biała - 7122 przepisów (strona:244/475)

Pesto z czosnku niedźwiedziego i jarmużu 150

herkulesowe, wygląda raczej wiotko.  Kiedyś z powodzeniem stosowany w medycynie ludowej, dzisiaj zepchnięty do lamusa, bo wypiera go gatunek pospolity. Czosnek dziki (niedźwiedzi), to zielone liście i białe kwiatki. Na stół trafił dzięki zapachowi i silnemu aromatowi czosnku. Te dobrodziejskie liście mają dużo witaminy C. Mają praktycznie wszystkie właściwości „zwykłego” czosnku: obniżają poziom cholesterolu i wspomagają w oczyszczaniu organizmu

Bon Appetit Małgorzaty
Tarta z kajmakiem i bananami 222

piasek. Tortownicę o średnicy 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć ciasteczka, wcisnąć w dno i boki formy. Schłodzić w lodówce. Nadzienie: 150 g mascarpone 250 g masy kajmakowej 50 g białej czekolady 200 g kremówki 2 banany Mascarpone zmiksować z masą kajmakową do gładkości. Dodać roztopioną czekoladę i dokładnie połączyć. Banany pokroić w około 0,5 cm plasterki. Masę wyłożyć

Domowa cukiernia Ewy
Kotleciki z tuńczyka w oleju z ostrym sosem 212

sprawdzą się jako przekąska, możemy zrobić większe i podać na ciepło jako część obiadu. Polecam.  składniki 11 - 12 sztuk Kotleciki puszka tuńczyka w oliwie 175 g - mała puszka białej fasoli Cannellini na parze łyżka szczypiorku łyżka posiekanej pietruszki 1/2 cebuli , drobno posiekanej 1/3 szklanki tartej bułki + dodatkowo do obtoczenia 1 jajko płatki papryki do smaku Sól i świeżo

Stare Gary
Jajka w innym spojrzeniu 138

który wtykamy szczypiorek pokrojony na nieduże kawałki. Muchomor Ścinamy wierzch średniego pomidora i go wydrążamy. Tak przygotowany kapelusz umieszczamy na jajku, któremu możemy obciąć spód aby dobrze stał. Białe kropki wykonujemy majonezem - na czubek noża nakładamy majonez i delikatnie dotykamy nim pomidora. Łódeczki Jajka przekrawamy na pół. Żagle wykonujemy wycinając trójkąty lub prostokąty z sera lub wędliny. Żagle mocujemy

Mama Gotuje
Żur 141

warzyw ugotowanym na wodzie spod boczku i kiełbasy. Ciężko mi powiedzieć która wersja jest smaczniejsza, mnie smakują obie. Składniki: 500 ml zakwasu na żur 2 l wody 200 g białej kiełbasy 200 g wędzonego boczku 3 cebule 500 g ziemniaków ½ dużego selera 1 pietruszka 2 marchewki 2 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu 1 łyżka majeranku

Mama Gotuje
Żur Zabielany 141

sycący. Zagęszcza go nie tylko zakwas ale i ziemniaki i śmietana. Doskonały nie tylko na świąteczne obiady. Składniki: 500 ml zakwasu na żur 1,5 l wody 200 g białej kiełbasy 200 g wędzonego boczku 1-2 cebule 500 g ziemniaków 2 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 20 ziaren pieprzu 1 łyżka majeranku 3 ząbki czosnku sól pieprz

Mama Gotuje
Crème brûlée 187

mnie najlepiej smakuje gdy jest dobrze schłodzony, np. po nocy spędzonej w lodówce. Przepis ten wystarczy na przygotowanie około 6 kokilek. Składniki: 5 żółtek 400 ml śmietany 36% ¼ szklanki białego cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub 1 laska wanilii brązowy cukier do posypania kremu Wykonanie: Biały cukier i cukier z wanilią wymieszać ze sobą, dodać do żółtek

Mama Gotuje
Tort z masą maślaną 195

Przygotować herbatę do nasączenia ciasta: Zaparzyć mocną herbatę (ok. ⅔ szklanki), dodać sok z cytryny, alkohol i wszystko wymieszać. Biszkopt przeciąć na 3 części. Pierwszy blat nasączyć herbatą i posmarować białą masą. Na masę położyć drugi blat i delikatnie docisnąć. Drugi blat nasączyć herbatą i posmarować ciemną masą. Spód trzeciego blatu posmarować powidłami. Trzeci blat położyć na ciemnej masie

Mama Gotuje
Ciasto drożdżowe - Mikołaj 163

dodać czerwony barwnik spożywczy i posmarować nim czapkę, nos i usta Mikołaja. Piec w temperaturze 180 o C przez około 30 minut. Po upieczeniu można jeszcze pomalować pompon mikołaja białym lukrem. 2 - 3 łyżeczki cukru pudru rozetrzeć z odrobiną soku z cytryny

Mama Gotuje
Domowe hamburgery 124

pyszne hamburgery. W przygotowaniu inspirował się przepisem Magdy Gessler, który pojawił się w jednym z odcinków kuchennych rewolucji. Hamburgery wyszły rewelacyjnie. Składniki: 500 g mięsa wołowego ½ łyżeczki imbiru ½ łyżeczki białej gorczycy ½ łyżeczki ziaren kolendry ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 100 ml bulionu sól sos hamburgerowy: majonez musztarda dodatkowo: bułki hamburgerowe ketchup sałatka z ogórków dowolne dodatki Wykonanie

Mama Gotuje
Drożdzowa tarta z botwinką i serem gorgonzolla 86

łyżeczka soli 1 łyżeczka miałkiego cukru 10 g świeżych drożdży lub 5 g suszonych 1 jajko 2 łyżki oliwy z oliwek Nadzienie: pęczek botwinki   200 g sera białego 100g sera Gorgonzolla   1 jajko 1 łyżka śmietany  sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz, 1 ząbek czosnku, świeży koperek Do miski przesiać mąkę, sól i cukier, w środku(...)buraczków włożyć do garnka z niewielką ilością wrzącej, osolonej wody. Gotować przez około 3 minuty, do miękkości, następnie odcedzić, dokładnie odcisnąć i posiekać na 0,5 - 1 cm kawałki. Biały ser  rozdrobnić widelcem i d okładnie wymieszać z posiekaną botwinką, jajkiem i czosnkiem. Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm wyłożyć nim formę .Odciąć na wysokości formy. Na ciasto wyłożyć

MarciochaKucharzy
Lasagne ze szpinakiem i gorgonzollą 148

mąkę i smażyć przez około 2 minuty na umiarkowanym ogniu ciągle mieszając. Stopniowo wlewać mleko cały czas mieszając aż sos zgęstnieje i będzie gładki. Doprawić solą, gałką muszkatołową,  białym pieprzem, zagotować a następnie odstawić z ognia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę żaroodporną  posmarować cienko oliwą . Dno wyłożyć płatami ciasta, wyłożyć 1/3 szpinaku, rozkruszoną gorgonzole i fetę

MarciochaKucharzy
Schab zapiekany ze szparagami w sosie serowym 134

niesamowite!! Najlepiej odwiedzić Zamek Moszna gdy kwitną azalie :D tzn. teraz w maju/czerwcu Schab zapiekany ze szparagami w sosie serowym z pieczonymi ziemniakami SKŁADNIKI: 5 kotletów wieprzowych pęczek białych szparagów kilka młodych ziemniaków śmietana 18% serek topiony ser żółty sól, pieprz, pietruszka, cukier, czerwona papryka chilli Szparagi i ziemniaki obrać i podgotować na parze, dodając sól i pół łyżeczki cukru

MarciochaKucharzy
Jajko sadzone w białej kiełbasie 139

Idealne śniadanie na dzień dziecka :D SKŁADNIKI: 4 cienkie białe kiełbaski (lub parówki)  4 jajka  łyżka masła  sól i pieprz Kiełbaski rozcinamy przez środek starając się nie porozcinać brzegów. Wspomagając się wykałaczkami powkładać je w parówkę w dwóch miejscach, aby rozchylić brzegi parówki i uzyskać kształt "oka". Tak przygotowane kiełbaski przekładamy na rozgrzaną patelnię z roztopioną łyżką

MarciochaKucharzy