piasek. Tortownicę o średnicy 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć ciasteczka, wcisnąć w dno i boki formy. Schłodzić w lodówce. Nadzienie: 150 g mascarpone 250 g masy kajmakowej 50 g białej czekolady 200 g kremówki 2 banany Mascarpone zmiksować z masą kajmakową do gładkości. Dodać roztopioną czekoladę i dokładnie połączyć. Banany pokroić w około 0,5 cm plasterki. Masę wyłożyć
Domowa cukiernia Ewysprawdzą się jako przekąska, możemy zrobić większe i podać na ciepło jako część obiadu. Polecam. składniki 11 - 12 sztuk Kotleciki puszka tuńczyka w oliwie 175 g - mała puszka białej fasoli Cannellini na parze łyżka szczypiorku łyżka posiekanej pietruszki 1/2 cebuli , drobno posiekanej 1/3 szklanki tartej bułki + dodatkowo do obtoczenia 1 jajko płatki papryki do smaku Sól i świeżo
Stare Garyktóry wtykamy szczypiorek pokrojony na nieduże kawałki. Muchomor Ścinamy wierzch średniego pomidora i go wydrążamy. Tak przygotowany kapelusz umieszczamy na jajku, któremu możemy obciąć spód aby dobrze stał. Białe kropki wykonujemy majonezem - na czubek noża nakładamy majonez i delikatnie dotykamy nim pomidora. Łódeczki Jajka przekrawamy na pół. Żagle wykonujemy wycinając trójkąty lub prostokąty z sera lub wędliny. Żagle mocujemy
Mama Gotujewarzyw ugotowanym na wodzie spod boczku i kiełbasy. Ciężko mi powiedzieć która wersja jest smaczniejsza, mnie smakują obie. Składniki: 500 ml zakwasu na żur 2 l wody 200 g białej kiełbasy 200 g wędzonego boczku 3 cebule 500 g ziemniaków ½ dużego selera 1 pietruszka 2 marchewki 2 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu 1 łyżka majeranku
Mama Gotujesycący. Zagęszcza go nie tylko zakwas ale i ziemniaki i śmietana. Doskonały nie tylko na świąteczne obiady. Składniki: 500 ml zakwasu na żur 1,5 l wody 200 g białej kiełbasy 200 g wędzonego boczku 1-2 cebule 500 g ziemniaków 2 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 20 ziaren pieprzu 1 łyżka majeranku 3 ząbki czosnku sól pieprz
Mama Gotujemnie najlepiej smakuje gdy jest dobrze schłodzony, np. po nocy spędzonej w lodówce. Przepis ten wystarczy na przygotowanie około 6 kokilek. Składniki: 5 żółtek 400 ml śmietany 36% ¼ szklanki białego cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub 1 laska wanilii brązowy cukier do posypania kremu Wykonanie: Biały cukier i cukier z wanilią wymieszać ze sobą, dodać do żółtek
Mama GotujePrzygotować herbatę do nasączenia ciasta: Zaparzyć mocną herbatę (ok. ⅔ szklanki), dodać sok z cytryny, alkohol i wszystko wymieszać. Biszkopt przeciąć na 3 części. Pierwszy blat nasączyć herbatą i posmarować białą masą. Na masę położyć drugi blat i delikatnie docisnąć. Drugi blat nasączyć herbatą i posmarować ciemną masą. Spód trzeciego blatu posmarować powidłami. Trzeci blat położyć na ciemnej masie
Mama Gotujedodać czerwony barwnik spożywczy i posmarować nim czapkę, nos i usta Mikołaja. Piec w temperaturze 180 o C przez około 30 minut. Po upieczeniu można jeszcze pomalować pompon mikołaja białym lukrem. 2 - 3 łyżeczki cukru pudru rozetrzeć z odrobiną soku z cytryny
Mama Gotujepyszne hamburgery. W przygotowaniu inspirował się przepisem Magdy Gessler, który pojawił się w jednym z odcinków kuchennych rewolucji. Hamburgery wyszły rewelacyjnie. Składniki: 500 g mięsa wołowego ½ łyżeczki imbiru ½ łyżeczki białej gorczycy ½ łyżeczki ziaren kolendry ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 100 ml bulionu sól sos hamburgerowy: majonez musztarda dodatkowo: bułki hamburgerowe ketchup sałatka z ogórków dowolne dodatki Wykonanie
Mama Gotujełyżeczka soli 1 łyżeczka miałkiego cukru 10 g świeżych drożdży lub 5 g suszonych 1 jajko 2 łyżki oliwy z oliwek Nadzienie: pęczek botwinki 200 g sera białego 100g sera Gorgonzolla 1 jajko 1 łyżka śmietany sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz, 1 ząbek czosnku, świeży koperek Do miski przesiać mąkę, sól i cukier, w środku(...)buraczków włożyć do garnka z niewielką ilością wrzącej, osolonej wody. Gotować przez około 3 minuty, do miękkości, następnie odcedzić, dokładnie odcisnąć i posiekać na 0,5 - 1 cm kawałki. Biały ser rozdrobnić widelcem i d okładnie wymieszać z posiekaną botwinką, jajkiem i czosnkiem. Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm wyłożyć nim formę .Odciąć na wysokości formy. Na ciasto wyłożyć
MarciochaKucharzymąkę i smażyć przez około 2 minuty na umiarkowanym ogniu ciągle mieszając. Stopniowo wlewać mleko cały czas mieszając aż sos zgęstnieje i będzie gładki. Doprawić solą, gałką muszkatołową, białym pieprzem, zagotować a następnie odstawić z ognia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę żaroodporną posmarować cienko oliwą . Dno wyłożyć płatami ciasta, wyłożyć 1/3 szpinaku, rozkruszoną gorgonzole i fetę
MarciochaKucharzyniesamowite!! Najlepiej odwiedzić Zamek Moszna gdy kwitną azalie :D tzn. teraz w maju/czerwcu Schab zapiekany ze szparagami w sosie serowym z pieczonymi ziemniakami SKŁADNIKI: 5 kotletów wieprzowych pęczek białych szparagów kilka młodych ziemniaków śmietana 18% serek topiony ser żółty sól, pieprz, pietruszka, cukier, czerwona papryka chilli Szparagi i ziemniaki obrać i podgotować na parze, dodając sól i pół łyżeczki cukru
MarciochaKucharzyIdealne śniadanie na dzień dziecka :D SKŁADNIKI: 4 cienkie białe kiełbaski (lub parówki) 4 jajka łyżka masła sól i pieprz Kiełbaski rozcinamy przez środek starając się nie porozcinać brzegów. Wspomagając się wykałaczkami powkładać je w parówkę w dwóch miejscach, aby rozchylić brzegi parówki i uzyskać kształt "oka". Tak przygotowane kiełbaski przekładamy na rozgrzaną patelnię z roztopioną łyżką
MarciochaKucharzywydaje, że za wcześnie ale nie mogłam oprzeć się pokusie i je kupiłam. Tarta z ciasta francuskiego z kurkami SKŁADNIKI: 1 op. gotowego ciasta francuskiego 250g kurek 200g sera białego 1 cebula 2 łyżki śmietany 1 jajko natka pietruszki sól, pieprz Pokrojoną cebulkę zeszklić na oliwie, następnie dodać oczyszczone kurki i dusić przez 10 min a następnie dodać posiekaną pietruszkę(...)Odstawić do ostygnięcia, dodać 2 łyżki śmietany, doprawić solą i pieprzem. Dodać pokruszony biały ser i jajko. Dobrze wymieszać. Ciasto francuskie dociąć do foremki pozostałe paski pozostawić do dekoracji. Na ciasto nałożyć farsz, wyrównać. Ozdobić wierzch tarty pozostałym ciastem. Piec przez 30 min w temperaturze 220 stopni. Zjadać delikatnie ostygniętą. Smacznego
MarciochaKucharzy