biała - 7122 przepisów (strona:272/475)

Pain au Levain Fendu 76

dopiero co z kamienia wyciągnięty...częstujcie się ,smacznego... Pain au Levain Fendu Składniki na 3 bochenki:ja upiekłam 2 bo nie weszły by mi 3 na kamień * 1000g białej pszennej maki chlebowej * 60g maki pszennej razowej * 60g żytniej maki razowej * 680g wody * 300g pszennego zaczynu zakwasowego 100% * 24g soli * 5g drożdży instant (opcjonalnie) Mąki wsypać do dużej miski, dodać

w mojej kuchni
FILET W WARZYWACH I KASZA JAGLANA 157

Inulina jest dobrym zagęstnikiem do zup czy sosów (w miejsce tradycyjnej białej mąki). Po roztarciu z olejem i dowolnymi dodatkami otrzymujemy słodką pastę, którą możemy posmarować naleśniki, wafle lub pieczywo. Sprawdza się ona także jako składnik ciasta, dodając smakuróżnym domowym wypiekom - dzięki niej zyskują na teksturze i trwałości, a kruche ciastka na chrupkości. Inulinę możemy również dodać do wszelkiego

w mojej kuchni
barwy jesieni---colori autunnali 136

pieczenia 1/2 szklanki oleju słonecznikowego 1 kisiel cytrynowy 1 kisiel wiśniowy 1 łyżka kakao 1/2 szklanki maku kropla  barwnika spożywczego Masło ucieramy w misie miksera na puszystą białą masę. Potem jedno po drugim, stopniowo, dodajemy żółtka cały czas ucierając. Na koniec dodajemy olej nadal ucierając. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do misy miksera wciąż miksując

w mojej kuchni
ŚLEDZIE SOLONE W SŁOIKU + EKSPRESOWA SAŁATKA PAPRYKOWA. 223

Teraz już wiemy, za nami nie chodziły śledzie - chodził za nami genialny plan. Pyszności wyszły wyśmienicie.  ŚLEDZIE:  - 1 kg śledzi solonych (płaty bez skóry) - 2 kg cebuli (biała i czerwona pół na pół) - pół szklanki oleju - 3-4 łyżki majonezu - łyżeczka domowej przyprawy typu vegeta. płaty śledziowe moczymy całą noc, zmieniając kilka razy wodę, następnie dokładnie osuszamy

Wypisz Wymaluj
Przyprawy. Co, jak i do czego ! 137

wszystkiego. A do twarogu to już obowiązkowo :-) Gałka muszkatołowa, to kolejna korzenna przyprawa o orzeźwiającym, lekko pikantnym smaku z właściwościami rozgrzewającymi. W kuchni dodawana najczęściej do pasztetów, szpinaku, białych  sosów  oraz dań mlecznych aby nadać wyrazistości. Najlepiej kupować całe gałki i samemu trzeć na tarce pod koniec gotowania.                Uwaga

Życie na widelcu
Snikers 308

Masa Krówkowa np. https://3-mmedia.frisco.pl/id,79442/h,360/w,360/ posiekane orzechy, gorzka czekolada potarta do dekoracji Wykonanie: Robimy ciemny biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z cukrem pudrem na białą, sztywną pianę. Dodajemy żółtka i dokładnie miksujemy. Następnie przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką. Formę o wymiarach 38 cm x 23 cm, smarujemy dokładnie margaryną

Piekę, bo lubię
Kolorowe Donaty w Kropeczki 252

kilka porcji w zależności ile kolorów donatów chcemy uzyskać i do każdej z nich dodajemy po odrobinie barwnika (pozostawiamy ok. 2-3 łyżki lukru w kolorze białym). Donatki maczamy w przygotowanych lukrach i odstawiamy na tackę. Gdy lukier zastygnie za pomocą szprycy z niedużą, okrągłą tylką "malujemy" kropeczki.    Moje posty

Słodka Strona
Wegańska Wielkanoc - PISANKI Z MASY SOLNEJ oraz DLACZEGO NIE JEMY JAJEK? 157

powstać fajna, plastyczna masa, nie lepiąca się do rąk. W razie potrzeby można dodać troszkę wody albo podsypać trochę mąki, nieważna jest tu aptekarska dokładność... Część masy możemy pozostawić białą i dopiero po wyschnięciu pomalować jajka, część możemy pokolorować od razu,  używając do tego barwników w proszku. Takie barwniki każdy ma w domu - kurkuma, papryka, kakao, cynamon :) Można

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Wegański CHLEBEK BANANOWY + ORKISZOWE BABECZKI BANANOWE 174

prościej, tym smaczniej". Potrzebne będą więc jedynie: - 4 dojrzałe banany (im bardziej brązowe i miękkie, tym lepiej, ciasto wyjdzie słodkie bez dodatku jakiegokolwiek cukru), - 2 szklanki mąki (może być biała ale polecam razową a do babeczek najbardziej orkiszową - możecie zdobyć ją drogą kupna  np. tutaj :)  - dobrze sprawdzi się też mąka orkiszowa pół na pół z otrębami orkiszowymi

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Dlaczego weganizm cz. 3 + HUMMUS 165

zobaczy, co i jak. Od tamtej pory nie wziął do ust żadnego produktu pochodzenia zwierzęcego, żadnych jajek, żadnego sera, a nawet lodów, nie za wiele też cukru i białej mąki. Przestał zabierać ze sobą snickersy i batony energetyzujące na długie trasy, a przytwierdzaną do paska torebkę wypełniał ryżowymi burritos, chlebkami pita faszerowanymi HUMMUSEM i oliwkami oraz kanapkami z wypiekanego

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Gołąbki z mieszanki kasz i ryżu 142

życiu. obyło się bez większych wpadek... a to, że przy odcedzaniu kapusty oparzyłam się wrzącą wodą to nic wielkiego. trud się opłacił :) zapraszam na gołąbeczki: Składniki: -1 średniej wielkości biała kapusta -300 g dowolnego mięsa mielonego (zamiennie można użyć gulaszu angielskiego w konserwie) -100 g ryżu -100 g kaszy gryczanej -85 g kaszy kuskus -1 cebula -masło (do podsmażenia

KasiekGotuje
Pomidorowe curry Nigelli z ryżem jaśminowym 224

Składniki ryż jaśminowy 250g ryżu basmati 2 torebki herbaty jaśminowej 0,5l wrzącej wody (np zagrzanej w czajniku) sól curry Nigelli 700g pomidorków cherry 200g zielonego groszku 2 średnie białe cebule 3 ząbki czosnku 1 czubata łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka garam masala 1/3 łyżeczki chilli pieprz cayenne 1/2 łyżeczki musztardy z gorczycą olej  sól Sposób przygotowania Cebulę pokroić

W kuchni wieczorem
Fish pie, czyli zapiekanka rybna po angielsku z moimi wariacjami. 185

tuńczyka -płat świeżego śledzia, ja kupiłem filet ze skórą, więc go obieram -ok 400 ml mleka -puszka groszku konserwowego -puszka kukurydzy konserwowej -kg ziemniaków ugotowanych -łyżeczka masła -por, część biała, posiekany -szalotka posiekana -łyżeczka masła -łyżeczka śmietany 12% -liść laurowy -4 ziarna ziela angielskiego -duża szczypta soli, tymianku, suszonej natki pietruszki, rozmarynu i ząbek czosnku; wszystkie składniki ucieramy

BaRepas
Tradycyjnie- Gołąbki 362

słowem nie darzę sympatią tradycyjnej kuchni. Lubię jeść lekko, uwielbiam makarony, dziki ryż, ryby, dziczyzne wolno pieczoną w czerwonym winie. Wybór padł na Gołąbki- sprofanowałam tradycyjny przepis mojej babci- białą kapustę zastąpiłam włoską, zamiast mielonej wieprzowiny wykorzystałam pierś z kurczaka, a co najważniejsze! Wywróciłam do góry nogami proporcje zwiększyłam ilośc mięsa, zmniejszyłam zawartość ryżu, a całość skompałam w pysznym

Zapiski Młodej Żony
Pikantny makaron w stylu tajskim z czerwonym curry i masłem orzechowym 173

około 7-8 minut. Tofu pokroić w kostkę, posypać słodka papryką (na smak) i podsmażyć na złoto, na osobnej patelni. Warzywa zalać bulionem lub wodą, dodać mleczko kokosowe (głównie białą część) i masło orzechowe, dobrze wymieszać i dodać przyprawy. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez kilka minut, po czym dorzucić surowy makaron i wymieszać całość

Pełna Lodówka

Proponowane wyszukiwania