqueca: Składniki dla 4 osób:- 0,5 kg filetów dorsza (tą rybę polecamy)- 250 gram krewetek (najlepsze tygrysie)- 0,5 litra mleczka kokosowego- 1 papryka czerwona (można opcjonalnie(...)czuć smarku ziarenek.  Gotowe przekładamy z garnka do miseczki.przelewamy sos z woka i studzimydosypujemy farinhę/garigotujemy i mieszamyo proszę jak się ładnie już odklejaKrok 6: gotujemy ryż biały długoziarnisty (nie polecam brązowego) w ilości jakiej lubimy.I…. KONIEC.Efekt końcowy powinien przedstawiać się następująco:-).i jeszcze wymieszajmy to wszystko na talerzuSMACZNEGO!!!!Ps. W między czasie Brazylia wygrała i przechodzi dalej

Smaki Brazylii
Feijoada, feijoada, feijoada.... 182

skrojoną w plastry kiełbasę. Gotujemy dodatkowe 40 minut na tej samej mocy kuchenki. Fasola i mięso powinny być miękkie. Feijoadę możemy podawać samą lub z ugotowanym ryżem białym i farinhą. Wskazówka Brasileiro zanim dosypiemy farinhy do feijoady odczekajmy, aż potrawa ostygnie lekko. Jeśli mamy ostrą przyprawę (tu odsyłamy do naszego przepisu) również dodajmy kilka kropel

Smaki Brazylii
Inhame czyli ziemniaki inaczej 184

jest bardziej sycący (jednak sztuka to 4 porcje).Polonesie przypomniały się dzięki temu smaki dzieciństwa gdy Babcia smażyła tzw. ziemniaczane łódeczki i podawała je z masłem i serem białym oraz solą. ta sztuka

Smaki Brazylii
Ensopado czyli gulasz z kurczaka i z ziemnakami 211

trakcie gotowania dodajemy max. pół szklanki gorącej wody (w razie konieczności).Gotujemy ziemniaki oddzielnie i ugotowane dodajemy do przygotowanego i gotowego kurczaka.Gulasz możemy spożywać sam lub razem z ugotowanym białym ryżem. Oczywiście Brasileiro dodaje jeszcze farinhę ale On jest Brasileiro

Smaki Brazylii
Smażony ryż z warzywami 255

przepis, na smażony ryż z warzywami, „sprzedała mi” moja Mama. Dodatki, to już według własnej inwencji. Proporcje oczywiście dopasowujemy do potrzeb.   Składniki:                                    - 375 g ryżu- 2 marchewki- 2 białe części pora- 1 papryka (kolor do wyboru)- 500 ml zimnej wody- 2 łyżki oleju kokosowego- 1 łyżeczka soli Przygotowujemy wszystkie składniki. Nie będę za każdym razem pisała, że warzywa muszą być

mojewypiekiinietylko
Kurczak w cieście francuskim 174

ciasta, ja zrobiłam z dwóch.  Składniki: - opakowanie ciasta francuskiego (375g)- upieczone mięso z kurczaka (1 pierś + udko)- 3 małe kolorowe papryki- 250g pieczarek brązowych  (są bardziej aromatyczne niż białe)- olej rzepakowy- młode liście pora- 4 ząbki czosnku- 4 plastry sera żółtego- uprażone płatki migdałowe- 1 jajko do posmarowania Umyte i wydrążone papryki pokroiłam na kawałki, skropiłam olejem

mojewypiekiinietylko
Placek ziemniaczany z gulaszem 164

ziemniaczanej. Smażymy duże placki (najlepiej na patelni do naleśników) z obu stron, aż się zrumienią.Na połowę placka nałożyłam gorący gulasz i przykryłam drugą połową. Podałam z surówką z białej kapusty. Jako dodatek może być, ale nie musi – kleks z kwaśnej śmietany lub jogurtu. Same placki, jako danie nie są treściwe, ale dodatek pikantnego gulaszu sprawia, że potrawa

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania