biała - 7122 przepisów (strona:269/475)

Słodkie środy - babeczki choinki z lukrem maślanym 139

łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na lukier maślany: 50 g miękkiego masła 200 g cukru pudru 1/2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżka mleka Składniki na dekorację: pianki białe marshmallow 2 łyżki cukru szczypta zielonego barwnika spożywczego w proszku kropla wody  perełki i gwiazdki cukrowe W jednej misce mieszamy suche składniki na babeczki czyli mąkę, cukier trzcinowy, cynamon

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Śledziowa sałatka w oleju z warzywami 200

doskonała na zbliżający się wielkimi krokami karnawał ...  Śledzik w oleju z warzywami  SKŁADNIKI: 5 płatów śledziowych z oleju 2 ogórki kiszone papryka czerwona mała puszka kukurydzy cebula biała   oliwa bądź olej PRZYGOTOWANIE: Śledzie kroimy w plastry bądź kostkę i przekładamy do miseczki. Następnie dodajemy pokrojoną w paseczki cebulę oraz paprykę - zalewamy olejem i zostawiamy pod przykryciem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kurczak pieczony z nutą cytryny 182

Kurczak na naszym blogu pojawia się dość często. Obie bardzo lubimy białe mięso. Jest ono zdrowe i szybkie w przygotowaniu. Pieczenie czy smażenie bądź przygotowywanie go na parze zajmuje o wiele mniej czasu niż innych mięs.  Dzisiaj postawiłam na kurczaka, przygotowałam go w inny sposób niż zazwyczaj, mianowicie upiekłam go w piekarniku w towarzystwie cytryny.  Kurczak pieczony

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Wielkanocna babka majonezowa 297

białek i mieszamy łyżką. Masę dzielimy na trzy części, do pierwszej dodajemy kakao, do drugiej mak, a trzecią zostawiamy czystą. Przekładamy do foremki najpierw całą masę kakaową, póżniej białą, a na końcu z makiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 50 minut.  Wystudzoną babkę dekorujemy polewami i ozdobami

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Twarogowa pasta z makrelą w pomidorach 131

niepieczonym z dodatkiem pomidorów i bazylii, które były jedną z trzech wariacji smakowych otrzymanych przez Nas do przetestowania. Twarogowa pasta z makrelą w pomidorach  SKŁADNIKI: 120 g twarogu białego chudego 1 puszka makreli w  pomidorach 1 ząbek czosnku szczypiorek Pasta podana na habżykach . PRZYGOTOWANIE: Twaróg biały najlepiej chudy kruszymy bądź rozgniatamy widelcem i przekładamy do miseczki. Czosnek obieramy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - krem z dyni z kurczakiem 139

dynia w zupie kremie to dla mnie teraz duet idealny. Krem z dyni z kurczakiem  SKŁADNIKI: 1 kg dyni 200 m l mleka 2 marchewki 1 cebula biała 1 cebula czerwona pieprz, sól zielenina do dekoracji gęsty jogurt naturalny 1 łyżka masła 2 filety z kurczaka przyprawa do kurczaka 2 łyżki oleju grzanki graham do podania PRZYGOTOWANIE: Dynię

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sałatka śledziowa z porem 305

jest śledź z jajkiem i porem. Ta sałatka sprawdza się na wszystkich domowych imprezkach.  Sałatka śledziowa z porem  SKŁADNIKI: 600 g matiasów 1l mleka 4 jajka ½ pora (biała część) 2 łyżki majonezu 150 ml  jogurtu naturalnego pieprz do smaku szczypiorek do dekoracji  PRZYGOTOWANIE: Matiasy dwukrotnie płuczemy w zimnej wodzie, a następnie moczymy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Ciasto makaronowe z daktylami 197

krajanka Czaniecki 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki kakao 1 jajko 1/3 szklanki oleju 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 10 suszonych daktyli 50 g białej czekolady czekoladowa posypka  PRZYGOTOWANIE : Zaczynamy od wymieszania w misce składników suchych czyli mąki, proszku do pieczenia, cukru i kakao.  Następnie dodajemy jajko i olej i mieszamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Wigilijne gołąbki z pieczarkami 205

liście mam mrożone o wiele szybciej się gotują. To taki mój sprawdzony sposób na szybsze gołąbki.   Wigilijne gołąbki z pieczarkami SKŁADNIKI: 8 - 10 małych bądź średnich liści z białej kapusty  (ja użyłam mrożonych szybko się ugotowały) 500 g pieczarek 200 g ryżu olej cebula sól i pieprz magii PRZYGOTOWANIE: Ryż gotujemy w osolonej wodzie na sypko. Przesypujemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - Sałatka z kapusty pekińskiej z brzoskwiniami i orzechami 147

włoskimi. Całość połączona jest jogurtem naturalnym i tak naprawdę nie wymaga doprawiania przyprawami.  Sałatka z kapusty pekińskiej z brzoskwiniami i orzechami SKŁADNIKI: 1/2 kapusty pekińskiej 1/2 puszki fasolki białej 1/2 puszki groszku 1/2 puszki kukurydzy 2 ogórki konserwowe 4 połówki brzoskwiń z puszki 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 garść orzechów włoskich    PRZYGOTOWANIE: Kapustę pekińską drobno szatkujemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kluski leniwe z miętą 106

dodanie do nich suszonej mięty i muszę przyznać że pomysł był trafiony. Kluski nabrały orzeźwiającego aromatu i smaku.  Kluski leniwe z miętą  SKŁADNIKI:  250 g sera białego 1 płaska łyżeczka suszonej mięty Skworcu 3/4 szklanki mąki 1 jajko szczypta soli   PRZYGOTOWANIE: Ser biały dokładnie rozgniatam, bądź miksuję. Oddzielam żółtko od białka, po czym do białka

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zupa fasolowa 155

mnie jest naj naj...najlepsza i dzisiaj częstuję Was taką o to aromatyczną zupką ...  Zupa fasolowa SKŁADNIKI: 2 szklanki fasoli jaś 1 marchewka 1/2 pietruszki 1 cebula biała 2 ząbki czosnku 150 g boczku parzonego  100 g kiełbasy śląskiej olej sól i pieprz do smaku 1 łyżka majeranku 1 listek laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Chłopski garnek z fasolą i wędliną 158

Lubicie fasolę? Ja bardzo. Do przygotowania tej potrawy wykorzystałam resztki wędlin, które zalegały mi w lodówce. Wyszła pyszna, sycąca potrawa, idealna na obiad jednodaniowy. SKŁADNIKI: 300g fasoli białej perłowej, 400g żeberek wieprzowych, 250g kiełbasy cienkiej, 250g szynki wędzonej, 1 cebula, 1 marchewka, 1/2 pietruszki, 3 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 1/2 łyżki kminku, 1 łyżka przyprawy uniwersalnej

Tradycyjna kuchnia Kasi
Papryka czerwona marynowana. 541

Papryka marynowana Składniki : 3 kg papryki czerwonej 3 szt. cebuli 2 główki czosnku olej liść laurowy pieprz czarny cały ziele angielskie  gorczyca biała sól,ocet,cukier,woda Sposób wykonania: Paprykę pokroić w paski i usunąć gniazda nasienne.Wrzucić do gotującej wody na 2 minuty aby troszkę zmiękła.Następnie odcedzić i ostudzić.Do każdego słoika 0,7 l pokroić

Przepisy i porady kulinarne
Sękacz jabłkowo - bananowy. 148

smakuje. Smacznego ! PAMIĘTAJ ! -   Formy do pieczenia z czarnej lub ciemno barwionej blachy są ekonomiczniejsze,bo łatwiej absorbują ciepło i przekazują je wprost do ciasta.   Formy z białej blachy odbijają promieniowanie cieplne i nie przekazują go tak dobrze do ciasta. Czas pieczenia może wydłużyć się nawet do 20 %  !! Jeśli masz pytania napisz,chętnie odpowiem i doradzę

Przepisy i porady kulinarne

Proponowane wyszukiwania