niej deskę (przyciskając kurczaka) i obciążyć. Zostawić tak do ostudzenia. Galantynę wyjąć, schłodzić i podawać krojoną w plastry. Ja podałam z galaretkami z żurawiny i z tymianku na białym winie. Resztę bulionu zużyć do przygotowania zupy. Jeżeli zostanie nam nadmiar farszu, należy włożyć go do naczynka do zapiekania i piec podobnie jak galantynę. zastawa
królestwo garówpieczonymi ziemniakami z tymiankiem. Polecam inne przepisy z gęsi :) zupa z gęsi z zacierkami gołąbki z gęsi ze śliwkami pierogi z gęsi z nutą pomarańczy gęś pieczona gęś pieczona - biała kołudzka pierś gęsi w winie gęsie nogi konfitowane, w owocach suszonych gęś faszerowana kapustą kiszoną i śliwkami gęś kocha wino pierś z gęsi Normal 0 21 false false false
królestwo garówMonte DOC Ghenos Primitivo di Manduria DOC Pezzapiana Castel del Monte DOC – White Bombino (70%) Pampanuto (30%) wino o słomkowym kolorze z zielonkawymi refleksami. W nosie dominują aromaty białych kwiatów, egzotycznych owoców, banana, ananasa. W ustach wyraźnie wyczuwalne aromaty owoców egzotycznych, rodzynek oraz suszonych jabłek. Wino doskonałe jako aperitif. Bardzo dobrze sprawdzi się w połączeniu z gotowanymi lub grillowanymi
królestwo garówPravis Vigneti delle Dolomiti L`Ora 2010 Tu nikt w pełni nie był chyba zadowolony z doboru wina. Część osób twierdziła, że czerwone wino lepsze, inni iż białe. Jak dla mnie, żadne wino nie było dobrze dobrane. Gdbym nie znała sera i dostałabym go razem, z którymś z podanych win to uznałabym, że ser jest po prostu niesmaczny, wręcz
królestwo garówwędrówki ryba zjada dużo zróżnicowanego i zdrowego pożywienia. Skrei - 1 płat, suszony koper włoski, 1/4 cedru – lub cytryna, sól, oliwa Cedr umyć, przeciąć na pół, wyjąć środek. Skórę z białym miąższem pokroić w półplasterki, zalać zimną wodą. Moczyć 48 godzin co jakiś czas zmieniając wodę. Oczywiście cedr przygotowujemy zanim kupimy rybę. Rybę oczyścić, umyć, osuszyć, wyciągnąć ości, oprószyć solą
królestwo garówłosia wędzonego w plasterkach, 2 pęczki białych szparagów, 6 kumkwatów, sok z 1/2 pomarańczy, bratki jadalne dla koloru, koperek dla koloru i smaku Szparagi obrać. Szparagi najlepiej obierać obieraczką do miękkich warzyw i owoców. Końcówkę należy odłamać a nie odcinać. Obrane należy wkładać do zimnej wody, aby nie ciemniały. Szparagi gotuje się "na stojąco" (chociaż można i na płasko
królestwo garówrozmaryn, owoce jałowca, pieprz, sól, cukier, 2 listki laurowe, 7 ziaren pieprzu czarnego, Ja przygotowałam gołąbki z kapusty włoskiej, gdyż uważam, że jest lepsza i smaczniejsza. Niektórzy używają kapustę białą. Usunąć z kapusty uszkodzone liście, wyciąć głąb, włożyć do dużego garnka i zalać wrzącą wodą. Obgotować kilka minut. Wyjąć kapustę, zdjąć delikatnie miękkie liście i włożyć kapustę ponownie
królestwo garówpęczek dymki, sól, cukier, masło Dymka – jednoroczna mała cebulka razem ze szczypiorem. Świeża dymka powinna być twarda i jędrna. Cebulka powinna być biała a szczypior soczyście zielony. Dymkę obrać, oczyścić, odciąć korzonki oraz większość szczypioru. Powinniśmy otrzymać kawałki długości około 10 cm. Cebulki włożyć do wrzącej osolonej i ocukrzonej wody i gotować około 5-7 minut – zależy od wielkości
królestwo garówPapryka – najlepiej mała, biały ser półtłusty, śmietana, zioła – mięta, melisa, oregano, czosnek, sól, pieprz, Nie podaję dokładnych proporcji gdyż trzeba doprawić ser do smaku. Do swojego smaku. Jedni wolą więcej ziół inni mniej. Na 250 g sera białego półtłustego dałam dwie łyżki śmietany, garść ziół z przewaga mięty oraz 2 ząbki czosnku. Ser trzeba doprawić solą i pieprzem do smaku
królestwo garówmałych papryczek, 100 ml komosy, 1 cebula, oliwa, 2 ząbki czosnku, garść mięty, 150 g cukinii, chilli, sól, pieprz Quinoa czyli komosa ryżowa, spokrewniona z komosą białą dawniej zwana lebiodą. Quinoa była podstawowym pokarmem Inków. Uprawiana była tam gdzie nie było kukurydzy. Komosę wsypać do garnka, zalać 200 ml zimnej wody, przykryć. Gotować na dużym ogniu do zagotowania, następnie
królestwo garówpolecam i po te na pewno pójdę w najbliższych dniach do mojego osiedlowego Lidla). Na początek „ Arestel” Cava Extra Brut 2011 – 24,99 zł. Bardzo przyjemna alternatywa dla Prossecco. Białe, musujące, wytrawne i lekkie. Wyprodukowane z winogron odmian Parellada, Xarello i Macabeo. Dominujące aromaty owocowe ( zielone jabłka ) oraz migdały i toffi. Dobrze schłodzone można pić od rana do wieczora samo
królestwo garówKonkurs został zainaugurowany w restauracji Sklep i Tapas Bar przy pl. Wilsona w Warszawie, gdzie mieliśmy przyjemność spróbować kilka tapasów, wina, wspaniałej szynki … i win... Krewetki, szynka serrano oraz białe wino wytrawne z oferty Złoto Hiszpanii
królestwo garówRestauracja Kobaltowa Kąty Rybackie . Drugie miejsce zajęli Krzysztof Szczepaniak i Maciej Winkler- Hotel Camping Malta, Restauracja Rycerska Poznań Trzecie miejsce, Dawid Konior i Albert Kempys- Restauracja Galeria BLU Bielsko-Biała Nagrodę VIP za „Najlepsze Smak” otrzymali Piotr Huszcz i Marcin Repecki- Hotel Restauracja PIANO, Lublin . Festiwal jest jedynym tej rangi wydarzenie w Polsce rekomendowane przez Slow Food, prestiżową międzynarodową
królestwo garówciasto: 400g ugotowanych ziemniaków 175g mąki 50g masła 5 łyżeczek kaszy manny 3 jajka sól nadzienie: 6-8 śliwek 30 g białej czekolady, 30 g czekolady karmelowej, 1/2 papryczki jalapeño 3 kromki pumpernikla, 3 łyżeczki cukru muscavado, 4-5 łyżek masła, kilka listków szałwii, Ugnieść ugotowane, jeszcze ciepłe ziemniaki i dodać do nich mąkę, masło, kaszę mannę, jaja oraz
królestwo garówdelikatne, z długim owocowym finiszem. Wino jest niefiltrowane.* Dva Duby Impera 2011 . Bardzo dobry owocowy lekki nos. W ustach dominują maliny, jagody. Lekkie, świeże, z dobrą przyjemną kwasowością. Z białych win proponujemy trochę nietradycyjnie : Sauvignon 2012 - Cépage Wino w jasnozielonym kolorze, w aromacie przypomina agrest i zielone marynowane papryki. W smaku jest lekkie i świeże. Krásná Hora
królestwo garów