biała - 7122 przepisów (strona:279/475)

Herbaty ze sklepu Richmont - testujemy i smakujemy :-) 170

delikatnie i przyjemnie piecze w język, trwa to dosłownie kilka sekund a czekoladowy posmak pozostaje w ustach jeszcze długo po odstawieniu szklanki i zmusza do myślenia: jaka to czekolada? Biała? Mleczna? Fantastyczne doznania. :-) Idealna, rozgrzewająca herbata na zimowe wieczory.3. Herbata Mexican Dream - "efektowna kompozycja owoców, hibiskusa, płatków dzikiej róży i korzennych przypraw"Spróbowałam ją w jeden z przedświątecznych wieczorów

Szefowa kuchni
Moqueca de peixe com camarao czyli jak rozładować stres przy meczu Brazylia – Chille? 132

Wersji mniej dietetycznej, ale jak to z zwykle bywa, o niebo smaczniejszej towarzyszy tzw. pirão  którego opis również zamieścimy. Niezbędnym dodatkiem do moqueca będzie również ryż biały.. Moqueca: Składniki dla 4 osób:- 0,5 kg filetów dorsza (tą rybę polecamy)- 250 gram krewetek (najlepsze tygrysie)- 0,5 litra mleczka kokosowego- 1 papryka czerwona (można opcjonalnie(...)czuć smarku ziarenek.  Gotowe przekładamy z garnka do miseczki.przelewamy sos z woka i studzimydosypujemy farinhę/garigotujemy i mieszamyo proszę jak się ładnie już odklejaKrok 6: gotujemy ryż biały długoziarnisty (nie polecam brązowego) w ilości jakiej lubimy.I…. KONIEC.Efekt końcowy powinien przedstawiać się następująco:-).i jeszcze wymieszajmy to wszystko na talerzuSMACZNEGO!!!!Ps. W między czasie Brazylia wygrała i przechodzi dalej

Smaki Brazylii
Feijoada, feijoada, feijoada.... 182

skrojoną w plastry kiełbasę. Gotujemy dodatkowe 40 minut na tej samej mocy kuchenki. Fasola i mięso powinny być miękkie. Feijoadę możemy podawać samą lub z ugotowanym ryżem białym i farinhą. Wskazówka Brasileiro zanim dosypiemy farinhy do feijoady odczekajmy, aż potrawa ostygnie lekko. Jeśli mamy ostrą przyprawę (tu odsyłamy do naszego przepisu) również dodajmy kilka kropel

Smaki Brazylii
Inhame czyli ziemniaki inaczej 184

jest bardziej sycący (jednak sztuka to 4 porcje).Polonesie przypomniały się dzięki temu smaki dzieciństwa gdy Babcia smażyła tzw. ziemniaczane łódeczki i podawała je z masłem i serem białym oraz solą. ta sztuka

Smaki Brazylii
Ensopado czyli gulasz z kurczaka i z ziemnakami 212

trakcie gotowania dodajemy max. pół szklanki gorącej wody (w razie konieczności).Gotujemy ziemniaki oddzielnie i ugotowane dodajemy do przygotowanego i gotowego kurczaka.Gulasz możemy spożywać sam lub razem z ugotowanym białym ryżem. Oczywiście Brasileiro dodaje jeszcze farinhę ale On jest Brasileiro

Smaki Brazylii
Smażony ryż z warzywami 258

przepis, na smażony ryż z warzywami, „sprzedała mi” moja Mama. Dodatki, to już według własnej inwencji. Proporcje oczywiście dopasowujemy do potrzeb.   Składniki:                                    - 375 g ryżu- 2 marchewki- 2 białe części pora- 1 papryka (kolor do wyboru)- 500 ml zimnej wody- 2 łyżki oleju kokosowego- 1 łyżeczka soli Przygotowujemy wszystkie składniki. Nie będę za każdym razem pisała, że warzywa muszą być

mojewypiekiinietylko
Kurczak w cieście francuskim 180

ciasta, ja zrobiłam z dwóch.  Składniki: - opakowanie ciasta francuskiego (375g)- upieczone mięso z kurczaka (1 pierś + udko)- 3 małe kolorowe papryki- 250g pieczarek brązowych  (są bardziej aromatyczne niż białe)- olej rzepakowy- młode liście pora- 4 ząbki czosnku- 4 plastry sera żółtego- uprażone płatki migdałowe- 1 jajko do posmarowania Umyte i wydrążone papryki pokroiłam na kawałki, skropiłam olejem

mojewypiekiinietylko
Placek ziemniaczany z gulaszem 167

ziemniaczanej. Smażymy duże placki (najlepiej na patelni do naleśników) z obu stron, aż się zrumienią.Na połowę placka nałożyłam gorący gulasz i przykryłam drugą połową. Podałam z surówką z białej kapusty. Jako dodatek może być, ale nie musi – kleks z kwaśnej śmietany lub jogurtu. Same placki, jako danie nie są treściwe, ale dodatek pikantnego gulaszu sprawia, że potrawa

mojewypiekiinietylko
Zupa cebulowo serowa zapiekana w chlebkach 116

rozczyn)- 400ml ciepłej wody- 3 łyżki oleju- 1,5 łyżeczki soli- 2 białka- 2 żółtka + łyżeczka mleka do smarowania chlebów     Składniki na zupę: - niecałe 2 l rosołu- 1 kg białej cebuli łagodnej- 4 ząbki czosnku- 2 łyżki oleju- 2 łyżki masła- cebulka prażona- sól, pieprz, oregano- ser żółty cheddar Przygotowałam rozczyn z drożdży (1 łyżeczkę cukru rozpuściłam

mojewypiekiinietylko
Bitki schabowe zapiekane z ananasem 201

schabowe z ananasem, znalazłam na blogu  Mia cucina.  Trochę go zmieniłam dając produkty, które akurat miałam.  Składniki: - 6 kotletów ze schabu- 1 puszka ananasów w plastrach- 6 łyżek białego,słodkiego wermutu- 2 łyżeczki białego octu winnego- natka pietruszki- świeży rozmaryn- sól- świeżo mielony pieprz- olej kokosowy- masło- mąka Przygotowane kotlety dokładnie rozbijamy (jak na bitki).  Solimy, oprószamy pieprzem

mojewypiekiinietylko
Dufinki 181

ugotowanych ziemniaków- 4 jajka (żółtka do masy, 3 białka do ubicia na pianę,  1 białko do smarowania dufinek)- 130g masła- 3 łyżki fresh double cream- gałka muszkatołowa- sól, biały pieprz- koperek (świeży lub suszony) Obrane ziemniaki gotujemy w posolonej wodzie. Odcedzamy, odparowujemy i jeszcze ciepłe mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę, razem z masłem. Dodajemy biały pieprz

mojewypiekiinietylko
Szaszłyki drobiowe z morelami 158

sezamowy, sos sojowy, sos ostrygowy, cytryna, mleko kokosowe- pieprz, chilli w płatkach, papryka wędzona, czosnek granulowany        Dodatkowo: - ok. 200g suszonych moreli- 1 czerwona papryka- 1 żółta papryka- 3 cebule (biała i czerwona)- ok. 100g boczku wędzonego- patyczki do szaszłyków- oliwa w sprayu Wieczorem (dzień wcześniej) trzeba zamarynować mięso oraz namoczyć w wodzie patyczki do szaszłyków. Umyte i osuszone

mojewypiekiinietylko
Zupa pieczarkowa 148

Pieczarki brunatne różnią się od białych nie tylko kolorem. Znacznie ważniejszą cechą, która je różni jest smak i zapach. To właśnie dlatego potrawy z nich przygotowywane są, moim zdaniem, o wiele smaczniejsze. Ale to już kwestia gustu. Moją zupę pieczarkową eksponują również dodatki, które pieczarki – nie tylko brązowe, po prostu „lubią”. Są to czosnek, natka pietruszki i… wino marsala

mojewypiekiinietylko
Deser malinowy z nutką cytryny 252

ubijamy z 1 łyżką cukru pudru (lepiej, aby deser nie był za słodki), dodajemy serek mascarpone i 2 łyżki jogurtu. Mieszamy łyżką. Masę śmietanową dzielimy na 2 połowy. Do białej dodajemy 1 łyżeczkę startej skórki z wyszorowanej i wyparzonej cytryny. Do drugiej, dodajemy część sosu malinowego (tyle, aby zabarwić masę, ale jej nie rozrzedzić). Na dno  pucharków wlewamy

mojewypiekiinietylko
Wykwintna sałatka z ogórka i pomarańczy 195

orzechów włoskich- różowa sól himalajska- świeżo zmielony pieprz Z umytego ogórka odcinamy końcówki. Ścieramy ze skórką na długie, cienkie paski, przy użyciu szatkownicy. Pomarańcze obieramy ze skórki, ścinamy białą zewnętrzną część. Ostrym nożykiem wycinamy fileciki. Dodajemy do ogórka. W małym słoiczku przygotowujemy sos. Wlewamy 2-3 łyżki soku z cytryny, wyciskamy sok z pozostałości po wyciętych filecikach

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania