łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na lukier maślany: 50 g miękkiego masła 200 g cukru pudru 1/2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżka mleka Składniki na dekorację: pianki białe marshmallow 2 łyżki cukru szczypta zielonego barwnika spożywczego w proszku kropla wody perełki i gwiazdki cukrowe W jednej misce mieszamy suche składniki na babeczki czyli mąkę, cukier trzcinowy, cynamon
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidoskonała na zbliżający się wielkimi krokami karnawał ... Śledzik w oleju z warzywami SKŁADNIKI: 5 płatów śledziowych z oleju 2 ogórki kiszone papryka czerwona mała puszka kukurydzy cebula biała oliwa bądź olej PRZYGOTOWANIE: Śledzie kroimy w plastry bądź kostkę i przekładamy do miseczki. Następnie dodajemy pokrojoną w paseczki cebulę oraz paprykę - zalewamy olejem i zostawiamy pod przykryciem
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiKurczak na naszym blogu pojawia się dość często. Obie bardzo lubimy białe mięso. Jest ono zdrowe i szybkie w przygotowaniu. Pieczenie czy smażenie bądź przygotowywanie go na parze zajmuje o wiele mniej czasu niż innych mięs. Dzisiaj postawiłam na kurczaka, przygotowałam go w inny sposób niż zazwyczaj, mianowicie upiekłam go w piekarniku w towarzystwie cytryny. Kurczak pieczony
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkibiałek i mieszamy łyżką. Masę dzielimy na trzy części, do pierwszej dodajemy kakao, do drugiej mak, a trzecią zostawiamy czystą. Przekładamy do foremki najpierw całą masę kakaową, póżniej białą, a na końcu z makiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 50 minut. Wystudzoną babkę dekorujemy polewami i ozdobami
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiniepieczonym z dodatkiem pomidorów i bazylii, które były jedną z trzech wariacji smakowych otrzymanych przez Nas do przetestowania. Twarogowa pasta z makrelą w pomidorach SKŁADNIKI: 120 g twarogu białego chudego 1 puszka makreli w pomidorach 1 ząbek czosnku szczypiorek Pasta podana na habżykach . PRZYGOTOWANIE: Twaróg biały najlepiej chudy kruszymy bądź rozgniatamy widelcem i przekładamy do miseczki. Czosnek obieramy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidynia w zupie kremie to dla mnie teraz duet idealny. Krem z dyni z kurczakiem SKŁADNIKI: 1 kg dyni 200 m l mleka 2 marchewki 1 cebula biała 1 cebula czerwona pieprz, sól zielenina do dekoracji gęsty jogurt naturalny 1 łyżka masła 2 filety z kurczaka przyprawa do kurczaka 2 łyżki oleju grzanki graham do podania PRZYGOTOWANIE: Dynię
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkijest śledź z jajkiem i porem. Ta sałatka sprawdza się na wszystkich domowych imprezkach. Sałatka śledziowa z porem SKŁADNIKI: 600 g matiasów 1l mleka 4 jajka ½ pora (biała część) 2 łyżki majonezu 150 ml jogurtu naturalnego pieprz do smaku szczypiorek do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Matiasy dwukrotnie płuczemy w zimnej wodzie, a następnie moczymy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikrajanka Czaniecki 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki kakao 1 jajko 1/3 szklanki oleju 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 10 suszonych daktyli 50 g białej czekolady czekoladowa posypka PRZYGOTOWANIE : Zaczynamy od wymieszania w misce składników suchych czyli mąki, proszku do pieczenia, cukru i kakao. Następnie dodajemy jajko i olej i mieszamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiliście mam mrożone o wiele szybciej się gotują. To taki mój sprawdzony sposób na szybsze gołąbki. Wigilijne gołąbki z pieczarkami SKŁADNIKI: 8 - 10 małych bądź średnich liści z białej kapusty (ja użyłam mrożonych szybko się ugotowały) 500 g pieczarek 200 g ryżu olej cebula sól i pieprz magii PRZYGOTOWANIE: Ryż gotujemy w osolonej wodzie na sypko. Przesypujemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwłoskimi. Całość połączona jest jogurtem naturalnym i tak naprawdę nie wymaga doprawiania przyprawami. Sałatka z kapusty pekińskiej z brzoskwiniami i orzechami SKŁADNIKI: 1/2 kapusty pekińskiej 1/2 puszki fasolki białej 1/2 puszki groszku 1/2 puszki kukurydzy 2 ogórki konserwowe 4 połówki brzoskwiń z puszki 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 garść orzechów włoskich PRZYGOTOWANIE: Kapustę pekińską drobno szatkujemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidodanie do nich suszonej mięty i muszę przyznać że pomysł był trafiony. Kluski nabrały orzeźwiającego aromatu i smaku. Kluski leniwe z miętą SKŁADNIKI: 250 g sera białego 1 płaska łyżeczka suszonej mięty Skworcu 3/4 szklanki mąki 1 jajko szczypta soli PRZYGOTOWANIE: Ser biały dokładnie rozgniatam, bądź miksuję. Oddzielam żółtko od białka, po czym do białka
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimnie jest naj naj...najlepsza i dzisiaj częstuję Was taką o to aromatyczną zupką ... Zupa fasolowa SKŁADNIKI: 2 szklanki fasoli jaś 1 marchewka 1/2 pietruszki 1 cebula biała 2 ząbki czosnku 150 g boczku parzonego 100 g kiełbasy śląskiej olej sól i pieprz do smaku 1 łyżka majeranku 1 listek laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiLubicie fasolę? Ja bardzo. Do przygotowania tej potrawy wykorzystałam resztki wędlin, które zalegały mi w lodówce. Wyszła pyszna, sycąca potrawa, idealna na obiad jednodaniowy. SKŁADNIKI: 300g fasoli białej perłowej, 400g żeberek wieprzowych, 250g kiełbasy cienkiej, 250g szynki wędzonej, 1 cebula, 1 marchewka, 1/2 pietruszki, 3 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 1/2 łyżki kminku, 1 łyżka przyprawy uniwersalnej
Tradycyjna kuchnia KasiPapryka marynowana Składniki : 3 kg papryki czerwonej 3 szt. cebuli 2 główki czosnku olej liść laurowy pieprz czarny cały ziele angielskie gorczyca biała sól,ocet,cukier,woda Sposób wykonania: Paprykę pokroić w paski i usunąć gniazda nasienne.Wrzucić do gotującej wody na 2 minuty aby troszkę zmiękła.Następnie odcedzić i ostudzić.Do każdego słoika 0,7 l pokroić
Przepisy i porady kulinarnesmakuje. Smacznego ! PAMIĘTAJ ! - Formy do pieczenia z czarnej lub ciemno barwionej blachy są ekonomiczniejsze,bo łatwiej absorbują ciepło i przekazują je wprost do ciasta. Formy z białej blachy odbijają promieniowanie cieplne i nie przekazują go tak dobrze do ciasta. Czas pieczenia może wydłużyć się nawet do 20 % !! Jeśli masz pytania napisz,chętnie odpowiem i doradzę
Przepisy i porady kulinarne