biała - 7122 przepisów (strona:251/475)

Pasztet staropolski 235

potrzeby ich zmieniać ;) Dzięki kilku rodzajom mięsa pasztet ma bardzo wyrazisty smak. Składniki 1kg rozbefu (wołowina) 1kg świeżego boczku 1kg karkówki 1kg szynki 1/2kg wątróbki wieprzowej 5 białych cebul duży seler korzeniowy liść laurowy ziele angielskie pieprz ziarnisty 5 bułek pszennych 7 jajek 2 szt. gałki muszkatołowej sól, pieprz czarny mielony Sposób przygotowania Mięsa (bez wątróbki) wraz z obranymi cebulami

Pyry na Gaz
Wege hot dog 216

dorzuciłam zwykłą pszenną bułkę. Byle nie za często, od czasu do czasu każdemu się należy. Składniki: 1 podłużna pszenna (lub jakakolwiek inna) bułka 1 sojowa kiełbaska (u mnie była biała kiełbasa Polsoji) kilka plasterków wędzonego tofu kilka plasterków pieczarek nieaktywne płatki drożdżowe dowolne warzywa: sałata, kiełki, pomidor, ogórek, awokado Piekarnik rozgrzej do 180°C. Bułkę przekrój na połówki, połóż

Roślinna - blog wegański
Koktajl z ananasem, kiwi i pomarańczy 177

łyżka miodu, 50 g jogurtu naturalnego. Przygotowanie:     Owoce dokładnie myjemy i obieramy ze skórki. Kiwi kroimy w plasterki, z pomarańcza staramy się usunąć jak najwięcej białych błonek, a ananasa kroimy w kostkę. Dodajemy do owoców miód i jogurt. Miksujemy. Smacznego :) Jeśli szukacie dekoracyjnych słoików to koniecznie zajrzyjcie na stronę More than

Aga w kuchni
Ciasto zebra 201

jeść posypane cukrem pudrem, choć najlepsze jest z polewą kakaową – smakuje jak za dawnych czasów. Ciasto zebra: 5 dużych jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 1 szklanka białej oranżady, sprite’a, 7-up lub wody gazowanej 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej 3 łyżki cukru z wanilią lub wanilinowego 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Poezja smaku
Pomarańczowy puch 125

piankę. Idealne do popołudniowej kawki. Składniki: - 200 g cukru kryształu - 200 g mąki ziemniaczanej - 2 pomarańcze - 6 jajek Przygotowanie: Pomarańcze sparzamy i ścieramy delikatnie skórkę. Miąższ pomarańczy obieramy z białej skórki i błonek a następnie kroimy je na małe kawałeczki i przekładamy do rondelka, w którym dusimy je na małym ogniu przez 20 minut. Rozgotowane pomarańcze miksujemy lub przecieramy

Zainspirowana w kuchni
Drożdżówki z serem na powitanie wiosny 174

pierwsze śniadania i podwieczorki w ogrodzie :), za specjalnym podziękowaniem dla Ewy i Wiesia....Oni z pewnością znajdą na tym zdjęciu to, za co mówię ogromne ,, dziękuję,, :). Proste, smaczne połączenie, biały wiejski twaróg i ciasto drożdżowe.... Składniki na ok. 16-20 sztuk: 70 dag mąki pszennej 300 ml mleka 6 dag drożdży 6,5 dag roztopionego masła 12 dag cukru(...)jaja szczypta soli  Nadzienie: 50 dag sera białego  2 żółtka 4 łyżeczki cukru waniliowego 4-6 łyżek cukru  1. Do ciepłego mleka dodajemy drożdże i łyżkę cukru, mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut, aby drożdże ruszyły. Jajka ubijamy z resztą cukru. Masło rozpuszczamy i odstawiamy, aby przestygło.  2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, masło

Apetyczna babeczka
Leśny mech - tureckie ciasto ze szpinakiem 167

szklanki oleju słonecznikowego 2 szklanki mąki pszennej 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia sok z 1/2 cytryny skórka otarta z 1 cytryny Jajka ubij z cukrem, aż uzyskasz niemalże białą i puszystą masę. Następnie, nie przerywając ubijania, wlewaj ciurkiem olej. Szpinak zmiksuj blenderem lub posiekaj w malakserze i dodaj do masy jajecznej. Wlej sok i skórkę z cytryny

Food Square
Cytrynowe cantuccini z pistacjami 173

cytryn sok z 2 cytryn 3 jajka łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2,5 szklanki mąki 200 g obranych solonych pistacji Masło utrzeć z cukrem na białą masę. Dodać jajka, skórkę i sok z cytryn. Powoli wsypywać mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia - na tym etapie ciasto mieszać ręcznie i w razie gdyby

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Ciastka owsiane ze słonecznikiem 194

łyżki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Na suchej patelni uprażyć słonecznik i odstawić do ostudzenia. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym oraz aromatem na gładką, białą masę. Wsypać mąkę, sól i proszek do pieczenia i zagnieść ciasto. Dodać ostudzone ziarna słonecznika i płatki owsiane i ponownie zagnieść ciasto - będzie ono miękkie i tłuste. Z ciasta

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Placuszki dyniowe 163

gładką masę.   Składniki: 2 szklanki puree dyniowego 2 jaja 1 i 1/2 szklanki kefiru (może być również kwaśna śmietana lub maślanka) 1 i 3/4 szklanki mąki (wymieszałam białą z pełnoziarnistą) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki soli 1 łyżka oleju   Jajka dokładnie rozbełtać trzepaczką. Dodać kefir i dokładnie wymieszać.Stopniowo dodawać puree

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Keks wg. mgazynu Kuchnia 132

zmielonych migdałów 100 ml mleka 300 g kandyzowanych owoców 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na białą puszystą masę. Dodajemy po kolei po jednym jajku. Dosypujemy sól, sodę oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Po trochu wsypujemy mąkę wymieszaną z migdałami. Ustawiamy mikser na najniższe obroty i dodajemy

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
W sam raz na jeden raz: ciasto marchewkowe 146

marchewki (ja trę na grubych okach) 5-6 łyżek orzechów lub bakalii 1/4 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżki sody oczyszczonej łyżka skórki pomarańczowej Jajko ubić z cukrem i olejem na białą i puszystą masę. Dodając mąkę, cynamon, sodę oczyszczoną cały czas miksować. Na sam koniec dodać startą marchew i bakalie wg. uznania - ja dodaję tylko orzechy, bo nie przepadam

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Makowiec z jabłkiem 147

zmielić - ja użyłam blendera. W przepisie z którego korzystałam radzono, aby odcisnąć mak z mleka, ale ja tego nie zrobiłam. Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami na gładką, białą masę. Dodawać po kolei olejek waniliowy, proszek do pieczenia, kaszę mannę, migdały, jabłka, mak. Na samym końcu delikatnie wmieszać do wszystkiego pianę ubitą z białek. Przelać do blachy wyłożonej

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Drożdżowe gofry typu belgijskiego 154

garnku na niewielkim ogniu podgrzewamy mleko i dodajemy masło tak, żeby się roztopiło. Odstawiamy do przestygnięcia. 1 jajko i 1 żółtko ubijamy z pozostałym 50 g cukru na gadką, białą masę. Dodajemy przestudzone, ciepłe masło z mlekiem i dokładnie mieszamy. Dosypujemy powoli suche składniki cały czas mieszając. Miskę przykryć czystą ściereczkę i odstawić na około 45 minut w ciepłe

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Ciasto z maronów, czyli kasztany jadalne na talerzu 150

gotujemy około 20-30 minut w posolonej wodzie. Po tym czasie obieramy ze skóry i przeciskamy przez praskę lub rozdrabniamy dokładnie blenderem lub mikserem. Jajka miksujemy z cukrem na białą masę. Dodajemy połowę masy kasztanowej, miękkie masło, mąkę, sól i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy i wylewamy do formy. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni, wyjmujemy

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!

Proponowane wyszukiwania