biała - 7122 przepisów (strona:271/475)

Co zrobić, aby pączki, faworki, oponki wchłaniały mniej tłuszczu podczas smażenia. 132

dobrze rozgrzany tłuszcz ! Nigdy nie wrzucajmy ich na zimny tłuszcz bo będą wtedy twarde, ciężkie, mocno nasiąknięte tłuszczem, ciężko strawne i oczywiście nie zdrowe !  I nie będą miały białej obwódki dookoła

Przepisy i porady kulinarne
Sernik wiedeński ze skórką cytrynową. 177

godziny, aż ser z góry się zarumieni. Po upieczeniu, zostawić ciasto do wystudzenia w brytfance. Zimne ciasto wyjąć z formy i posypać lekko cukrem pudrem lub oblać cienką warstwą białej pomady .  Pokroić udekorowane ciasto w małe prostokąty lub trójkąciki

Przepisy i porady kulinarne
Zupa z skorzonery 174

Skorzonera nazywana także "czarna salsefia", "czarnymi korzonkami" i "szparagami dla ubogich", bo smak ma trochę podobny do białych szparagów. W Polsce jest ona trudno dostępna. Skorzonera jest bogata w cenne dla naszego organizmu minerały takie jak: potas, cholina, wapno i fosfor. Posiada także witaminy A,C, E i B 1 . Warzywo to można przygotować na wiele sposobów

cookpl
SURÓWKA Z CZARNEJ RZEPY 221

gastronomicznej. Staram się poznać jak najwięcej, spróbować jak najwięcej, nauczyć się jak najwięcej i osiągnąć jak najwięcej. Oby mi się udało. Czarna rzepa ma smak podobny do rzepy białej, choć jest bardziej pikantna i wyrazista, można wyczuć nieznaczną goryczkę. Trochę jak taka... zmodyfikowana rzodkiewka ;) Niemniej do sałatek nadaje się wybornie i nie jeden raz będę z nią kombinować

W kuchni Karmel-itki
Babka ucierana 324

cytryny i wanilię Następnie  mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Ubijamy białka i stopniowo dodajemy do masy delikatnie mieszając. Odkładamy trochę masy do drugiej miseczki i dodajemy kakao. Białą masę wylewamy do keksówki. Kupkami kładziemy na wierzch masę kakaową. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy około 45 minut, do suchego patyczka

Anioły w kuchni
Naleśniki z serem i cynamonem 181

tłustym czwartku czas na odpoczynek dla naszego żołądka. Naleśniki  z białym serem polane jogurcikiem na pewno będą dobrą alternatywa dla wczorajszych pączków.    SKŁADNIKI  Na ciasto 2 szklanki maki pełno ziarnistej 2 jajka szklanka mleka woda mineralna gazowana olej i masło do smażenia szczypta soli i szczypta cukru Nadzienie: 1/2 kg twarogu 3-4 łyżki cukru ( tutaj

W kuchennym oknie Ewy
Pikantna sałatka z cykorii z prażonymi ziarnami słonecznika 207

uniknąć. Kupując cykorię szukajmy jak najbielszych okazów. Zielone listki oznaczają, że cykoria "liznęła"światła, które zazieleniło listki i właśnie to nadało im goryczy. Podobnie dzieje się z białymi szparagami, które też uprawiane są bez dostępu do światła. Tyle, że szparagi stają się lekko fioletowe :) Aby uniknąć smaku goryczy w potrawach z cykorii wystarczy wyciąć zielone części

Codzienna kuchnia niecodzienna
Hummus 163

gotujemy przez około 40 minut lub do czasu, kiedy pojedyncze ziarenko ciecierzycy z łatwością będzie dało się rozgnieść w palcach i będzie maślane w środku- nie może być białe i suche wewnątrz. To bardzo ważne aby ciecierzyca była dostatecznie ugotowana, bo inaczej hummus będzie klapą. Ugotowaną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Przekładamy do naczynia w którym będziemy ją miksować. Dodajemy pastę

Smakowity Blog Kulinarny
Triki, sztuczki i ciekawostki kulinarne cz. 1 234

niż 16% wody. Jak sprawdzić czy kupione masło jest prawdziwe? Nie powinno zawierać dodatku tłuszczów roślinnych. Ma wyraźny śmietankowy zapach, lekko słomkową barwę, a w okresie zimowym jest prawie białe. Wyjęte prosto z lodówki nie jest plastyczne, nie ugina się pod palcami. Po wyjęciu z opakowania jest twarde i kruszy się (rozsmarowuje się dopiero po kilku minutach). Jest droższe

Kolejny blog o gotowaniu
Tort potrójnie czekoladowy 219

wykończenie, krem rozsmarowujemy szpatułką- nożem umoczonym w gorącej wodzie. Inaczej uzyskamy artystyczne zawijasy. Przygotowujemy polewę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Gdy będzie całkowicie rozpuszczona polewamy nią tort.Do dekoracji rozpuściłam białą czekoladę i widelcem z góry robiłam wzorki.  Dodatkowo zrobiłam ozdóbki czekoladowe i dodałam kandyzowane czereśnie. Bon Appetit

Pudełko rozmaitości
Goście, goście – kulki serowe 352

brudnym, w kubkach była kawa a worek na garnitur okazał się mieć w środku jakieś coś i to coś przy naciśnięciu pokryło ciemne ubrania w szafie piękną warstwą białego syfu. Słownictwo, jakie wtedy wydobyło się z mych ust zachwyciłoby niejednego marynarza. Zresztą pocieszam się tym, że pani Tyszkiewicz jak używa słowa „kurwa” to robi to dystyngowanie. Wróćmy jednak do gości(...)kostki sera Favita z Mlekowity – jego najłatwiej uformować w kulki łyżeczka jogurtu pieprz mała, drobno posiekana czerwona cebula 3 łyżki posiekanego koperku ½ łyżeczki oregano 2 pęczki szczypiorku ¾ szklanki białego sezamu uprażonego na patelni łyżka słodkiej, mielonej papryki ½ łyżeczki ostrej papryki szklanka zmielonych orzechów Do miseczki wkładamy ser i rozdrabniamy widelcem na gęstą masę. Nie robimy tego blenderem, bo nam wyjdzie

ladykitchen
ABC zdrowia. Domowy syrop na kaszel. 93

zła! Szczypie w nosy, szczypie w uszy Mroźnym śniegiem w oczy prószy, Wichrem w polu gna! Nasza zima zła! Hu! Hu! Ha! Nasza zima zła! Płachta na niej długa, biała, W ręku gałąź oszroniała, A na plecach drwa... Nasza zima zła! Hu! Hu! Ha! Nasza zima zła! A my jej się nie boimy, Dalej śnieżkiem w plecy zimy, Niech

ClauditteMissCooking
Sushi! 219

posypania ryżu majonez łagodny lub pikantny Ponownie układamy płat nori dłuższym bokiem do siebie, chropowatą stroną do góry. Cały płat wyklejamy ryżem, nie pozostawiając wolnego miejsca. Obficie posypujemy sezamem białym (czarny jest mniej aromatyczny i służy raczej do ozdoby). Odwracamy ryżem do dołu. Przez środek nori przy pomocy palca smarujemy odrobiną majonezu, odrobiną wasabi, na to kładziemy pasek ryby

My Culinary Art
Ciasto czekoladowe z niespodzianką 234

mąki pszennej  30 gram kakao  2 szklanki cukinii startej na dużych oczkach 100 gram gorzkiej posiekanej czekolady Na wierzch:  100 gram czekolady roztopionej czekolady (u mnie biała)  Wykonanie: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, polać nią ciasto. Wykonanie: Masło wraz z cukrem zmiksować na jasną, puszystą masę. Powoli dodawać olej, ciągle miksując. Następnie dodać cukier, ekstrakt

Krakowskie smaki Ani
Tagliatelle z borowikami i wątróbką w porach pod krewetkami. 166

dodatkiem więc 2-3 sztuki na głowę wystarczą -300 gram wątróbki drobiowej -suszone, namoczone kilka godzin borowiki -parmezan -oliwa -masło, łyżeczka -świeże: rozmaryn, oregano i szałwia -szalotka -por część biała -wino półsłodkie -papryka ostra zmielona -suszone chili -czosnek Szalotki i por siekamy, szklimy na oliwie, dorzucamy posiekane grzyby. Smażymy kilka minut i zalewamy winem. Gdy wino odparuje,  oczyszczone

BaRepas

Proponowane wyszukiwania