biała - 7122 przepisów (strona:256/475)

Mandarynkowe ciasto świąteczne 194

obrać (najlepiej ściąć nożem przeciwległe końcówki, położyć na ściętej części i nożem obierać skórkę, krojąc od góry do dołu ruchem lekko zaokrąglonym – tak aby odciąć skórę wraz z białą błonką). Obrane owoce pokroić na 1 cm plasterki i usunąć pestki. W suchym rondlu wsypać cukier. Dodać gwiazdki anyżu. Postawić na ogniu. Kiedy cukier zacznie się rozpuszczać, poruszać delikatnie

Moja Delicja
Ciasteczka na Walentynki 170

domowego, np. takiego ) 150 g mąki pszennej 1 białko kilka łyżek ulubionego dżemu, np. morelowego brzoskwiniowego odrobina cukru do posypania ciasteczek   Przygotowanie: Masło utrzeć z cukrem pudrem na białą puszystą masę. Dodać żółtko, wanilię i krótko zmiksować (około 10 sekund). Partiami wmieszać mąkę, krótko i tylko do połączenia składników. Ciasto wyłożyć na blat lekko oprószony mąką i uformować

Moja Delicja
Ciasto marchewkowe najlepsze 1801

patyczka. Wyjąć z pieca, odczekać 10 minut a następnie przełożyć ciasto na kratkę. Ostudzić. Przygotować krem: Do misy miksera włożyć miękkie masło wraz z cukrem pudrem. Utrzeć na puszystą, białą masę. Dodać ekstrakt waniliowy i nie przerywając ucierania dodawać stopniowo serek (nie mieszać zbyt długo). Ostudzone ciasto marchewkowe przekroić wzdłuż na pół. Rozsmarować połowę kremu, rozłożyć drobno pokrojonego ananasa

Moja Delicja
Cytrynowo-jagodowe ciasto jogurtowe / Lemon blueberry yogurt cake 196

wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny, dodaj więcej cukru lub soku w razie potrzeby w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wyjmij ostygnięte ciasto z formy, polej lukrem, opcjonalnie posyp białą czekoladą i podawaj. Smacznego! English version Lemon blueberry yogurt cake (10 servings) Ingredients: 1½ cups +2 tbsp flour, divided 2 tsp baking powder ½ tsp salt ½ cup vegetable

karmelowy
Sernik na zimno z truskawkowym musem 1164

przygotowań :) Składniki na spód (śr. 23 cm): 220 g kakaowych ciastek 100 g masła, roztopionego Składniki na masę serową: 300 g twarogu z wiaderka 300 g mascarpone 1 tabliczka białej czekolady, rozpuszczonej w kąpieli wodnej 300 ml śmietany 30% 2 płaskie łyżki cukru pudru 3 czubate łyżeczki żelatyny Składniki na galaretkę: 1 1/2 szklanki mrożonych truskawek 1 łyżka cukru

My Culinary Art
Ryba w Cieście z Frytkami - "Fish & Chips" 485

smaków możemy samodzielnie przygotować w naszych domach niezależnie od pory roku. Ryba w Cieście z Frytkami - "Fish & Chips" - Składniki:  ok. 1 kg ziemniaków 500 g filetów z białej ryby (mintaj, dorsz) ciasto: 150 g mąki pszennej 75 ml wody 100 ml mleka jajko łyżka octu 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia odrobina soli i pieprzu ponadto: sól pieprz

Słodka Strona
Zupa krem z batatów 153

ilości przypraw są orientacyjne, możecie je zmieniać według własnych upodobań) 500g batatów 1 litr bulionu  (przydadzą się też gotowana marchew, pietruszka i kawałek selera z rosołu) 1 por (biała i jasnozielona część) 3 duże ząbki czosnku Kawałek imbiru (wielkości 2 dużych kciuków) 200 ml mleka kokosowego 1 limonka (łyżka soku+skórka) 2 łyżki kurkumy 1 plaska łyżka kminu

Zawsze głodna!
Kasza gryczana z brukselką, jarmużem i suszonymi pomidorami 329

jeśli macie kaszę na wagę - do miękkości. Pomidory wyciągnąć ze słoika i odsączyć z oleju. Pokroić w paseczki. Brukselkę opłukać, osuszyć i przekroić na połówki. Z każdej połówki wykroić białą część z dołu. Przełożyć do miski. W miseczce wymieszać syrop z olejem (1 łyżka) i solą. Dokładnie wymieszać i przelać do miski z brukselkami. Całość dokładnie wymieszać

Pełna Lodówka
Tort Wielkanocny Zajączek 317

masy , tak aby ciasto zagniotło i skleiło nam się w ładną kulkę. Za pomocą masy przytw i erdzamy stópki i ogonek.  Cał y tort z zewnątrz smarujemy białą masą, następnie na stópki przyklejamy dodatki z masy cukrowej. Wszystko posypujemy wiórkami kokosowymi. Zieloną galaretkę kroimy d robno i obkładamy dół zajączka dookoła.     SMACZNEGO! :) Przepis na masę cukrową

Czerwona Porzeczka
Pizza z farszem cebulowym 149

domyślacie cebula. Najlepsza jest duża cebula cukrowa, której główka potrafi ważyć nawet kilogram! Jednak nie zawsze uda się ją dostać na targu, dlatego można ją zastąpić zwykłą cebulą ewentualnie białą. Czerwona cebula nie sprawdza się zbyt dobrze w tym farszu.  Podczas przygotowywania tego farszu trzeba uzbroić się w cierpliwość. Cebulę obiera się i kroi w "pióra", a następnie

Pełna Lodówka
Sałata wiosenna z zaręconym kurczakiem w czerwonym sosie 157

pełnowartościowy lunch w pracy, czy drugie śniadanie w szkole :) A tu zajdziesz inne przepisy na szybkie, zdrowe sałaty. Wystarczy kliknąć w nazwę. Z kurczakiem, awokado i orzechami Z kurczakiem, białym serem i granatem Z kurczakiem, pomarańczą i żurawiną A co Ty zabierasz na drugie śniadanie do pracy lub szkoły?  Czekam na odpowiedzi w komentarzach

Mój Smak na Życie
Najlepsze razowe bułeczki do burgerów 157

szczęścia, niecierpliwie wyczekujecie piątkowego wieczoru, kiedy w końcu będziecie mogli rozprostować nogi na kanapie, nie mając kompletnie NIC do roboty, z czystą głową, nie przejmującą się jutrzejszą pracą; z białą kartką, którą przez kolejne 2 dni będziecie mogli zapełniać każdym rodzajem rozrywki, który przyjdzie Wam do głowy.  W końcu docieracie do tego upragnionego dnia, z uśmiechem na ustach

Gotowanie to kochanie
Marcowe przeziębienie i ślimaczki z serkiem 158

się przerzucimy w szkole na co innego, to będę musiała spróbować taki zrobić w domu. Bo tam poszło bardzo szybko, a efekt nawet mnie zachwycił (a zdecydowanie wolę białe pieczywo).  Niemniej, na dysku znalazłam zdjęcia bułeczek, które zrobiłam w sierpniu zeszłego roku. Tak! Tak dawno. Aż mi wstyd... Nie mam pojęcia, jak one się tam zakamuflowały, w każdym razie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
BABKA MARMURKOWA 193

koniec pianę z białek.  Delikatnie mieszamy, dodajemy rodzynki. Do drugiej miseczki odkładamy 7 łyżek jasnego ciasta, dodajemy kakao, miksujemy. Forme z kominem smarujemy masłem, oprószamy bułka tartą. Wlewamy białe ciasto. p[o czym wokół komina wlewamy ciemne. Piekarnik nagrzewamy  do 175 st, pieczemy babkę ok 50 minut

Z Majeczką w kuchni
Tort czekoladowy 212

masła 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki spirytusu Do napaczowania 50 ml wiśniówki 50 ml przegotowanej wody(zimnej) wiśnie z nalewki(bez pestek) Do dekoracji wiśnie kandyzowane płatki z białej czekolady ozdoby z czekolady Przygotowanie: Biszkopt:  Białka ubić na sztywno z solą, dodawać stopniowo cukier i ubijać aż białka będą sztywne i lśniące. Następnie dodawać kolejno po jednym

Ala piecze i gotuje