biała - 7122 przepisów (strona:264/475)

Sałatka z porem i jajkiem | śniadaniowa 383

soku pozbywa go ostrości, dzięki czemu jest łagodniejszy dla żołądka. Ja używam do tego soli himalajskiej, gdyż jest dużo zdrowsza od innych. Składniki na 2 porcje:  1 biała część pora 3 ugotowane na twardo jajka 3 duże garści kukurydzy 1 ogórek konserwowy 150 g jogurtu naturalnego Sól, pieprz Przygotowanie: Pora cienko pokroić, posypać solą i odstawić

Czarnawisienka
Tortilla z kurczakiem 349

placków tortilli, 200 gram płatków kukurydzianych, 1 łyżeczki suszonych nasion kolendry, 1 łyżeczki kminu rzymskiego, 1 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczki mielonej suszonej papryki słodkiej, 1 łyżki octu winnego białego, oliwy, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Piersi z kurczaka pokroiłem w dość spore kawałki, co ważne nie mogą być one zbyt grube, aby mięso należycie się przepiekło, dlatego też przy grubszym(...)łyżeczkę suszonych nasion kolendry, 1 łyżeczkę suszonego kminu rzymskiego, 1 łyżeczkę mielonej suszonej słodkiej papryki i 1 łyżeczkę kurkumy, do uzyskania jednolitego proszku. Do przypraw dodałem łyżkę oliwy, łyżkę białego octu winnego i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz skórkę otartą z cytryny. Całość dokładnie wymieszałem, po czym dodałem do pokrojonych piersi z kurczaka, które odstawiłem na pół godziny

Wyprawy kulinarne
Ciasto marchewkowe dla gości i nie tylko 142

szklanki mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 2 płaskie łyżeczki cynamonu 1 płaska łyżeczka soli 1,5 szklanki cukru trzcinowego (można zastąpić białym) 1 i 1/3 szklanki oleju rzepakowego 6 jaj- oddzielnie białka i żółtka 2 szklanki startej na grubych oczkach marchwi (w praktyce są to 2 bardzo duże lub 3-4 mniejsze marchewki

Zawsze głodna!
Bulion drobiowo-warzywny 189

bulionu: 1 udo indyka (w całości, nie sama "pałka") 2 średnie pietruszki 2 małe lub 1 średnia marchewka (im więcej, tym bardziej słodki bedzie bulion) kawałek selera 1/3-1/4 pora (biała część) kawałek kapusty włoskiej 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku natka pietruszki 2-3 suszone grzybki 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 2 łyżki sosu sojowego jasnego sól

Zawsze głodna!
Domowy burger z sadzonym jajem 252

kawałeczka. Częstujcie się moi drodzy, bo wystygnie! :)  Domowy burger z jajem sadzonym Receptura na jednego burgera: - 1 bułka wieloziarnista - 1 jajo od szczęśliwej kury -   1 cebula biała - miks sałat - garść - 4 plastry boczku parzonego - 3 suszone pomidory - papryczka jalapeno z zalewy - 3 sztuki dodatkowo: musztarda dijon, słodki sos chili, sos tatarski, oliwa z oliwek, wykałaczka DO DZIEŁA

Sajkofanka smaku
Kokosowy pudding z czarnego ryżu 121

bogaty w składniki odżywcze, ważne dla zdrowia człowieka aminokwasy i składniki mineralne, m.in. żelazo, wapń i magnez. Zawartość cukru i sodu jest w nim znacznie niższa niż w ryżu białym. W starożytnych Chinach czarny ryż mógł jeść tylko cesarz, dlatego nazywany był tam ryżem zakazanym. Dziś wykorzystuje się go w Azji m.in. do wyrobu makaronów. Popularne są też przygotowane

W SMAK
Krem z pora 187

proc. mielony czarny pieprz sól Sposób przygotowania: Pora umyć i pokroić w talarki. Swój krem robię także z zielonych części liści, ale jeśli wolicie,  by był on biały, użyjcie tylko dolnej części pora. Wówczas lepiej też będzie użyć białego, a nie czarnego pieprzu. Ziemniaki obrać i pokroić w grubą kostkę. Zalać bulionem i doprowadzić do wrzenia

W SMAK
Polędwiczki z dorsza w sosie cytrynowym z łódeczkami z ziemniaka 202

Kolumb. Do dziś dorsz jest istotnym elementem kuchni portugalskiej, w której ponoć można znaleźć 365 sposobów przyrządzenia tej ryby - po jednym na każdy dzień roku. Mięso dorsza jest białe i można przyrządzać je w różnoraki sposób. To głównie tę rybę znajdziemy w angielskiej "fish and chips". W Portugalii i jej byłej kolonii Brazylii dorsz tradycyjnie podawany jest w Wigilię. Mojego

W SMAK
Karkówka w sosie myśliwskim 144

kostkę. Cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy wraz z wędzonką aż do zeszklenia na łyżeczce oleju, dodajemy grzyby i ogórki mieszamy z koncentratem pomidorowym. Z mąki i masła robimy białą zasmażkę, dodajemy bulion, połączony z 50 ml wywaru grzybowego i intensywnie mieszając podgrzewamy, aż do zgęstnienia przez ok. 20 minut. W połowie gotowania dodajemy cebulę , ogórka, szynkę, grzyby, a także

dom-agi.pl
Masa cukrowa 144

wody), – samej wody, w przypadku, gdy łączymy ze sobą elementy dekoracji takie jak np. części kokardy, -masy maślanej lub budyniowej, – specjalnego jadalnego kleju, -rozpuszczonej nad kąpielą wodną: białej lub mlecznej czekolady (sprawdza się to przy dużych ozdobach) 4. Masa szybko wysycha, nieużywaną część najlepiej zawinąć w folię. 5. Lukier najlepiej przenosić nawinięty na wałek lub wsuwając całe

dom-agi.pl
Muffinka kurczaczek 111

będzie do 2/3 wysokości) i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około. 25 minut. Składniki do dekoracji: - 100 g twarożku lub serka homogenizowanego - 70 – 80 g czekolady białej - wiórki kokosowe - żółty barwnik - draże czekoladowe Wykonanie: Czekoladę rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej, dodać pokruszony twarożek, wymieszać. Wiórki kokosowe zabarwić na żółto. każdą babeczkę smarować masą z twarożku

dom-agi.pl
Zapiekane jajko 330

Święta, święta. Jak urozmaicić świąteczne śniadanie. Mi wielkanocne śniadania kojarzą się z białą kiełbasą, jajkami z majonezem i wędlinami. Tym przepisem chciałam coś urozmaicić. Jasne kolory ożywiłam kolorowymi akcentami. Nie wiem jak Wy, ale my uwielbiamy najzwyklejszy makaron smażony z jajkiem i trochę na tej podstawie powstał ten przepis. Połączenie ulubionych smaków dało połączenie takie jakie najbardziej lubimy. Moja

dom-agi.pl
Sernik na spodzie brownie 155

czekoladą), zmiksować tylko do połączenia się składników. Z powstałej masy odlać 1/2 szklanki. Zmiksować ją z roztopioną i lekko przestudzoną czekoladą na gładką masę. Na upieczony spód brownie przelać białą masę serową. Łyżką wykładać na górę masę czekoladową, w odstępach (kleksach), masa jest gęsta, ale nie tonie w masie serowej. Łyżka lub szpatułką zrobić mozaikę na wierzchu sernika. Piec

dom-agi.pl
Creme brulee 129

palnikiem. Możemy więc rozłożyć pracę na raty i spokojnie delektować się efektami. Składniki 200g smietany 36% 1 laska wanilii 150ml mleka 3,2% 4 żółtka 65g cukru 2 łyżki białego cukru 2 łyżki brązowego cukru Sposób przygotowania Mleko i śmietanę wlać do rondelka. Dodać ziarenka z laski wanilii i pozostałą skórkę. Podgrzewać do momentu zagotowania co jakiś czas mieszając. Kiedy(...)ostygnąć. Kiedy to się stanie przykrywamy kokilki folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na min. 4 godziny lub na noc. Po tym czasie wyjmujemy foremki z lodówki, mieszamy cukier biały i brązowy i posypujemy z wierzchu cukrem. Przypalamy cukier palnikiem do zrumienienia, tworząc twardą warstwę i podajemy

W kuchni wieczorem
Mule w śmietankowym sosie curry / Mussels in a lightly curried cream sauce 197

grzankami, którymi można zebrać resztki doskonałego sosu. Polecam! Scroll down for recipe in English Mule w śmietankowym sosie curry (4 porcje) Składniki: 2 kg świeżych małży, oczyszczonych 300 ml białego wytrawnego wina 60 g masła 100 g cebuli, drobno posiekanej 1 łyżka curry Madras w proszku 40 g mąki 1 bouquet garni (związane: natka pietruszki (lub łodygi pietruszki), kilka gałązek

karmelowy

Proponowane wyszukiwania